Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش ایکنا طرح شفافیت آرای نمایندگان بالاخره پس از حدود یکسال بررسی و اصلاحات قرار است این هفته به صورت ویژه در صحن علنی مجلس مورد بررسی نمایندگان قرار بگیرد. این طرح در ۱۲ ماده است که می‌توانید متن نهایی آن را اینجا ببینید.

براساس گفته‌های محمدباقر قالیباف، در نطق پیش از دستور خود در جلسه علنی ۱۱ مهر، مجلس شورای اسلامی «هدف این طرح این است که علاوه بر شفافیت آرای نمایندگان در حوزه‌های بسیار مهم، فرآیندهای تصمیم‌سازی مجلس را نیز شفاف کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در صورت تصویب نهایی در این طرح، جلسات کمیسیون‌ها به صورت علنی برگزار می‌شوند و برای پخش این جلسات از طریق صدا و سیما بستری قانونی فراهم می‌شود. حاضران، غایبان و آرای نمایندگان در جلسات کمیسیون‌ها به صورت عمومی منتشر می‌شود و جلسات بررسی طرح‌ها و لوایحی که مطابق اصل ۸۵ قانون اساسی در کمیسیون‌های تخصصی یا مشترک مورد بررسی و تصمیم‌گیری قرار می‌گیرند به صورت علنی برگزار می‌شوند. گزارش مأموریت‌های کاری نمایندگان و مشروح مذاکرات ظرف یکماه در اختیار عموم قرار خواهد گرفت.»

محمدحسن آصفری، نایب رئیس کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها، در گفت‌وگو با ایکنا، درباره کلیت طرح شفافیت آرای نمایندگان و معایب و مزایای این طرح گفت: موضوع شفافیت باید در همه بخش‌ها و حوزه‌ها از جمله مسائل مالی و حقوقی شکل بگیرد. مجلس شورای اسلامی براساس همین اعتقاد شفافیت را از خودش آغاز کرده و براین مبنا این موضوع از حدود یکسال پیش در مجلس مطرح شد و سرانجام پس از کش و قوس‌های زیاد به یک متن نهایی رسید که آنطور که اعلام شده قرار است این هفته در صحن علنی مطرح شود.

مجلس شفافیت را از خودش شروع کرده
وی افزود: شروع این کار از مجلس می‌تواند مقدمه‌‌ای برای تسری شفافیت به دولت، قوه قضاییه، شورای انقلاب فرهنگی، شورای اقتصاد و سایر شوراها در سطح کلان، شود و مردم در جریان روند تصمیم‌گیری‌ها و اقدامات و فرآیندهای طی شده در مجموعه نهادهای کشور شوند.

آصفری اظهار کرد: به اعتقاد من شفافیت در همه حوزه‌ها به جز حوزه‌های نظامی و امنیتی بلااشکال و مفید است هرچند که نباید شفافیت در مجلس صرفا به آرای نمایندگان محدود شود که براساس این طرح هم قرار است وضعیت حضور و فعالیت نمایندگان در صحن علنی و کمیسیون‌ها در حوزه قانونگذاری و نظارت، مسائل مالی و دریافتی‌ها شفاف شود.

شفافیت در مجلس و جلوگیری از رفتارهای دوگانه 
نایب رئیس کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها بیان کرد: در شرایط فعلی که سطح اعتماد عمومی مردم کاهش یافته شفافیت آرای نمایندگان می‌تواند بخشی از این اعتماد از دست رفته مردم به کارگزاران و مسئولان را احیا کند. یکی دیگر از مزایای این طرح آن است که جلوی سوء استفاده و رانت را می‌گیرد و همچنین مانع رفتارها و رویکردهای دوگانه یا دورویی در نمایندگان در بررسی و رأی خود به طرح‌ها و لوایح شود.

وی ابراز کرد: در واقع شفافیت باعث می‌شود که دیگر نمایند‌ه‌ای نتواند در موافقت یا مخالفت در موضوعی یا مسئولی نطق کند اما رأیی را خلاف نظر خود بدهد.

