Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-04-27@14:17:17 GMT

رنگ و سرزندگی شهر

تاریخ انتشار: ۱۸ مهر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۳۳۶۶۱۹

رنگ و سرزندگی شهر

عدم ارتباط موثر با شهر توسط شهروندان و در نتیجه بی‌توجهی و مشارکت کم آنان، نوعی بی هویتی را گریبان‌گیر شهرها کرده است یکی از علل این مهم عدم طراحی صحیح شهر است و رنگ از ارکان بسیار موثر در ارتباط شهروندان با شهر بوده لذا استفاده از رنگ‌های زیبا و متناسب در شهر یک ویژگی اساسی در طراحی شهری است.

به گزارش خبرنگار ایمنا، یکی از جنبه‌های اصلی زندگی شهری است که به طور طبیعی و مصنوعی در محیط وجود دارد، رنگ است، اما تغییرات کمی و کیفی رنگ در محیط شهری به عوامل اقلیمی و جغرافیایی و فرهنگ ساکنان آن بستگی دارد، عوامل دیگری چون تنوع مواد و مصالح، تنوع‌های جمعیتی و هویتی بسته به عامل جغرافیا و فرهنگ ساکنان شهری متفاوت است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

علاوه بر این، به علت توسعه ارتباطات و رشد حمل و نقل و مهاجرت، شکل و رنگ شهرها هویت خود را که مربوط به اقلیم، رنگ و بافت مصالح منطقه است از دست دادند بنابراین، توجه به عامل هویت در کنار دیگر عوامل چون نوع کاربری منطقه، نوع جامعه، فرهنگ و نوع فرم محیط در طراحی زیبایی شناسانه رنگ و در پالت رنگی شهر از عوامل مهم است.

بنابراین تدوین، قوانین مصوب در مورد رنگ و نوع مصالح در هر شهر بسته به شرایط آب و هوایی و اقلیمی آن شهر ضروری است در همین خصوص با «فرانک باقری» دانش‌آموخته کارشناسی شهرسازی گفت و گویی انجام داده‌ایم که ماحصل آن را در ادامه می‌خوانید:

رنگ چه تأثیری در فضاهای شهری دارد؟

رنگ مولفه‌ای بصری و بیانی بسیار مهم از زندگی معاصر شهری است که به علت بی توجه به قابلیت‌های تعاملی آن در محیط و شناخت نداشتن زمینه‌های شهری و هویتی مورد غفلت قرار گرفته است.

رنگ در اجزا شهر تابع نوع عناصر و رنگ زمینه شهری است. تغییرات رنگی در فضای شهر بیشترین نمود خود را در عناصر قابل مشاهده‌ای چون جداره‌ها و عناصر اصلی شهری دارد؛ امروزه تغییر کیفی رنگ در سیمای شهر بسته به رنگ مصالح متغیر است و با توجه به تنوع فرهنگی شهرهای بزرگ نداشتن انضباط شهری در رنگ مصالح موجود در یک منطقه و در نتیجه اغتشاش رنگی در سیمای شهرها را در پی دارد.

همچنین، رنگ یکی از جنبه‌های اصلی زندگی شهری است که به طور طبیعی و مصنوعی در محیط وجود دارد، اما تغییرات کمی و کیفی رنگ در محیط شهری به عوامل اقلیمی و جغرافیایی و فرهنگ ساکنان آن وابسته است عوامل همچون تنوع مواد و مصالح، تنوع‌های جمعیتی و هویتی بسته به عامل جغرافیا و فرهنگ ساکنان شهری متفاوت است.

رنگ‌ها در شهر علاوه بر تأثیرات زیبایی شناختی دارای معانی و مفاهیم نمادین بوده، محله‌ها، خیابان‌ها و میدان‌ها اغلب به واسطه حجم، بافت و رنگ‌های آنها ماندگار می‌شوند، از این جهت رنگ‌ها با ابزار مهم و متفاوتی که دارند بر مخاطب تأثیر می‌گذارند، رنگ زمینه‌های متنوعی از فضا در ساعت‌های مختلف روز پدید آورده، سایه روشن‌های جدیدی به وجود می‌آورد، فضا را متنوع و سرزنده می‌کند، به فضا هویت و وحدت می‌بخشد یا آن را متمایز و قابل شناسایی می‌کند، اما امروزه رنگ‌ها در شهر اغلب بدون هماهنگی با هویت، فرهنگ، تراکم‌های جمعیتی و ساختمانی، اقلیم و جغرافیای شهر و بدون توجه به جایگاه کاربردی آن در زیبایی شناسی شهر انتخاب می‌شوند و بیشتر تابع رنگ مصالح مدرن معماری است.

