Web Analytics Made Easy - Statcounter

به‌دنبال افزایش قیمت نفت، قیمت جهانی مواد پایه و فلزات هم با رشد مواجه شدند، تجارب سال‌های گذشته نشان داده است که رشد قیمت جهانی مواد پایه با یک تأخیر منجر به نوسان شاخص‌های بورس می‌شود.

خبرگزاری میزان - روزنامه همشهری نوشت: با تداوم بحران انرژی و عبور قیمت نفت از مرز ۸۵ دلار، قیمت مواد پایه در جهان هم در حال افزایش است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

برآورد می‌شود با افزایش قیمت این محصولات در جهان، درآمد شرکت‌های صادرات‌محور بورس هم افزایش یابد و، چون این شرکت‌ها سهم مهمی از ارزش بورس را در اختیار دارند، هر نوع افزایش درآمد این شرکت‌ها می‌تواند منجر به رشد شاخص‌های بورس شود.

 بحران انرژی درجهان منجر به افزایش قیمت جهانی موادپایه یا کامودیتی در سطح جهان شده است. گرمایش زمین، باعث شده تا تولید برق از نیروگاه‌های برقابی در جهان کاهش یابد، به همین دلیل نیروگاه‌ها به سمت مصرف گاز طبیعی و گاز مایع طبیعی رفته‌اند ضمن اینکه با نزدیک‌شدن به زمان پایان پاندومی کرونا، سطح تقاضا در جهان افزایش یافته و همزمان عرضه انرژی هم کاهش یافته است.

همه این موضوعات منجر به رشد قیمت انرژی در جهان شده است؛ به‌طوری که هم‌اکنون اقتصاد‌های بزرگ دنیا ازجمله اروپا نگران کاهش ذخایر ال‌ان‌جی خود در زمستان هستند که می‌تواند منجر به کمبود گاز در این فصل سرد شود. به همین دلیل برخی مؤسسات تحقیقاتی آمریکا به‌تازگی اعلام کرده‌اند که احتمالا نیروگاه‌ها به‌ویژه در اروپا به‌دلیل کمبود گاز در زمستان مجبور خواهند شد به سمت سایر سوخت‌ها ازجمله نفت حرکت کنند.

همین موضوع احتمالا ظرف ماه‌های آینده منجر به رشد بیشتر قیمت نفت و حتی زغال‌سنگ خواهد شد. این در حالی است که اکنون قیمت نفت از مرز ۸۵ دلار عبور کرده است، اما این همه ماجرا نیست. به‌دنبال افزایش قیمت انرژی در جهان، قیمت سایر محصولات جهانی ازجمله مواد پایه یا کامودیتی هم افزایش یافته است.

افزایش قیمت مواد پایه

به‌دنبال رشد قیمت انرژی در سطح جهان، ابتدا قیمت محصولات پتروشیمی در جهان افزایش یافت و بعد از آن رشد قیمت‌ها به سایر بازار‌ها ازجمله بازار محصولات فلزی هم کشیده شد. این رشد قیمت‌ها به میزانی است که در برخی بازار‌ها رکورد‌های تازه‌ای به ثبت رسیده است. سرعت رشد قیمت‌ها به حدی است که منجر شد دیروز قدیمی‌ترین شاخص ترکیبی کامودیتی دنیا با عبور از رکورد قبلی خود در سال ۲۰۱۱ به بالاترین سطح تاریخی‌اش برسد. این شاخص که از سال ۱۹۶۷ محاسبه می‌شود، نشان می‌دهد که قیمت مواد پایه در جهان امروز ۶.۳ برابر سال ۱۹۶۷ است.

مواد پایه نقش مهمی در اقتصاد جهان دارند و تغییرات قیمت آن‌ها کل اقتصاد جهان را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد؛ به‌طوری‌که برآورد می‌شود با افزایش قیمت انرژی و همینطور مواد پایه در جهان هزینه تولید در جهان افزایش یابد و منجر به رشد تورم در اقتصاد جهان شود، اما در ایران وضع فرق می‌کند.

ایران یکی از کشور‌های صادر‌کننده مواد پایه یا کامودیتی در سطح جهان است و افزایش قیمت این مواد درآمد‌های ارزی ایران را افزایش می‌دهد. هم‌اکنون سهام بخش مهمی از صادر‌کننده‌های مهم مواد پایه در بورس دادوستد می‌شود و می‌توان برآورد کرد با افزایش قیمت مواد پایه در جهان، درآمد این شرکت‌ها با شیب صعودی زیادی مواجه شود. همین حالا آمار‌ها از میزان درآمد این شرکت‌ها نشان می‌دهد که درآمد شرکت‌های تولید‌کننده محصولات پتروشیمی و فلزات به‌سرعت در حال رشد است که برخی از دلایل آن به رشد قیمت جهانی محصولات این شرکت‌ها بازمی‌گردد. اطلاعات موجود نشان می‌دهد که فقط در نیمه نخست سال درآمد تولید‌کننده‌های مهم پتروشیمی که سهامشان در بورس دادوستد می‌شود، به رقم بی‌سابقه ۹۰ هزار میلیارد تومان رسیده است.

