Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «پول نیوز»
2024-05-01@08:28:35 GMT

تنها دو راه برای جبران کسری بودجه وجود دارد

تاریخ انتشار: ۲۷ مهر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۴۲۹۸۵۹

تنها دو راه برای جبران کسری بودجه وجود دارد

دولت جهت جبران کسری بودجه دو راه اساسی در پیش دارد، راه اول کاهش هزینه‌های دولت و راهکار دوم بهبود روند کسب و کار و افزایش درآمد‌های واقعی است. در سه سال اخیر تحریم‌های آمریکا و بعد از آن شروع و شیوع بیماری کرونا باعث کاهش درآمد‌های دولت و مواجه شدن آن با کسری قابل توجه بودجه شده است. از سوی دیگر دولت نیز راه‌های محدودی برای جبران این کسری پیش رو داشته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



پولی کردن کسری بودجه یکی از راه‌های جبران این موضوع است که البته به شدت تورم را افزایش خواهد داد. به بیان ساده اگر دولت‌ها بخواهند با چاپ پول بی‌پشتوانه، کسری خود را جبران کنند، تورم شدید کمترین پیامد آن خواهد بود. زیرا چاپ پول، افزایش پایه پولی و نقدینگی را در پی دارد و افزایش این دو نیز به معنای وقوع تورم افسار گسیخته در اقتصاد کشور است.
موضوع جبران کسری بودجه بدون افزایش تورم همواره در دستور کار دولت‌ها قرار داشته است و در دولت سیزدهم نیز این روند ادامه دارد، یکی از راهکار‌های دولت برای کسری بودجه اخذ مالیات از خانه‌های لوکس و ماشین‌های گران قیمت را در دستور کار دارد. در همین راستا ماگفتگویی داشتیم با جعفر قادری نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی، برای خواندن مشروح این گزارش با ما همراه باشید:   اقدام جدی برای جبران کسری بودجه جعفر قادری رئیس کمیته اقتصادی کمیسیون برنامه و بودجه در گفتگو با خبرنگار گسترش نیوز در مورد موضوع یاد شده اظهار کرد: مهمترین راهکار برای کسری بودجه، کنترل هزینه‌ها و کاهش هزینه‌ها است. برای رسیدن به این امر باید اقدامی جدی صورت بگیرد. تا زمانی که این هزینه‌های رو به افزایش در کشور باشد. این کسری بودجه همچنان خواهد داشت.

وی افزود: علاوه بر موضوع یاد شده ما باید در بهبود روند کسب و کار و افزایش درآمد‌های واقعی خود هم اقداماتی انجام دهیم؛ که بتوانیم یک رونق و حرکتی در اقتصاد انجام دهیم. همچنین باید کارایی دولت را ارتقا دهیم و از هزینه‌هایی که انجام می‌دهیم نهایت استفاده بکنیم. همچنین بحث واگذاری پروژه‌های دولتی و اجرای سیاست‌های اصل ۴۴ می‌تواند بر روند جبران کسری بودجه موثر باشد. در مجموع باید فعالیت‌هایی صورت بگیرد که بتواند به فعالین اقتصادی میدان دهد و دولت بیشتر نقش نظارتی داشته باشد. در این میان باید درآمد‌های دولت را هم اضافه کرد.  
تورم سبب کسری بودجه شده است؟ نماینده مجلس یازدهم در پاسخ به این سوال که آیا تورم عامل اصلی کسری بودجه است یا کسری بودجه عامل تورم، اظهار کرد: هم تورم سبب کسری بودجه می‌شود و هم کسری بودجه یکی از عوامل تورم است. وقتی که دولت می‌خواهد کسری بودجه را از اسناد خزانه تامین کند. این اسناد بار مالی دولت را افزایش می‌دهد و سبب جهش پایه پولی و منجر به خلق نقدینگی و تورم شود. این دو عامل بطور قطعی با هم مرتبط هستند. یعنی بر یکدیگر اثر می‌گذارند.

قادری در پایان و در پاسخ به این سوال که قرار است برای کسری بودجه از راه اخذ مالیات از خانه‌ها و خودرو‌های لوکس استفاده شود، آیا این روش پاسخگو خواهد بود یا خیر اظهار کرد: این روش می‌تواند بخش کوچکی از نیاز‌های دولت را تامین کند. زیرا که عدد قابل توجهی وارد خزانه نخواهد شد. البته ناگفته نماند که باید از تمامی ظرفیت‌ها استفاده شود. اما اینکه انتظار داشته باشیم که بخش قابل توجهی از کسری بودجه از این راه حل شود، انتظاری بیهوده است.

