Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تسنیم»
2024-05-03@02:46:26 GMT

گزارش تسنیم از منطقه‌ای که منشا تحولات قفقاز شده است

تاریخ انتشار: ۲۶ مهر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۴۲۴۳۰۴

گزارش تسنیم از منطقه‌ای که منشا تحولات قفقاز شده است

‍‍‍‍‍‍

منطقه قره سو که با قرارداد ترکمنچای به صورت غیر رسمی از ایران جدا شده بود، با ساده لوحی رضا خان به صورت رسمی به ترکیه بخشیده شد. - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، تحولات قفقاز طی چند هفته در فضای رسانه ای و جامعه ایران بازتاب وسیعی داشته است. تحلیل های زیادی در این خصوص منتشر شده و گمانه زنی های زیادی نیز درباره تغییرات آینده این منطقه شکل گرفته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بر این اساس خبرگزاری تسنیم بر آن شد تا با اعزام تیم خبری به ارمنستان و مناطق مورد مناقشه، اقدام به تهیه گزارش‌هایی در این خصوص کند. 

در این چارچوب، یکی از اقدامات این تیم، سفر به منطقه قره سو در مرزهای جنوبی ارمنستان و خاک ترکیه است که باریکه ای کوچک را شامل می شود، اما تبدیل به کریدور ارتباطی ترکیه با نخجوان شده و از طریق اتصال با جمهوری آذربایجان و کشورهای آسیای میانه، ترکیه را اصطلاحاً به جهان ترک متصل می کند.

 

 

قره سو باریکه ای متعلق به ترکیه است که عرض آن 3.5 کیلومتر و طولی حدود 20 کیلومتر دارد. این منطقه که از شمال با ارمنستان و از جنوب با ایران همسایه است در معاهده ترکمنچای از ایران جدا شد. 

بدینگونه که در قرارداد ترکمنچای در سال 1828 مناطق بالادست این منطقه به روسها واگذار می شود و این منطقه بدلیل رودخانه ای که داشته خط مرزی قلمداد می شود، اما بر اثر کوتاهی ماموران تعیین خطوط مرزی ایران، بدست روسیه افتاده و تا سال 1917 در اختیار تزارها بود تا فروپاشی تزارها و روی کار آمدن بلشویکها.

در آن سال این مناطق از جمله ایغدیر و آرارات بزرگ به ترکها واگذار شد، اما ایران روی قره سو ادعای حاکمیت داشت. تا در سال 1302 اقبال السلطنه فرماندار ماکو این منطقه را تصرف کرده و در نامه ای به مقامات تهران بر دلایل حقوقی و تاریخی ایران بر مالکیت آن اشاره می کند.

اما رضا خان که با اقبال رقابت داشت او را برکنار کرد و فرماندار برکنار شده ماکو بعد از مدتی درگذشت.

در سال 1310 در سفر رضا خان به ترکیه، این منطقه به همراه آرارات کوچک شامل 800 کیلومتر در اختیار ترکیه قرار گرفت و ایران از ادعاهای خود در این باره چشم پوشید.

البته این تنها بخشش ارضی پهلوی نبوده و بخش هایی از خاکمان در آن دوره به ترکمنستان، افغانستان و عراق واگذار شد.

رضای پهلوی به شکلی ساده لوحانه تصور می کرد که بخشیدن مناطق مورد مناقشه از اختلافات مرزی خواهد کاست و روابط ما با کشورهای منطقه را بهبود خواهد داد.

در پهلوی دوم هم چنین رویه ای دنبال شد و بحرین از خاک ایران جدا شد.

امروز شاهد هستیم که همین منطقه به ظاهر کوچک چه نقش راهبردی در قفقاز جنوبی برای جمهوری آذربایجان و ترکیه بازی می کند.

