Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-05-03@16:42:45 GMT

توسعه صنعت اتوگاز در انتظار تدوین آیین‌نامه اجرایی

تاریخ انتشار: ۱۱ مهر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۲۷۸۸۷۹

توسعه صنعت اتوگاز در انتظار تدوین آیین‌نامه اجرایی

به گزارش خبرنگار مهر، یکی از با ارزش‌ترین مواد هیدروکربوری که سالهاست به طور قانونی از سبد سوختی خانوار حذف شده ولی استفاده از آن به طور غیررسمی و ناایمن روزبه روز بیشتر می‌شود، گاز مایع (ال.پی.جی) است.

ویژگی‌های مثبت این سوخت از جمله قیمت پایین، استهلاک کم و آلایندگی پایین موجب استقبال بسیاری از کشورهای دنیا، مخصوصاً کشورهای قاره سبز از جمله ترکیه، انگلیس، لهستان، اوکراین و حتی در قاره آمریکا شده است و در حال حاضر طبق آمار در دنیا بیش از ۲۷ میلیون خودرو ال‌پی‌جی سوز شده‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در ایران استفاده از این سوخت با فراز و فرودهای بسیاری همراه بوده است. در سالهای ابتدایی دهه هفتاد سیاست گازمایع سوز کردن خودروهای عمومی در دستور کار قرار گرفت که پس از مدت کوتاهی با شروع دولت اصلاحات و تغییر رویکرد وزارت نفت این مصوبه لغو شد. همچنین در سال ۸۶ هم تصمیمی برای توسعه صنعت اتوگاز گرفته شد که آن هم با مصوبه شورای عالی اقتصادی و برنامه‌ریزی کشور لغو شد و پس از آن به طور رسمی اعلام شد که استفاده از ال.پی.جی در کلیه خودروها ممنوع است.

لازم به توضیح است به صنعت استفاده ال.پی.جی در سوخت خودروها «اتوگاز» گفته می‌شود. توسعه این صنعت به مثابه توسعه تمام فرایندهای ساخت کیت‌های دوگانه‌سوز، نصب تجهیزات و جایگاه‌های بارگیری ایمن می‌باشد که متأسفانه با وجود ظرفیت اشتغال‌زایی بسیار خوب آن به دلیل عدم سیاست‌گذاری درست در این زمینه به هدر رفته است.

در حال حاضر با وجود ممنوعیت رسمی استفاده از سوخت ال.پی.جی در خودروها، بر اساس آمار غیر رسمی بیش از یک میلیون خودرو از گاز مایع به عنوان سوخت خودرو استفاده می‌کنند. استفاده از این سوخت که به صورت غیر ایمن هم بارگیری می‌شود کمتر در مراکز استان‌ها جریان دارد و عموماً در شهرستان‌ها و روستاها کاربرد دارد. آنطور که مشخص است دلیل رغبت مردم به این سوخت را می‌توان قیمت پایین و استهلاک کم و پیمایش بالای آن برای خودروها دانست. لازم به ذکر است مشکلات ناشی از اجرای طرح الکترونیکی «سدف» که به منظور هوشمندسازی توزیع فراورده‌های نفتی در حال انجام است را باید به مشکلات بارگیری غیر ایمن اضافه کرد.

این مشکلات در حالی بوجود آمده است که ایران یکی از کشورهای با تولید بالای ال.پی.جی در دنیا است. طبق آمار در کشور ظرفیت تولید گازمایع در کشور سالانه حدود ۱۸ میلیون تن است که عمده آن از میادین گازی و بخشی از آن از پالایشگاه‌ها و پتروشیمی‌ها استحصال می‌شود.با توجه به بررسی‌ها و محاسبات صورت گرفته سالانه بین شش تا هشت میلیون تن گاز مایع فلر (سوزانده) می‌شود یا در خط لوله به همراه گاز طبیعی تزریق می‌شود که ثمرات اقتصادی به مراتب پایین‌تری دارد.

