Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اصفهان، آسمان ابری می شود اما نمی بارد نه یکبار و دو بار، که ماه ها و سال هاست آنطور که باید دل خود را خالی نکرده و غمی شده بر جان اصفهان، زاینده رود و کشاورزانش و حالا سفره های زیرزمینی. خشکسالی سال هاست سایه سنگینش را بر سر این استان گسترانده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سفره های آب زیرزمینی بیش از حد از آب تهی و زمین از درون خالی شده، آنقدر که شکاف های عمیق بر می دارد و بر جان بناها ترک می اندازد.

سرعت فرونشست زمین گویا با سرعت نور برابر است. حتی از تدبیر مسئولان هم جلوتر زده! تا جایی که هر چه جلسه می گذارند و بحث می کنند به گرد پایش هم نمی رسند.

تا همین چند سال پیش می گفتند آثار فرونشست در دشت ها و اطراف اصفهان نمایان است تصاویری تکان دهنده هم ثبت می شد تا عمق فاجعه مشخص شود اما این روزها فرونشست همانند یک بیماری لاعلاج به جان شهر اصفهان و آثار تاریخی آن افتاده و ترک هایی را یکی پس از دیگری بر میراث ارزنده نصف جهان باقی می گذارد. گویی بعد از مرگ زاینده رود این بار باید سوگوار مرگ پل هایش و قد خم کردن کاخ های شهرش باشیم.

پیشروی فرونشست از ورزشگاه نقش جهان تا میدان نقش جهان

رضا اسلامی مدیرکل سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌ معدنی اصفهان با بیان اینکه اصفهان تنها شهری است که فرونشست زمین به عمق آن نفوذ کرده، گفت: در این سال ها اصفهان را از یک شهر امن به شهری ناامن تبدیل و کاری کردیم که با شهرهای زلزله خیز هیچ تفاوتی ندارد.

او با بیان اینکه فرونشست زمین از شمال به سمت جنوب اصفهان در حال پیشروی است ، افزود: اگر امروز جلوی پیشروی فرونشست زمین را نگیریم تا چند سال دیگر، پدیده فرونشست کل اصفهان را دربر خواهد گرفت.

مدیرکل سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌ معدنی اصفهان تصریح کرد: زمانی باور نمی‌کردند ورزشگاه نقش جهان گرفتار فرونشست شود اما ثابت شد چمن‌های ورزشگاه به خاطر فرونشست زمین در حال نابودی است.

بیشتر بخوانید 

خطر فرونشست زمین در استان اصفهان جدی است

اسلامی در خصوص تاثیر فرونشست بر آثار تاریخی اصفهان، خاطرنشان کرد: ترک هایی در آثار تاریخی اصفهان از جمله پل خواجو، پل چوبی و میدان نقش جهان دیده می شود، ۱۰ سال است مسجد جامع عباسی را مرمت می‌کنند اما سازه از زیر در حال فرونشست است. در برابر اعتراض ما می‌گویند این ترک ها به سازه باز می گردد، اما چرا به ناگاه از سال ۹۰ ترک های فرونشستی در آثار تاریخی شهر نمایان شده است؟

او افزود: برخی از کارشناسان می گویند ایجاد ترک در آثار تاریخی با قدمت چند صد ساله طبیعی است اما این حرف را حتی کودک هم باور نمی کند.

مدیرکل سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌ معدنی اصفهان بیان کرد: فرونشست زمین در اصفهان همانند سرطان در بدن بیمار در حال پیشروی است، امروز حتی ترک های فرونشست زمین در ساختمان اتاق بازرگانی اصفهان در حوالی پل خواجو خود را نشان داده است.

در فرونشست، صحبت نه از میلیمتر که از سانتیمتر است

اسلامی به فروچاله‌ای در طاهرآباد کاشان اشاره و اظهار کرد: بعید نیست که تا چهار- پنج سال آینده مشابه فروچاله عجیب کاشان، وسط یک خیابان اصفهان ایجاد شود، همچنان که ما در جاده مشکات و یا جاده شهرضا آثار فرونشست را مشاهده کرده ایم.