امروز در کشور رنگ‌های تیره و کدر، رنگ‌های غالب هستند که مسلماً شهرها را متفاوت از شهرهایی می‌کند که مردم آن تمایل به رنگ آمیزی‌های تند و شاد دارند که قطعاً نیازمند بازنگری اساسی مبلمان شهری و رنگ آمیزی شهری است.

بی‌شک به لحاظ تعاملات محیطی و ضرورت یکپارچگی فضاهای شهری، نمی‌توان از نقش رنگ در فضای شهر چشم پوشید و انتخاب آن را به عهدە مخاطب و رنگ مصالح سپرد، شاید این مهم زمانی که بیشتر شهرها با مصالح بوم آورد ساخته می‌شد و ساکنان آن کمتر در پی خودنمایی بودند چندان ضروری نبود، اما امروزه با جهانی شدن و حجم بالای صادرات و واردات، توجه به خرده فرهنگ‌های مهاجرین و ضرورت توجه به هویت فرهنگی، وقت آن رسیده که با بررسی پیشینه‌ها و تاریخچه شهرها، برای این نابسامانی‌های بصری، برنامه ریزی شود.

منظور از سیمای رنگی شهر چیست؟

یکی از مواردی که امروزه شکل شهرها را از یکدیگر متمایز می‌کند، سیمای رنگی آن شهر است، عوامل مهم در سیمای شهر سیمای ساختمان‌ها، نوع فعالیت و نوع مردم، صدا و بوم، فرم و زیبایی است. فضای شهری عموماً همراه با تاریخ یک ملت در ادوار مختلف به وجود می‌آید، شهرها تحت تأثیر عوامل اقلیمی، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی، شکل و فضای خاصی پیدا می‌کنند.

از آنجا که عوامل اقلیمی، تاریخچه و فرهنگ هر منطقه با دیگر مناطق متفاوت است، شکل و رنگ هر شهر نیز متفاوت با دیگری بوده بنابراین منظر و سیمای متفاوتی در خاطر مخاطبان شهر تداعی می‌کند، امروزه سیمای شهرها در عناصری چون خیابان‌ها، محلات مسکونی، ساختمان‌ها، نماها، مغازه‌ها و ویترین‌ها، پیاده راه‌ها و سنگ فرش آن‌ها، فضای سبز، مبلمان، المان‌ها و تبلیغات شهری مشاهده می‌شود.

لذا بیشترین تأثیر را در رنگ نماها، فضای سبز و الحاقاتی که به نماها اضافه می‌شوند، می‌توان مشاهده کرد؛ زیرا نماها خارجی‌ترین و بیرونی‌ترین وجه شهری ساختمان‌ها و محلات مسکونی است، در نتیجه بیشترین تأثیر رنگی در سیمای شهر، شامل نماها و فضای سبز است و با تغییر هر یک از این عناصر می‌توان فضای رنگی شهر را تغییر داد.

استفاده از رنگ در نماهای شهری چه ضرورتی دارد؟

بدنه‌های شهری عناصر محدود کنندە فضا هستند و می‌توانند صلب یا نرم، شفاف یا کدر، یکنواخت یا متنوع باشند، در بسیاری از فضاهای شهری عناصر عمودی تعریف کنندە فضا شامل درختان، ردیف نرده‌ها، ردیف ستون‌ها است.

فضای سبز به لحاظ ویژگی طبیعی که دارا هستند دارای فرم، حالت، رنگ، تناسبات و ابعاد متغیری در شهر است این پدیده زیست محیطی در فضای شهری رشد می‌کند و همواره تغییر پذیر است به همین دلیل در زمان‌های متفاوت تأثیرات متنوعی در فضای رنگی شهر دارد. فضای سبز شهری به دلیل عوامل زیست محیطی و اکولوژیک، از عناصر رنگی متغیر در نمای شهر است که در مقایسه جغرافیایی حاکم بر محیط می‌تواند به شهر چهره‌ای متفاوت ببخشد.

رنگ در آثار هنر شهر چه تأثیری دارد؟

در تمام ادوار هنرهای شهری با حضور خود در فضاهای عمومی شهرها، نقش ارزنده‌ای در پایداری اجتماعی جوامع، تحکیم نمادهای فرهنگی و تلفیق آنها در فضاهای عمومی و شهری بازی کرده است این دست از هنرها که بیشتر شامل مجسمه‌ها و تندیس‌ها، نقاشی دیواری، چیدمان‌ها، گرافیک محیطی و مبلمان است، با حضور خود، فضای شهرها را به فضایی آشن برای مخاطبان شهری تبدیل می‌کند و در شکل گیری محیط شهری مطلوب نقش اساسی دارند.