هدررفت این منابع خدادادی و همچنین بارگیری غیرایمن سوخت توسط مصرف‌کنندگان نمایندگان مجلس را مجاب کرد تا در قانون بودجه ۱۴۰۰ بندی را به منظور توسعه صنعت اتوگاز اضافه کنند. در بند الحاقی ۲ تبصره یک ماده واحد قانون بودجه آمده است:

« وزارتخانه‌های نفت و کشور موظفند امکان احداث جایگاه‌ها و زیرساخت استفاده قانونمند از سوخت گاز مایع (LPG) در ناوگان حمل و نقل با اولویت ناوگان عمومی و حمل بار را به کمک بخش‌های خصوصی و عمومی، تا سقف مجموع ۲ میلیون تن در سال فراهم کنند.»

همچنین در قانون فوق با تأکید به اینکه عوائد حاصل از صادرات بنزین یا گازوئیل مازاد به به حساب شرکت تابعه ذیربط آن وزارت خانه واریز گرد، ملاحظاتی را به منظور اجرای صحیح قانون اضافه کرده است که عبارتند از:

۱- قیمت هر کیلوگرم گازمایع تحویلی به شرکت‌های توزیع‌کننده برابر دو سوم قیمت یک لیتر بنزین سهمیه‌ای تعیین گردد.

۲- سازمان برنامه و بودجه کشور موظف است به هر یک از خانوارهای ساکن مناطق فاقد لوله‌کشی گاز طبیعی یارانه‌ای معادل ۳۳ کیلوگرم گازمایع در هر ماه اختصاص دهد.

۳- یارانه هر کیلوگرم گازمایع به اندازه مابه التفاوت قیمت تمام شده هر کیلوگرم از آن برای مصرف‌کننده نهایی در مناطق مختلف جغرافیایی معادل قیمت نیم (۰.۵) لیتر بنزین سهمیه‌ای محاسبه می‌شود و به حساب بانکی سرپرست خانوار واریز می‌گردد و صرفاً جهت خرید گازمایع قابل استفاده است.

۴-و زارت نفت موظف است خودروهای دارای اولویت برای استفاده از سوخت مایع و همچنین میزان کارمزد جایگاه‌های توزیع آن را تعیین نماید.

۵- آئین‌نامه اجرایی این بند ظرف مدت دو ماه پس از ابلاغ این قانون، توسط وزارتخانه‌های نفت و کشور تهیه شود و به تصویب هیأت وزیران برسد.

کارشناسان معتقدند با اجرای دقیق ملاحظات گفته شده نه تنها ال.پی.جی مانع و رقیبی برای بازار سی. ان. جی نخواهد شد، بلکه اختصاص سهمیه گفته شده به خانواده‌های روستایی گامی در جهت عادلانه کردن نظام بهره‌مندی از یارانه انرژی خواهد بود.

با وجود اینکه این لایحه اسفندماه سال گذشته تصویب شده و بیش از هفت ماه از آن می‌گذرد، تکلیف آئین‌نامه اجرایی که تدوین دوماهه آن وظیفه دولت بود، مشخص نیست. هرچند چندماه تأخیر در اجرای این مصوبه رابا توجه به تغییر دولت و همراه نبودن وزارت نفت بیژن زنگنه با توسعه ال.پی.جی در کشور طبیعی به نظر می‌رسید ولی امید می‌رود در چند ماه باقی‌مانده از قانون بودجه امسال با تعیین تکلیف این بحث، گامی در جهت جلوگیری از هدررفت منابع طبیعی، خامفروشی ال.پی.جی، تنوع‌بخشی به سبد سوختی و ایجاد عدالت در بهره‌مندی از منابع طبیعی برداشته شود.