او با بیان اینکه تاکنون ۵۰۰ نقطه شهر را میدانی رصد کرده‌ایم  اضافه کرد: بسیاری از ساختمان‌های مسکونی در شهر اصفهان از خیابان فیض گرفته تا خیابان‌های مهرآباد و رباط دوم ترک خورده‌اند؛ وقتی گفته می‌شود منطقه رهنان ۱۸۴ میلی‌متر، خوراسگان ۱۷۰ میلیمتر و حبیب آباد ۱۶۰ میلیمتر نشست می‌کند بر حسب مطالعات، رصدهای میدانی و پردازش تصاویر ماهواره‌ای بوده است.

مدیرکل سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی اصفهان تاکید کرد: نکته مهم این است که مطالعات و بررسی‌های سازمان زمین شناسی یا سازمان نقشه برداری و یا شهرداری در خصوص دشت اصفهان - برخوار همگی فرونشست را تایید می کند.

اسلامی درباره بازدید خود از میدان نقش جهان، مسجد امام، سردرهای ورودی میدان در خیابان های سپه و حافظ، بازار قیصریه و … توضیح داد: این مشاهدات و بررسی ها زخم کهنه ای بود که از دهه ۹۰ سرباز کرده و ما به جای آن‌که فکری اساسی به حال ترک ها بکنیم، فقط مُسکن تزریق کردیم و به اصطلاح خاک زیر فرش ریختیم و مدعی شدیم مشکلی وجود ندارد.

فاجعه ای عظیم برای آثار تاریخی در راه است

او تاکید کرد: این مشاهدات گویای فاجعه فرونشست زمین در مرکز اصفهان و در محدوده تاریخی شهر است. بر دیواره مسجد امام ترک های فرونشستی تا ۱۰ سانتیمتر نیز مشاهده شده است.

مدیرکل سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی اصفهان این ترک ها را نتیجه نشست نامتقارن در ضلع شمالی میدان نقش جهان دانست و افزود: این نشست در ضلع شمالی، بیشتر از ضلع جنوبی است و به صورت ترک های طولی و عرضی در دیواره سازه ها نمایان شده است.

اسلامی با بیان اینکه ترک های موجود در پل مارنان، پل خواجو و سی و سه پل نشانه نشست نامتقارن در این منطقه است، اظهار کرد: بخش شمالی سازه ها بیشتر از بخش جنوبی سازه ها، در حال نوعی فرونشست نامتقارن است، اگر کل سازه به یک اندازه نشست می کرد، امروز هیچ ترکی دیده نمی شد و تنها بنا پایین می رفت.

او ادامه داد: علت این نشست نامتقارن آن است که زاینده رود به عنوان تنها منبع تغذیه کننده آبخوان، امروز خشک است، از سوی دیگر باز و بسته شدن آب زاینده رود موجب تنش و شوک به پل های تاریخی می شود.

زاینده رود زنده نشود، نصف جهان، جان می دهد

مدیرکل سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌ معدنی اصفهان تنها راه جلوگیری از فرونشست در اصفهان را جریان دائمی زاینده‌رود دانست و گفت: اگر برای احیای زاینده رود زودتر فکری نکنیم، ممکن است در آینده ای نزدیک به یک باره خانه هایمان در زمین فرو برود.

اسلامی یادآور شد: از سال ۱۳۷۹ که جریان دائمی زاینده‌رود قطع شد و اجازه حفر بی رویه چاه ها را برای کشاورزی دادند، این بلا بر سر آب‌خوان زاینده‌رود آمد.

او تاکید کرد: تا زمانی که زاینده رود جاری بود، این ترک ها دیده نمی شد، چون با تعذیه آبخوان زمین نشست نکرده بود یا نشست آن ناچیز بود اما امروز که به سرعت در حال برداشت از آبخوان هستیم، فضای های بین ذرات خاک که زمانی با آب پُر شده بود بر اثر وزن بالای رسوب در حال بسته شدن است که خود را به صورت ترک های فرونشست نشان داده است.

