Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان،  سید مصطفی میرسلیم در بازدید نظارتی خود از ایران خودرو، افزود: خودروهای وارداتی جوابگوی استاندارد یورو شش هستند و در حال حاضر سوخت گازوییل توزیع شده در کشور این کیفیت را ندارد و لذا عملکردشان با اشکال مواجه خواهد شد و هزینه خدمات پس از فروش گرانی را تحمیل خواهد کرد، این در صورتی است که شرکتی مانند ایران خودرو دیزل توانایی تولید و تامین نیاز بازار را با خدمات پس از فروش مناسب دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

او با بیان این‌که اقدامات راهبردی و تاثیرگذار اخیر ایران خودرو بر کسی پوشیده نیست، گفت: این شرکت با دستاوردهای اخیر خود و تولید محصولات جدید، توانمندی‌های خود را به خوبی نشان داده و مشکلات و انحرافات ناشی از توزیع و شرایط نامساعد اقتصاد کلان کشور را نباید به حساب کارخانه‌های تولیدکننده گذاشت. البته ما انتقادات به خودروسازان را در جای خود داریم و بر آن نظارت مستمر خواهیم داشت. در کشور ما برخلاف سایر کشورها، خودرو فقط محصول مصرفی نیست بلکه از این محصول به عنوان سرمایه استفاده می‌شود و این امر یعنی رسوب نقدینگی سرگردان بر محصولات خودروسازان، در بازار مصرف اخلال ایجاد کرده است.

این نماینده مجلس شورای اسلامی، عملکرد ایران خودرو را با دارا بودن توان فنی در کنار نیروی انسانی متخصص قابل دفاع دانست و آن را برخاسته از اعتقاد راسخ مجموعه کارکنان و مدیران خواند و در عین حال گفت: خودروسازان باید مطالبه گری برای توسعه و پیشرفت محصولات، قیمت تمام شده اقتصادی و منطبق بر نیاز بازار در کشور را به سرانجام برسانند.

میرسلیم تاکید کرد: باید با راهبرد مشخص گام‌های توسعه‌ای ایران خودرو استوارتر از گذشته ادامه یابد.

این نماینده مجلس شورای اسلامی افزود: ایران خودرو براساس راهبرد تدوینی به فعالیت خود ادامه می‌دهد و در این مدت با اجرای طرح‌های بزرگ، تاثیرگذار و پایدار نشان داده که جایگاه صوری در صنعت ندارد و با همکاری زنجیره تولید، مسیر خودکفایی و استفاده از توان داخلی را باید به‌درستی طی کند.

میرسلیم افزود: به انتقادهای کارشناسی پاسخ مثبت بدهید و از انتقادهای غیرکارشناسی و مغرضانه نهراسید و اجرای برنامه های توسعه‌ای را برای بهبود کیفیت و رقابت پذیری و جلب رضایت مشتریان، با جدیت دنبال کنید.

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام به لزوم بهره‌مندی از ظرفیت‌های داخل کشور و شرکت‌های دانش بنیان تاکید کرد و با اشاره به وجود شرایط جذب سرمایه برای توسعه و تولید در کشور، گفت:‌ در کنار دانش فنی داخلی، تعامل با شرکت‌های بزرگ خارجی و استفاده از دانش فنی آنان را در راستای منافع ملی دنبال کنید.

او ضمن قدردانی از مدیرعامل گروه صنعتی ایران خودرو برای تولید، توسعه و ارتقای محصولات و قوای محرکه و شفاف سازی فرآیندهای اقتصادی تولید محصولات، گفت: ایران خودرو در شرایط سخت فعلی و تحریم اعمال شده، گام‌های بلندی برداشته و امیدوارم محصولات جدید با قابلیت رقابت و براساس برنامه زمان‌بندی به تولید انبوه برسد.

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، ضمن تاکید بر ورود به بازارهای صادراتی گفت: تولید خودروهای امدادی با استفاده از توان داخلی در ایران خودرو دیزل شایسته تقدیر است. تولید اتوبوس آمبولانس برای شرایط بحرانی نقطه مزیتی برای صنعت خودروی کشور است و باید مورد حمایت قرار گیرد.

میرسلیم تاکید کرد:‌ بسیاری از طرح‌هایی که زمانی خام و دست نیافتنی بود،‌ با تکیه بر توانمندی متخصصان کشور به مرحله اجرایی رسیده است؛ دستاوردهای ایران خودرو به عنوان سرمایه ملی پاسخگوی نیاز مشتریان است و می‌تواند در بازار صادراتی به جایگاه مقبولی برسد.

نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی با بیان این‌که آینده روشنی در انتظار صنعت خودروی کشور است افزود: با مدیریت درست و استفاده صحیح از منابع انسانی در ایران خودرو، در آینده نزدیک شاهد تولید و عرضه محصولات باکیفیت به بازارهای داخلی و خارجی خواهیم بود.

