Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران آنلاین»
2024-04-30@20:39:54 GMT

کاربرد فناوری‌های فضایی در پایش آفات

تاریخ انتشار: ۱۴ مهر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۳۰۹۴۱۰

کاربرد فناوری‌های فضایی در پایش آفات

علی‌رغم آنکه با استفاده از تصاویر ماهواره‌ای می‌توان نوع کشت محصولات کشاورزی بر اساس تغییر اقلیم را تعیین کرد، ولی به باور محققان این حوزه در حال حاضر به دلیل عدم آمادگی کشاورزی، استفاده از فناوری‌های فضا پایه در این حوزه در کشور میسر نیست.

امید همتی هم‌بنیانگذار یکی از شرکت‌های فناور در حوزه پردازش تصاویر ماهواره‌ای و هوایی برای استفاده کشاورزی و شهری مستقر در مرکز رشد شریف در وبینار "کاربرد داده‌های ماهواره‌ای در کشاورزی" که به مناسبت هفته جهانی فضا برگزار شد، با بیان اینکه حوزه کشاورزی تاکنون ۴ نسل را پشت سر گذاشته است، گفت: در نسل سوم بر صنعتی‌سازی و استفاده از ماشین آلات کشاورزی تمرکز می‌شود و ایران نیز در این مرحله قرار دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی نسل چهارم کشاورزی را کاربرد فناوری‌های فضایی و پهپادها دانست و اظهار کرد: با استفاده از این فناوری‌ها می‌توان تشخیص داد که چه محصولی در چه منطقه‌ای کشت می‌شود، در کدام مناطق نیاز به کود و سم است.

همتی با بیان اینکه برای رفع نیازهای حوزه کشاورزی از بعد از انقلاب صنعتی تاکنون از ابزارهای مختلفی بهره برده شده است، ادامه داد: "نیروی انسانی"، "تصاویر ماهواره‌ای"، " سنسورها" و "تصاویر پهپادها" از جمله ابزارهای مورد استفاده از حوزه کشاورزی است که هر کدام از اینها معایب و مزایایی دارد.

این فعال حوزه فناوری با بیان اینکه بهره بردن از نیروی انسانی علی‌رغم آنکه دارای دقت بالا بوده و بررسی گیاه به گیاه در مزارع را فراهم می‌کند، ولی امکان بازرسی کل مزارع با نیروی انسانی امکان‌پذیر نیست. علاوه بر آن استفاده از تصاویر ماهواره‌ای هر چند که دارای دقت بالایی است، ولی در شرایط ابرناکی هوا، امکان استفاده از این تصاویر نیست، ضمن آنکه باید در فواصل زمانی مشخصی اقدام به استفاده از تصاویر ماهواره‌ای کرد.

همتی، ارزان بودن و افزایش میزان بهره‌وری را از مزایای استفاده از تصاویر ماهواره‌ای در پایش مزارع نام برد و یادآور شد: بر خلاف استفاده از سنسورها که نیاز به سرمایه گذاری بالایی دارند، بهره گیری از تصاویر ماهواره‌ای ارزان‌تر است؛ چرا که با استفاده از فناوری ماهواره می‌توان پهنه وسیعی را با استفاده از تصاویر ماهواره‌ای پایش کرد.

این هم‌بنیانگذار این شرکت فناور، با تاکید بر اینکه این شرکت برای ارائه خدمات از ماهواره‌های رایگان بهره برده است، ادامه داد: با استفاده از خدمات فضا خدمات مختلفی در شاخص‌هایی چون "NDVI یا شاخص تراکم سلامت گیاهان"، "NDWI یا شاخص محتوای آبی گیاه"، "NDRE یا شاخص ازت"، "LAL یا شاخص سطح برگ" و "CHL یا شاخص کلروفیل گیاه" ارائه می‌شود.

وی اضافه کرد: ما در کنار این شاخص‌های کیفی، پارامترهای کمی را نیز اندازه گیری می‌کنیم که از آن جمله می‌توان به میزان تبخیر و تعرق گیاه و رطوبت خاک اشاره کرد و ما ناگزیر هستیم که در آینده برای ارائه این خدمات از فناوری‌های نوین این حوزه استفاده کنیم.

این فارغ التحصیل رشته عمران دانشگاه صنعتی شریف با اشاره به برخی از پروژه‌های اجرایی شده با استفاده از این فناوری‌ها، توضیح داد: منطقه ورزنه استان اصفهان واقع در انتهای زاینده رود سال‌ها است که بر اثر خشک شدن این رود، دستخوش خشکسالی شده است، این در حالی است که در سال‌های ۹۷ و ۹۸ به دلیل بارندگی‌ها و سیلاب، سطح زیر کشت افزایش یافت؛ ولی با کاهش بارندگی‌ها، سطح زیر کشت به میزان قابل توجهی کاهش یافت که این بررسی‌ها در این شرکت اجرایی شد.

