Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مشرق»
2024-05-01@14:32:13 GMT

سپاه با شناور «شهید سلیمانی» به اقیانوس‌ می‌رود؟

تاریخ انتشار: ۱۸ مهر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۳۴۲۰۴۶

سپاه با شناور «شهید سلیمانی» به اقیانوس‌ می‌رود؟

به گفته فرمانده نیروی دریایی سپاه، یک شناور متفاوت از سه شناور رده شهید سلیمانی به نام «ابومهدی المهندس» نیز در دست ساخت است که قابلیت های آفندی و پدافندی و بدنه ای به شکل W با طول ۴۷ متر دارد.

به گزارش مشرق، در جریان بازدید اخیر سیدابراهیم رئیسی رئیس جمهور از صنایع دریایی بوشهر، تصاویری از رده جدید شناورهای رزمی نیروی دریایی سپاه منتشر شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این رده (کلاس) به نام شهید سلیمانی نامگذاری شده است و با طراحی و ساخت بومی در صنایع دریایی شهید محلاتی در بوشهر و همزمان در قشم و بندرعباس هم در حال ساخت است.

تصویر شناور شهید سلیمانی که در بازدید اخیر رئیس جمهور مشاهده شد

نیروی دریایی سپاه که در دل دوران جنگ تحمیلی عراق علیه ایران تشکیل شد، در ابتدا تنها از قایق های تندرو با نصب سلاح های سبک بهره می برد. این نیرو در آن دوران نقش مهمی در عملیات مقابله به مثل با رژیم بعث عراق در جنگ نفتکشها ایفا کرد که در نهایت به درگیری مستقیم نیروی دریایی سپاه و نیروی دریایی ارتش آمریکا در ۱۴ مهر ۱۳۶۶ منجر شد.

شناور سوئدی ساخت شرکت باگهامر، اولین قایق تندروی سپاه بود که در سال ۱۳۶۲ وارد خدمت شد؛ سردار سید یحیی رحیم صفوی در مرکز تصویر مشاهده می شود

پس از پایان جنگ سپاه به دنبال تأمین شناورهای رزمی لازم رفت و با خرید قایق های موشک انداز هودانگ از چین که در ایران به ناوچه های رده تندر یا قدر شناخته شده اند موفق شد شناورهای دارای توان موشکی کروز را به خدمت بگیرد. این شناورها به تعداد ۱۰ فروند در اردیبهشت ۱۳۷۶ با حضور فرماندهی کل قوا به نیروی دریایی سپاه (ندسا) تحویل داده شد.

شناور موشک انداز رده قدر

این شناور با جابجایی ۲۰۵ تن، طول ۳۸.۶، عرض ۶.۸ و آبخور ۲.۷ متر دارای بیشینه سرعتی در حدود ۶۵ کیلومتر بر ساعت بوده و در صورت حرکت با سرعت ۵۵.۵ کیلومتر بر ساعت به برد ۱۴۸۰ کیلومتر می رسد.

تندر در قسمت سینه یا جلوی شناور دارای یک توپ دو لوله ۳۰ میلیمتری AK-۲۳۰با نواخت تیر۱۰۰۰ تا ۲۰۰۰ گلوله بر دقیقه بوده و برد آن برای درگیری با اهداف هوایی بین ۲۵۰۰ تا ۴۰۰۰ متر و با شلیک منحنی ۶ تا ۷ کیلومتر است. یک توپ دو لول ۲۳ میلیمتری از نوع zu-۲۳ با نواخت ۸۰۰ گلوله بر دقیقه و برد ۲۰۰۰ متر نیز در میانه ناو و پشت دکل قرار گرفته است.

سلاح اصلی ناوچه‌های تندر چهار پرتابگر موشک های کروز ضدکشتی از نوع نور بود که در سال‌های اخیر با موشک‌های قادر و قدیر جایگزین شده اند. برد این موشکها به ترتیب ۱۲۰، ۲۲۰ و ۳۰۰ کیلومتر است که در قالب پرتابگر دوتایی در دو سمت شناور قرار گرفته اند.

شناورهای رده قدر که هر یک حامل چهار موشک کروز برد بلند هستند

تعدادی از این شناورها در سالهای اخیر پس از به پایان رساندن تعمیرات، بازسازی و مهمتر از آنها ارتقاء سامانه ها و تجهیزات مجدد وارد عملیات شده و بسیار مؤثر از قبل آماده به کار هستند.