کد خبر 5318062

منبع: مهر

کلیدواژه: گازوئیل گاز مایع قانون بودجه سال 1400 اقتصاد چین صادرات غیرنفتی اربعین 1400 قیمت دلار قیمت جهانی نفت قیمت طلا رمز ارز قیمت نفت اقتصاد آمریکا قیمت سکه بهار آزادی بانک مرکزی قیمت جهانی طلا قیمت گاز اقتصاد اروپا ال پی جی گاز مایع

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۲۷۸۸۷۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آغاز حمایت از کارگران نخبه با اجرای آیین‌نامه حمایت از «نخبگان درون سازمانی»

به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا، همزمان با روز جهانی کارگر، نشست هم‌اندیشی رئیس بنیاد ملی نخبگان با منتخبان سی و پنجمین جشنواره امتنان از کارگران نخبه، گروه‌های کار و واحد‌های نمونه برگزار شد.

 روح الله دهقانی در جمع کارگران نخبه برگزیده در جشنواره امتنان با اشاره به مفهوم نخبگی محدود به قشر دانشگاهی نبوده و جامعه کارگری برجسته‌ترین نخبگان کشور را به خود دیده است، افزود: تلقی عموم جامعه از نخبگان، افرادی است که دانشگاهی هستند، در حالی‌که نخبه محدود به قشر خاصی از جامعه نبوده و جامعه کار و کارگری ما بهره‌مند از وجود افرادی است که با تلاش، خلاقیت و نوآوری خود مفهوم تازه‌ای به نخبگی بخشیده‌اند.

وی با تاکید بر این‌که می‌بایست تعریف و بیان جامعه از کارگر نخبه شفاف و تبیین شود، ادامه داد: در ادبیات و باور عمومی ما، کارگر کسی است که کار یدی و خدماتی انجامی می‌دهد، در حالی که عمده حاضران در این جمع از فارغ‌التحصیلان دانشگاهی و پژوهشگر هستند. پس یک مفهوم عمومی از کارگر داریم و یک مفهوم تخصصی، اما به طور کلی تلقی و تعریف دقیقی از مفهوم کارگر وجود ندارد و کامل نیست

دهقانی با تأکید بر این‌که تشویق و سوق دادن همه جامعه به کارآفرینی، صحیح نیست، ادامه داد: اشتغال جامعه به مشاغل گوناگون در جامعه را می‌توان دو دسته دانست؛ دسته اول، اشتغال فرد کارآفرین و دسته دوم، افرادی که برای یک شرکت، سازمان یا صنعت کار می‌کنند. قبلاً هم بار‌ها تأکید کرده‌ام که تشویق و سوق دادن همه افراد جامعه به کارآفرین شدن یک اشتباه بزرگ راهبردی است.

وی گفت: کارآفرینی در نگاه اول یک مقوله شیک به نظر می‌رسد، اما تمام نیاز کشور را پوشش نمی‌دهد و لزوما به استعداد علمی ربط ندارد، بلکه ریسک‌پذیری بالا، تعاملات تجاری و ... را طلب می‌کند. در مقابل، افرادی هستند که خداوند استعداد‌های دیگری را در اختیارشان قرار داده از جمله توانایی ایده‌پردازی، تحلیل و تفکر، تعمق و ریزبینی و بسیاری از ظرفیت‌های دیگر که تشویق چنین فردی به کارآفرین شدن، قطعا اشتباه است. بلوغ انسان این است که توانمندی خود را بشناسد و در موقعیت مناسب به کار ببندد.

به گفته وی، وقتی به فردی کارگر نخبه اطلاق می‌کنیم، منظور ما افرادی است که از توانمندی و ویژگی‌های منحصر به فردی برخوردارند و در مجموعه خود یک نیاز را بسته به توانمندی‌ها و استعدادهایشان تامین می‌کنند.

دهقانی با بیان این‌که بسط مفهوم نخبگی از محیط صرفاً آکادمیک و دانشگاهی به تمامی حوزه‌های نخبه‌پذیردر بنیاد ملی نخبگان به طور جدی دنبال می‌شود، ادامه داد: به دنبال بسط مفهوم نخبگی از محیط دانشگاهی هستیم. صرفا کسی که در دانشگاه است، نخبه شمرده نمی‌شود و سایر حوزه‌ها مانند صنعت، فرهنگ و هنر، مدیریت و کارآفرینی برخی از ساحت‌هایی هستند که با تدوین آیین‌نامه‌هایی در بنیاد ملی نخبگان، حوزه‌های جدید شناسایی و معرفی نخبگان خواهند بود.

