Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-04-30@06:25:13 GMT

نقش طرح‌های راهبردی در مدیریت شهرها

تاریخ انتشار: ۱۴ مهر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۳۰۴۰۱۶

نقش طرح‌های راهبردی در مدیریت شهرها

طرح ریزی نحوه توسعه شهر از چالش‌های پیش روی مدیران و برنامه ریزان و از گام‌های اساسی در فرآیند برنامه ریزی شهری است.

به گزارش خبرنگار ایمنا، طرح‌های شهری از جنبه‌ها و ابعاد مختلف شهر را مورد بررسی قرار می‌دهد. ابعاد و مقیاس مورد بررسی این طرح‌ها متفاوت است و هرکدام اهداف مشخصی را دنبال می‌کند، با این وجود هدف نهایی و اصلی همه آنها توسعه پایدار و متوازن شهر است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این طرح‌ها چشم اندازی از آینده شهر را در بازه‌های زمانی مختلف ترسیم می‌کند؛ هرچقدر طرح در مقیاس بزرگ‌تری تهیه شود، اطلاعات به صورت کلی‌تر بیان می‌شود و هرچقدر مقیاس تهیه طرح‌ها کوچک‌تر باشد، قاعدتاً جزئیات به صورت دقیق‌تر مورد بررسی قرار می‌گیرد.

از جمله طرح‌های مطرح شهری در ایران می‌توان به طرح تفصیلی و جامع اشاره کرد. طرح جامع در مقیاس شهر تهیه می‌شود و طرح تفصیلی معمولاً در ابعاد کوچک‌تر و محدودتر، جزئیات شهر را به صورت تفصیلی مورد بررسی قرار می‌دهد. این طرح‌ها با وجود تمامی نواقصی که دارند هنوز مورد توجه هستند و در بازه‌های زمانی مشخص برای شهرهای مختلف تهیه می‌شوند. با این حال طرح‌های جایگزین دیگری نیز مطرح شده که سعی دارد نواقص طرح‌های موجود را برطرف کند؛ طرح راهبردی شهر از جمله این طرح‌ها است.

طرح راهبردی به دنبال استنباط تفاوت‌های شهری است

«حسن سجادزاده»، دکترای طراحی شهری در این باره به ایمنا می‌گوید: برنامه راهبردی یا CDS شهری، برنامه‌ای در برابر ناکارآمدی طرح‌ها و برنامه‌های جامع شهری است چرا که این برنامه‌ها بیشتر مسائل کالبدی و مهندسی شهر را مورد بررسی قرار می‌دهد.

وی می‌افزاید: طرح‌های راهبردی ساختاری بیشتر به دنبال رویکردی جامع‌نگر نسبت به مسائل شهر است تا مسائل اجتماعی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی مورد توجه باشد و بر مبنای آن به یک پدیده محوری در ارتباط با توسعه شهر دست پیدا کند.

این دکترای طراحی شهری اضافه می‌کند: با شناخت و مطالعه شهر بر مبنای طرح راهبردی در نهایت پدیده محوری و اصلی هر شهر مشخص می‌شود و پیامدهای اجرای این طرح مورد ارزیابی قرار می‌گیرد.

سجادزاده با تاکید بر اینکه طرح راهبردی مدل توسعه شهر را مشخص می‌کند، خاطرنشان می‌کند: هر شهر بسته به ویژگی‌هایی که دارد، به مدل مشخصی از توسعه نیاز دارد لذا شرح خدمات و رویکرد هر شهر برای توسعه متفاوت است در حالی که در رویکرد طرح جامع برخلاف نام آن، شرح خدمات برای همه شهرها یکسان است.

وی اضافه می‌کند: طرح راهبردی رویکردی زمینه گرا دارد و بیشتر به دنبال استنباط تفاوت‌های شهری، و نه تشابهات است.

این دکترای طراحی شهری تصریح می‌کند: برنامه راهبردی به دنبال آن است که در افق‌های کوتاه مدت، میان مدت و به خصوص بلند مدت، مبنای توسعه شهر را مشخص کند لذا پس از انجام مطالعات ممکن است مبنای توسعه یک شهر گردشگری قرار بگیرد و شهر دیگر صنعت را مبنای توسعه خود قرار دهد.

