Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از البرز، سد کرج و طالقان در البرز مهمترین منابع تامین آب ساکنان استان تهران محسوب می شوند.

سد کرج که به سد امیرکبیر هم معروف است، روی رودخانه کرج در ۲۵ کیلومتری شمال شهر کرج و کنار جاده کرج-چالوس احداث شده و اولین سد چندمنظوره در ایران است.

این سد یکی از منابع مهم تأمین آب شهر تهران و کرج و تولید انرژی برق به حساب می‌آید و دریاچه آن از مراکز طبیعی مهم پرورش ماهی و محل استفاده‌های گردشگری، تفریحی و ورزشی است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سد طالقان از بزرگترین سد‌های کشور است که روی رودخانه شاهرود ساخته شده است، رودی که از کوه‌های استان مازندران سرچشمه می‌گیرد و در طول مسیر خود به دره زیبای طالقان می‌رسد.

چندی است که کمبود بارش ها، شرایط جوی و خشکسالی باعث کاهش آب سد کرج و طالقان شده است.

عاقبت کم آبی

رفیعی، یکی از گردشگرانی که به تازگی از سد طالقان بازدید کرده است، می‌گوید: سال گذشته که به سد طالقان آمدم بسیار پرآب‌تر از اکنون بود اما در حال حاضر، سطح آب به مقدار قابل توجهی پایین آمده است و کناره‌های سد ماهیانی مشاهده می‌شوند که به دلیل کم شدن آب سد بیرون افتاده و مرده اند.

علاوه بر کاهش بارش ها در سال جاری، استفاده بی رویه و مصرف ناصحیح آب در استان نیز زنگ خطری برای شهروندان، کشاورزان، صنایع و تغذیه آبخوان‌ها به شمار می‌آید و شهروندان و کشاورزان در سال جاری با مشکلات عدیده کمبود آب دست و پنجه نرم می کنند.

خسروی یکی از ساکنان استان البرز می‌گوید: مشکلات کمبود آب در سال جاری باعث شد برخی روز‌های گرم تابستان برای ساعاتی آب و برق خانه‌های ما قطع شود و شهروندان با مشکلات عدیده ای دست و پنجه نرم کنند حتی در برخی روستاهای استان، شهروندان آب شرب کافی برای آشامیدن ندارند و باید از جای دیگری آب تامین کنند.

او می‌افزاید: کاهش بارش ها و خشکی آب های سطحی  باعث شد، شاهد گرمای زیادی در تابستان  باشیم.

صدقی، یکی از کشاورزان البرزی می‌گوید: کمبود بارش به بخش کشاورزی هم صدمات قابل توجهی وارد کرده است و باعث شده آن طور که باید نتوانیم محصولات مان را آبیاری کنیم و خیلی از محصولات به دلیل آب کمی که به آن‌ها رسیده کیفیت خود را از دست داده اند.

چشم مان از پاییز هم آب نمی خورد/ سدهای البرز کوتاه آمدند

مقدم، کارشناس پیش بینی آب و هوای سازمان هواشناسی البرز می‌گوید: بارش باران در ماه‌های مهر، آبان و آذر به صورت متوسط و کمتر از آن است و بارش چندانی نخواهیم داشت.

نجفیان، مدیر آب منطقه‌ای استان البرز می‌گوید: سد کرج ۱۰۶ میلیون متر مکعب آب دارد، در حالی که حجم سد ۱۸۰ میلیون متر مکعب است.

مدیر آب منطقه‌ای استان البرز می‌افزاید: سد کرج در سال گذشته نسبت به مدت مشابه ۱۳۷ میلیون متر مکعب آب داشت و اکنون ۲۲ درصد کاهش حجم داشته است.

نجفیان می‌گوید: حجم سد طالقان ۴۲۰ میلیون متر مکعب است و در حال حاضر ۲۱۱ میلیون متر مکعب آب دارد.

او می‌افزاید: سد طالقان در سال گذشته نسبت به مدت مشابه ۲۹۵ میلیون متر مکعب آب داشت اما اکنون  ۲۸ درصد کاهش حجم داشته است.

