Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرگزاری فارس از گرگان، افزایش چند برابری قیمت نهاده‎های کشاورزی هم‎چون کود و سم در ابتدای سال زراعی گذشته موجب شد تا کشاورزان زیادی قادر به تأمین نهاده‎های خود در فصل کشت نباشند.کاهش بارندگی و خشکسالی بی‎سابقه در گلستان نیز مزید بر علت شد تا محصولات مهم و استراتژیک پاییزه استان مانند گندم با کاهش عملکرد مواجه شود تا جایی که تولید گندم  در گلستان به یک سوم سال‎های گذشته تقلیل یافت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از آنجایی که اقتصاد کشاورزی ما همواره معیشتی بوده و درآمد حاصل از فروش محصولات نمی‎تواند پس‎اندازی برای کشاورز ایجاد کند با شروع فصل زراعی جدید دغدغه بسیاری از کشاورزان تأمین نهاده‎های مورد نیاز خود در فصل زراعی جدید است.  

برای جبران خسارت ناشی از کاهش عملکرد محصولات زراعی و درآمد کشاورزان حدود دو سالی می‎شود طرحی با عنوان کشت قراردادی در گلستان که یکی از قطب‎های کشاورزی کشور بوده و درآمد بسیاری از مردم آن به کشاورزی وابسته است مطرح شده است.

در کشت قراردادی، کشاورز با کارخانه‎‎های آرد یا ماکارونی که نیاز به مواد اولیه همچون گندم دارند قراردادی منعقد می‎کنند بخش خصوصی ملزم به تأمین نهاده‎های مورد نیاز کشاورز از زمان کشت تا برداشت محصول می‎باشد، بعد از برداشت محصول کارخانه هزینه خود را از محصول برداشت و مابقی درآمد را به کشاورز می‎دهد.

کشت قراردادی با هدف ارتقای سطح معیشت کشاورز، حذف واسطه‎ها و افزایش تولید مطرح و در برخی استان‎ها نیز اجرا شده است با این وجود به گفته مدیران بخش کشاورزی گلستان هنوز کارخانه آردی برای انعقاد کشت قراردادی با کشاورزان استان اعلام آمادگی نکرده است.

* توسعه کشت قراردادی تضمین کننده معیشت کشاورزان

نایب رئیس بنیاد ملی گندمکاران کشور در خصوص اجرای طرح کشت قراردادی در گلستان اظهار کرد: طی یک بررسی که در بخش کشاورزی به خصوص گندم انجام شد به این نتیجه رسیدیم عواملی هم‎چون کود، سم و بذر که می‎تواند در تولید محصول تأثیرگذار باشد متأسفانه در حال حاضر تأمین آن از توان کشاورز خارج است.

علیقلی ایمانی تصریح کرد: ۲ میلیون هکتار ارضی آبی و ۴ میلیون هکتار اراضی دیم در کشور وجود دارد و کشاورزان پیشرو و برتر ما در هر هکتار گندم از هفت تا ۱۰ تن محصول نیز برداشت می‎کنند با این وجود خرید گندم ما در سال جاری به ۵ میلیون تن رسید و دلیل اصلی این امر افزایش پنج برابری قیمت نهاده‎ها در فصل زراعی بود.

وی با بیان اینکه کشاورزی ما معیشتی است و کشاورز نمی‎تواند پس‎انداز کافی در زمانی که با افزایش چند برابری قیمت نهاده‎ها مواجه می‎شود داشته باشد، افزود:به دلیل افزایش قیمت نهاده‎ها بسیاری از کشاورزان نتوانستند از کود، علف‌کش و قارچ‌کش به مقدار کافی و در زمان مناسب استفاده کنند و همین عامل در کنار خشکسالی بی‎سابقه در کشور موجب شد تا تولید محصولاتمان به شدت کاهش یابد.

دبیر خانه کشاورز گلستان ادامه داد: حدود دو سالی می‎شود کشت قراردادی در گندم دوروم که مخصوص کارخانه‎های ماکارونی است انجام می‎شود یعنی کارخانه‎های ماکارونی بالای ۱۰ درصد قیمت دولت از کشاورزان گندم را خریداری می‎کردند و تمام هزینه‎های مربوط به کشت توسط کارخانه انجام می‎شد، در پایان برداشت محصول و تحویل به کارخانه هزینه‎های انجام شده از محصول کسر می‎شود تجربه کشت قراردادی کشاورزان با کارخانه‎های ماکارونی در چند استان کشور تجربه خوبی بود و کشاورز و کارخانه‎دار هر دو از این قرارداد راضی بودند.

ایمانی ادامه داد: در کشت قراردادی هم درآمد کشاورز و هم تولید مواد اولیه کارخانه تضمین می‎شد لذا پیشنهاد انتقال این تجربه به گندم نان را به انجمن کارخانه‎های آرد کشور دادیم، اصل تفاهم‎نامه‎ برای تأمین گندم نان کارخانه‎های آردی که طرف قرارداد هستند با کشاورز انجام می‎شود دستورالعمل‎ها و ضوابط و شرایط توسط وزیر به تمام سازمان‎های جهاد کشاورزی در استان‎ها ابلاغ شده تا شاهد ارتقا تولید در استان و کشور باشیم.

