Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-05-06@14:14:34 GMT

چگونه می‌توان شهری سالم داشت؟

تاریخ انتشار: ۲۲ مهر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۳۸۱۱۵۳

چگونه می‌توان شهری سالم داشت؟

از مهمترین معیارهای توسعه پایدار تحقق سلامت شهری و داشتن شهری سالم است.

به گزارش خبرنگار ایمنا، سلامت شهری و شهر سالم امروزه مورد توجه بسیاری از متخصصان و برنامه ریزان شهری بوده و در ابعاد و سطوح مختلف قابل بررسی و طبقه بندی است. سلامت یک مفهوم کلی و عام است اما زمانی که "سلامت" در حوزه شهر و مسائل شهری قرار می‌گیرد، مفهوم مختص به خودش را پیدا می‌کند و با گسترش زندگی شهرنشینی در سراسر دنیا و پیشرفت تکنولوژی، بیش از گذشته مورد توجه است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وجود معضلات و مسائل شهری خصوصاً در شهرهای کشورهای در حال توسعه، سلامت شهری را به شدت تهدید و لزوم بازنگری در فرآیندهای شهری را انکار ناپذیر می‌کند. امروزه انواع بیماری‌ها را می‌توان نام برد که ناشی از زندگی در شهرها، به خصوص شهرهای پرجمعیت و بزرگ است، بیماری‌هایی که نشأت گرفته از رشد لجام‌گسیخته و بدون برنامه شهرها است. این مسائل حوزه سلامت شهری به گونه‌ای دیگر در شهرهای کشورهای توسعه یافته نیز مطرح است که توجه برنامه ریزان و مدیران شهری و انجام اقدامات جدی به خصوص در حوزه هوشمندسازی را می‌طلبد تا شهرهای سالم‌تری برای زندگی شهروندان داشته باشیم. سلامت شهری در ابعاد مختلف قابل بررسی است. در گفت‌وگویی با" حسن سجادزاده"، دکترای طراحی شهری، این موضوع را بررسی کردیم. مشروح گفت‌وگو را در ادامه می‌خوانید:

شهر سالم از کدام ابعاد قابل بررسی است؟

شهر سالم از ابعاد مختلف قابل بررسی است. زمانی که از سلامت صحبت می‌کنیم، ابعاد مختلفی را باید در این حوزه مدنظر قرار دهیم. سلامت جسمی، سلامت روحی روانی و سلامت اجتماعی. همه اینها در حوزه شهر سالم قابل بحث و بررسی است لذا سه حوزه مشخص در شهر سالم مطرح می‌شود که هرکدام از آنها دارای سلسله مراتبی هستند.

دستیابی به سلامت شهری چگونه ممکن می‌شود؟

برای اینکه شهری سالم داشته باشیم باید تمامی ابعاد سلامت را مورد توجه قرار دهیم؛ برنامه ریزان و متخصصان گاهی اوقات شهر سالم را بیشتر در حوزه سلامت جسمی و فیزیکی مورد توجه قرار می‌دهند و کمتر به حوزه سلامت روان توجه می‌کنند در حالی که شهر سالم بدون وجود انسان‌های سالم ممکن نیست لذا سلامت انسان باید در تمامی ابعاد مورد توجه قرار بگیرد، اگر حال انسان‌ها خوب باشد، حال شهر نیز خوب خواهد بود و اگر امروز می‌بینیم که حال شهرهایمان خوب نیست، دلیل مهم آن این است که حال انسان‌ها خوب نیست. در حوزه سلامت شهری یا شهر سالم پایه‌ای‌ترین و بنیادی‌ترین معیاری که باید در نظر گرفته شود، برطرف کردن نیازهای اساسی و ابتدایی شهروندان است. این نیازها شامل هوای سالم، غذای سالم و فضای سالم طبیعی است. هرچقدر شهر بتواند در تعادل با طبیعت و همساز با طبیعت به پیش برود، دستیابی به شهر سالم و سلامت شهری امکان پذیر تر خواهد شد. متأسفانه امروزه این فرآیند مورد بی توجهی قرار گرفته و شهرهای ما هر روز از سلامت زیست محیطی و سلامت فیزیکی دور می‌شوند.