مدیرکل سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی اصفهان گفت: تخریب سفره‌های آب زیرزمینی و نبود ذخیره طبیعی آب در آب‌خوان، در هم آمیختن آب‌های شور و شیرین، تغییر شکل شبکه آبراهه‌ها، آسیب به شریان‌های حیاتی، خسارت به سازه‌‌های شهری و مسکونی، خسارت جدی به نواحی صنعتی و کشاورزی و... از پیامدها و خسارت‌های فرونشست زمین است.

اما اینها فقط یک طرف ماجراست، از طرفی دیگر مسئولان میراث فرهنگی اصفهان وقوع پدیده فرونشست در آثار تاریخی نصف جهان را تکذیب و ادعا می کنند ترک ها و حتی عکس های منتشر شده از پیامدهای فرونشست در آثار تاریخی اصفهان جدید نیست.

نه ترک ها جدید است و نه عکس ها

علی محمد فصیحی، مسئول پایش پل‌های تاریخی اصفهان گفت: پدیده فرونشست در اصفهان بحث داغ این روزهاست، استناد مدعیان فرونشست در آثار تاریخی هم شده چند عکس! اما با بررسی عکس‌ها، که هم رودخانه آب دارد و هم درختان خشک هستند، متوجه شدیم عکس‌ها مربوط به سال ۱۳۹۴ است.

او ادامه داد: با چند نفر از عکاسان نیز صحبت و مشخص شد که عکس‌ها حداقل مربوط به چهار سال پیش است که در آن زمان روی پل‌های تاریخی اصفهان، ترک‌هایی ایجاد شد.

مسئول پایش پل‌های تاریخی اصفهان افزود: در هفته های اخیر تمام پل‌های تاریخی اصفهان بررسی و ترک جدیدی مشاهده نشد. در حال حاضر مسئله‌ای به نام آسیب دیدگی پل‌های تاریخی اصفهان به دلیل فرونشست زمین وجود ندارد، البته که فرونشست زمین مسئله‌ای بسیار جامع و بزرگ است و دیر یا زود به اصفهان خواهد رسید.

فصیحی با اشاره به اهمیت جریان زاینده‌رود بر حیات پل‌های تاریخی، خاطرنشان کرد: نگاه ما یک نگاه کارشناسی است و اعتقاد داریم رودخانه زاینده‌رود باید جاری باشد تا به حفظ و ادامه حیات پل‌های تاریخی اصفهان کمک کند. اصلاً حیات یک پل به گذر آب از زیر آن است و جاری بودن رود سبب افزایش نشاط افراد می‌شود.

رصد می کنیم، مشکلی نیست!

او گفت: میراث فرهنگی به صورت دائم و مداوم وضع پل‌ها را رصد می‌کند و اگر اتفاق یا حادثه‌ای رخ دهد، حتماً پیگیری خواهد شد.

مسئول پایش پل های تاریخی اصفهان تاکید کرد: از طرفی انواع و اقسام ترک‌ها از جمله ترک‌های حاصل از فرسودگی، کهنگی مصالح و ترک‌های ناشی از فرونشست و نشست‌ها وجود دارد که هرکدام باید با مبنای علمی بررسی شود.

فصیحی تصریح کرد: نمی‌شود با نگاه به یک ترک، به سادگی به علت و نوع آن پی برد.

متهم ردیف اول فرونشست در اصفهان، دائمی نبودن جریان زاینده رود است

ناصر طاهری معاون اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اصفهان با اشاره به اینکه هر تدبیری که برای کل دشت اصفهان شود مشمول بناهایی تاریخی هم هم می شود، گفت: فرض بر اینکه سازمان زمین شناسی ثابت کرد، ترک ها درنتیجه فرونشست است؛ ما که منکر آن نیستیم.