گفتگوی اختصاصی با دبیر شورای امنیت ملی ارمنستان: هیچ مذاکره‌ای با باکو برای تغییرمرزها نکردیم و نخواهیم کردماجرای مزاحمت جمهوری آذربایجان برای کامیون‌داران ایرانی/ گزارش میدانی خبرنگاران تسنیم از مرز ارمنستان ـ آذربایجان

 

انتهای پیام/

منبع: تسنیم

کلیدواژه: قفقاز قفقاز قره سو

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۴۲۴۳۰۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پاشینیان با روستاییان معترض مناطق مرزی دیدار کرد

پاشینیان با گروهی از ساکنان یک روستای مرزی در شمال ارمنستان دیدار کرد که محل اصلی اعتراضات علیه تصمیم او برای واگذاری منطقه به جمهوری آذربایجان است.

به گزارش ایسنا، دفتر نخست وزیری ارمنستان در بیانیه‌ای با اشاره به دیدار نیکول پاشینیان، نخست وزیر با شهردار و جمعی از ساکنان روستای «کرانتس» نوشت: «نخست وزیر روند جاری را به تفصیل ارائه و تاکید کرد که دولت از همه مشکلات مطلع است.»

به نقل از پایگاه خبری azatutyun، پاشینیان و سایر مقامات حاضر در جلسه از روستاییان خواستند کارهای میدانی را آغاز کنند و از طریق گفت‌وگوهای مشترک راه حلی برای مسائل باقی مانده بیابند.

نمایندگان روستا در حالی که از ساختمان دولت بیرون آمدند، ناراضی به نظر می‌رسیدند و تمایلی به صحبت با مطبوعات نداشتند. برخی از آنها فقط گفتند که از پاشینیان چیز جدیدی نشنیده‌اند.

یک نماینده اپوزیسیون که به طور خصوصی با روستاییان صحبت کرده بود، پس از آن نیز ادعا کرد که پاشینیان «هیچ چیز جدیدی نگفته است».

وی افزود: «روستاییان بدون رضایت جلسه را ترک کردند و بار دیگر اوضاع متشنج شد. مردم می‌دانستند که اوضاع بدتر می‌شود چون هیچیک از درخواست‌ها و پیشنهادهایشان مورد قبول واقع نشد.»

پاشینیان همچنین اعتراف کرد که حتی واگذاری اراضی به باکو ضامن امنیت این روستا و مناطق همجوارش نیست.

روستای کرانتس یکی از چهار روستای تاووش در مجاورت مناطق مرزی است که قرار است به عنوان بخشی از آنچه ایروان آغاز تعیین مرز ارمنستان و جمهوری آذربایجان می‌نامد به باکو واگذار شود. صدها نفر از روستاییان به همراه سایر ساکنان تاووش و سایر مناطق ارمنستان از ۲۰ آوریل یک بخش محلی از یک بزرگراه کلیدی ملی را مسدود کرده‌اند. برخی از آنها روز جمعه با پلیس ضد شورش درگیر شدند.

مردم از جمله سیاستمداران و فعالان اپوزیسیون، در چند روز گذشته به نشان همبستگی خود با معترضان این روستا به رهبری اسقف «باگرات گالستانیان»، رئیس اسقف نشین تاووش برای مدت کوتاهی راه‌ها را در ایروان و سایر نقاط کشور مسدود کردند.
انتهای پیام

دیگر خبرها

  • ترکیه تجارت با اسرائیل را تعلیق کرد
  • گفت‌وگوی تلفنی وزیران خارجه ایران و قطر در خصوص تحولات منطقه
  • آسیب شناسی معماری تنظیم‌گری رسانه در ایران
  • علی‌اف: صلح در قفقاز جنوبی تنها از طریق عادی‌سازی روابط باکو-ایروان حاصل می‌شود
  • بارش سیل آسا در پایتخت ترکیه
  • کمرنگ شدن محافظه کاری و شتاب تحولات اجتماعی در استانبول
  • پاشینیان با روستاییان معترض مناطق مرزی دیدار کرد
  • برنامه‌های آمریکا و اروپا برای نفوذ در قفقاز
  • نامه رهبر انقلاب به دانشجویان منشا تحولات عظیم اروپا و آمریکا شد
  • رایزنی تلفنی بایدن با امیر قطر؛ درباره تحولات غزه