وی نمونه دیگر مطالعات میدانی این شرکت را در حوزه زعفران عنوان کرد و گفت: در تایباد استان خراسان رضوی در زمینه زعفران مطالعاتی انجام دادیم. این گیاه یک گیاه چند ساله است که در حال حاضر به صورت خوداظهاری صورت می‌گیرد و با استفاده از فناوری‌ها تخمین زدیم که زعفران ۳ ساله کشت می‌شود.

همتی، تشخیص مرز اراضی کشاورزی و نوع کشت را از دیگر خدمات این شرکت ذکر کرد و ادامه داد: میزان برداشت دانه محصول، میزان تولید بیومس، تشخیص دوره رشد گیاهان و تهیه نقشه‌های سلامت خاک، ارائه پارامترهای فیزیکی مانند تبخیر و تعرق و تحلیل تصاویر برداشت شده توسط پهپاد برای شناسنامه دار کردن مزارع از دیگر خدمات ما به شمار می‌رود.

وی با تاکید بر اینکه داده‌های به دست آمده از این تحلیل‌ها برای مدیران به منظور سیاستگذاری کاربرد دارد، خاطر نشان کرد: ثبت و نگهداری اطلاعات عملیات زراعی، امکان ارائه گزارش وضعیت از هر نقطه از اراضی کشاورزی، امکان ترکیب سامانه‌های حسگرهای زیستی، ردیابی از دیگر زمینه‌های فعالیت این شرکت است.

همتی با تاکید بر اینکه پیاده سازی جدیدترین مدل‌های برآورد تبخیر و تعرق در دستور کار این شرکت قرار دارد، اظهار کرد: پیش بینی میزان تولید گندم، جو و کلزا، تخمین میزان خسارت در اثر عوامل قهری مانند سرمای بهاره نیز از برنامه‌های توسعه‌ای این شرکت است که در دستور کار قرار دارد.

وی در خصوص استفاده از این فناوری در شرایط خشکسالی، گفت: با استفاده از تصاویر ماهواره‌ای می‌توان تعیین کرد که با توجه به تغییرات اقلیم موجود در کشور در چه ناحیه‌ای باید چه محصولی کشت شود، ولی اینکه کشاورز برای تغییر نوع کشت چه میزان مهارت و آمادگی دارد، مساله مهمی است که باید به آن توجه شود؛ از این رو این فناوری‌ها برای کشاورزانی که سطح سواد و مهارت کم دارند، در این زمینه کاربردی نخواهد داشت.

همتی همچنین به بیان وضعیت کاربرد فناوری‌های فضایی در پایش آفات با تاکید بر اینکه در این زمینه پایش آفات از طریق تصاویر ماهواره‌ای امکان پذیر نیست، یادآور شد: ولی در زمینه هجوم ملخ‌ها سامانه جهانی پایش ملخ‌ها وجود دارد، ولی برای سایر آفات بسیار دشوار است./ایسنا

منبع: ایران آنلاین

کلیدواژه: استفاده از تصاویر ماهواره ای فناوری ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۳۰۹۴۱۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ایجاد فضایی برای حضور شرکت‌های دانش‌بنیان ایرانی در خوارزم ازبکستان

به گزارش خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا، همایش بین المللی فرصت های صادراتی شرکت های فناور و دانش بنیان در کشورهای آسیای میانه به‌ویژه ازبکستان به میزبانی پارک علم و فناوری دانشگاه تربیت مدرس و همکاری اتاق بازرگانی ایران و ازبکستان، دوشنبه۱۰ اردیبهشت‌ماه در سالن جابرحیان دانشگاه تربیت مدرس برگزار شد. 

فریدالدین نصریف، سفیر کشور ازبکستان ضمن خوشامدگویی و تشکر از هیئت‌های ایرانی در این همایش، گفت: سال گذشته رویداد دیدار علمی رئیس جمهور ایران از تاشکند انجام شد. 

 نصریف درباره دیدار ها و فعالیت های بازرگانی و علمی دو کشور توضیح داد: تبادلات کالا بین دو کشور  ایران و ازبکستان، در سال گذشته به بیش از ۵ میلیارد دلار رسیده است. 

وی ادامه داد: برای سال آینده به دنبال افزایش این مبلغ به میران ۱ میلیارد دلار هستیم.

سفیر کشور ازبکستان یادآوردشد: برای رسیدن به چنین هدف بزرگی  در فضای اقتصادی و بازار فناورانه دو کشور، همکاری تمام کشورهای دخیل بسیار مهم است. 