او افزود: آب زاینده رود بسته شده و فرونشست اتفاق می افتد؛ هیچ نیازی هم به اثباتش نیست. حرف ما این است که در بنای تاریخی ترک وجود دارد؛ مثل مناره ها، اما اگر فرونشست اتفاق بیفتد مناره ای که هزار سال ایستاده بود، یک باره فرو می ریزد. اینگونه نیست که آرام، آرام ترکی ایجاد شود.

معاون اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اصفهان ادامه داد: ما خودمان پل ها را می شناسیم. یک مرکز پایش پل ها داریم. عکسهایی را هم که مرکز زمین شناسی از ترک های مساجد جامع عباسی و شیخ لطف الله نشان دادند دیده ایم. بله، این ترک ها وجود دارند اما مگر می شود روی بنای تاریخی ترک نباشد؟ ترک بخشی از وجود بنای تاریخی ۴۰۰ ساله است.

طاهری اظهار کرد: مسئله اصلی فرونشست، نبود آب و تغییر در رژیم آب سفره های زیرزمینی و تنها راه حل هم این است که تلاش کنیم آب در رودخانه جاری و از طریق مادی ها (انهار بزرگ) به کل شهر اصفهان هدایت و دشت اصفهان از این آب بهره مند شود.

او خاطرنشان کرد: اگر تشخیص سازمان زمین شناسی این است که فرونشست برای فرودگاه اتفاق می افتد، برای فرودگاه چه کردند؟! برای جاده ها چه می شود کرد؟! مگر می شود مانع فرونشست شد؟! فرونشست اتفاق می افتد و وظیفه سازمان زمین شناسی این است که وقوع این پدیده را هشدار بدهد که می دهد.

معاون میراث‌فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اصفهان تاکید کرد: حفظ آثار تاریخی مثل حفظ محیط زیست، یک مسئولیت اجتماعی است. ما مشکلی نمی بینیم و از هر پیشنهاد کارشناسی استقبال می کنیم. در این زمینه البته باید مناسبات اداری و مسیر قانونی لازم طی شود.

طاهری یادآور شد: برای رسیدن به راه حل مناسب باید اطلاعات دقیق تر جمع آوری کرد؛ اینکه از اساس عامل ترک ها چیست؟ نرخ فرونشست چقدر یا به کدام سمت و سو بیشتر است یا اینکه به واقع اگر به همین ترتیب زاینده رود خشک بماند، آبخوان تغذیه نشود و برداشت از آب های زیرزمینی ادامه یابد، چه سرنوشتی در انتظار بناهای تاریخی شهر است؟

دغدغه ای جز زاینده رود نداریم

عباس مقتدایی نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی گفت: در اصفهان موضوع آب و زاینده‌رود همیشه محور مطالبات مردم بوده و به همین دلیل، محور صحبت‌ها و دغدغه‌های نمایندگان مجلس نیز هست.

او با یادآوری اینکه تاکنون در حد و اندازه زاینده رود کار شایسته‌ای نشده است، افزود: مردم اصفهان نیز به کمتر از جریان زاینده‌رود راضی نیستند. در مجلس نهم ما سندی ارائه دادیم که نشان می‌داد جریان زاینده‌رود یک موضوع محلی نیست و این را ثابت کردیم و بعد از آن توانستیم مصوبات ۹ ماده‌ای را از مجلس بگیریم؛ اگر مصوبات ۹ ماده‌ای مجلس نهم اجرا می‌شد، ما وضع امروز را نداشتیم.

نماینده مردم اصفهان با اشاره به اینکه بخشی از خشکی بستر زاینده‌رود به دلیل قانون گریزی هاست، بیان کرد: برخی از دستگاه‌های موظف پیگیر، به مرور ضعیف شدند مثل محیط زیست؛ ما در ارتباط با تالاب گاوخونی مصوبه از رئیس جمهوری گرفتیم، چرا اجرا نشد؟

مقتدایی اظهار کرد: می‌شد آب در بستر زاینده‌رود خشک نشود اما بی‌مدیریتی‌ها و بی‌کفایتی‌ها سبب این امر شد؛ مصوبات ۹ ماده‌ای زاینده‌رود اگر اجرا می‌شد بخشی از برداشت‌های غیرقانونی، اتفاق نمی‌افتاد و این یعنی ما درست به وظایف خود عمل نکردیم.