از جمله بهسازی های تندر می توان به استفاده از موشک دوربرد قادر، سامانه کنترل آتش جدید، تعویض رادار با یک رادار دوربردتر و با توانایی ردگیری اهداف بیشتر و بازسازی سامانه های دفاعی اشاره کرد.

همچنین بهسازی بدنه، جعبه دنده(گیربکس)، سامانه های ایمنی و اطفاء حریق، سامانه های کنترلی شناور، موتورها، ژنراتورها، سامانه های برق و بازسازی پمپ‌ها از جمله اقداماتی بوده که ضمن رفع ایرادات اساسی این شناورها، عمره دوباره ای به آنها داده و با بهره برداری از تجهیزات و سلاح های جدید ارزش عملیاتی این شناورها را دو چندان کرده است.

در طی دهه ۱۳۸۰ سپاه به تأمین شناورهای مختلفی از سازندگان داخلی شامل صنایع دریایی وزارت دفاع و همچنین بخش خصوصی اقدام کرد. لندینگ کرافت، کروبوت و از همه پرتعدادتر، رده های مختلفی از قایق های تندرو با قابلیت حمل نیرو و قایقهای مجهز به موشک های کروز برد کوتاه تا متوسط عمده این تجهیزات را شامل می شدند.

قایق های تندرو موشک انداز در یکی از نوبتهای تحویل انبوه به نیروی دریایی سپاه

اما در رده شناورهای سنگین تر نسبت به قایقهای تندرو، شناور شهید ناظری از جمله محصولاتی است که در جهاد خودکفایی ندسا کارهای مطالعه و طراحی آن انجام شده و در صنایع شهید محلاتی سپاه ساخته و در اواخر شهریور ۱۳۹۵ به ندسا تحویل داده شد.

این شناور از طراحی دو بدنه یا کاتاماران استفاده کرده که ویژگی های برتری نسبت به شناورهای تک بدنه در اختیار قرار می دهد. این شناور با طول ۵۵ متر و عرض ۱۴ متر و وزن ۲۴۰ به سرعت حدود ۵۰ کیلومتر بر ساعت (۲۷ گره دریایی) می رسد.

شناور شهید ناظری ساخت صنایع دریایی شهید محلاتی سپاه در کنار شناور موشک اندازی از رده قدر

استفاده از طراحی های جدید دو بدنه و سه بدنه و ترکیب آنها با طراحی های منطبق با اصول پنهانکاری راداری شناورها در سالهای گذشته در محصولات مختلفی در دنیا مشاهده شده است. این شناورهای جدید هم در نقش گشتی، هم ترابری حمل نیرو و تجهیزات و هم در نقش موشک انداز به خدمت گرفته شده اند.

چند نمونه از طرحهای پژوهشی یا عملیاتی در زمینه شناورهای دارای طراحی جدید

شناور چینی عملیاتی تایپ-۲۲ تا حدودی از اصول پنهانکاری راداری بهره برده است

شناور شهید ناظری

شناور شهید ناظری قابلیت حمل ۱۰۰ سرنشین به همراه ۵ خدمه را داشته و قابلیت دریانوردی در دریای مواج را به میزان بیشتری نسبت به شناورهای رده قدر دارد. این شناور دارای یک عرشه برای نشست و برخاست بالگردهای سبک بوده و امکان تسلیح به اژدر را نیز در زیر کابین خود دارد.

رادار جستجوی سطحی و برخی سامانه های شناسایی دیگر در این شناور به کار رفته و یک توپ ۲۰ میلیمتری سه لوله چرخان با کنترل از راه دور هم در سال‌های اخیر در جلوی این شناور نصب شده است. یک ویژگی بسیار مهم شناور شهید ناظری، برد دریانوری ۱۰هزار کیلومتری آن است.