بعد از برطرف شدن نیازهای فیزیولوژیک، توجه به نیازهای روانی و سلامت روان نیز اهمیت زیادی دارد. شهری در مسیر تحقق سلامت شهری موفق است که به این بعد از سلامت نیز توجه کند. در این راستا مدیران و برنامه ریزان باید اصول و ضوابط مرتبط با روانشناسی محیطی را در طرح‌ها و برنامه‌های خود لحاظ کنند. در حوزه سلامت روان مباحثی همچون سیما و منظر، چشم‌انداز شهر، بهره گیری مناسب از طبیعت و نور در طراحی‌های محیطی، استفاده از رنگ‌های مناسب، ارتباط با آسمان و وجود خط آسمان مناسب مورد توجه است و در حوزه زیباشناسی شهری مطرح می‌شود. مهمترین شاخص شهر سالم سلامت اجتماعی است.

سلامت اجتماعی چگونه محقق می‌شود؟

نمی‌توان صرفاً گفت با ارتقا سلامت جسم و روان شهروندان ما به نقطه مطلوب در شهر رسیده‌ایم. یک بعد سلامت اجتماعی مربوط به حوزه کاری طراحان و برنامه ریزان شهری می‌شود و در این خصوص نگاه محله محوری اهمیت زیادی پیدا می‌کند. کانون‌های اجتماعی و خانوادگی در شهر باید استحکام لازم را داشته باشد تا حس امنیت، سرزندگی و نشاط اجتماعی در شهر شکل بگیرد. در گذشته بنیان‌های اجتماعی مستحکمی در شهرهای ما وجود داشته است، برخلاف امروز که ما شاهد قطب بندی اجتماعی، بی عدالتی اجتماعی، نبود توازن و تناسب میان نقاط مختلف شهر و ایجاد فاصله‌های اجتماعی میان بالا و پایین شهر هستیم. در چنین شرایطی نمی‌توان از سلامت اجتماعی صحبت کرد.

کدامیک از ابعاد شهر سالم اهمیت بیشتری دارد؟

هرکدام از ابعاد شهر سالم به صورت پله‌ای و هرمی، زیربنای دیگری است و به منظور دستیابی به شهر سالم نیاز است این ابعاد در کنار یکدیگر مورد توجه قرار بگیرد. تمامی چالش‌های ما در شهرسازی ناشی از آن است که شهر را پویا و زنده نمی‎‌بینیم. یک انسان زمانی می‌تواند احساس رضایت از زندگی کند و سالم باشد که نیازهای وی در سه حوزه برطرف شود؛ اولین حوزه سلامت یک فرد حوزه سلامت جسمی و فیزیکی است که به نحوه طراحی شهری، برنامه ریزی شهری، جانمایی شهری و ساختارهای در نظر گرفته شده برای طراحی شهری مربوط می‌شود که همه اینها بر سلامت روانی افراد نیز اثرگذار است. چنانچه سلامت جسمی نباشد، سلامت روانی نیز تحت تأثیر قرار می‌گیرد لذا اگر فردی از نظر روانی در شرایط مساعدی نباشد قطعاً جسم او نیز بیمار خواهد شد. در حوزه سلامت شهری یا شهر سالم سه حوزه سلامت فیزیکی، سلامت روانی و سلامت اجتماعی مکمل هم هستند و نبود هرکدام دیگری را تحت تأثیر قرار می‌دهد. در فرآیند برنامه ریزی و طراحی شهری نیز این سه حوزه باید در کنار هم و در ارتباط با هم دیده شود.

کد خبر 528694

منبع: ایمنا

کلیدواژه: شهرهاي ايران شهر شهر سالم شهروند سالم شهر سالم کیفیت زندگی کیفیت زندگی در شهر طراحی شهری برنامه ریزی شهری رضایت شهروندان سلامت جسمی محله محوری پروژه های محله محور سلامت سلامت روان سلامت اجتماعی شهروندان شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق مورد توجه قرار سلامت اجتماعی حوزه سلامت برنامه ریزان طراحی شهری سلامت جسمی قابل بررسی سلامت شهری سلامت روان شهر سالم سه حوزه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۳۸۱۱۵۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جلوگیری از سقط عمد ۳ هزار مورد جنین سالم در کشور

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز خراسان رضوی، رئیس قرارگاه نفس کشور گفت: از سال ۱۴۰۰ تاکنون بیش از ۳ هزار مورد جلوگیری از سقط عمد جنین سالم در نقاط مختلف کشور  به همت مرکز نفس انجام شده است.

