Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، در نگاه نخست ساده‌ترین معماری که از نام دستکند در ذهن تصور می‌شود، فضا‌هایی است که با دست و با ابزار‌های ابتدایی و سنگی در دل کوه یا به صورت زیرزمینی کنده می‌شوند.

هدف از ایجاد این معماری ایجاد سرپناهی برای انسان است. برخی از گونه‌های این نوع معماری، ظاهری ساده ولی در عین حال ساختاری پیچیده دارند که با گذشت زمان و بر اساس نیاز انسان شکل گرفته‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دستکند به گونه ‌ای از معماری اطلاق می ‌شود که در آن جهت ایجاد فضا از فرایند کاهش استفاده می ‌شود به همین دلیل معماری کاست نیز لقب گرفته است و در مراکز علمی بین ‌المللی به عنوان معماری بدون مرز شناخته می ‌شود.

محسن طیبی مسئول میراث فرهنگی شهرستان خرم بید گفت: دستکند شیوه خاصی از معماری بومی است که در ساخت آن از هیچگونه مصالحی اسـتفاده نمی شـود و به نوعی از طریق ایجاد فضاهایی در بستر کوه و سنگ ساخته و از ترکیب فضاهای خالی و پر ایجاد می شود. این گونه از معماری نشان‌ دهنده نبوغ بشر در پیوند با طبیعت و استفاده از آن است، این شاهکار معماری به گونه های متفاوتی در اقلیم های مختلف ایران دیده شده است.

او بیان کرد: سازه های معماری دستکندی که در کشور ایجاد شده هر کدام از ابعاد مختلفی نظیر شرایط جغرافیایی، اقلیمی، فرهنگی، اجتماعی، سیاسی، دفاعی و مذهبی تبعیت می کنند و کارشناسان نوع معماری دستکند را بـه لحاظ شکل ظاهری، فـرم داخلی و نوع کاربری بـه انواع مختلف تقسیم بندی می کنند.

مسئول میراث فرهنگی شهرستان خرم بید تصریح کرد: در این نوع معماری داخل سنگ به عمق ده ها متر و در ارتفاعات متفاوت حفاری می شود و به کاربری های مختلف اختصاص می یابد که این نوع معماری بیشترین همخوانی را با عناصر طبیعی مانند زلزله و آب و هوا و شرایط اقلیمی دارد و امنیت، مقاوم بودن در برابر سیل و زلزله در این مجموعه ها به وضوح دیده می شود.

طیبی ادامه داد: یکی از مهمترین جاذبه‌ های گردشگری و تاریخی شهرستان خرم‌ بید‌ دستکندهای صفاشهر است که به لحاظ تعدد، گوناگونی و دارا بودن رده های مختلف تاریخی در سطح استان فارس و ایران بی نظیر و منحصر به فرد هستند.

مسئول میراث فرهنگی شهرستان خرم بید افزود: بافت قدیم صفاشهر دارای ساختار پلکانی متعدد و از گونه معماری دستکند بشمار می رود که به لحاظ تعداد سازه، شامل بیش از سه هزار بنای دستکند با کاربری های متنوع است.

او اضافه کرد: بنای دستکند صفاشهر متعلق به دوران قبل از اسلام می باشد و این دستکندها قبل از دوره ساسانیان با کاربری های مختلف در این منطقه وجود داشته است.

طیبی اظهار کرد: خلاقیت معماری در سنگ در این خطه حیرت انگیز است. هنوز هم می توان جای تیشه های هزار و هشتصد سال قبل را در این دستکند ها دید با ستونهای تراش خورده، طاقچه ها، اتاقک های متعدد و نورگیر هایی که ارتفاعشان تا سطح زمین به بیش از ۱۰ متر می رسد.