شناور شهید ناظری

در ساخت بدنه این شناور دو موتوره که دو شفت و پروانه مستقل هم دارد از آلیاژ آلومینیوم دریایی استفاده شده که به کاهش وزن آن منجر شده است. به واسطه استفاده از طرح دو بدنه، شناور شهید ناظری آبخور کمتری داشته و از قابلیت حفظ پایداری بیشتری در حرکت برخوردار است. طراحی دو بدنه این شناور یک ویژگی متفاوت نسبت به شناورهای کاتاماران مرسوم دارد و آن هم اینکه قسمت میانی بدنه فاصله زیادی از آب دارد. در نتیجه این شناور امکان عبور بهتری در دریای مواج دارد. به علاوه شناورهای کاتاماران امکان حرکت در آبهای کم عمقتری را نسبت به شناورهای دیگر دارند.

چند نما از مدلسازی رایانه ای شناور شهید ناظری

شناور شهید ناظری

فرماندهان نیروی دریایی سپاه در سالهای بعد از به آب اندازی شناور شهید ناظری وعده ساخت شناورهایی با طراحی جدید ولی با قابلیت های عملیاتی و رزمی بیشتر و بر اساس تجربیات کسب شده از آن را داده بودند. این رده جدید به یاد سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی به نام ایشان نامگذاری شد.

در اوایل خرداد ۱۳۹۹ و در مراسم الحاق ۱۱۲ شناور جدید به نیروی دریایی سپاه فرمانده این نیرو سردار مرتضی تنگسیری از ساخت شناور جدید شهید سلیمانی همزمان در سه تأسیسات مختلف سپاه، وزارت دفاع و بخش خصوصی خبر داد که به نظر می رسید همان شناور وعده داده شده بزرگتر از شناور شهید ناظری بود. پس از آن تحلیلگران به دنبال مراکز ساخت این سه شناور بودند.

در سال ۱۳۹۹ و سال جاری تصاویر مختلف منتشر شده ماهواره ای و نیز تصاویر گرفته شده از فضای باز تأسیسات دریایی مؤید فرایند ساخت همزمان ۳ شناور دو بدنه (کاتاماران) با طراحی متفاوت و مدرن در تأسیسات مختلف بود.

تصاویر ماهواره ای از تأسیسات مختلف که نشان دهنده ساخت همزمان شناورهای دو بدنه جدید است

در بازدید اخیر ریاست جمهوری از صنایع دریایی بوشهر تصویر دیگری از یکی از شناورهای رده شهید سلیمانی منتشر و مشخص شد که در مراحل پایانی کار آماده سازی است. ساخت همزمان سه فروند از این رده نشان می دهد که متخصصان سپاه با مطالعه دقیق تجربیات کسب شده از شناور شهید ناظری قابلیت اطمینان بالایی به خروجی طراحی خود کسب کرده اند.

تصاویر ماهواره ای از شناور شهید سلیمانی در دست ساخت در صنایع دریایی سپاه در بوشهر

آنچه پشتوانه متخصصان سپاه در طراحی شناورهای دو بدنه نظامی و با طراحی جدید بوده، تجربه ساخت شناورهای دو بدنه تجاری و نظامی در ابعاد و تناژهای متنوع در ایران در دو دهه اخیر بوده است. شناور رضوان یکی از این نوع شناورهای دو بدنه در رده سبک است که قابلیت حمل و پرتاب موشکهای کروز را دارد و تعدادی از آن در چند مراسم تحویل انبوه تجهیزات به ندسا در سال ۱۳۹۹ تحویل داده شد.

تصاویر گرافیکی برای مقایسه شکل کلی دو شناور شهید سلیمانی و شهید ناظری

در مصاحبه های فرمانده نیروی دریایی سپاه برخی مشخصات شناورهای رده شهید سلیمانی اعلام شده است که شامل طول ۶۵ متر و قابلیت رسیدن به سرعت ۴۵ گره دریایی یا حدود ۸۳ کیلومتر بر ساعت است که در قیاس با شناورهای موشک انداز رده قدر و نیز شناور شهید ناظری سرعت بسیار بالاتری است. همچنین شناور شهید سلیمانی همانند نسل قبلی قابلیت حمل بالگرد اما با ابعاد بزرگتر را دارد.

شناور رده شهید سلیمانی در حال ساخت در تأسیسات وزارت دفاع در بندرعباس

از تصاویر ماهواره ای موجود به نظر می رسد عرض عرشه نشست و برخاست بالگرد در شناور جدید در حدود ۱۴ تا ۱۴.۵ متر است. عرض کلی بدنه کمی بیشتر از این مقدار است که به علت طراحی زاویه دار بدنه جانبی، کمی بیشتر از عرض عرشه بالگرد است.

