Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تابناک»
2024-04-27@23:16:57 GMT

توزیع نامناسب کتب درسی/ مقصر کیست؟

تاریخ انتشار: ۱۹ مهر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۳۴۹۱۷۵

توزیع نامناسب کتب درسی/ مقصر کیست؟

به گزارش «تابناک»، محمدحسن نژاد در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به گذشت نزدیک به سه هفته از بازگشایی مدارس و آغاز سال تحصیلی اظهار کرد: این در حالی است که هنوز برخی دانش آموزان کتاب درسی ندارند و مشخص نیست چه زمانی این مشکل حل خواهد شد.

وی افزود: سال تحصیلی ۱۴۰۰- ۱۴۰۱ با همه اما و اگرهایش در همه گیری ویروس کرونا، آغاز شد، اما در این میان همچنان یکی از مشکلات آغاز سال تحصیلی یعنی عدم برخورداری برخی دانش آموزان از کتاب درسی به طور کامل حل نشده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اینکه چه می شود پس از این همه سال، این همه تجربه و در اختیار داشتن فناوری‌های نوین باز هم شاهد آن هستیم که در آغاز سال تحصیلی بعضی دانش آموزان در یک کلاس کتاب دارند و برخی دیگر ندارند و همچنان مشغول پیگیری از مدیر مدرسه، مسئولان ادارات آموزش و پرورش و هر جای دیگر برای دریافت کتاب درسی هستند و پاسخ های مختلفی می‌شنوند جای تامل دارد.

این کارشناس حوزه آموزش و پرورش در ادامه به برخی علل بروز مشکلات در توزیع کتب درسی اشاره کرد و گفت: علت نخست به تعدد سامانه های وزارتی باز می‌گردد. تعدد سامانه‌ها در وزارت آموزش و پرورش و اتصال سامانه ثبت سفارش کتابهای درسی به این سامانه‌ها و به روز رسانی‌های با وقفه چند روزه آنها، باعث شده تا مشکلات این سامانه‌ها که ارتباطی به خانواده ها و الدین پیدا نمی کند مستقیما به آنها مربوط شود و در دریافت کتاب درسی با مشکل مواجه شوند.

حسن نژاد افزود: این الزام به ثبت و تایید در سامانه ها باعث شده خانواده‌ها ندانند که مقصر کتاب نگرفتن فرزندشان در ابتدای سال تحصیلی، چه کسی است و از کجا باید پیگیر شوند

وی دومین علت را ناهماهنگی بخش های مختلف در وزارت آموزش و پرورش عنوان کرد و گفت: در فرایند ثبت سفارش و توزیع کتاب های درسی بخش‌های مختلفی مانند ادارات کل آموزش و پرورش، مناطق و مدیریت های آموزش و پرورش و مدارس دخیل هستند اما باز هم شاهدیم وقتی کتابی به دست دانش آموز نرسیده، هر بخش مشکل را گردن بخش دیگری می اندازد که پیامد آن، سردرگمی والدین است.

این کارشناس حوزه آموزش و پرورش ادامه داد: عدم بهره گیری از توانمندی افراد مجرب در فرایند توزیع کتابها عامل دیگر بروز اشکالات است. بهره مندی از نیروی انسانی تخصصی، آگاه، آشنا به امور و توانمند، متضمن موفقیت در امور است. در آموزش و پرورش افراد توانمند بسیاری وجود دارند، اما برای توزیع کتاب درسی که در طول سال یک مرتبه و به صورت گسترده انجام می شود نیازمند افرادی هستیم که این چرخه را به خوبی بشناسند، به راحتی جلوی توزیع خارج از چرخه را بگیرند، مقتدر و دلسوز باشند و مانند آن. این در حالی است که در این سالها شاهدیم همین افراد که باید وزنه‌ای برای رفع مشکلات باشند، خود با نا آگاهی شان بر امور، به مشکلات افزوده‌اند.