مدیر آب منطقه‌ای استان البرز می‌گوید: میزان آب ورودی به سد کرج از ابتدای سال تاکنون ۲۱۴ میلیون متر مکعب بوده درحالی که در سال گذشته نسبت به مدت مشابه میزان آب ورودی به سد ۳۸۵ میلیون متر مکعب بوده است.

نجفیان می‌افزاید: میزان آب ورودی به سد طالقان از ابتدای سال تاکنون ۱۹۳ میلیون متر مکعب بوده است در حالی که در سال گذشته نسبت به مدت مشابه ۴۳۷ میلیون متر مکعب آب وارد سد شده است.

او می‌گوید: سال جاری خشک‌ترین سال در نیم قرن اخیر گذشته است و طی اطلاعیه‌ای که به جهاد کشاورزی داده ایم از کشاورزان خواستیم تا از کشت دوم و پاییزی خودداری کنند و انتظار داریم کشاورزان الگوی مصرف را رعایت کنند و محصولاتی را تولید کنند که آب کمتری استفاده می‌کند.

هزار و یک بلای کم آبی

کاهش آب سد کرج و طالقان تاثیرات محیط زیستی نیز خواهد داشت و حتی باعث مهاجرت برخی گونه‌های پرندگان از حاشیه‌ این سد‌ها می‌شود.

حکیمی، رئیس سازمان محیط زیست استان البرز می‌گوید: هرچه میزان بارش کمتری را شاهد باشیم، سطح آب های زیرزمینی بیشتر کاهش پیدا می کند، پایین آمدن سطح سفره‌های آب زیرزمینی، روی مناطق مستعد انتشار گرد و غبار مانند اشتهارد و نظرآباد تاثیر می‌گذارد و همین امر باعث پراکندگی گرد و غبار در محیط می شود.

رئیس سازمان محیط زیست استان البرز می‌افزاید: پراکندگی گرد و غبار در هوا هم باعث خشکسالی باغات می‌شود و از بین رفتن درختان و محصولات کشاورزی روی محیط زیست تاثیر گذار است.

حکیمی می‌گوید: آبخوان‌های زیرزمینی اگر تغذیه نشود باعث فرونشست زمین هم می‌شوند و حتی در زمان خشکسالی از بین رفتن پوشش گیاهی  باعث آتش سوزی می‌شود، البته  تاکنون آتش سوزی هایی در مناطق مختلف البرز بر اثر خشکی پوشش گیاهی مشاهده شده است.

جای خالی مدیریت

آب میراثی گرانبها برای آدمی و سرمایه‌ای ملی برای جهانیان است که باید در حفظ آن کوشید. در سال‌های اخیر باتوجه به این که بیشتر منابع آبی در استان البرز بیش از ظرفیت موجود مورد استفاده قرار گرفته و منابع سی سال آینده آب استان پیش خور شده است،  لزوم توجه به منابع آبی بیش تر از گذشته احساس می شود.

به نظر می رسد باتوجه به شرایط موجود و کاهش بارش ها حتی در فصل پاییز باید به دنبال راهکارهای جدیدی برای بهبود شرایط موجود درنظر گرفته شود.

با این حال نمی توان نقش رعایت الگوی مصرف را در تامین آب نادیده گرفت و از طرفی هم مدیران متولی با توجه به انجام پیش بینی ها باید سیاست های ذخیره آب را از گذشته مدنظر قرار می دادند.

انتهای پیام/پ

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: سد کرج سد طالقان سال گذشته نسبت به مدت مشابه میلیون متر مکعب آب سد طالقان سال جاری بارش ها سد کرج

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۳۲۰۰۲۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آبراهه‌های چند صدساله خراسان‌شمالی تشنه برف و باران

ایسنا/خراسان شمالی هنوز بساط خشکسالی در شهرستان‌های خراسان شمالی که روزی سرسبزی آن‌ها زبانزد مردم بوده پهن است. چشمه‌ها، قنات‌ها، مزارع کشاورزی و...خشک و تشنه هستند و باران امسال هم به داد آن‌ها نرسیده است.

قنات یا کاریز در واقع شریان‌های اقتصادی و حیاتی مناطق بیابانی به شمار می‌روند که رابطه منطقی و پایدار با طبیعت دارند، دستاوردی که پیشینیان ما به یادگار گذاشته‌اند تا با بهره‌مندی از آن به آب‌های زیر زمینی ضرر نزنیم.

