Web Analytics Made Easy - Statcounter

یک کارشناس صنعت لوازم خانگی با گریزی به تاریخچه ورود برندهای کره‌ای به کشور، اظهار کرد: تقریبا می‌توان گفت در ابتدای امر حضور شرکت‌ها و برندهای کره‌ای در کشور ما صرفا مربوط به بحث واردات لوازم خانگی می‌شد، یعنی محصولات به صورت CBU یا به صورت رسمی از گمرک وارد می‌شدند. بحث قاچاق هم وجود داشت که یک پروسه ادامه‌دار بوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گزارش ایران اکونومیست- یک کارشناس صنعت لوازم خانگی با گریزی به تاریخچه ورود برندهای کره‌ای به کشور، اظهار کرد: تقریبا می‌توان گفت در ابتدای امر حضور شرکت‌ها و برندهای کره‌ای در کشور ما صرفا مربوط به بحث واردات لوازم خانگی می‌شد، یعنی محصولات به صورت CBU یا به صورت رسمی از گمرک وارد می‌شدند. بحث قاچاق هم وجود داشت که یک پروسه ادامه‌دار بوده است.

احسان فدایی در «رادیو گفت‌وگو» گفت: تا اینکه در اواخر دهه ۷۰، قوانینی در ارتباط با فعالیت شرکت‌هایی که واردات انجام می‌دادند، وضع شد و درواقع «مشوق»هایی در نظر گرفتند تا هزینه‌های گمرکی و تعرفه‌ای شرکت‌ها کاهش یابد و از مرحله واردات CBU وارد مرحله SKD شوند.

وی خاطرنشان کرد: در اینجا باید یک پرانتز باز کنم و بگویم که به دلیل اینکه امروز شاهد بحث‌های فراوانی درباره‌ی کلماتی مثل «تولید» یا «مونتاژ» چه در فضای رسانه‌ای و چه در فضای جامعه هستیم، این واژگان نیاز به بازتعریف دارند و یک معنی عام و یک معنی خاص از آنها وجود دارد. اول باید این کلمات تعریف شوند تا ببینیم منظور ما از به‌کارگیری هر یک از این آنها چیست؟

اگر ذهنیت مردم در ارتباط با «تولید» به سمت محصولی مثل فرش برود که تمام مواد اولیه و الیاف جهت تولید آن در داخل کشور موجود است یا سایر محصولات که به صورت ۱۰۰درصدی در داخل تولید می‌شوند، باید بگویم چنین تعریفی از تولید (معنی عام) در صنعت لوازم خانگی تا به امروز وجود نداشته است.

اما بحث درباره‌ی برای نمونه گروه شوینده‌ها، برودتی‌ها یا صوت و تصویر، نه تنها در کشور ما بلکه در تمام دنیا به سمتی رفته است که یک کشور یا در مرحله SKD یا در مرحله CKD قرار دارد. قطعات توسط پیمانکاران مختلف داخلی و خارجی کنار هم گذاشته می‌شوند؛ خط مونتاژ شکل می‌گیرد و بعد از آن هم به تناسب اینکه چه مقدار قطعات داخلی یا خارجی به کار گرفته شده، سودی کسب می‌شود.

این کارشناس صنعت لوازم خانگی با بیان اینکه در اواخر دهه ۷۰ و اوایل دهه ۸۰ شرکت‌های کره‌ای ما را به‌عنوان شریک تجاری برای تولید محصول مشترک با برند خودشان پذیرفتند، در این باره توضیح داد: سه دلیل را می‌توان درباره اتخاذ این تصمیم ذکر کرد؛ دلیل اول مربوط به صرفه اقتصادی بود تا تعرفه‌ها و عوارض کاهش پیدا کنند.

دوم اینکه از خروج ارز جلوگیری شود، چراکه در آن مقطع زمانی پاسخگوی نیاز داخل برای تکنولوژی مربوطه نبودیم، پس برای اینکه به سمت قاچاق حرکت نشود باید اقدامی صورت می‌گرفت. سوم اینکه، بحث اشتغالزایی مطرح شد که از نظر بار فکری و معنوی برای بسیاری از افراد قابل پذیرش است.