حسن نژاد با اشاره به بسته‌بندی ناقص و توزیع سلیقه‌ای کتب درسی گفت: اولین وظیفه یک مسئول انبار و یا مسئول توزیع، تحویل گرفتن دقیق و توزیع روی ضوابط است، اما شاهدیم که در فرایند توزیع کتاب های درسی بسته بندی های صورت گرفته از سوی مراجع بالادستی یا ناقص بوده یا عامل توزیع به تعداد درست تحویل نمی گیرد و یا اینکه همین عامل توزیع، کتابها را سلیقه‌ای و بدون دقت کافی و عدم رعایت ضوابط توزیع می کند که باعث می شود در یک منطقه علی رغم ثبت کتاب درسی با نام دانش آموز، شاهد باشیم فردی بدون ثبت نام کتاب را تحویل بگیرد و فرد دیگری با داشتن فرم ثبت نام، کتاب هایش را تحویل نگیرد. در این بحث نیز نظارت دقیق و مستمر اهمیت به سزایی دارد.

وی افزود: کم دقتی و ساده انگاری برخی مدیران مدارس را نیز نمی توان مدنظر قرار نداد. ثبت در سامانه سیدا و تاییدیه ثبت نام دانش آموزان به منظور ثبت سفارش کتاب های درسی نخستین اصلی است که برای در اختیار قرار دادن کتاب های درسی به دانش آموزان در زمان معین و تعریف شده مورد تاکید بود، اما شاهدیم برخی مدیران گاه به دلیل ساده انگاری، کم دقتی و گاه به دلیل ناآگاهی به فرایند ثبت نام و ثبت سفارش کتاب های درسی باعث می شوند که کتاب ها به موقع به دست دانش آموزان نرسد و برای اینکه این قصور خود را مخفی کنند آن را به گردن بخش های دیگر می اندازند.

این کارشناس حوزه آموزش و پرورش ادامه داد: یک نمونه عینی این مسئله هم اینکه مدیر مدرسه‌ای برای تعدادی از دانش آموزان بالاتر خود ثبت سفارش کتاب‌های درسی انجام داده بود و کتابهایشان را هم تحویل گرفته بود ولی وقتی دید این دانش آموزان ترک تحصیل کرده‌اند با مراجعه به آموزش و پرورش منطقه خواهان تعویض این کتاب‌ها با کتابهای پایه‌های دیگر(موجود در مدرسه اش) آن هم بدون پرداخت هزینه و بدون ثبت در سامانه کتاب های درسی بود که این اقدام نشدنی است.

حسن نژاد به ضعف نظارتی نیز اشاره کرد و گفت: وقتی بر کاری خوب نظارت نشود افرادی که در چرخه حضور دارند هر طور که مایل باشند عمل می کنند و روابط بر ضوابط ارجحیت پیدا می کند. در این زمینه باید سازمان پژوهش، ارزیابی عملکرد و پاسخگویی به شکایات و مرکز حراست به دقت گلوگاه ها را زیر نظر بگیرند تا هیچ روزنه‌ای در این میان به وجود نیاید و مردم آسیب نبینند.

وی با بیان اینکه همه این بی برنامگی‌ها، عدم دقت‌ها، عدم نظارت‌ها و ... بر مشکلات خانواده‌ها می افزاید و باعث می شود آنها برای گرفتن کتاب درسی که باید در ابتدای مهرماه در اختیار فرزندشان باشد سردرگم باشند و ندانند که چه کنند و مقصر در این میان کیست، به تاثیر روانی نداشتن کتاب درسی روی دانش آموزان اشاره کرد و گفت: شاید دانش آموزان متوسطه شور چندانی برای دریافت کتاب‌های جدید نداشته باشند، اما قطعا دانش آموزان سنین پایین تر به ویژه دانش آموزان ابتدایی شور و شوق زیادی دارند تا کتاب‌های جدید خود را هر چه زودتر تحویل گرفته و از داشتن آن لذت ببرند. وقتی این لذت با نداشتن کتاب از بین می رود، تاثیر روانی نامطلوبی روی روحیه دانش آموز ابتدایی که کتاب به دستش نرسیده، می‌گذارد.

