Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری فارس لرستان، روش خشکه کاری برنج که نوعی از روش کشت مستقیم برنج است در شرایط اقلیمی استان لرستان برای سومین سال مورد کشت آزمایشی و تحقیقاتی قرار گرفت.

سود اقتصادی حاصل از کشت برنج باعث شده کشاورزان به سمت تولید این محصول تابستانه که مصرف آب بالایی دارد گرایش پیدا کنند. 

به طوری‌که برنج با سطح تقریبی 550 هزار هکتار کشت رتبه دوم سطح کشت را بعد از گندم در کشور دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

مهمترین چالش کشت برنج با روش رایج و سنتی، مصرف زیاد آب و زحمت زیاد کشاورزان است که با توجه به تغییرات اقلیمی و کاهش منابع آبی جاری و زیرزمینی کشور، می‌طلبد پژوهش و ترویج در اقلیم‌های مختلف کشور به سمت روش‌های با مصرف آب کمتر و سهولت و بهره‌وری بیشتر پیش برود تا کشاورزان کشور در شرایط کم آبی، از فواید و عواید حاصل از این کشت سودمند محروم نشوند و تولید این محصول در کشور رونق داشته باشد.

در این روش، بذر برنج به صورت خشک در بستر خشک به صورت مستقیم، در اوایل اردیبهشت شبیه روش کشت گندم کشت می‌شود و آبیاری بر خلاف روش غرقاب دائم مرسوم و رایج، به صورت دور‌ه‌ای و بر حسب نیاز و شرایط خاک صورت می‌گیرد البته برنج که کشت تابستانه است بایستی با رعایت ظرفیت آب مزرعه از وقوع تنش‌های اواسط تابستان، با برنامه آبیاری مناسب جلوگیری شود.

براساس نتایج بدست آمده از این پژوهش، مصرف آب از حدود 18000 متر مکعب در هکتار به 9300 متر مکعب کاهش پیدا می‌کند، علاوه بر کاهش چشمگیر میزان آب مصرفی به حدود نصف روش عادی، امکان استفاده از انواع کارنده‌های گندم اعم از خطی کارها، ردیف کارها و حتی بصورت تک بذر  برای کشت برنج نیز فراهم خواهد بود که زحمت کشاورزان و مشقت‌های کشت برنج را نیز بسیار کاهش می‌دهد.

از نظر عملکرد نیز با توجه به میزان اجرای توصیه‌های تحقیقاتی مناسب منطقه، محصولی مطلوب و سودمند به کشاورز می‌دهد.

کاهش شدید آفات و بیمار‌ی‌ها در این روش از دیگر مزایای این شیوه کشت هوازی برنج است. بطوریکه بروز آفت مهم کرم ساقه‌خوار برنج و بیماری بلاست برنج به حداقل ممکن می‌رسد، که این خود باعث کاهش چشمگیر مصرف سموم شیمیایی در این شیوه کشت است.

در خصوص علف‌های هرز نیز کنترل بموقع در مرحله 2تا3 برگی، می‌تواند مشکل این عوامل خسارت را رفع کند.

از دیگر مزیت‌های این روش می‌توان صرفه جویی و کاهش قابل توجه میزان بذر مصرفی، کاهش مدت زمان کشت، ایجاد پوشش یکنواخت در سطح مزرعه، افزایش تولید و بازده دهی گندم در تناوب رایج منطقه( گندم-برنج) به دلیل حذف عمل گِل خَرابی (شخم شُله)، حفظ و بهبود ساختمان خاک و کارایی بهتر و موثرتر سموم و آفت کش‌ها و کودها را نام برد.

بعلاوه، این روش می‌تواند صرفه جویی ارزی در کشور را بدنبال داشته باشد و در واقع می‌توان تهدید اقلیمی و آبی کشور را به فرصتی برای ارتقاء بهره‌وری نهاده‌های کشاورزی به ویژه آب، کود، سموم شیمیایی تبدیل کرد.