گفتنی است، مدیرعامل گروه صنعتی ایران خودرو در نشست با عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، گزارش جامعی در خصوص اقدامات صورت گرفته در حوزه های مختلف طراحی، تولید و ارتقای قوای محرکه و موتور ارایه کرد. همچنین در حوزه فعالیت‌های ایران خودرو دیزل و اقدامات توسعه‌ای در خودروهای سنگین نیز گزارش کاملی ارایه شد. پس از این نشست نیز علاوه بر حضور بر مقبره شهید گمنام تدفین شده در ایران خودرو و ادای احترام به مقام شامخ این شهید، بازدیدی از خطوط تولید موتور ایران خودرو و‌ مرکز طراحی و توسعه محصولات جدید صورت گرفت.


 انتهای پیام/ 

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: بازار خودرو واردات خودرو ایران خودرو

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۲۷۸۱۰۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دولت ایران کم‌ خرج‌ ترین دولتِ در حال‌ توسعه معرفی شد + جدول

صندوق بین المللی پول اعلام کرد دولت ایران در سال گذشته کم خرج ترین دولت در میان ۳۸ کشور در حال توسعه با درآمد متوسط بوده است . - اخبار اقتصادی -

به گزارش خبرگزاری تسنیم، جدیدترین آمار منتشر شده توسط صندوق بین المللی پول از میزان هزینه کرد دولت ها در 38 کشور در حال توسعه با درآمد متوسط نشان می دهد دولت ایران کمترین میزان هزینه کرد نسبت به تولید ناخالص داخلی در میان این دولت ها را طی سال 2023 داشته است.

این نهاد بین المللی در گزارش جدید خود موسوم به «دیده بانی مالی» نسبت هزینه کرد دولت ایران به تولید ناخالص داخلی در سال 2023 را تنها 13.5 درصد محاسبه کرده است که کمترین رقم در میان کشورهای در حال توسعه با درآمد متوسط است.

هزینه کرد دولت ایران طی دو سال متوالی کاهش داشته و از معادل 14.2 درصد جی دی پی در سال 2021 به 13.8 درصد در سال 2022 و 13.5 درصد در سال 2023 کاهش یافته است.

دولت کویت در میان این کشورها پرخرج ترین دولت شناخته شده به طوری که نسبت هزینه کرد دولت این کشور به تولید ناخالص داخلی در سال میلادی گذشته 50.8 درصد بوده است.

متوسط هزینه کرد دولت ها در این 38 کشور نیز 32.6 درصد اعلام شده که بیش از دو برابر ایران بوده است. متوسط هزینه کرد دولت ها درخاورمیانه و شمال آفریقا نیز معادل 29.7 درصد تولید ناخالص داخلی منطقه بوده که بیش از دو برابر ایران است.

نسبت هزینه کرد دولت ها در برخی کشورهای دیگر به تولید ناخالص داخلی آن ها در سال 2023 عبارت است از: برزیل 47.9 درصد، چین 33.9 درصد، مصر 22.7 درصد، اندونزی 16.6 درصد، مالزی 23.3 درصد، عربستان 32.3 درصد، ونزوئلا 14.4 درصد، پاکستان 19.2 درصد، عمان 26.2 درصد، قطر 24.4 درصد، روسیه 36.8 درصد، ترکیه 33.9 درصد، امارات 25.9 درصد، و ویتنام 19.9 درصد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • دولت سیزدهم کم خرج ترین دولتِ در حال توسعه شد
  • دولت ایران کم‌ خرج‌ ترین دولتِ در حال‌ توسعه معرفی شد + جدول
  • تمرکز بر توسعه سبد سوختی کشور با تکیه بر افزایش مصرف CNG و LPG ضروری است
  • بی نیازی کشور به واردات ورق‌های گالوانیزه خودرو با میدان داری چهارمحال و بختیاری
  • پیش بینی جالب یک کارشناس از قیمت خودرو/ قیمت کارخانه تغییر می‌کند؟
  • قطع واردات ورق‌های گالوانیزه خودرو به کشور
  • ◄ واردات لوکوموتیو آری یا خیر؟
  • قیمت امروز خودرو در بازار | نوسان در قیمت خودروهای داخلی و خارجی
  • کاکایی، کارشناس صنعت خودرو: مردم پول ندارند سمند ۲۰ سال پیش را عوض کنند؛ می خواهند خودروی برقی یک میلیارد و ۳۰۰ میلیونی وارد کنند؟
  • راهکارهای رئیس کمیسیون اقتصادی برای تعدیل قیمت خودرو؛از واردات تا کاهش قیمت بهای تمام شده