او مطالبه اصلی مردم اصفهان از دولت سیزدهم را حل مشکل آب و زاینده‌رود دانست و گفت: امروز غایب اصلی برای حل مشکل آب، دولت و شورای عالی آب است؛ مطالبه مردم اصفهان از رئیس‌جمهوری، این است که این موضوعات را در سطح کشور مطرح و در سطح ملی پیگیری کنند.

نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی ضمن اشاره به آمارهای کارشناسی افزود: کارشناسان می‌گویند از سال ۱۴۰۹ تا سال ۱۴۱۸ زلزله قطعی در اصفهان اتفاق می‌افتد و همین الان پیش لرزه‌های زلزله که همین ترک خانه‌های مردم است، رخ داده است؛ ما انتظار داریم ضرب‌الاجلی و فوری اقدام شود مثل همان اقداماتی که الان در خوزستان در حال پیگیری است.

مسلم است که تنها راه پیشگیری از آثار فرونشست زمین در اصفهان سیراب شدن سفره های آب زیرزمینی با زاینده رود است، رودخانه ای که جریانش سبب خیر و برکت و نبودش با نابودی نصف جهان برابر است.
آیا وقت آن نشده برای جریان دائمی زاینده‌رود فکری اساسی کرد؟

گزارش از سپیده صالحی

انتهای پیام/ص

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: فرونشست زمین زاینده رود اصفهان پل های تاریخی اصفهان جریان زاینده رود ترک های فرونشست فرونشست زمین میدان نقش جهان آثار تاریخی اتفاق می افتد استان اصفهان میراث فرهنگی معدنی اصفهان مردم اصفهان پایش پل ها ترک ها نصف جهان شود اما عکس ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۳۷۰۱۹۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خطر فرونشست در کمین ۱۵۰ مدرسه اصفهان

به گزارش گروه اجتماعی ایسکانیوز، محمدرضا ابراهیمی در نشست خبری ویژه گرامیداشت هفته بزرگداشت مقام معلم، با اشاره به اهمیت و جایگاه آموزش و پرورش، اظهار داشت:اهمیت آموزش و پرورش بر کسی پوشیده نیست و اگر بخواهیم آینده جامعه‌ای را پیش‌بینی کنیم، باید بدانیم که امروز در مدارس آن جامعه چه می‌گذرد زیرا نبض آینده هر جامعه‌ای در مدارس شکل می‌گیرد و دانش‌آموزان و دانشجویان امروز، نقش‌های کلیدی جامعه فردا را در دست خواهند داشت و نقش‌آفرینان عرصه‌های مختلف سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و غیره جامعه خواهند بود.

بیشتر بخوانید: فرونشست در کمین نیروگاه‌ها و فرودگاه‌های کشور

وی با بیان اینکه هرگونه توجه به آموزش و پرورش به معنای سرمایه‌گذاری ویژه برای تعالی جامعه در آینده است، افزود: میزان توجه به آموزش و پرورش یکی از شاخص‌های توسعه یافتگی جوامع بوده و در قانون اساسی و دین مبین اسلام مورد تایید قرار گرفته است.

مدیرکل آموزش و پرورش استان اصفهان انتخاب سالروز شهادت شهید مطهری را به عنوان روز معلم مایه افتخار دانسته و به بیان ویژگی‌های این شهید فرزانه پرداخت و گفت: شهید مطهری یک عالم کامل جامع‌الشرایط بود که در همه سطوح احاطه کامل عقلی، علمی و فلسفی داشت و همان طور که امام(ره) فرمودند همه آثار ایشان برای جوانان و جامعه مفید است؛ حدود نیم قرن از تالیف آثار شهید مطهری می‌گذرد اما بسیاری از آنها هنوز تازگی و طراوت دارند و این موجب افتخار جامعه معلمان است که سالروز شهادت یک عالم به عنوان روز گرامیداشت مقام معلم انتخاب شود.