این پروژه از فاز تحقیقاتی وارد فاز ترویجی در منطقه شده و در نقاط مختلف استان مورد آزمایش قرار گرفته و نتایج مثبت و موفقیت آمیز خود را نشان داده است.

مزارع آزمایشی در مناطق خرم‌آباد و دورود انجام شده است، کشاورزانی از مناطق کمالوند و دورود و اطراف خرم‌آباد پس از مشاهده مزارع (در برنامه روز مزرعه ترویجی) اعلام آمادگی کرده‌اند.

در پژوهشی که در خصوص ارقام و ژنوتیپ‌های مختلف برنج در استان انجام شد نیز ارقامی دارای تحمل به خشکی بدست آمده، که در مراحل و فرایند اصلاحی جهت دستیابی به ارقام برتر برنج از نظر تحمل به شرایط کم‌آبی کشور قرار می‌گیرند.

نگارنده؛ علی دهقانی، مجری مسئول پروژه تحقیقاتی خشکه‌کاری برنج در استان لرستان

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: گندم خشکه کاری برنج پژوهش و ترویج علی دهقانی کشت برنج

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۲۷۷۴۶۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

طوفان ۲۰۰ هزار تن گندم این استان را از بین برد !

به گزارش همشهری آنلاین، مسعود اسدی اظهار کرد: به بیش از ۱۰۰ هزار هکتار از گندم‌زارهای آماده برداشت استان تا ۵۰ درصد خسارت وارد شده و در خوشبینانه‌ترین حالت ۲۰۰ هزار تن از گندم‌های آماده برداشت از دست رفته است.

وی ادامه داد: علاوه بر خسارات به مزارع گندم، به تأسیسات، باغات، گلخانه‌ها و دامداری‌های بسیاری از کشاورزان خسارت جدی وارد شده است.

وی گفت: امیدواریم سازمان جهاد کشاورزی به فوریت خسارات را به دقت برآورد و اعلام کند.

رئیس انجمن صنفی کشاورزان خوزستان گفت: همچنین انتظار داریم صندوق بیمه محصولات کشاورزی بدون فوت وقت، تعلل و مضایقه به وظیفه قانونی خود عمل کرده و طبق قانون خسارات وارده به بیمه شدگان را جبران کند.

اسدی همچنین گفت: از دولت و سازمان مدیریت بحران کشور انتظار داریم با توجه به اینکه امکان جبران خسارات وارده از طریق صندوق بیمه محصولات کشاورزی قطعاً وجود ندارد نسبت به بررسی، برآورد و کمک به کشاورزان خسارت دیده استان که خساراتشان مشمول حمایت‌های صندوق بیمه محصولات کشاورزی نیست اقدام عاجل کنند تا در سال جهش تولید با مشارکت مردم، کشاورزان خسارت دیده بار دیگر با امید به سنگر تولید برگردند.

کد خبر 849119 منبع: تسنیم برچسب‌ها گندم خبر مهم طوفان کشاورزی استان خوزستان

دیگر خبرها

  • طوفان ۲۰۰ هزار تن گندم این استان را از بین برد !
  • تمرکز بر توسعه سبد سوختی کشور با تکیه بر افزایش مصرف CNG و LPG ضروری است
  • شکست نفت در فرار از بزرگترین کاهش هفتگی ۳ ماه گذشته
  • امکان تامین نهاده دام و طیور با کشت فراسرزمینی/می توان هاب غذایی منطقه شد
  • صرفه جویی ۴۰ درصدی آب با خشکه کاری برنج
  • دشت هراز بزرگترین تولیدکننده برنج مازندران است
  • کاهش ۶۰ درصدی مصرف ازن با بهره‌گیری از سامانه نانو حباب در فرایند تصفیه آب
  • علائم شایع کم کاری تیروئید را بشناسید
  • کهگیلویه و بویراحمد بهشت سرمایه‌گذاری در عرصه گیاهان دارویی؛ فرصتی که از دست می‌رود
  • کهگیلویه و بویراحمد، بهشت گیاهان داروئی؛ فرصتی که از دست می‌رود