به گفته فدایی، همچنین، با توجه به اینکه کشور ما دارای موقعیت استراتژیک و سوق‌الجیشی مناسبی است و از نیروی ارزان و مواد اولیه خوبی برخوردار است، تا اواسط دهه ۹۰ قبل از دور دوم تحریم‌ها به سمتی پیش رفتیم که می‌توانستیم هاب منطقه باشیم، اما به دلیل اعمال تحریم‌ها این اتفاق نیفتاد.

ولی، آنچه شاهد بودیم این بود که برندهای داخلی به دلیل اینکه رقبای قَدری برای خود می‌دیدند وارد یک جنگ چالشی شدند تا بتوانند سهمی از بازار به خودشان اختصاص دهند. بنابراین، شرکت‌های داخلی برای خودشان مزیت رقابتی مثل قیمت ارزان‌تر یا تکنولوژی ایجاد کردند.

پس این جنگی که به راه افتاده بود، منتج به یک نتیجه خوب شد؛ اینکه وقتی دور دوم تحریم‌ها اتفاق افتاد، از آنجایی که برندهای ایرانی زیرساخت‌های لازم را آماده کرده بودند و خودشان را از طریق تبلیغات به مردم شناسانده بودند، توانستند در پروسه دوم تحریم‌ها از بازار سهمی به خود اختصاص دهند. بنابراین، وجود رقبا در قالب شریک تجاری و تولید محصول مشترک باعث شد شرکت‌های ایرانی بعد از پروسه دوم اتفاق خوبی هم در بحث تکنولوژی و هم در بحث تیراژ تولید رقم بزنند.

تصمیمی هوشمندانه در تقابل با کره

وی درباره دستور مقام معظم رهبری مبنی بر ممنوعیت واردات محصول نهایی لوازم خانگی کره‌ای، نیز گفت: این دستور بسیار هوشمندانه بود و صرفا به موضوع ممنوعیت واردات برنمی‌گردد؛ ممنوعیت واردات از سال ۹۷ اجرا شد و این تصمیم در این مقطع زمانی بیشتر تقابلی دربرابر کره است که تصمیم گرفته بود در زمین دیگری بازی کند.

ما به‌عنوان شرکای تجاری شرکت‌های کره‌ای خیلی از این دستور استقبال کردیم و اتفاقا معتقدیم در این زمینه حتما باید طبق این تصمیم عمل شود تا اگر شرکتی مجددا بخواهد در هر صنعتی از کشور ما وارد شود، بداند که به راحتی نمی‌تواند بدعهدی کند. چراکه وقتی این دو شرکت کره‌ای که سرمایه‌گذاری زیادی در بازار ایران انجام دادند و به صورت مشترک نیرو جذب و محصولات مشترکی با برند خودشان در داخل تولید کردند، بازار را ترک کردند، آسیب فراوانی وارد آمد و باید خسارت‌ها دیده شود.

از دست رفتن اعتماد بین ۳ بخش

فدایی در ادامه تاکید کرد: آنچه امروز در جامعه فقدان آن را احساس می‌کنیم؛ اعتماد عمومی به‌عنوان یک سرمایه اجتماعی است. متاسفانه اعتماد بین سه بخش یعنی تولیدکننده، توزیع‌کننده و مردم از بین رفته و آن هم به دلیل اتفاقاتی‌ست که در صنایع مختلف ما روی داده است.

پرسشی که مطرح می‌شود این است که چرا مردم مدام سرنوشت صنعت خودرو را یادآوری می‌کنند؟ باید گفت ما چه انتظاری از مردم داریم؛ آنها فقط هر وقت بخواهند درباره موضوعی فکر کنند، مصداق و مشابه عینی آن را ترسیم می‌کنند. از آنجایی که اتفاقات امروز صنعت لوازم خانگی قبلا در صنعت خودرو افتاده است، اعتماد عمومی از دست رفته و برای بازیابی آن نمی‌توان به صورت دستوری عمل کرد؛ بلکه باید مزیت رقابتی ایجاد شود.

به عنوان مثال، در صنعت روشنایی شاهدیم که هیچ فروشنده‌ای کالای خارجی را توصیه نمی‌کند؛ بلکه مشتری به بازار می‌رود، مزیت رقابتی را می‌بیند و کالای ایرانی را برمی‌گزیند. یا در صنعت غذایی، خیلی از شرکت‌های داخلی به دلیل مزیت رقابتی قوی که ایجاد کرده‌اند، فرصتی برای مانور شرکت‌های خارجی باقی نمی‌گذارند.