وی با بیان اینکه خوشبختانه با اقدامات ویژه دولت سیزدهم، مجلس و قوای سه‌گانه حال آموزش و پرورش خوب است اما برای رساندن جامعه به تعالی، هنوز کافی نیست، خاطرنشان کرد: کم‌توجهی‌های ادوار گذشته نسبت به آموزش و پرورش جبران و در این مدت اقدامات خوبی انجام شده و تاحدودی کمبودها در حوزه تجهیزات، فضای آموزشی و نیروی انسانی جبران شده است اما هنوز کافی نیست و جای کار وجود دارد.

سال گذشته مدارس اصفهان به مدت ۱۱ روز غیر حضوری شدند

ابراهیمی در بخش دیگری از سخنانش خطاب به خبرنگاران حاضر در جلسه گفت: کار ما و شما هر دو در دایره رسالت فرهنگی است و باید برای انجام آن علاقه و هدف متعالی داشته باشیم؛ رسانه یک نهاد و عنصر فعال در آگاهی دادن به جامعه است و تعمیق آگاهی از سوی رسانه‌ها در این ارتباط امری ضرورت دارد؛ علاوه بر این رسانه‌ها باید واسطه بین مردم و مسئولین باشند و دستاوردهای ارگان‌های مختلف را به اطلاع مردم برسانند و از سویی نیز کمبودها نیز گزارش کنند.

وی با بیان اینکه از رسانه‌ها انتظار داریم نسبت به سایر نهادها و مؤسساتی که در مقابل آموزش و پرورش تکلیف دارند، مطالبه‌گر باشند، گفت: اگر نهادها و مؤسساتی که بر اساس مصوبات قانونی در قبال آموزش و پرورش وظایفی دارند، به مسئولیت‌شان عمل کنند بسیاری از مشکلات ما رفع خواهد شد.

مدیرکل آموزش و پرورش استان تأکید کرد: بسیاری از نهادهای کلان تولیدی در قبال بهبود شرایط آموزش و پرورش مسئولیت اجتماعی دارند و باید به مسئولیت‌شان عمل کنند؛ سال گذشته مدارس اصفهان به دلیل آلودگی هوا به مدت ۱۱ روز غیرحضوری شد و تعطیلی ۶۰۰ هزار دانش آموز خسارت بزرگی به شمار می‌رود زیرا حدود ۴۰ میلیون نفر ساعت آموزش ما کم رمق شده است و جبران ترک فعل‌های انجام شده، می‌تواند آموزش و پرورش را از این عقب‌ماندگی کیفی رها کند.

وی افزود: رسانه‌ها باید تعمیق بخشی به دو واژه مقدس تعلیم و تربیت در دستور کار قرار دهند و نگذارند که آموزش و پرورش تحت تاثیر کم کاری دیگران قرار گیرد.

تنوع مدارس موافقان و مخالفان زیادی دارد

ابراهیمی در بخش دیگری از سخنانش به تنوع مدارس در سطح جامعه اشاره کرده و با تاکید بر اینکه تنوع مدارس موافقان و مخالفانی دارد، گفت: در شورای عالی آموزش و پرورش کارگروهی برای این موضوع ایجاد شده و این کارگروه بیش از یک سال است که روند فعالیت تنوع مدارس را بررسی می‌کند و نتیجه این کارگروه در آینده‌ نزدیک منجر به کاهش تنوع مدارس خواهد شد.