دکتر محسن ذاکریان در همایش کنشگران مقابله با سقط عمد جنین در مشهد که با همکاری بسیج جامعه پزشکی خراسان رضوی و جمعیت هلال احمر استان در اردوگاه فرهنگی و تربیتی امام رضا (ع) مشهد برگزار شد، اظهار کرد: آمار‌های غیررسمی در کشور نشان می‌دهد که سالانه بین ۲۵۰ تا ۵۰۰ هزار سقط عمد در کشور انجام می‌شود، عددی که بسیار نگران‌کننده بوده و لازم است تا همه دستگاه‌ها در این زمینه فعالیت‌های جدی کنند.
وی افزود: مرکز نفس در سال ۱۴۰۰ کار خود را در مشهد و با هدف جلوگیری از سقط عمد جنین سالم آغاز کرد و تاکنون بیش از ۳ هزار مورد جلوگیری از سقط عمد جنین سالم در نقاط مختلف کشور به همت این مرکز انجام شده است.

رئیس قرارگاه نفس کشور و مدیرعامل جمعیت هلال احمر خراسان رضوی ادامه داد: بیشترین علت سقط عمد در کشور ناسازگاری زوجین و احساس ناامنی بوده است.

دکتر ذاکریان افزود: مهمترین برنامه امسال مرکز نفس؛ توانمندسازی نیرو‌های شاغل در مرکز نفس سراسر کشور و گسترش و شبکه سازی در این زمینه بوده است.

وی تاکید کرد: امیدواریم که بتوانیم در آینده بر کاهش بیش از پیش و صفر شدن آمار سقط جنین سالم و همچنین افزایش جمعیت کشور که با هدف تحقق موضوع جوانی و افزایش جمعیت مورد تاکید مقام معظم بوده است  موثر باشیم.

حمایت‌های مرکز نفس در ۴ حوزه مشاوره‌ای، معیشتی، درمانی و دارویی با هدف پیشگیری از سقط جنین سالم
 رئیس بسیج جامعه پزشکی خراسان رضوی هم  در این همایش گفت: مرکز مردمی نفس در روز ملی جمعیت و در ۳۰ اردیبهشت سال ۱۴۰۰ و با همکاری جمعی از متخصصان حوزه علوم پزشکی شامل پزشکان، پرستاران و ماما‌ها در مشهد آغاز به کار کرد و این مجموعه با هدف جلوگیری از سقط جنین‌های سالم فعالیتش را در ۳ حوزه شناسایی، فرهنگ‌سازی و حمایت پیش می‌برد.

دکتر حسن رجبی با بیان اینکه در مرکز نفس مادران باردار تحت حمایت قرار می‌گیرند و در ۹ ماه دوره بارداری بسته‌های کمک معیشتی دریافت می‌کنند، افزود: مرکز نفس با همکاری پزشکان متخصص زنان، افرادی را که قصد سقط جنین دارند شناسایی می‌کند و با حمایت همه جانبه از این خانواده، آنها را برای حفظ فرزند در راه خود و تولد یک نوزاد سالم یاری می‌کنند.

وی با اشاره به اینکه حمایت‌های مرکز نفس در ۴ حوزه مشاوره‌ای، معیشتی، درمانی و دارویی است، بیان کرد: در این مرکز اقدامات موثری  در ۳ سال اخیر صورت پذیرفته و نتیجه آن منجر به انصراف بیش از ۳ هزار خانواده از تصمیم نادرست سقط جنین سالم که عمده آن به  علت مسائل مالی بوده، شده است.

دیگر خبرها

  • اجرای پویش «سلامت دهان و دندان» در کردستان آغاز شد
  • بازار مکاره سلامت در شبکه‌های اجتماعی/ عدم بازدارندگی قوانین
  • اجرای پویش سلامت دهان و دندان در شمال سیستان وبلوچستان
  • در کنار همه مسایل اقتصادی به ابعاد فرهنگی فرزندآوری توجه شود
  • فرصت ۲ ماهه دستگاه‌ها برای تهیه برنامه عملیاتی امنیت غذایی
  • توان علمی دانشگاه فردوسی مشهد باید به حل مشکلات کمک کند
  • اهتمام مجالس آسیا به‌ تقویت ابعاد نظارت همگانی
  • سلامت هوای کلانشهر مشهد؛ یک شنبه ۱۶ اردیبهشت
  • اختتامیه جشنواره سفیران سلامت در چابهار
  • جلوگیری از سقط عمد ۳ هزار مورد جنین سالم در کشور