علت نبود ثبات قیمتی در بازار

این کارشناس صنعت لوازم خانگی درباره علت نبود ثبات قیمتی در بازار لوازم خانگی، اظهار کرد: این حرف صحیحی است که در چند سال گذشته شاید یکی دو بار در سال قیمت‌ها در بازار تغییر می‌کردند اما الان به صورت ماهانه این اتفاق می‌افتد. یک بخشی از این آسیب توسط خود ما ایجاد شده؛ اینکه در بازار و برای مصرف کننده انتظار کاذب ایجاد می‌کنیم تا منتظر یک اتفاق خوب باشد.

هرچند بخشی از آن به بحث دیپلماسی بین‌المللی و تحریم‌ها مربوط می‌شود که از این بخش می‌گذریم اما اینکه اخباری درباره افزایش تیراژ منتشر می‌شود، پشت تمام این آمارها تحلیلی خوابیده است و قطعا فقط افزایش تیراژ نمی‌تواند عامل کاهش قیمت تمام‌شده باشد. اتفاقا، گاها برعکس عمل می‌کند، یعنی ما به مردم می‌گوییم افزایش تیراژ داده‌ایم، به خودکفایی می‌رسیم و غیره؛ که اگر هر کدام از این کلمات از نظر بار معنایی تحلیل شوند، با آنچه در ذهن مخاطب در فضای بازار است، متفاوت خواهد بود و مردم تنها منتظر بهبود شرایط هستند.

فدایی تاکید کرد: صنعت لوازم خانگی در اکثر کشورهای دنیا به واردات وابسته است؛ مگر کشور چین که به دلایل متعددی مثل در نظر گرفتن مشوق‌های صادراتی یا نیروی کار ارزان در بخش‌های مختلفی از صنعت لوازم خانگی خود سرمایه گذاری کرده است. حتی امروز کشورهایی مثل کره و ژاپن تولید پنل تلویزیون را به این کشور واگذار کرده‌اند. ما نیز قطعات اصلی و حیاتی را از کشور چین وارد می‌کنیم و بنابراین بحث ارز مطرح می‌شود. در پی هر نوسانی که در بازار ارز به واسطه انتشار اخبار مثبت یا منفی رخ می‌دهد، در بازار لوازم خانگی شاهد تغییراتی هستیم. پس، ما با صنعتی مواجه نیستیم که همه چیز آن داخلی باشد و درنتیجه افزایش قیمت را غیر منطقی بدانیم.

منبع: ایران اکونومیست

کلیدواژه: برندهای کره ای مزیت رقابتی کره ای تحریم ها شرکت ها کشور ما

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iraneconomist.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران اکونومیست» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۳۶۰۶۲۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

راه‌های تشخیص کالای تقلبی از اصلی در بازار لوازم یدکی خودرو | علامت استاندارد تقلبی یا اصل؟

همشهری آنلاین - محمد بلبلی: بازار لوازم یدکی خودرو با معضل تقلب مواجه است. این معضل نه‌تنها به اقتصاد و جیب مصرف‌کنندگان آسیب می‌زند، بلکه می‌تواند خطرات جانی نیز به‌دنبال داشته باشد.

در این گزارش، با رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم یدکی خودرو به بررسی ابعاد مختلف این معضل، ازجمله راه‌های ورود کالاهای تقلبی به بازار، روش‌های تشخیص تقلبی از اصلی و عواقب آن می‌پردازیم. همچنین نکات مهمی برای خرید هر کدام از این کالاها ارائه می‌دهیم تا به شما در انتخابی آگاهانه و دورماندن از دام تقلب کمک کنیم.

احمد حسینی درباره میزان لوازم یدکی تقلبی در بازار می‌گوید: هیچ آمار دقیقی از میزان لوازم یدکی تقلبی خودرو در بازار وجود ندارد. اگر هم آماری توسط مسئولان داده می‌شود براساس حدس و گمان است و براساس معیارهای دقیق نیست، اما لوازم یدکی تقلبی حجم خیلی زیادی از بازار را تشکیل نمی‌دهد.

رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم یدکی خودرو درباره علل وجود لوازم یدکی تقلبی در بازار می‌افزاید: اگر دولت در حوزه نظارتی که از تکالیف دولت است با بخش خصوصی هماهنگی و همکاری کرده و بخشی از کار را به آنها واگذار کند، بخش بسیار زیادی از تولید و واردات کالای تقلبی در بخش لوازم یدکی کاهش پیدا خواهد کرد.

حسینی درباره راهکار جلوگیری از ارائه کالای تقلبی در بازار نیز معتقد است: در بخش شناسه کالا و کد رهگیری باید بگویم که در سال ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ بارها فریاد زدیم که اجرای این قانون بسیار کار درستی است، اما اجرای همین قانون نیازمند زیرساخت است که به هیچ عنوان این زیرساخت فراهم نیست.

لوازم یدکی تقلبی وارداتی

رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم یدکی خودرو درباره چگونگی ورود لوازم یدکی تقلبی به کشور می‌گوید: کالای تقلبی از مبادی ورودی کشور داخل می‌شود و شناسه کالا و کد رهگیری اخذ کرده و در سطح کشور توزیع می‌شود، به این علت که ماده ۱۳ قانون قاچاق کالا و ارز در مبادی ورودی توسط گمرکات که زیرمجموعه وزارت اقتصاد است رعایت نمی‌شود.

مثلا شمع موتوری که با یک برند معروف ساخت کشور آلمان شناخته می‌شود بیش از ۱۰ سال است که تولید آن در این کشور متوقف شده و در دیگر کشورها تولید می‌شود، این درصورتی است که این شمع با برند خاص و با نوشته ساخت آلمان در کشور ما توزیع و فروخته می‌شود. این کالای تقلبی است. به این دلیل که در مبادی ورودی کشور نظارت درستی نشده و از ورود این کالا جلوگیری نمی‌شود. حالا این کالای تقلبی وارد کشور شده و بعد از توزیع تازه مسئولان خواهان پیگیری و جمع‌آوری این کالا می‌شوند.

لوازم یدکی اصلی را از کجا بخریم؟

رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم یدکی خودرو درباره خرید کالای اصلی می‌گوید: توصیه اکید ما به مصرف‌کنندگان این است که حتما از واحدهای صنفی دارای پروانه کسب خرید و فاکتور دارای سربرگ با مهر و امضای فروشگاه مربوطه دریافت کنند. ‌باید دقت داشته باشید که مشخصات کامل کالای خریداری شده در فاکتور درج شود. با این اوصاف اگر کالا تقلبی یا بی‌کیفیت باشد حتما با واحد شکایات اتحادیه لوازم یدکی خودرو تماس بگیرند و مسئله را مطرح کنند.

نقش دولت برای جلوگیری از تقلب

حسینی درباره شعار سال تاکید می‌کند: بارها اعلام کردیم برای تحقق شعار سال و جهش در تولید، بزرگ‌ترین کاری که توسط دولت می‌تواند انجام شود، برداشتن موانع و سپردن کار به فعالان بخش خصوصی و نظارت بر آنهاست. کلمه مشارکت مردم در کنار کلمه جهش تولید یعنی همین سپردن کار به بخش خصوصی با نظارت و همکاری دولت است که امیدوارم در سال جدید شاهد آن باشیم، تا شفافیت در بازار ایجاد و در تولید گام‌های بزرگ و مؤثری برداشته شود.

بیشتر بخوانی:

راهنمای تشخیص کالای اصل از تقلبی | کدام کالاها بیشتر در معرض تقلب هستند؟

چگونه از خرید لاستیک، روغن و فیلتر تقلبی خودرو در امان باشیم؟ | لوازم یدکی اصل را از اینجا تهیه کنید

جیبتان را در برابر تقلبی‌ ها حفظ کنید | نکات کلیدی برای خرید دلار، لپ‌ تاپ، موبایل، شیرآلات و پوشاک

علامت استاندارد تقلبی یا اصل؟

رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم یدکی خودرو درباره علامت استاندارد لوازم یدکی هم این‌طور توضیح می‌دهد: تا زمانی که نظارت دقیق در بازار وجود نداشته باشد، کالا به صرف داشتن علامت استاندارد نمی‌تواند کالای اصلی به‌حساب بیاید، ‌زیرا این علامت هم در نهایت مورد تقلب قرار می‌گیرد. همچنان که در حال حاضر در بخش شناسه کالا و کد رهگیری تقلب صورت می‌گیرد در اضافه‌کردن علامت استاندارد نیز این اتفاق می‌افتد.