وی در ادامه به اقدامات انجام شده برای حفظ و ارتقای کیفیت آموزش در مدارس دولتی اشاره کرد و افزود: توجه ویژه به مدارس دولتی از سال گذشته شزوع شده و در این راستا ما از برخی معلمان مجرب و نمونه درخواست کردیم که نیمی از ساعات آموزشی را در مدارس دولتی حضور داشته باشند و همچنین امکانات سخت‌افزاری خوبی در اختیار آنها گذاشتیم و این مهم منجر به کسب رتبه دوم کشوری در امتحانات نهایی توسط مدارس عادی اصفهان شد.

مدیرکل آموزش و پرورش استان با بیان اینکه استان اصفهان حدود یک میلیون نفر دانش آموز دارد، متذکر شد: رشد دانش آموزی در استان اصفهان طی چند دهه اخیر تقریباً صعودی است و شهرستان‌های اصفهان، کاشان، نجف‌آباد، خمینی‌شهر، شهرضا و غیره شاهد افزایش تعداد دانش آموز هستیم و در مناطق روستایی و شهرهای تعداد دانش‌آموز کاهش یافته است.

خروج ۴۲ مدرسه از چرخه آموزش بر اثر فرونشست

وی با تاکید بر اینکه ما در شهرستان‌های بزرگ دچار کمبود فضای آموزشی هستیم، گفت: در استان اصفهان حدود ۱۵۰ مدرسه تحت تاثیر فرونشست قرار گرفته‌اند که با اقدامات فنی، مهندسی انجام شده بخش عمده آنها همچنان مورد استفاده قرار می‌گیرد و ۴۲ مدرسه از روند آموزشی خارج شده که فضای برخی جایگزین شده است.

به گفته این مقام مسئول ناحیه ۵ آموزش و پرورش اصفهان در منطقه خانه اصفهان، ناحیه ۴ آموزش و پرورش و برخوار بیشترین مدارس آسیب دیده از فرونشست را دارند.

مدیرکل آموزش و پرورش استان در بخش دیگری از سخنانش به بررسی تاثیر اپیدمی کرونا بر روی سیستم آموزش و پرورش پرداخته و اظهار داشت: همه جهان از این پدیده تاثیر گرفت و آثار کرونا در کوتاه مدت تمام نمی‌شود، به طور مثال دانش‌آموزان پایه اول و دوم که به صورت آنلاین آموزش دیدند، دچار مشکل آموزشی و پرورشی شده‌اند و تا رسیدن به سطح استاندارد مسیر سختی پیش‌رو دارند؛ به همین دلیل سعی کردیم هرچه زودتر مدارس را بازکنیم و در این مسیر چالش‌های زیادی را داشتیم.

وی اضافه کرد: تشکیل ستاد پسا کرونا اولین اقدامی که در این زمینه انجام دادیم که در این ستاد مسائل کیفیت‌بخشی آموزشی، امور تربیتی و آسیب‌های اجتماعی مورد توجه قرار گرفت و اقدامات خوبی انجام شد؛ در حال حاضر شکل و کیفیت آموزشی متفاوت شده است، باید در نطر گرفت که در شرایط امروز نوع آموزش متفاوت شده و از فضای مجازی و سامانه شاد به عنوان مکمل استفاده می‌کنیم.

ابراهیمی در ادامه با بیان اینکه کمبود نیرو در استان اصفهان به عنوان ابر چالش تعریف شد، ادامه داد:دولت سیزدهم اقدامات خوبی در این زمینه انجام داده و دانشگاه فرهنگیان را تقویت کرده است و بر همین اساس سال گذشته ۲۵ هزار نفر دانشجو معلم در کل کشور پذیرفته شد که سهم استان اصفهان ۲ هزار و ۳۰۰ دانشجو معلم بود.

وی ادامه داد: در سال ۱۴۰۲ در کل کشور بیش از ۳۰ نفر ورودی داشتیم که از این میزان ۲ هزار و ۷۰۰ نفر در استان اصفهان پذیرفته شدند و در سال جاری مجوز استخدام حدود ۷۰ هزار نفر در کل کشور صادر شد که سهمیه اصفهان برای استخدام ۳ هزار و ۸۶۰ نفر بود؛ البته این عدد به صورت کامل محقق نمی‌شود چرا که در برخی از مناطق کد رشته‌ها به حد نصاب نمی‌رسد با این حال انتظار ما این است که در سال آینده حدود سه هزار و ۶۰۰ نفر جذب شوند.