این شاهکارهای مهندسی ایرانی هر جا که احداث شد، آبادانی آن منطقه را به دنبال داشت و از گذشته‌های دور، قنات‌ها تمدن ساز بوده و همواره با طبیعت همزیستی بسیار خوبی داشته‌اند.

اما موج خشکسالی شدید در این استان سبب شده تا قنات‌ها و چشمه‌های این استان که یک سازند زنده محسوب می شوند سخاوت خود را از دست داده‌اند، حتی چاه‌های مجاز و غیر مجاز نیز با کمبود شدید آب مواجه شده‌اند.

قنات‌ها یکی از منابع تامین کننده‌های آب کشاورزی در این استان به شمار می‌رود و طی سال‌های گذشته در این استان بسیاری از قنات‌ها بر اثر بارندگی حجم آبدهی آن‌ها کاهش یافته و کم آبی قنات‌ها موجب کاهش باردهی مزارع و باغات استان شده است.

کاهش ۳۵ درصدی دبی آب قنات‌ها در استان

سامان محمدی مدیر آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی در گفت و گو با ایسنا، اظهار کرد: ۶۵۳ رشته قنات در خراسان شمالی وجود دارد که تعدادی از آن‌ها که در مناطق کوهستانی واقع شده از عمق کمتر و آن‌هایی که در مناطق کویری استان قرار دارند از عمق بیشتری برخوردار هستند.

وی افزود: خراسان شمالی یکی از استان‌هایی است که با خشکسالی شدید مواجه است و خشکسالی سبب شده تا قنات‌ها با کاهش دبی آب مواجه شوند.

محمدی ادامه داد: آب قنات‌های استان نسبت به دوره آماری که ۱۰ ساله است ۳۰ تا ۳۵ درصد کاهش پیدا کرده است.

وی با اشاره به بارندگی‌های خوبی که از ابتدای سال جاری تاکنون در این استان اتفاق افتاده است، تاکید کرد: پیش بینی می‌شود آب قنات‌ها در شهرستان‌های بجنورد و راز و جرگلان که عمیق نیستند با بارندگی‌های اخیر تا حدودی جبران شود اما این مشکل در قنات‌های عمیق شهرستان‌های گرمه، جاجرم و اسفراین به علت تغییر اقلیم وجود داشته باشد.

مشروب شدن ۳۱ هزار هکتار از اراضی کشاورزی توسط آب قنات‌ها

این مقام مسئول با بیان اینکه میزان آبدهی این قنات ها به طور میانگین ۷۸ میلیون متر مکعب است، اظهارکرد: تعداد قنات‌های موجود ۳۱ هزار هکتار از اراضی کشاورزی این استان را مشروب می‌کند.

وی توضیح داد: آبدهی قنات‌ها متاثر از بارش برف در بالادست و تغذیه آن‌ها توسط آب خوان‌ها و یا آبرفت‌های رودخانه‌ای است.

مدیر آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی در ادامه بیان کرد: مرمت و کف‌شکنی قنات‌ها یکی از راه‌هایی است که می توان از قنات‌ها استفاده بیشتری کرد و از سوی دیگر استفاده از شیوه‌های نوین آبیاری سبب می‌شود تا آب قنات‌ها به صورت بهینه مصرف شود.

وی خاطرنشان کرد: مرمت و کف شکنی قنات‌ها نیاز به اعتبار بالایی دارد که اعتبار کافی برای مرمت همه قنات‌ها موجود نیست و از سوی دیگر هزینه بالای اجرای طرح های آبیاری نوین از دیگر چالش‌های پیش روی ما است.

وجود ۳۰ رشته قنات خشک شده در استان

ابراهیمی سرپرست مدیریت مطالعات پایه شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی در ادامه در گفت و گو با ایسنا، بیان کرد: روند آبدهی قنات‌ها در خراسان شمالی همچنان رو به کاهش است و این امر نیز ناشی از تغییر اقلیم است.

وی تاکید کرد: در واقع منبع تغذیه قنات‌ها در این استان برف است اما متاسفانه برف اثرگذاری طی چند سال گذشته در این استان نباریده که موجب تغذیه قنات‌ها شود. ریزش برف وجود داشته اما ماندگار نبوده است.