نصریف با اشاره به بازدید وزیر صمت وقت ایران از جمهوری تاشکند در سال گذشته، گفت: در بازدید وزیر صمت از  کشور ازبکستان، هیئتی از شرکت‌های دانش‌بنیان ازبک در این رویداد حاضر شدند و سرمایه گذاری و صادرات بین دو کشور مورد بررسی قرار گرفت. 

وی ادامه داد: در جریان بازدیدهای دو‌کشور ایران و ازبکستان از دستاوردهای فناورانه یکدیگر، بیش از ۵۰ کشور دانش بنیان ازبکستانی در نمایشگاه ایران اکسپو ۲۰۲۴ حضور پیدا کردند. 

نصریف به نماینده‌های کشور ازبکستان که در نمایشگاه ایران اکسپو۲۰۲۴، حضور یافتند، استره کرد و گفت: معاون وزیر سازمان انرژی اتمی ازبکستان، معاون اتاق بازرگانی این کشور در ایران اکسپوی امسال حضور دارند.

سفیر کشور ازبکستان در ادامه به حضور نمایندگان ایرانی در رویدادهای علمی ازبکستان اشاره کرد و‌گفت: در جریان نشست تاشکند، سید رسول  موسوی، نماینده وزارت خارجه ایران به‌عنوان نماینده ایران حضور خواهد داشت.

سفیر کشور ازبکستان در ‌پایان، از تمام شرکت‌های دانش‌بنیان و فناور ایرانی درخواست حضور و شرکت در رویداد علمی و اقتصادی پیش‌روی کشور ازبکستان را اعلام کرد و ادامه داد: در‌منطقه خوارزم ازبکستان، فضایی مناسب  برای حضور شرکت‌های فناور و دانش‌بنیان ایرانی تدارک دیده شده است تا بتوانند پروژه‌های خود را در این منطقه شروع و به مرحله تجاری‌سازی برسانند. 

اتاق‌های مشترک بازرگانی برای توسعه روابط تجاری ایران با کشورهای دیگر

در ‌قسمت‌ بعدی این رویداد بین‌المللی، موسی آقایی، رئیس اتاق بازرگانی ایران در باره مهم‌ترین وظایف اتاق های مشترک بازرگانی ایران با کشورهای دیگر گفت: بسترسازی برای حضور شرکت‌های دانش بنیان ایرانی در بازارهای جهانی، از جمله مهم‌ترین کارکردهای اتاق‌های بازرگانی مشترک است. 
وی افزود: در‌همین جهت به دنبال ایجاد این فرصت  مناسب در آسیای میانه با همکاری کشور ازبکستان و دانشگاه تربیت مدرس بوده‌ایم.

آقایی، به دستاوردهای تجاری میان دو کشور ایران و ازبکستان، اشاره کرد و گفت:  تاکنون ۸۵میلیارد دلار دستاورد روابط تجاری کارساز با ازبکستان شده است. 

به گزارش خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا، محورهای تخصصی که در جلسات B2B همایش بین‌المللی فرصت های صادراتی شرکت های فناور و دانش بنیان در کشورهای آسیای میانه به‌ویژه ازبکستان، قطعات صنعتی، تولید لبنیات، مواد شیمیایی و پتروشیمی، نفت ‌و گاز، دارویی، بهداشتی و الکترونیک ، از جمله حوزه‌های مورد بحث در این جلسات بودند. 

همچنین، نمایندگانی از شرکت‌های دانش‌بنیان ازبکستانی از‌جمله مناطق بخارا، تاشکند و خوارزم در این همایش بین‌المللی حضور پیدا کردند. 
علاوه‌براین، براساس اعلام کارگزران پارک علم و فناوری دانشگاه تربیت‌مدرس، تاکنون حدود ۳۵۰ میلیون دلار صادرات از ایران به کشور ازبکستان، داشته‌ایم.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • طرح یک شرکت آمریکایی برای نصب آینه در فضا برای تولید انرژی خورشیدی
  • اولین تصاویر تلسکوپ فضایی اینشتین پروب چین منتشر شد
  • ایجاد فضایی برای حضور شرکت‌های دانش‌بنیان ایرانی در خوارزم ازبکستان
  • افتتاح مرکز پایش هوشمند انرژی برق در همدان
  • نخستین تصاویر اشعه‌ایکس از کاوشگر چشم‌خرچنگی
  • دراگون از ایستگاه فضایی جدا می‌شود
  • تصویربرداری ۹۵ درصد از اراضی کل کشور توسط ماهواره پارس
  • پایش سطح زیرکشت محصولات استراتژیک کشاورزی با استفاده از داده‌های فضایی
  • زباله فضایی در دام دوربین ماهواره ژاپنی افتاد
  • پایش سطح زیر کشت محصولات کشاورزی با استفاده از داده های فضایی