با توجه به تجربیات موجود و داده های حاصل از چند سال عملکرد عملیاتی شناور شهید ناظری طراحی رده جدید در زمانی کوتاهتر انجام شده و از ابتدا قابلیت شلیک موشک های سطحی و پدافندی و به طور کلی تنوع تجهیزات نسبت به نسل قبلی در آن پیش بینی شده است.

تصویری از شناور رده شهید سلیمانی در حال ساخت در قشم

از تصاویر ماهواره ای منتشر شده از محل ساخت این شناورها مشخص شد که دو مقر پرتاب موشک های کروز برد بلند در دو سمت بدنه به صورت زاویه دار نسبت به محور طولی تعبیه شده است.

احتمالاً همانند شناورهای موشک انداز رده قدر در شناورهای رده شهید سلیمانی هم دو پرتابگر دو تایی موشک کروز در نظر گرفته خواهد شد. در مورد موشک یا به طور کلی سامانه پدافند هوایی هم گمانه زنی هایی قابل انجام است که استفاده از توپ های گتلینگ ۲۰ میلیمتری سه لوله و موشک های دوشپرتاب حداقل های قابل تصور به صورت منطقی است. موشک های دارای جستجوگر تصویرساز حرارتی همچون موشک آذرخش نیز می تواند در بین گزینه های قابل طرح در نقش پدافند هوایی در این شناورها باشد.

به گفته فرمانده ندسا یک شناور متفاوت از سه شناور رده شهید سلیمانی به نام ابومهدی المهندس نیز در دست ساخت است که قابلیت های آفندی و پدافندی و بدنه ای به شکل W با طول ۴۷ متر دارد.

آنچه از طرحهای نیروی دریایی سپاه برای شناورهای جدید بومی قابل دریافت است تصمیم بر به خدمت گیری شناورهایی با مأموریت مشابه همان رده قدر اما با امکانات و توان دریانوردی بیشتر، قابلیت نشست و برخاست بالگرد و طراحی مدرن چه در نوع بدنه و چه در شکل ظاهری بدنه برای کاهش بازتابهای راداری و بقای بیشتر در عرصه نبردهای امروزی است.

تصویری از شناور رده شهید سلیمانی در حال ساخت در قشم

همچنین ساخت همزمان سه فروند در سه تأسیسات مختلف دولتی و خصوصی و خود سپاه نشان از عزم جدی برای سرعت ساخت و به خدمت گیری این شناورهای جدید است که با رسیدن عمر ناوگان شناورهای رده قدر به میانه دهه سوم عمر خدمتی آنها لزوم آن نیز قابل درک است.

به نظر می‌رسد با افزایش سرعت ساخت تجهیزات جدید برای نیروی دریایی ارتش و سپاه و نیز لزوم تجهیز آنها به سلاح های پدافند هوایی در رده های مختلف قابل به کارگیری در هر کلاس شناوری مورد توجه بیشتر مسئولان و برنامه ریزان قرار دارد و در این مسیر یک مسئله مهم نوع نگاه نمایندگان مجلس شورای اسلامی در امر تخصیص بودجه خواهد بود تا با تکمیل این مسیر، شاهد افزایش بیش از پیش سیادت دریایی در آبهای نزدیک و دور توسط نیروهای دریایی راهبردی کشورمان باشیم.

منبع: تسنیم

منبع: مشرق

کلیدواژه: کرونا تحولات افغانستان بوشهر لندینگ کرافت سردار حاج قاسم سلیمانی سیدابراهیم رئیسی سامانه پدافند هوایی موشک انداز مجلس شورای اسلامی شهید محلاتی رژیم بعث عراق اقیانوس شناور شهید سلیمانی تصاویر ماهواره ای نیروی دریایی سپاه شناور شهید ناظری نسبت به شناورهای شهید سلیمانی کیلومتر بر ساعت تأسیسات مختلف صنایع دریایی ساخت همزمان حال ساخت موشک انداز قابلیت حمل رده قدر داده شد بدنه ای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mashreghnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مشرق» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۳۴۲۰۴۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برگزاری بیست و دومین نشست شورای عالی اتحادیه دانشگاه ها و مراکز پژوهشی ساحلی و دریایی

تین نیوز

بیست و دومین نشست شورای عالی اتحادیه دانشگاه ها و مراکز پژوهشی ساحلی و دریایی چهارشنبه ۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۳در پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی برگزار می شود.