سجادزاده تاکید می‌کند: زمانی که مبنای توسعه یک شهر مشخص شد، تمامی برنامه‌ها، پروژه‌ها و طرح‌هایی که تدوین می‌شود، باید در این راستا باشد به طور مثال اگر مبنای توسعه شهری گردشگری است، این پیوست باید در تمامی برنامه‌ها مورد توجه قرار بگیرد.

وی با بیان اینکه طرح راهبردی توسعه شهر جامع‌نگر است، ادامه می‌دهد: این رویکرد و این مبنا برای توسعه در هر شهری متفاوت است، در یک شهر گردشگری است در حالی که ممکن است در شهر دیگر از یک کشور، فرهنگ یا اقتصاد مبنای توسعه شهر قرار بگیرد.

لزوم تهیه طرح‌های راهبردی برای شهرهایی با جمعیت بالای ۵۰ هزار نفر

این دکترای طراحی شهری می‌گوید: متأسفانه نحوه تهیه این طرح‌ها در ایران، صحیح نیست و رویکرد خوبی نسبت به این طرح‌ها وجود ندارد؛ هرچند که نام این طرح ساختاری راهبردی است، اما در عمل این نوع طرح‌ها به صورت جامع تهیه نمی‌شود، عمیق نیست و مشاوران قوی و با تجربه‌ای در این زمینه وجود ندارد.

سجادزاده عنوان می‌کند: طرح‌های شهری در کشورهای توسعه یافته بیشتر توسط مراکز علمی، دانشگاهی و پژوهشی تهیه می‌شود لذا نظارت علمی بر تهیه این طرح‌ها وجود دارد، در ایران نیز برخی شهرها از جمله قزوین، یزد و مشهد سابقه بیشتری در تهیه طرح‌های راهبردی دارند.

وی ادامه می‌دهد: بر طبق ابلاغیه‌ای که به استانداری‌ها تحویل شده است، شهرهای بالای ۵۰ هزار نفر باید این طرح‌ها را تهیه کنند اما در عمل نحوه تهیه طرح‌های راهبردی به دقت انجام نمی‌شود و مشاوران ناکارآمد این طرح‌ها را تهیه می‌کنند لذا محتوا و رسالتی که در تهیه طرح‌ها وجود دارد، در عمل اتفاق نمی‌افتد.

این دکترای طراحی شهری معتقد است: «ما در ایران فاصله زیادی با تهیه کارآمد این طرح‌های شهری داریم و نیاز است تغییر نگرشی نسبت به این طرح‌ها و روند تهیه آنها انجام بگیرد.»

طرح‌های راهبردی نگرشی فراگیر دارد

«حامد اخگر»، دکترای شهرسازی نیز به ایمنا می‌گوید: طرح راهبردی طرحی جامع‌نگر برای دستیابی به آینده‌ای مطلوب برای یک شهر است و الگوی کلی توسعه‏ شهری را در مقیاس منطقه شهری مشخص می‌کند.

وی ادامه می‌دهد: طرح راهبردی اصول و مبانی مدیریت محیط شهری مورد توجه است و ساختار کالبدی و عملکردی شهر در یک راستا است.

این دکترای شهرسازی تاکید می‌کند: طرح راهبردی اهداف، سیاست‌ها و اولویت‌های هر شهر و منطقه‏ ‏شهری را مورد توجه قرار می‌دهد و به نحوی جایگزین و راهنمایی برای طرح‌های تفصیلی و جامع است

اخگر تصریح می‌کند: برنامه‌ریزی راهبردی- ساختاری برخلاف طرح جامع با عوامل اجرایی و فرایند تصمیم‏سازی در ارتباط است و جایگزینی برای طرح‌های توسعه و عمران محسوب می‌شود، این طرح‌ها در چارچوبی مشخص راهبردها، سیاست‌ها و برنامه‌ها را برای هدایت توسعه‏ فضایی و سامان‌دهی کالبدی شهرها تعیین می‌کند.

وی می‌گوید: این طرح در بازه زمانی بلندمدت راهبردها و سیاست‌های توسعه‏ شهر و ساختار کالبدی آن را به صورت کلی مشخص می‌کند و نگرشی فراگیر دارد و از پرداختن به مسائل جزئی در این برنامه‌ها به خصوص در حوزه کالبد امتناع می‌شود.