ابراهیمی با بیان اینکه خشکسالی در این استان حتی موجب خشک شدن قنات‌ها نیز شده است، گفت: بر اساس بررسی‌های صورت گرفته از ۶۵۳ رشته قنات موجود در این استان ۴۷۰ رشته قنات فعال و ۱۸۳ رشته نیز به دلایل مختلف غیر فعال بوده که ۳۰ رشته قنات از این تعداد خشک شده اند.

صدور ۴ مجوز چاه به جای قنات در سال گذشته

وحید واسطه معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی نیز در گفت و گو با ایسنا بیان کرد: در سال گذشته چهار مجوز چاه به جای قنات توسط این شرکت صادر شده است.

وی افزود: مجوزهای صادر شده به علت کم آبی و یا خشک شدن آب قنات بوده و یا اینکه نقص فنی داشته است.

روند کاهشی میزان بارندگی در استان نسبت به دوره آماری بلند مدت

سید عقیل مرتضوی همچنین در گفت و گو با ایسنا تصریح کرد: میزان بارندگی در سال آبی جاری ۳۱ درصد افزایش یافت و طبق آمار ایستگاه‌های این شرکت در سال آبی جاری حدود ۱۸۶ میلی متر بارندگی ثبت شد که به نسبت مدت مشابه سال گذشته ۳۱ درصد افزایش یافت.

وی ادامه داد: اما میزان بارندگی‌های انجام شده نسبت به دوره آماری بلند مدت روند کاهشی داشته است و از سوی دیگر طبق پیش بینی‌های اداره کل هواشناسی استان دمای هوا دو درجه سانتیگراد افزایش خواهد یافت.

مرتضوی گفت: در واقع هر یک درجه افزایش دما، مصارف را به صورت تصاعدی بالا می‌برد و کاهش میزان بارندگی‌ها نسبت به دوره بلند مدت و افزایش دما سبب می‌شود تا مصرف کنندگان در صورت عدم رعایت الگوی مصرف به زحمت بیفتند.

وی افزود: طی ماه گذشته ۱۲ میلیون متر مکعب آب وارد سدهای استان شده‌ که بیشترین آب وارد شده به سد شیرین دره با مقدار ۶ میلیون متر مکعب بوده است.

۷۷.۲۵ درصد از پهنه استان درگیر انواع خشکسالی

علیرضا گلرخ رئیس گروه هواشناسی کاربردی اداره کل هواشناسی خراسان شمالی نیز در گفت و گو با ایسنا، گفت: ۷۷.۲۵ درصد از پهنه خراسان شمالی طی یک سال گذشته درگیر انواع خشکسالی بوده است.

به گفته وی، در حال حاضر ۲۷.۶۱درصد از پهنه استان درگیر خشکسالی خفیف، ۲۸.۲۱ درصد درگیر خشکسالی متوسط، ۲۵.۶۴ درصد درگیر خشکسالی شدید و ۵.۸۰ درصد نیز درگیر خشکسالی بسیار شدید بوده است.

گلرخ تصریح کرد: از بین شهرستان‌های استان بام و صفی آباد ۱۰۰ درصد درگیر خشکسالی است.

وی افزود: شهرستان شیروان نیز با ۴۹.۶۷ درصد شرایط بهتری را نسبت به سایر مناطق استان از لحاظ خشکسالی دارد.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • صخره‌نوردی بی‌نظیر بز‌های کوهی در طالقان (فیلم)
  • آبراهه‌های چند صدساله خراسان‌شمالی تشنه برف و باران
  • خسارت خشکسالی به ۱۴۰ هزار هکتار محصول گندم بوشهر
  • دلیل لرز و بدن درد بدون تب چیست؟
  • جان دوباره تالاب جازموریان بعد ۲ سال خشکسالی
  • آبگیری سازه‌های آبخیزداری در پی بارندگی‌های بهاری
  • کدام نواحی ایران در معرض خشکسالی شدید هستند؟
  • دریاچه ارومیه جان تازه می‌گیرد؟
  • رهاسازی آب به سمت دریاچه ارومیه | این دریاچه جان تازه می‌گیرد؟
  • پیشگیری از هدر روی ۲۵ میلیون متر مکعب آب در نظرآباد