به گزارش تین نیوز به نقل از ایسنا، در این نشست که به مناسبت روز ملی خلیج فارس برگزار می شود قرار است اقدامات دانشگاه ها و مراکز پژوهشی دریایی در مسیر دستیابی به اهداف سیاست های کلی توسعه دریامحور ابلاغی مقام معظم رهبری (مدظله العالی)، مورد بحث و بررسی و تبادل نظر قرار گیرد. 

همچنین درخواست عضویت های جدید و انتخاب رئیس و دبیر ادواری جدید اتحادیه دانشگاه ها و مراکز پژوهشی ساحلی و دریایی در این نشست، مورد بررسی قرار می گیرد. 

طبق برنامه نشست، مقرر است توسط پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی ظرفیت ها و توانایی های «کاوشگر خلیج فارس» معرفی و گزارشی از گشت های اخیر این کاوشگر و برنامه های تحقیقاتی آتی آن در حوضه های آبی جنوبی کشور، ارایه گردد. 

شایان ذکر است، اتحادیه دانشگاه ها و مراکز پژوهشی ساحلی و دریایی به منظور هماهنگی و گسترش تعامل آموزشی و پژوهشی میان دانشگاه ها و مراکز پژوهشی دریایی کشور و نیز ارتقای سطح علوم دریایی به پیشنهاد پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی در سال ۱۳۸۶ تاسیس شد و از آن زمان با برگزاری ۲۱ نشست شورای عالی با حضور روسا یا نمایندگان دانشگاه های عضو، ۱۹ دانشگاه و مرکز پژوهشی را به عضویت پذیرفته است.

به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه اقیانوس شناسی و علوم جوی، از مهمترین اقدامات و دستاوردهای اتحادیه تابحال، برگزاری نشست های کارگروه های تخصصی، تدوین اساسنامه و آیین نامه های مرتبط با فعالیت های اتحادیه، دیدار با مقامات و مسئولان وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و مدیران ارشد دریایی کشور، ورود موضوع اقیانوس شناسی به عنوان یکی از اولویت ها در نقشه جامع علمی کشور، تهیه سند راهبردی توسعه آموزش عالی کشور در حوزه علوم و فنون دریایی و اقیانوسی، همکاری در برگزاری کنفرانس های علمی مانند RCOWA-۲۰۱۷ و RCOWA-۲۰۲۰، برگزاری برنامه های مناسبتی مشترک (روز ملی خلیج فارس، روز جهانی دریا و اقیانوس، روز منطقه ای دریای خزر)، توسعه وب سایت محققان دریای خزر (http://caspianexpert.inio.ac.ir/)و مشارکت در حضور محققان دانشگاه ها در برنامه های کاوشگر خلیج فارس بوده است.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

دیگر خبرها

  • ممنوعیت ترددها شناورها در کیش تا ساعت ۱۹ ادامه دارد
  • برگزاری بیست و دومین نشست شورای عالی اتحادیه دانشگاه ها و مراکز پژوهشی ساحلی و دریایی
  • (عکس) ساخت اسکله شناور در سواحل غزه
  • نخستین مرکز رشد حوزه تخصصی دریایی راه‌اندازی می‌شود/ بررسی ۴۲ پارامتر در اطلس اقیانوس‌شناسی
  • اولین مرکز رشد حوزه تخصصی دریایی راه‌اندازی می‌شود/ بررسی ۴۲ پارامتر در اطلس اقیانوس شناسی
  • نخستین کاوش محققان ایرانی در عمق ۲ هزار متری دریای عمان
  • ۲ عملیات موفق امدادرسانی در آب های بوشهر و خارگ انجام شد
  • (تصاویر) شگفت‌انگیزترین اکتشافات در دل دریاها؛ از خوک باربی تا مارماهی کور ژلاتینی
  • کشتی‌های ایرانی را در خلیج عدن و اقیانوس اطلس اسکورت می‌کنیم
  • چرا سردار سلیمانی با شهید شدن بابا پنجعلی در سریال پایتخت ۵ مخالفت کرد؟