رئيس بنیاد ملی نخبگان با بیان این‌که نخبگان کارگری، پیش قراولان حوزه نخبگانی کشور هستند، ادامه داد: نوآوری چندین محیط دارد و در بستر‌های مختلفی شکل می‌گیرد. نوآوری انواع مختلفی دارد که از جمله آنها می‌توان به نوآوری در فرآیندها، نوآوری در محصول، نوآوری‌های برافکن و نوآوری‌های بهبوددهنده اشاره کرد. نوآوری‌ها در بستر مناسب خود رشد می‌یابند. 

دهقانی با بیان این‌که ایده‌های نوآورانه و بهبود دهنده به دست نخبگان درون هر سازمان اتفاق می‌افتد، افزود: یکی از دلایلی که صنعت ما در برخی موارد نسبت به دانشگاه‌ها احساس خوب ندارد همین جا است. نوآوری در صنعت قید‌ها و الزاماتی دارد که فرد نخبه دانشگاهی ممکن است ممکن است با آنها آشنا نباشد. همین باعث می‌شود که نوآوری دانشگاهی به تنهایی در بهبود صنعت کارآمد نیافتد؛ بنابرای نوآوری‌های درون سازمانی فقط توسط افرادی می‌تواند تأثیرگذار باشد که در آن سازمان فعالیت می‌کنند.

وی با اشاره به تدوین آیین نامه نخبگان درون‌سازمانی در همین راستا افزود: با توجه به اهمیت بالای نخبگان و متخصصانی که در دل صنعت فعالیت می‌کنند، امسال آیین‌نامه نخبگان درون‌سازمانی تدوین و اجرا خواهد شد. نخبه همان کارشناسی است که در یک صنعت، یک فرآیند را اصلاح می‌کند، یک محصول جدید ارائه می‌دهد، استانداردی را پیاده سازی می‌کند و صد‌ها برابر هزینه‌ای که برای خودش می‌شود به آن صنعت سود می‌رساند، قطعاً مصداق نخبگی است و بر همین اساس، بنیاد ملی نخبگان برنامه دارد تا آیین‌نامه‌ای را با هدف حمایت از نخبگان درون سازمانی یا به اصلاح عام کارگران نخبه، تدوین و اجرا کند.

دهقانی ادامه داد: معتقدم نگهداشت نیروی انسانی نخبه کار، نسبت به سایر حوزه‌ها ارجحیت دارد و امیدوارم دوره بعدی که این نشست برگزار می‌شود، فرآیند شناسایی ارزیابی و حمایت از نخبگان درون سازمانی و دیگر حوزه‌ها همچون نخبگان کارآفرینی و مدیریت، صنعت، فرهنگ، هنر و دیگر حوزه‌ها برقرار شده باشد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • نخستین آیین نامه اجرایی سند تحول آموزش و پرورش پس از ۱۲ سال تصویب شد
  • بیمه شخص ثالث راننده‌محور، بند قانونی که چشم‌انتظار اجراست
  • خبر جدید وزیر صنعت برای بازار خودرو؛ تکلیف واردات خودرو‌های دست دوم روشن شد
  • آیین‌نامه حمایت از «نخبگان درون سازمانی» تدوین و اجرا می‌شود
  • آغاز حمایت از کارگران نخبه با اجرای آیین‌نامه حمایت از «نخبگان درون سازمانی»
  • گواهی اسقاط هایما به این مبلغ افزایش یافت/ایران‌خودرو: قیمت هایما تغییری نکرد
  • ایران‌خودرو: قیمت محصولات تغییری نکرده است
  • مبلغ جدید گواهی اسقاط محصولات مونتاژی ایران خودرو اعلام شد
  • خبر جدید وزیر صنعت درباره واردات خودروهای کارکرده
  • آیین امضای تفاهم‌نامه‌های مطالعه طرح‌های توسعه ۱۶ میدان گازی/ بخش نخست