کد خبر 525932

منبع: ایمنا

کلیدواژه: شهرهای ایران کارشناسی طراحی شهری مدیریت شهری شهر پویا سرزندگی شهرها شادابی شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق فرهنگ ساکنان عوامل اقلیمی سیمای شهر رنگ مصالح رنگی شهر فضای شهر فضای سبز رنگ ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۳۳۶۶۱۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

عظیم‌ترین پنجره شیشه‌ای رنگی جهان رونمایی شد

کراکوف ،خواهرخوانده لهستانی اصفهان، میزبان بزرگترین پنجره شیشه‌ای رنگی جهان است که در یک کلیسا واقع شده و اندازه آن بزرگ‌تر از زمین بسکتبال است.

به گزارش سرویس ترجمه خبرگزاری ایمنا، بزرگ‌ترین پنجره شیشه‌ای رنگی جهان در کلیسای موسوم به «خداوند عیسای شبان خوب» در شمال شهر کراکوف نصب شده است. به طور خاص، پنجره شیشه‌ای رنگی شامل ۲۷ بخش عمودی است که صحنه‌های مختلف کتاب انجیل را نشان می‌دهد.

مساحت کل مجموعه ۴۲۶ متر مربع است که کمی بزرگ‌تر از زمین بسکتبال است. نمایش عمومی این اثر هنری که دو سال طول کشید، با صدمین سالگرد تأسیس کلیسای پرادنیک چروونی انجام شد.

کراکوف و ارتباط آن با سنت شیشه‌های رنگی

مجموعه شیشه‌های رنگی «با صلیب به سمت نجات» نامیده می‌شود و در مرکز طراحی‌های آن حضرت مسیح قرار دارد. اضافه شدن این پنجره جدید به کراکوف، شهرت این شهر لهستانی را به عنوان مقصدی برای تماشای هنر شیشه‌های رنگی افزایش می‌دهد. کراکوف همچنین دارای یک موزه اختصاصی شیشه‌های رنگی است و جالب است بدانید که اولین کارخانه شیشه‌های رنگی لهستان در سال ۱۹۰۷ در این شهر تأسیس شد و اکنون محل موزه است.

دانستنی‌هایی از کراکوف کراکوف از سال ۱۰۳۸ تا ۱۵۹۶ پایتخت لهستان بود، زمانی که زیگیسموند سوم واسا دربار سلطنتی خود را به ورشو منتقل کرد که سپس به پایتخت تبدیل شد. کراکوف همچنین از سال ۱۸۴۶ تا ۱۹۱۸ پایتخت دوک‌نشین بزرگ کراکوف بود. کراکوف در بخش جنوبی لهستان، روی رودخانه ویستولا، در دره‌ای در دامنه کوه‌های کارپات واقع شده است. این شهر دومین منطقه پرجمعیت لهستان است و یکی از قدیمی‌ترین شهرهای لهستان محسوب می‌شود که قدمت بعضی قسمت‌های آن به قرن هفتم بازمی‌گردد. در سال ۱۹۷۸ یونسکو اولین مکان‌ها را برای فهرست میراث جهانی جدید خود تأیید کرد و شهر کراکوف به عنوان «اولین شهر» در این فهرست گنجانده شد. کراکوف به عنوان شهر ادبی یونسکو شناخته می‌شود زیرا در زمینه ادبیات تاریخ گسترده‌ای دارد. کراکوف بزرگترین میدان بازار قرون وسطایی اروپا را در خود جای داده است. قدمت این میدان به قرن سیزدهم باز می‌گردد و خانه‌های تاریخی اطراف آن را احاطه کرده‌اند. امروزه این میدان مکانی پر جنب و جوش پر از کافه‌ها، رستوران‌ها و موزه‌ها است.

کد خبر 747731

دیگر خبرها

  • «حسنا و ملکه‌های رنگی» به کتابفروشی‌ها آمدند
  • توضیحات شهرداری منطقه ۷ تهران درباره قطع درختان کنار باغ موزه قصر
  • توضیحات شهرداری درباره قطع درختان کنار باغ موزه قصر
  • ماجرای قطع درختان در بوستان قصر چیست؟
  • دلیل قطع درختان در محدوده باغ‌موزه قصر مشخص شد
  • توضیحات شهرداری درباره قطع درختان کنار باغ موزه قصر | آفت چوب خوار درختان را پوک کرده بود
  • واکنش شهرداری نسبت به قطع درختان کنار باغ موزه قصر | آفت چوب خوار درختان را پوک کرده بود
  • دنیای مد به روایت «حسنا و ملکه‌های رنگی»
  • عظیم‌ترین پنجره شیشه‌ای رنگی جهان رونمایی شد
  • موتورسیکلت‌ها با ۳۵ درصد از عوامل تصادفات درون شهری هستند