رفع معایب طرح شفافیت نیازمند اقدامات فرهنگی است
آصفری با بیان اینکه کارآمدی و اثربخشی شفافیت نیازمند رعایت برخی الزامات و فراهم کردن یک سری مقدمات است، گفت: اگر این مقدمات و الزامات وجود داشته باشد منافع شفافیت از معایب احتمالی آن بیشتر می‌شود. در واقع نباید گذاشت به نام شفافیت آسیبی به کشور وارد شود. برای نمونه ممکن است طرح یا لایحه‌ای به نفع کشور نباشد اما جریان و گروه خاصی به دنبال تصویب آن در مجلس است و در اینجا ممکن است نماینده مجلس به دلیل شفافیت رأی خود را مشخص کند و احیانا رأیی برخلاف منافع کشور بدهد.

وی یادآور شد: در واقع رفع معایب طرح شفافیت آرای نمایندگان نیازمند انجام برخی کارهای فرهنگی است تا سواد سیاسی مردم و نمایندگان ارتقا پیدا کند و این طرح را به نتایج مثبت حداکثری برساند.

تأثیر نظام انتخاباتی منطقه‌ای بر تضعیف آثار مثبت شفافیت آرا
آصفری درباره تأثیر نظام انتخاباتی محلی و منطقه‌ای مجلس شورای اسلامی بر تضعیف آثار مثبت شفافیت آرای نمایندگان‌ گفت: متأسفانه به واسطه همین رویکرد‌های محلی و منطقه‌ای و انتظارات مردم یک حوزه انتخابیه از نماینده خود در مجلس، نماینده در برخی مواقع به جای نگاه ملی به مسائل با نگاه منطقه‌‌ای یا صنفی به یک طرح یا لایحه رأی می‌دهد زیرا نگران بازخورد آثار رأی خود در آن حوزه انتخابیه است یا به طور مثال ممکن است طرح یا لایحه‌ای درباره افزایش حقوق یک قشر یا صنف در مجلس مطرح شود در این وضعیت نماینده با توجه به شناختی که از منابع و درآمدهای کشور دارد اگر به این موضوع رأی دهد به منافع کلان کشور خیانت کرده و اگر هم رأی ندهد تحت فشار ذی‌نفعان این مسئله قرار می‌گیرد و این می‌تواند برای فعالیت نمایندگان مشکل‌ساز شود.

نایب رئیس کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها اظهار کرد: لذا برای اجرای شفافیت هم جامعه باید آمادگی لازم را داشته باشد و هم درایت و پختگی مجموعه‌های حقوقی و قانونگذاری کشور بالا برود تا شفافیت در مجلس به اهداف خود برسد. از این منظر هنوز خیلی زود است که شفافیت در حوزه آرای نمایندگان اجرایی شود و باید شفافیت را ابتدا در زمینه حقوق، دریافتی‌ها و امضاهای طلایی عملیاتی کرد که تا به امروز هم خیلی دیر شده است.

آصفری درباره بهتر بودن اجرای آزمایشی و موردی اجرای طرح شفافیت در مجلس گفت: به اعتقاد من زمانی که یک سری پیش‌زمینه‌های فرهنگی و اجتماعی هنوز وجود ندارد بهتر بود شفافیت در مجلس در حوزه‌ها و موارد مالی آغاز شود و بعد در حوزه‌ای مانند آرای نمایندگان پس از آماده‌تر شدن جامعه و انجام برخی اقدامات برای بهبود سطح سواد و فرهنگ سیاسی جامعه و خود نمایندگان، شفافیت را در این عرصه اجرایی کرد.

منبع: الف

کلیدواژه: شفافیت آرای نمایندگان شفافیت در مجلس کمیسیون ها طرح شفافیت حوزه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.alef.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «الف» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۳۳۱۲۸۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نمایندگان مجلس دوازدهم «یقه‌گیری» نخواهند کرد

«عبدالوحید فیاضی» منتخب مردم نور و محمودآباد در مجلس دوازدهم در گفت‌وگو با خبرنگار مهر، با اشاره به آرایش سیاسی مجلس آینده اظهار کرد: فراکسیونی که منافع ملی را اولویت اصلی خود دانسته و خود را ملزم به تحقق مطالبات مردم بداند، قطعاً مهم‌ترین فراکسیون و فراکسیون اکثریت مجلس دوازدهم باید باشد.

وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا تفاوت‌های سیاسی و حزبی منتخبان مجلس آینده باعث می‌شود که آن‌ها در مجلس آینده با یکدیگر وارد چالش شوند، افزود: در حال حاضر شاهد تنوع و تکثر از لحاظ گرایش سیاسی و حزبی بین منتخبان مجلس دوازدهم هستیم اما قطعاً تمام تلاش خود را می‌کنیم که این تفاوت‌ها منجر به اختلاف اساسی بین نمایندگان مجلس آینده یا به عبارت دیگر، یقه‌گیری آن‌ها نشود.

فیاضی درباره گزینه احتمالی ریاست مجلس دوازدهم، گفت: از آنجایی که شاهد تکثر و گستردگی گرایش‌های سیاسی بین منتخبان مجلس دوازدهم هستیم، پیش‌بینی درباره ریاست مجلس دوازدهم تا حدودی سخت است.

منتخب مردم نور و محمودآباد در مجلس دوازدهم در ادامه درباره راهکارهای تحقق شعار سال، اظهار کرد: مجلس دوازدهم باید در آغازین روزهای خود درباره راهکارهای رفع مشکلات اقتصادی کشور با رویکرد جهش تولید مسایل لازم را در نظر گیرد.

فیاضی گفت: مسأله مهم بعدی درباره مشارکت مردم است و مجلس دوازدهم باید مکلف باشد که درباره مشارکت مردم بازنگری‌های لازم را داشته باشد؛ مشارکت مردم باید در حوزه‌های مختلف سیاسی و اقتصادی و کاملاً به صورت همه‌جانبه در نظر گرفته شود چراکه حکمرانی درست زمانی محقق می‌شود که مشارکت مردم را شاهد باشیم.

منتخب مردم نور و محمودآباد در مجلس دوازدهم گفت: ما بعضاً از جهش تولید و رفع تورم حرف می‌زدیم اما مشارکت مردم را نادیده می‌گرفتیم و به همین دلیل، فرمایش مقام معظم رهبری درباره مشارکت مردم در امر تولید می‌تواند بسیار مؤثر باشد و زمینه مشارکت مردم را در عرصه اقتصادی فراهم کند.

وی تصریح کرد: در امر اقتصادی، موانعی برای مشارکت مردم وجود دارد که برخی از این موانع، مربوط به موانع تولید و صدور و دریافت مجوز کسب و کار است که مجلس و دولت باید با همکاری یکدیگر، به دنبال گره‌گشایی از مشکلات اقتصادی مردم و مشارکت مردم در حوزه اقتصاد باشند.

فیاضی تاکید کرد: اصلاح نظام بانکی و ارزی هم مسأله بسیار مهمی است چراکه ما در حال حاضر شاهد افزایش شدید قیمت ارز هستیم که به علت فقدان مدیریت در حوزه ارز است؛ دلارزدایی هم بسیار ضرورت دارد چراکه سلطه دلار به نظام اقتصادی ما آسیب وارد کرده و باید با سیاست‌های درست کاری کنیم که نقش دلار در اقتصاد کشور به مرور کمرنگ شود.

کد خبر 6084389 زهرا علیدادی

دیگر خبرها

  • هشدار نمایندگان استان تهران به وزیر کشور
  • رمزگشایی از علنی شدن اختلاف دولت و مجلس /آصفری: حذف قالیباف؟ بعید است /حاجی دلیگانی: تا روز آخر بر مجلس نظارت خواهیم کرد
  • داستان شفافیت؛ قسمت اول
  • نمایندگان مجلس دوازدهم «یقه‌گیری» نخواهند کرد
  • علیرضا بیگی: پرونده کاظم صدیقی باید بررسی قضایی شود
  • نماینده مجلس : موضوع چای دبش را لاپوشانی کردند
  • صحبت‌های بی‌سابقه قالیباف درباره ماجرای ارز/ آغاز گشت ارشاد مسئولان توسط رادان
  • دور دوم انتخابات مجلس در هشت حوزه انتخابیه کشور تمام الکترونیک خواهد بود
  • تحقق توسعه پایدار با همدلی و انسجام مجلس و دولت
  • شورای وحدت چند نماینده در مجلس دوازدهم دارد؟ /جزئیات لیست انتخاباتی برای دور دوم انتخابات از زبان متکی