*خودداری کارخانه‎های آرد گلستان از نشستن پای قرارداد با کشاورزان

به گفته معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی گلستان سال گذشته کشت قراردادی در محصول چغندر قند استان انجام شد، تجربه‎ای که گویا هم کشاورزان و هم بخش خصوصی از آن راضی بود.

محمدرضا عباسی با بیان اینکه سال گذشته کشت قراردادی در ۵ هزار هکتار از اراضی چغندر قند گلستان انجام شد، اظهار کرد: کارخانه‎های قند نهاده‎های مورد نیاز کشاورزان را در اختیارشان قرار می‎دادند بعد از برداشت محصول و ورود به کارخانه بلافاصله ظرف یک هفته ۸۰ درصد بهای کشاورز توسط کارخانه پرداخت و ۲۰ درصد بابت خدمات و هزینه‎ای که ارائه شده بود می‎گرفتند با این وجود بابت تحویل هر تن چغندر خوب و استاندارد نیز به کشاورزان جایزه داده می‎شد.

وی افزود: کشت قراردادی کارخانه‎های ماکارونی با گندمکاران دوروم توجیه اقتصادی دارد چرا که که این محصول ظرفیت صادرات دارد و برای کارخانه درآمدزاست با این وجود هنوز در استان کارخانه آردی برای کشت قراردادی با کشاورزان اعلام آمادگی نکرده است.

معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی خاطرنشان کرد: در کشت قراردادی مشکلاتی همچون خرید تضمینی،تحویل به سیلوهای دولت و انتقال آن به کارخانه‎های آرد رفع می‎شود در واقع این طرح یک بازی برد-برد بین کشاورز و بخش خصوصی محسوب می‎شود.

براساس این گزارش، کشت قراردادی می‎تواند نسخه مناسبی برای پایداری تولید در شرایطی که کشور پتانسیل بالایی در تولید محصولات کشاورزی دارد و از سویی با تحریم‎های ظالمانه مواجه است،محسوب شود با این وجود این طرح که به نوعی تضمین کننده معیشت کشاورزان است در ابتدای مسیر قرار دارد و شاید نیاز به بررسی‎های بیشتری در این رابطه باشد چرا که تاکنون کارخانه آردی در استان تمایل به انعقاد کشت قراردادی با کشاورز نداشته بنابراین باید این طرح با حساسیت بالایی پیش رود تا واقعأ نتیجه برد-برد برای هر دو طرف را داشته باشد.

انتهای پیام/83017

منبع: فارس

کلیدواژه: کشت قراردادی گندم کارخانه های ارد عدم تمایل بخش خصوصی بازی برد برد کشاورزان معیشت کشاورز پایداری تولید حذف واسطه انعقاد قرارداد معاون جهاد کشاورزی محمدرضا عباسی گندم نان کشت قراردادی با کشاورز کارخانه های ماکارونی کارخانه های آرد کشت قراردادی قیمت نهاده ها برداشت محصول بخش خصوصی انجام شد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۴۲۰۷۵۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سند تک برگ اراضی به کشاورزان بوشهر تحویل داده شد

به گزارش خبرنگار مهر، در نشست شورای قضائی و شورای حفظ حقوق بیت المال سه فقره از اسناد تک برگ اراضی کشاورزی با حضور «رضا افلاطونی»، معاون وزیر و رئیس سازمان امور اراضی کشور و هیأت همراه تحویل کشاورزان استان شد.

مدیر کل ثبت اسناد و املاک استان بوشهر ظهر شنبه در این مراسم گفت: یکی از اولویت‌های مهم اداره ثبت اسناد و املاک صدور اسناد تک برگ اراضی کشاورزی است که تاکنون برای ۱۱ هزار و ۴۷۴ قطعه به مساحت ۱۳۰ هزار و ۵۴ هکتار سند تک برگ صادر شده است.

محمدرضا بزرگمهر افزود: ۳۱ فقره سند تک برگ اراضی کشاورزی به مساحت پنج هزار و ۸۰۰ هکتار نیز در طی ۲ روز گذشته صادر شده است که به صورت نمادین سه فقره سند تک برگ توسط رئیس سازمان امور اراضی کشور به کشاورزان تحویل داده شد.

کد خبر 6089879

دیگر خبرها

  • روز مزرعه دانه های روغنی در لرستان
  • توزیع ۱۱ هزار تن انواع کود بین کشاورزان
  • مدیران استان بوشهر برای رفع مشکلات کشاورزان پای کار باشند
  • سند تک برگ اراضی به کشاورزان بوشهر تحویل داده شد
  • تیم «کشاورز قم» به مرحله دوم لیگ بسکتبال امید‌های کشور راه یافت
  • کارخانه سیمان سفید در شهرستان دیرابجاد می شود
  • کشت قراردادی مهم‌ترین ابزار برای اجرای الگوی کشت
  • افزایش بهره‌وری با استفاده کشاورزان از فناوری شرکت‌های دانش‌بنیان
  • تدوین سند چشم‌انداز توسعه حمل‌ونقل استان گلستان
  • پیش بینی کشت ۲۰ هزار هکتار پنبه در گلستان