این کارشناس حوزه آموزش و پرورش ادامه داد: آسیب شناسی یک اقدام پس از اجرا، بخش مهمی از موفقیت در اجرای بعدی را تضمین می کند، به ویژه اگر این فرایند وسیع باشد. همه ساله در خصوص ثبت سفارش و توزیع کتابهای درسی آسیب شناسی صورت می گیرد و خلاءهای موجود هم شناسایی می شود، بنابراین انتظار می رود که یک سال بعد این آسیب شناسی به کمک آمده و مشکلات کمتر شوند، اما چه می شود که باز هم سال بعد شاهد بروز همان مشکل هستیم؟ مگر این مشکل سال قبل آسیب شناسی نشده بود؟.

حسن نژاد با تاکید بر اینکه معتقدم اصلی‌ترین علت توزیع نامناسب کتاب های درسی، عدم پذیرش مسئولیت توسط بخشهای مختلف و افراد ذی مدخل است گفت: اگر هر فرد و سازمانی خود را مسئول می دانست و در نهایت هم یک نفر پاسخگوی اصلی این مشکلات می بود، ناچار می‌شد از همه افراد زیر مجموعه اش موضوع را پیگیری کند و گره این کلاف سردرگم را باز کند تا مردم آسوده تر باشند. امیدواریم شاهد بروز این مشکلات در سالهای آتی نباشیم.

منبع: تابناک

کلیدواژه: ربیع الاول علی اکبر یوسفی عزت الله مهرآوران محمدرضا گرایی میثم دلخانی آموزش و پرورش کتب درسی توزیع نامناسب آغاز سال تحصیلی ربیع الاول علی اکبر یوسفی عزت الله مهرآوران محمدرضا گرایی میثم دلخانی کارشناس حوزه آموزش و پرورش ثبت سفارش کتاب کتاب های درسی دانش آموزان آسیب شناسی سال تحصیلی توزیع کتاب سامانه ها کتاب درسی حسن نژاد کتاب ها ثبت نام

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tabnak.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تابناک» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۳۴۹۱۷۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آموزش ۳۰۰ ساعت مهارت‌آموزی به دانش‌آموزان متوسطه نظری

به گزارش خبرنگار مهر، نادر کریمی بیرانوند پیش از ظهر شنبه در جمع خبرنگاران با تبریک هفته معلم اظهار کرد: سنندج از امروز تا دهم اردیبهشت ماه شاهد برگزاری نمایشگاه خوداتکایی مدارس شبانه‌روی است که در راستای ترویج روحیه کارآفرینی بین دانش‌آموزان انجام می‌شود.

وی همچنین از برگزاری دوره توانمندسازی مدیران مدارس غرب کشور برای مهارت‌آموزی دانش‌آموزان در استان خبر داد و گفت: از راهکارهای سند تحول بنیادین مهارت‌آموزی دانش‌آموزان است و هر دانش‌آموز باید تا پایان دوره تحصیلی یک مهارت که منجر به اشتغال شود را بیاموزد و این دوره برای مدیران مدارس در راستای تحقق این مهم برگزار می‌شود.

مدیرکل حوزه متوسطه نظری وزارت آموزش و پرورش یادآور شد: ساحت اقتصادی که در شش ساحتی که برای آموزش دانش‌آموزان وجود دارد بدرستی تبیین نشده تا دانش‌آموز بتواند وارد بازار کار شود.

کریمی بیرانوند خاطرنشان کرد: چهارشنبه هفته گذشته در دولت بحث مهارت‌آموزی در مدارس نظری تصویب شد و ردیف اعتباری برای این مهم درنظر گرفته می‌شود.

وی یکی از مشکلات مهارت آموزی در مدارس نظری را نبود ساعت درسی مهارت‌آموزی دانست و گفت: تغییر ساختار آموزشی در حوزه متوسطه در دستور کار شورای عالی آموزش و پرورش است تا بتوان زمانی در برنامه درسی دانش آموزان برای مهارت آموزی در نظر گرفته شود.

وی اضافه کرد: برای دانش‌آموز در قالب ۳۰۰ ساعت در طول سه سال تحصیلی متوسطه مهارت‌آموزی گنجانده می‌شود تا منتج به شغل شود.

مدارس شبانه روزی ظرفیتی برای آموزش مهارت آموزی هستند

مدیرکل حوزه متوسطه نظری وزارت آموزش و پرورش عنوان کرد: مدارس شبانه‌روزی اوقات فراغت خوبی برای دانش‌آموزان دارد و می‌توان با استفاده از فضای این مدارس سعی می‌شود مهارت به دانش‌آموزان این مدارس آموزش داده شود.

