Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-05-07@04:38:54 GMT

چرخش عربی به سوی ایران

تاریخ انتشار: ۲۵ مهر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۴۰۷۴۲۲

چرخش عربی به سوی ایران

پس از خروج آمریکا از افغانستان و تأکید گروه‌های مختلف عراق بر ضرورت خروج نیروهای آمریکایی از این کشور و همچنین احتمال خروج آن‌ها از سوریه، تغییر رویکرد سیاسی و راهبردی واشنگتن در قبال منطقه و تضعیف قدرت آمریکا در جهان و در نتیجه ظهور قدرت‌های جدید بین‌المللی و منطقه‌ای، کشورهای عربی که متحدان مهم آمریکا در منطقه‌اند، متوجه شدند که دیگر زمان دلخوشی به حمایت‌های آمریکا پایان یافته و باید تا دیر نشده برای دوران تنهایی خود در منطقه و تعامل با جمهوری اسلامی ایران به‌عنوان یک قدرت مهم چاره‌ای بیندیشند؛ به همین خاطر این کشورها که در گذشته مخالف توافق هسته‌ای ایران بودند و هنگام خروج آمریکا از آن خوشحال شدند، اکنون موضع خود را تغییر داده و از احیای این توافق استقبال کرده و خود نیز برای حل مشکلاتشان با ایران، وارد گفت‌وگو شده‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

رئیس مرکز مطالعات سیاسی در لبنان در مصاحبه با خبرنگار قدس درباره دیدگاه کشورهای عربی نسبت به احیای توافق هسته‌ای ایران، گفت: می‌دانیم که در گذشته کشورهای عربی به‌ویژه عربستان سعودی مخالف توافق هسته‌ای ایران و ۱+۵ بودند. عربستان سعودی نگران بود که این توافق به اعتراف بین‌المللی به نفوذ و نقش ایران در منطقه منجر شود، حضور آمریکا در آن کاهش یابد و در نتیجه نقش متحدان ایران تقویت شود؛ از این رو عربستان، بحرین و امارات برای مقابله با ایران به فکر ائتلاف با رژیم صهیونیستی افتادند. همچنین هنگامی که دونالد ترامپ رئیس‌جمهور سابق آمریکا از برجام خارج شد، این کشورها احساس کردند شرایط بهتر شده و به‌زودی از نفوذ ایران کاسته می‌شود و ایران ضعیف خواهد شد؛ اما آنچه اتفاق افتاد این‌گونه نبود و باوجود فشاری که ترامپ تحمیل کرد، از نفوذ ایران کاسته نشد.

دکتر «طلال عتریسی» افزود: پس از ترامپ جوبایدن برسرکار آمد و گفت می‌خواهد به توافق هسته‌ای برگردد و آن را احیا کند. نکته اساسی درباره دیدگاه کشورهای عربی مانند عربستان، امارات و بحرین به احیای توافق هسته‌ای این است که ایران سیاست‌های خود را تغییر نداده و همچنان در موضع قدرت  قرار دارد، در مقابل آمریکا به‌ویژه پس از شکست در افغانستان در حال خروج کامل از منطقه است؛ بنابراین آن‌کشورها متقاعد شدند توافق هسته‌ای بهترین راه برای ایجاد ثبات در منطقه است و موجب بازشدن درهای گفت‌وگو به‌جای درگیری و نزاع می‌شود. براین اساس و زودتر از همه امارات متوجه این موضوع شد که روابط خود را با ایران قطع نکند، همان‌گونه که عربستان نیز وارد گفت‌وگو با ایران شد.

وی درباره دلایل تغییر دیدگاه کشورهای عربی نسبت به احیای توافق هسته‌ای گفت: این تغییر در وهله نخست نتیجه شکست سیاست‌های آمریکا در مهار و تضعیف ایران در منطقه، سپس خروج آن از افغانستان، تصیم برای خروج از عراق و احتمال ترک سوریه بوده است. بنابراین متحدان آمریکا در منطقه دیگر اعتماد و اطمینان ندارند که واشنگتن به حمایت‌های خود از آن‌ها ادامه دهد، همان‌طور که در افغانستان دولت این کشور را تنها گذاشت. از این رو این کشورهای عربی و به‌ویژه عربستان به انحای مختلف درصدد جبران این خلأ برآمده‌اند و این موضوع یکی از مهم‌ترین دلایل اقدام سعودی‌ها در مذاکرات با ایران است. عربستان اکنون می‌خواهد از طریق این گفت‌وگوها، ایران به حل مشکلات آن در یمن و دیگر پرونده‌ها کمک کند، به‌ویژه آنکه خود آمریکا هم خواهان گفت‌وگو با ایران است و ایران در موقعیتی قوی و مناسب قرار دارد، در مقابل ائتلاف با اسرائیل هیچ چیزی را تغییر نداده و برعکس، خود به کمک نیاز دارد و می‌خواهد که آمریکا از آن حمایت و به ایران حمله کند.