مسئول میراث فرهنگی شهرستان خرم بید گفت: ارتفاع این دست کند ها به دو تا سه متر می رسد و عمقشان متغیر بوده و گاهی به ۱۰۰ تا ۲۰۰ متر نیز می رسد. برخی تودرتو و برخی هم طبقاتی، عمودی و افقی هستند و کاربری های متفاوتی دارند به طوری که برخی از آن ها مسکونی و اقامتی، برخی هم دامی و دامپروری و برخی از این دستکندها ذخیره گاه بوده یا جنبه دفاعی دارند.

او بیان کرد: این دستکندها در دل سنگ های سخت که در گویش بومی فارس به آن ها (کرشک) می گویند ساخته و ایجاد می شده است. استحکام این دستکند ها به حدی است که برای نفوذ در آن ها روزها و شاید ماه ها زمان نیاز بوده است.

طیبی تصریح کرد: این دستکند ها در تیرماه امسال به شماره ۳۳۴۰۴ در فهرست آثار ملی  ایران به ثبت رسیده است و اهتمام مسئولین در ایجاد شرایط  و زیرساخت‌های لازم برای گردشگر پذیر شدن منطقه می‌تواند قطب جدیدی را برای حوزه توریسم در شهرستان به ارمغان آورد.

انتهای پیام/ت

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: میراث فرهنگی جاذبه گردشگری نوع معماری

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۲۷۹۹۷۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مسؤولان به وضعیت راه‌های نامطلوب استان بوشهر رسیدگی کنند

به گزارش خبرنگار مهر، حجت الاسلام سید ابراهیم سعیدی امروز در خطبه‌های نمازجمعه بندر دیر، اظهار داشت: دشمنان هنوز از سیلی محکمی که خورده اند ناله می‌کنند و مکر و حیله و خود را برای جبران این ضربه محکم در عملیات وعده صادق بکار می‌برند.

امام جمعه موقت دیر با بیان اینکه دشمنان دنبال ایجاد التهابات از طریق رسانه‌ها هستند، افزود: هوشیاری ملت مسلمان ما و تبیینی که ایجاد شده باعث شده هر حرکتی که دشمنان می‌کنند تأثیرات این عملیات وعده صادق روز به روز در جهان بروز پیدا خواهد کرد.

وی با اشاره به وتو عضویت فلسطین در سازمان ملل توسط آمریکا، تاکید کرد: آمریکای جنایتکار هم خائن هم مستکبر و هم ظالم و هم دروغگو و فریبکار است و فریاد ما مرگ بر آمریکاست.

سعیدی گفت: هرجا فتنه و دسیسه‌ای هست و مظلومی توسط ایادی استکبار و بواسطه دست نشاندگان آنها مورد ظلم قرار می‌گیرد، زیر سر آمریکای جنایتکار و همدستانش است و ما این را محکوم می‌کنیم.

وی افزود: همه اقشار بویژه روحانیت در این جنگ رسانه‌ای و روایتگری که دشمن به راه انداخته نقش ایفا کنیم و تک تک افراد در جمع خانواده و جامعه روشنگری کنند.

امام جمعه موقت دیر با اشاره به روز فرهنگ پهلوانی و ورزش زورخانه‌ای عنوان کرد: ورزش زورخانه ای یکی از رشته‌های ورزشی خوب است که باید مورد حمایت قرار گیرد و مسائل و مشکلات این رشته ورزشی برطرف شود.

وی با اشاره به روز ایمنی حمل و نقل، گفت: نه تنها کالاها بلکه نیروی انسانی هم نیاز به حمل و نقل دارد که از طریق توسعه راه‌ها در سطح کشور محقق می‌شود و نقش مهمی در تسریع در طرح‌ها و برنامه‌ها و سایر مسائل است.

سعیدی با بیان اینکه ما به شدت حامی برنامه‌های فرهنگی و اجتماعی خصوصاً ورزش و چیزهایی که انسان نیاز دارد، هستیم، افزود: اما با این وضعیت راه‌های استان بویژه شهرستان‌های جنوبی و با این وضعیت آب ما و مشکلاتی که در سطح فضای شهری و مبلمان داریم، چرا هلدینگ خلیج فارس که یکی از اصلی ترین کارهایش پذیرش مسئولیت‌های اجتماعی نسبت به حوزه پیرامونی است، باید در این بحبوحه گرفتاری‌ها و کمبود اعتبارات، خریدار سهام یکی از باشگاه‌های تهرانی باشد.