سخن پایانی: در شرایط فعلی دولت یا باید مخارج خود را کاهش یا درآمد‌های واقعی خود را افزایش دهد و راه سومی وجود ندارد. برای کاهش مخارج باید هزینه‌های غیرضروری دستگاه‌های اجرایی حذف شود. یک راهکار برای کاهش کسری بودجه این است که مجموعه حکومت هزینه‌های غیرضروری خود را کاهش دهد. در بخش درآمد‌ها در بودجه یکی از درآمد‌های سالم دولت مالیات است، اما نباید نرخ مالیات افزایش یابد چراکه باعث تشدید رکود می‌شود، اما باید گستره مالیاتی و پایه‌های مالیاتی را افزایش دهیم.

منبع: پول نیوز

کلیدواژه: اقتصاد بودجه تورم دولت کسری بودجه جبران کسری بودجه هزینه ها درآمد ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.poolnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پول نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۴۲۹۸۵۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

قیمت نفت یک‌درصد کاهش یافت

در پی مذاکرات آتش‌بس بین حماس و رژیم صهیونیستی و نگرانی‌ها درباره تورم در آمریکا، قیمت‌های نفت روز دوشنبه کاهش یافت.

به گزارش خبرگزاری رویترز، برگزاری مذاکرات برای برقراری آتش‌بس بین گروه مقاومت فلسطین (حماس) و رژیم صیونیستی در قاهره و درنتیجه فروکش‌کردن نگرانی‌ها درباره ایجاد درگیری گسترده‌تر در خاورمیانه، همچنین داده‌های مربوط به تورم در آمریکا و احتمال پایین‌نیامدن نرخ بهره بانکی در این کشور سبب شد قیمت‌ نفت روز دوشنبه (دهم اردیبهشت‌) یک‌درصد کاهش یابد.

قیمت  نفت خام شاخص برنت دریای شمال روز دوشنبه تا ساعت ۶ و ۴۴ دقیقه به وقت گرینویچ با ۹۸ سنت یا ۱.۰۹درصد کاهش به ۸۸ دلار و ۵۲ سنت برای هر بشکه رسید.

در همین حال، نفت خام شاخص وست تگزاس اینترمدیت آمریکا (WTI) روز دوشنبه با ۸۳ سنت یا ۰.۹۹درصد کاهش، ۸۳ دلار و ۲ سنت در هر بشکه معامله شد.

تونی سیکامور، تحلیلگر بازار در مؤسسه آی‌جی، گفت: افزایش تلاش‌ها برای میانجیگری به‌منظور برقراری آتش‌بس بین حماس و رژیم صهیونیستی، تنش‌های ژئوپلیتیک را کاهش داده و قیمت نفت را در معاملات ساعات اولیه روز دوشنبه پایین آورده است.

بازارها همچنین منتظر نتیجه بررسی سیاست‌های بانک مرکزی آمریکا هستند که قرار است روز یکم مه (چهارشنبه، یازدهم اردیبهشت‌) اعلام شود.

داده‌های روز جمعه (هفتم اردیبهشت‌) نشان داد تورم آمریکا در ۱۲ ماه منتهی به ماه مارس ۲.۷درصد افزایش یافته است که از رقم هدف‌گذاری‌شده بانک مرکزی آمریکا مبنی بر رشد ۲درصدی تورم بیشتر است. کاهش نرخ تورم احتمال کاهش نرخ بهره را هم افزایش می‌داد؛ عاملی که محرک رشد اقتصادی و تقاضای نفت به‌ شمار می‌رود.

تینا تنگ، تحلیلگر مستقل بازار، گفت: تورم مداوم آمریکا نگرانی‌هایی را درباره تداوم بلندمدت رشد نرخ بهره بانکی ایجاد می‌کند که درنتیجه سبب افزایش ارزش دلار آمریکا و فشار بر قیمت کالاها می‌شود.

افزون بر این، داده‌های رسمی روز شنبه (هشتم اردیبهشت‌) نشان داد که با افزایش چشم‌انداز تقاضای نفت، رشد سود صنعتی چین در ماه مارس کاهش یافت و این تازه‌ترین نشانه مبنی بر کاهش تقاضای داخلی در دومین اقتصاد بزرگ جهان است.

دیگر خبرها

  • مشهد با کسری ۴۶ درصدی تامین آب مواجه است
  • دیوان‌عدالت، رای به ابطال مصوبه افزایش حقوق کارگران می‌دهد؟/ میرغفاری: مزد ۱۴۰۳ مشروعیت خود را بین جامعه کارگری از دست داده است
  • مرکز خدمات سرمایه‌گذاری استان با حضور رئیس جمهور افتتاح خواهد شد 
  • تورم نقطه به نقطه ایران در فروردین ماه به کانال ۲۹ رسید
  • پرواز بودجه نهاد ریاست‌جمهوری در دولت رئیسی؛ افزایش ۸۶ درصدی کجا صرف می‌شود؟
  • تورم نقطه به نقطه ایران در فروردین ماه ‌به کانال ۲۹ رسید
  • افزایش ۸۶ درصدی بودجه در دولت سیزدهم!
  • افزایش حقوق سربازان به اجرا در می آید؟
  • قیمت نفت یک‌درصد کاهش یافت
  • افزایش حقوق سربازان اجرایی می‌شود؟