رئیس مرکز مطالعات سیاسی در لبنان درباره آینده موقعیت و نقش ایران در منطقه با توجه به تحولات مذکور تصریح کرد: درباره آینده ایران باید بگویم ایران پایه ثابت منطقه و یکی از امور ثابت در صحنه سیاسی منطقه است؛ چون سرنوشت همه کشورهای منطقه به ایران گره خورده و تحولاتی که امروز در منطقه اعم از سوریه، لبنان، یمن، فلسطین و عراق رخ می‌دهد همه این تحولات به نوعی با ایران و مواضع آن مرتبط است. مواضع ایران درباره فلسطین، مقابله با سلطه آمریکا و نیز روابط آن با روسیه و چین، تأکید می‌کند حضور، نقش و تأثیر ایران در منطقه به هیچ‌وجه قابل انکار و نادیده‌گرفتن نیست؛ بنابراین هر طرحی برای منطقه بدون حضور ایران محقق نخواهد شد، خواه از طریق نزاع باشد خواه از طریق توافق با آن و آنچه امروز رقم می‌خورد، یک مرحله انتقالی است.

عتریسی در پایان گفت: با توجه به کاهش قدرت آمریکا و حرکت به سمت جهان چندقطبی، هر تحول و اقدامی در تحکیم نفوذ قدرت‌های منطقه‌ای، ایران قطعاً جزو اصلی آن خواهد بود و تفاهم و توافق با آن امری ضروری است. ایران می‌خواهد مشکلات منطقه و مشکل توافق هسته‌ای را حل کند، ولی به هیچ وجه امتیاز نخواهد داد و خارج از برنامه‌های خود مذاکره نخواهد کرد؛ بنابراین هیچ‌کس نخواهد توانست بر ایران تحمیل کند که روند مذاکراتی خود را تغییر دهد. 

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: آمریکا ایران در منطقه توافق هسته ای کشورهای عربی گفت وگو

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۴۰۷۴۲۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ادعای روزنامه کویتی درباره درخواست تازه آمریکا از ایران

به گزارش خبرآنلاین روزنامه الجریده کویت در ادامه آورده است: «طرف آمریکایی همچنین از ایران خواسته است به توافق سابق هسته ای بازگردد به گونه ای که براساس آن، تهران غنی سازی اورانیوم را در محدوده ۳.۶۷ درصد نگه دارد و آمریکا نیز تحریم های ایران را لغو کند.»

براساس ادعای این روزنامه، «طرف آمریکایی از تهران خواسته است بر متحدانش در منطقه به منظور توقف حملات در دریای سرخ فشار بیاورد، از فرمول مصر برای آتش بس در غزه و طرح آرام کردن اوضاع ین اسرائیل و حزب الله در جنوب لبنان حمایت کند.»

به نقل از شفقنا در ادامه مطلب این روزنامه آمده است: «طرف آمریکایی به صورت غیرمستقیم از ایران خواسته است قبل از هرگونه توافقی بین طرفین، به آژانس بین المللی انرژی اتمی برای بازرسی از تاسیسات هسته ای اش اجازه دهد.»

بنابر نوشته الجریده، «ایران نیز به طرف آمریکایی رسانده است که کاهش هرگونه تنش در منطقه مستلزم توقف حمایت های نامحدود آمریکا از اسرائیل و اتخاذ اقداماتی برای مهار تل آویو است.»

الجریده همچنین نوشت: «ایرانی ها از توافق برای توقف جنگ در غزه و هرگونه توافقی که مورد موافقت فلسطینی ها باشد، حمایت می کند و در مورد جنوب لبنان هم به همین شکل است. ایران به آمریکا هشدار داده است که اگر اسرائیل بخواهد به جنوب لبنان حمله کند، ایران بیکار نخواهد نشست و برای شکست حمله اسرائیل هرکاری خواهد کرد. در مورد بازرسی از تاسیسات هسته ای نیز ایران به طرف آمریکایی رسانده است که گزارش های دقیقی به آژانس در خصوص تاسیسات هسته ای ارائه کرده است.»

311311

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1903430

دیگر خبرها

  • امیرعبداللهیان: همکاری ایران و آژانس تحت تاثیر آمریکا قرار نگیرد
  • صدایی که از ایران شنیده می‌شود/آیا معمای طالبان حل خواهد شد؟ / فاصله خاورمیانه تا توافق
  • همکاری ایران و آژانس تحت تأثیر رویکرد و رفتار بی‌ثبات و متناقض آمریکا قرار نگیرد
  • ادعای یک روزنامه درباره درخواست تـازه آمریکا و پاسخ ایـران
  • ادعای روزنامه کویتی درباره درخواست تازه آمریکا از ایران
  • هشدار روسیه به آمریکا درباره استقرار موشک در منطقه آسیا-اقیانوسیه
  • نگاهی به توافق امنیتی جدید عربستان و آمریکا/ واشنگتن و ریاض در انتظار چراغ سبز اسرائیل
  • سالیوان: توافق دفاعی آمریکا با عربستان بدون رابطه ریاض با اسرائیل امکان‌پذیر نیست
  • جهت چرخش آب در اکوادور خط میانی کره شمالی و جنوبی (فیلم)
  • مثلث آمریکایی چه هدفی را در تقابل با فعالیتهای هسته‌ای ایران دنبال می‌کنند؟ / نقشه راه گروسی در تهران پس از عملیات وعده صادق