کریمی بیرانوند اذعان کرد: تا زمانیکه ساحت اقتصادی رشد نکند و دانش‌آموز توانمندی ورود به بازار کار را نداشته باشد نمی‌توان به تحقق این ساحت آموزشی دست یافت.

وی با اشاره به مشکل کمبود نیروی انسانی در آموزش و پرورش اعلام کرد: از مشکلات آموزش و پرورش کمبود نیروی انسانی است، در چند سال اخیر استخدام جدی شد و از کل ظرفیت تربیت معلم استفاده می‌شود و اگر دانشگاه فرهنگیان نتوانست نیرو تربیت کند از طریق آزمون و مصاحبه نیرو جذب می‌شود.

وی عنوان کرد: کردستان سال گذشته ۹ هزار ساعت در حوزه متوسطه نظری به صورت غیرموظف از بازنشستگان و دانشجو معلمان ترم هفت، برای جبران کمبود نیرو استفاده کردیم.

اجرای طرح «شهیدمحمودوند» برای شناسایی دانش‌آموزان بازمانده از تحصیل

مدیرکل حوزه متوسطه نظری وزارت آموزش و پرورش در پاسخ به سوال خبرنگار مهر مبنی بر وضعیت پوشش تحصیلی دور دوم متوسطه در کشور و چگونگی شناسایی دانش‌آموزان ترک تحصیل بیان کرد: در پوشش تحصیلی متوسطه دوم، بسیاری از دانش آموزان بدلیل اینکه جذب بازار کار می‌شوند ترک تحصیل می‌کنند اما براساس اجرای طرح «شهید محمودوند» دانش‌آموزانی که در سامانه سیدا ثبت نام نکردند با بررسی کد ملی آنها دانش‌آموزان ثبت نام نشده شناسایی شدند و مسؤولان استان‌ها موظف شدند تا افرادی را برای پیگیری این دانش‌آموزان موظف به کار کنند.

وی اضافه کرد: براساس پیگیری‌های صورت گرفته تعدادی از دانش‌آموزان از طریق تحت پوشش قراردادن در کمیته امداد و بهزیستی به چرخه تحصیل بازگشتند و عده‌ای نیز به دلیل مهاجرت یا فوت ثبت نام نکرده بودند که شناسایی شدند.

کریمی اذعان کرد: سال گذشته ۶۰ هزار نفر دانش‌آموز بازمانده از تحصیل به چرخه آموزش و پرورش برگشتند.

وی یکی از مسائل آموزش و پرورش را حضور کمرنگ دانش‌آموزان پایه دوازدهم بعد از تعصیلات نوروز دانست و گفت: این آسیب بزرگی برای دانش‌آموزان است چرا که در این زمان دانش‌آموز با نحوه طراحی سوال آزمون نهایی آشنا می‌شود.

مدیرکل حوزه متوسطه نظری وزارت آموزش و پرورش تصریح کرد: امتحانات پایه دهم و یازدهم هم از امسال نهایی هستند و آزمون آنها در حوزه‌های اجرا و تصییح آن به صورت الکترونیکی است.

کد خبر 6089831

دیگر خبرها

  • برپایی بازارچه کسب‌وکار به همت دانش‌آموزان بندرانزلی
  • تقویت هنرستان‌های فنی و حرفه‌ای از اولویت‌های جدی ما است
  • ثبت سفارش کتاب درسی چگونه است؟
  • آیین‌نامه توسعه و تقویت مهارت‌آموزی دانش‌آموزان تصویب شد
  • ۳۰۲ نفر جذب آموزش و پرورش قزوین خواهند شد
  • مهارت‌آموزی دانش‌آموزان به تصویب رسید‌
  • آموزش ۳۰۰ ساعت مهارت‌آموزی به دانش‌آموزان متوسطه نظری
  • جزئیات ثبت سفارش کتاب‌های درسی اعلام شد
  • لزوم اقدام به موقع برای ثبت نام کتاب دانش آموزان
  • طرح مراقبت‌های روانی اجتماعی دانش‌آموزان در سمنان اجرا شد