اخذ علامت استاندارد برای کالای اصلی

حسینی درباره چگونگی دریافت علامت استاندارد برای لوازم یدکی تأکید می‌کند: تولیدکنندگان صنفی هم برای اخذ استاندارد، اول باید شناسنامه‌دار شوند تا بتوانند پروانه تولید بگیرند، این مرحله اگر به‌صورت درست انجام شود، اخذ استاندارد هم قطعا مؤثر خواهد بود. تا زمانی که یک واحد تولیدی شناسنامه‌دار نشده باشد، قطعا از سوی سازمان استاندارد هم به رسمیت شناخته نمی‌شود و برای این کالای تولیدی استاندارد صادر نمی‌شود.

در بخش تولید لنت ترمز که یک قطعه بسیار حساس در خودرو محسوب می‌شود و ارتباط مستقیم با ایمنی سرنشین دارد و جزو استانداردهای الزامی است، در سال گذشته ۶ کارگاه که این کالا را به‌صورت غیراستاندارد و تقلبی تولید می‌کردند پلمب شدند، از این ۶ کارگاه ۱۴ هزار دست لنت تقلبی کشف و ضبط شد. اگر این کارگاه‌ها با نظارت یک اتحادیه واحد فعالیت کنند قطعا از این نوع تولیدات و تخلفات جلوگیری می‌شود.

جلوگیری از تولید لوازم یدکی تقلبی ساخت داخل

رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم یدکی خودرو یک توصیه دیگرهم برای خریداران دارد:‌ درخصوص کالاهای تولید داخلی، برای شفافیت بازار در کشور اعلام کردیم که تولیدکنندگان صنفی هر کالا باید دارای شناسنامه شوند، زیرا وقتی این تولیدکنندگان شناسنامه‌دار شوند، می‌توان با افراد متقلب برخورد و از تولید کالای تقلبی جلوگیری کرد.

در این حوزه دکتر برادران، معاون خدمات عمومی وزیر محترم صمت همکاری‌های بسیار خوبی با ما داشتند، با دستور ایشان و همراهی وزیر محترم قرار بر این شد که تولیدکنندگان در کل کشور زیرمجموعه و تحت نظارت اتحادیه تهران قرار بگیرند تا بتوانیم پیگیر جلوگیری از تولید کالای تقلبی باشیم. یک سال و نیم از این ماجرا می‌گذرد و با وجود تأیید وزارت صمت هنوز این مسئله به مرحله اجرا نرسیده است.

تا زمانی که این برنامه‌ریزی به مرحله اجرا نرسد و ما ندانیم که تولیدکنندگان صنفی ما در کجا فعالیت می‌کنند و نظارت دقیق بر آنها نباشد، عده اندکی از این تولیدکنندگان، کالای تقلبی روانه بازار می‌کنند.

کد خبر 848270 منبع: روزنامه همشهری برچسب‌ها قیمت - تنظیم بازار اقتصاد خودرو

دیگر خبرها

  • کشف ۳۰ میلیارد لوازم خانگی قاچاق در کرمان
  • ۹۹ درصد لوازم خانگی تقلبی در اینجا به فروش می‌رسند | چقدر لوازم خانگی تقلبی در بازار وجود دارد؟
  • دولت از فعالان بازار لوازم خانگی انتظار معجزه دارد
  • دنبال رونق تجارت خارجی در مازندران هستیم
  • صعود قیمت خودورهای داخلی و خارجی در بازار؛ این خودروی داخلی رکورد رشد قیمت را زد | جدول قیمت ها
  • توزیع بیش از ۴۰۰ دستگاه لوازم خانگی در بجنورد
  • محصولات داخلی قابل عرضه در بازار داخلی و خارجی است
  • استقبال وزیر تانزانیایی از انتقال دانش فنی ساخت لوازم خانگی ایرانی
  • حضور بیش از ۲۰۰ شرکت تولیدکننده و دانش بنیان در کنگره ارتقای کیفیت خدمات آزمایشگاهی
  • راه‌های تشخیص کالای تقلبی از اصلی در بازار لوازم یدکی خودرو | علامت استاندارد تقلبی یا اصل؟