وی ادامه داد: پتروشیمی‌های عظیم و زیادی در سطح استان بویژه جنوب استان هستند که شهرستان‌های جنوبی متأثر از همه پیامدهای این پتروشیمی‌ها هستند. اگرچه اشتغال ایجاد می‌کنند و نکات مثبت دارند اما در مقابل مشکلات و مسائلی که پیش می‌آید و باری که بر راه‌ها و زیرساخت‌های شهرستان‌ها ایجاد می‌کنند، اصلی ترین وظیفه اشان رسیدگی به این شهرستان‌ها و استان ما است.

سعیدی عنوان کرد: من نمی گویم خرید سهام این باشگاه کاری مثبت است یا منفی اما آیا این کارها واقعاً تأثیری به رسیدگی به حوزه مأموریت یک مجموعه دارد. آیا مجموعه هلدینگ خلیج فارس مأموریت خود در رسیدگی به مردم استان بوشهر و سایر استان‌هایی که پتروشیمی‌هایی داریم، انجام داده است؟

وی با اشاره به پیگیری اعتراض مردم درخصوص این اقدام هلدینگ خلیج فارس توسط مسئولان و نمایندگان استان در مجلس، گفت: مسئولین در این خصوص تجدید نظر و از تکرار چنین مواردی جلوگیری کنند.

امام جمعه موقت دیر بیان کرد: مسئولین استان به راه‌های نابسامان و نامطلوب استان خصوصاً راه‌هایی که به پتروشیمی‌ها و پالایشگاه‌ها منتهی می‌شود، رسیدگی کنند.

وی با تبریک روز شوراها، بیان کرد: اعضای شوراها به ایین نامه‌ها و رعایت قانون بیش از پیش توجه کنند.

سعیدی درباره مبارزه با مفاسد اقتصادی، گفت: شاکله اصلی تشکیل نظام اسلامی مقابله با مفاسد است و این وظیفه حکومت اسلامی است.

وی با تبریک روز کار و کارگر، خاطرنشان کرد: حقوق کارگران خصوصاً در صنایعی که در منطقه ما هستند به موقع پرداخت شود.

امام جمعه موقت دیر با تبریک روز معلم و گرامیداشت یاد آیت‌الله شهید مطهری، بیان کرد: همه قدردان معلمان باشیم.

وی با اشاره به روز جهانی مطبوعات، افزود: در گذشته مطبوعات در اختیار دشمن بوده نقش دروغین ایفا می کرده اما به برکت انقلاب اسلامی مطبوعات نه تنها در کشور بلکه خیلی از آزاده‌های جهان در خدمت اسلام مسلمین و مستضعفین قرار گرفته و امیدواریم شنونده مطبوعات راستین و راستگو باشیم.

کد خبر 6089216

دیگر خبرها

  • نمایش آثار جدیدی از ارادت هنرمندان در موزه رضوی
  • بازدید ۷۰ هزار نفر از موزه‌ های حرم مطهر رضوی
  • ۷۰ هزار نفر از موزه‌های حرم مطهر رضوی دیدن کردند
  • ناحیه صنعتی ‌در «جویم» فارس احداث می‌شود
  • دست درازی صهیونیست‌ها به گنجینه ایران
  • گیاهان خوراکی خودرو؛ گنجینه‌ای ارزشمند در چهارمحال و بخیاری
  • مسؤولان به وضعیت راه‌های نامطلوب استان بوشهر رسیدگی کنند
  • گنج داریوش سوم هخامنشی؛ گنجینه‌ای عظیم که هنوز پیدا نشده است
  • گنج داریوش سوم هخامنشی؛ گنجینه ای عظیم که هنوز پیدا نشده است
  • ممنوع شدن صید ماهی مرکب