مدیرکل آموزش و پرورش استان با تاکید بر بهبود فرایند استخدامی در سال جاری گفت: ما سال گذشته با سونامی بازنشستگی مواجه بودیم و از طرفی کارهای وردی‌ها به موقع انجام نشد که بخشی از این مشکلات ناشی از اقدامات فرانهادی بود اما در سال جاری فرایند استخدام‌ها زود شروع شده است.

وی افزود: از طرفی ما به دنبال استفاده ویژه از حق‌التدریس نیروهای شاغل و بازنشسته آموزش و پرورش برای جبران این کمبود هستیم که در این راستا شیوه‌نامه‌ای در دست تدوین داریم و قرار است نرخ حق‌التدریس افزایش یابد که افزایش برای افرادی که به مناطق محروم می‌روند، بیشتر خواهد بود.

ابراهیمی تاکید کرد: آموزش و پرورش تا رسیدن به کیفیت مطلوب فاصله دارد با این حال ما اقداماتی را در دستور کار داریم که در صورت تحقق به شرایط مطلوب می‌رسیم.

۹۸ درصد دانش‌آموزان بازمانده از تحصیل به مدرسه بر می‌گردند

وی در پاسخ به سئوالات خبرنگاران پیرامون آمار دانش‌آموزان بازمانده از تحصیل نیز گفت: در سطح استان اصفهان ۸ هزار و ۳۰ نفر بازمانده از تحصیل داریم که ۹۸ درصد آنها به مدرسه بر می‌گردند و ۲ درصد نیز هنوز جذب نشده‌اند.

ابراهیمی با بیان اینکه در استان اصفهان مدارسی برای کودکان کار فعال شده است، ابراز کرد: در سطح استان ۲ مدرسه در استان با رویکرد رسیدگی و آموزش به کودکان کار راه‌اندازی شده است و همچنین یکی از خیران مدرسه‌ساز در منطقه زینبیه در حال ساخت مدرسه‌ای برای دانش‌آموزان کار است.

همه نهادها برای اجرای طرح "نماد " همکاری کنند

وی در خصوص آسیب‌های اجتماعی موجود در مدارس یادآور شد: همه نهادها باید همکاری لازم را برای اجرای طرح نماد داشته باشند، ۱۴ دستگاه برای این طرح مسئولیت دارند اما همکاری لازم را ندارند و آموزش و پرورش در این زمینه به تنهایی وارد عمل شده است.

مدیرکل آموزش و پرورش استان اصفهان با بیان اینکه جذب مشاور را در استان اصفهان داریم، ادامه داد: آماری از تعداد دانش آموزان معتاد نداریم اما در مدرسه استعمال مواد مخدر نداریم.

منبع: تسنیم

انتهای پیام/

کد خبر: 1229042 برچسب‌ها اصفهان

دیگر خبرها

  • خطر فرونشست در ۱۵۰ مدرسه این استان
  • خطر فرونشست در ۱۵۰ مدرسه در این استان
  • خطر فرونشست در ۱۵۰ مدرسه اصفهان
  • خطر فرونشست در کمین ۱۵۰ مدرسه اصفهان
  • کارگران در سنگر کار و تولید نقش ارزنده در شکوه ایران دارند
  • قهرمانی زودهنگام و بدون باخت مس/ دربی نقش‌جهان به نام گیتی‌پسند
  • برگزاری همایش بزرگ ورزش پهلوانی در نصف جهان
  • سند بسیار مهم درباره سفره‌های آب زیرزمینی؛ چرا همه سکوت کرده‌اند؟!
  • هشدار دانشمندان در مورد «سندرم غرق شدگی» شهر‌های ساحلی جهان 
  • فرونشست دومتری منطقه جنوب غرب کشور طی ۹ سال