کد خبر 526946

منبع: ایمنا

کلیدواژه: شهرهاي ايران شهر طرح شهری طرح راهبردی برنامه راهبردی توسعه شهری توسعه شهر برنامه ریزی شهری طرح جامع شهری طرح جامع مدیریت شهری مدیران شهری محیط شهری طراحی شهری شهر سازی مسائل شهري شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق دکترای طراحی شهری مورد بررسی قرار طرح های راهبردی مبنای توسعه طرح راهبردی قرار می دهد تهیه طرح ها طرح ها توسعه شهر برنامه ها مورد توجه طرح ها یک شهر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۳۰۴۰۱۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اجرای قانون شوراها در توسعه تأثیرگذار است

به گزارش خبرگزاری صداوسیمای استان آذربایجان غربی،اسکندر سجادی با اشاره به نقش شورای شهر و شهرداری در توسعه شهری، اظهار کرد: اگر قوانین موجود در قانون شوراها به نحو مطلوب اجرا شود در توسعه شهرها و روستاها نقش مهمی خواهد داشت.

رئیس شورای اسلامی شهر میاندوآب با بیان اینکه شوراها بازوی اصلی دهیاران در روستاها و شهرداران در شهرها هستند، افزود: شهرداران و دهیاران می‌توانند با کمک شوراها در توسعه و آبادانی شهرها و روستاها گام بردارند.

وی گفت: شوراها برحسب وظایف خود تصمیم‌گیری می‌کنند و اگر اجرایی شود پیشرفت حاکم در شهرهای دنیا، در ایران هم اتفاق می‌افتد.

سجادی تصریح کرد: در دولت سیزدهم از نظر مالی نسبت به شوراها و شهرداری‌ها توجه خوبی شده و اگر تداوم داشته باشد از تمامی ابعاد، شهرها توسعه می‌یابد.

رئیس شورای اسلامی شهر میاندوآب با تأکید بر درآمدهای پایدار شهرداری‌ها، اظهار کرد: اگر این موضوع عملیاتی شود؛ می‌تواند نویدبخش روزهای خوب برای شهر باشد.

وی با بیان اینکه خوشبختانه فعالیت‌های انجام‌گرفته در سطح شهر ملموس بوده و این را در اظهارنظرها و ابراز رضایت مردم می‌توان دید، گفت: اینکه شهروندان در دیدار با شهردار و اعضای شورای شهر از بهبود شرایط ابراز رضایت دارند؛ این نشان می‌دهد که در شهر حرکتی به‌سوی توسعه، آبادانی و پیشرفت انجام شده است.

سجادی با اشاره به اینکه شورای شهر با مصوبات خود همواره کمک‌حال شهردار بوده است، اظهار کرد: شورای شهر با مصوباتی که لازم بوده به شهرداری کمک کرده است و این موضوع تأثیر خود را در تمام جوانب نشان می‌دهد.

رئیس شورای اسلامی شهر میاندوآب با بیان اینکه امروز در همه مناطق بر اساس ضوابط و طرح‌های توسعه‌ای شهر، فعالیت عمرانی انجام می‌شود، گفت: همه نقاط شهر را به یک‌چشم دیده و برای ما مناطق و افراد هیچ فرقی ندارند.

وی با اشاره به اینکه همواره در راستای کمک به مردم و تسهیل شرایط قدم برداشته‌ایم، تصریح کرد: مجموعه شورای شهر و شهرداری در خدمت مردم بوده و از هیچ تلاش و کوششی دریغ نخواهد کرد.

دیگر خبرها

  • اجرای قانون شوراها در توسعه تأثیرگذار است
  • تحقق مدیریت هماهنگ شهری در شرکت توسعه شهرداری اصفهان/ شوراها مصداق بارز مردم سالاری است
  • منافع شخصی دلیل عدم عمل به قانون در شهرداری ها / استمرار کاهش کیفیت زندگی در کلانشهرها و شهرها /نتایج وخیم عدم مشارکت در انتخابات شوراها
  • الگوی حکمرانی مردمی و مدیریت مشارکتی در تمام شهرها اجرا شود
  • تشکیل شورای راهبردی مدیریت شهری شیراز با چند حوزه خدمات‌رسان
  • اراک با مدیریت تعاملی به سمت توسعه و تعالی پیش می‌رود
  • شوراها پل ارتباطی مدیریت اجرایی و مردم هستند
  • تغییر زیاد در مدیریت شهری آسیب‌ جدی به شهر وارد می‌کند
  • بیش از ۱۳ درصد مساحت شهرها، محدوده هدف بازآفرینی شهری است
  • توجه مدیریت شهری به توسعه زیرساختی شهر چالوس