میزان رشد قیمت‌ها

آمار‌ها نشان می‌دهد سرعت رشد قیمت‌ها در بازار مواد پایه متفاوت بوده است، اما این رشد قیمت‌ها اکنون و بعد از چند هفته به همه بازار‌ها سرایت کرده و منجر به رشد قیمت محصولاتی ازجمله اتانول، اوره، متانول و انواع پلی‌اتیلن شده است. با این حال، بیشترین رشد قیمت در بازار محصولات پتروشیمی مربوط به پلی‌اتیلن بوده است؛ به‌طوری که قیمت هر تن پلی‌اتیلن سبک خاورمیانه با رشد‌هایی که در چند هفته گذشته داشته، اکنون به ۱۶۴۰ دلار در هر تن رسیده است. این به‌معنای آن است که قیمت پلی‌اتیلن به‌عنوان یکی از پرکاربرد‌ترین محصولات پتروشیمی در یک ماه گذشته ۲۷۰ درصد دلار رشد کرده است.

این رشد قیمت، اما فقط شامل محصولات پتروشیمی نیست. ظرف چند روز گذشته موج رشد قیمت‌ها به بازار فلزات هم رسید و روز گذشته قیمت روی از مرز ۳۷۰۰ دلار گذشت و هر تن آلومینیوم با ثبت رکورد تازه‌ای به مرز ۳۲۰۰ دلار رسید. قیمت سایر فلزات ازجمله مس نیز در حال رشد است و برآورد می‌شود با توجه به کاهش سطح عرضه حتی در روز‌های آینده با رشد بیشتری مواجه شوند. این موضوع می‌تواند به‌طور مستقیم در‌آمد شرکت‌های تولید‌کننده محصولات پتروشیمی و فلزی و حتی معدنی را در ایران تحت‌تأثیر قرار دهد. ضمن اینکه برآورد می‌شود رشد قیمت نفت نیز به‌طور مستقیم بر درآمد پالایشگاه تأثیر بگذارد.

اثر رشد قیمت‌های جهانی بر بورس

تجارب سال‌های گذشته نشان داده است که رشد قیمت جهانی مواد پایه با یک تأخیر منجر به نوسان شاخص‌های بورس می‌شود. علت این موضوع این است که نوسان قیمت جهانی مواد پایه روی ارزش سهام شرکت‌های صادرات‌محور که عمدتا صادر کننده مواد پایه هستند، تأثیر می‌گذارد و، چون این شرکت‌ها بخش مهمی از ارزش بازار سهام را در اختیار دارند، نوسان قیمت سهام این شرکت‌ها منجر به نوسان شاخص بورس می‌شود.

امیرعلی امیرباقری، یک کارشناس بازار سرمایه در این‌باره گفت: زمانی که قیمت‌های جهانی مواد پایه یا کامودیتی‌ها دستخوش تحول می‌شود، این اتفاق همانند اهرمی می‌تواند در سودسازی شرکت‌ها تأثیرگذار باشد و فعالان بازار سرمایه باید به این مسئله توجه جدی داشته باشند.

او با تأکید بر اینکه سرمایه‌گذاران باید اکنون توجه زیادی نسبت به قیمت‌های جهانی داشته باشند، اضافه کرد: براساس پیش‌بینی‌های صورت‌گرفته به‌نظر می‌رسد که در فصل پاییز و زمستان با بحران انرژی به‌خصوص در حوزه گاز مواجه شویم که همین موضوع می‌تواند منجر به رشد بیشتر قیمت‌ها در بازار مواد پایه شود.

ولید هلالات، یک کارشناس بازار سرمایه هم در این‌باره گفت: با افزایش قیمت نفت، بهای تمام‌شده محصولات با شتاب بیشتری حرکت می‌کند و به‌دنبال آن محصولات پالایشی و پتروشیمی در بازار داخلی نیز در وضعیت بهتری قرار خواهند گرفت، اما درنظر داشته باشید، افزایش قیمت‌ها از یک نقطه‌ای، با افت تقاضا مواجه می‌شود؛ بنابراین می‌توان گفت وضعیت کنونی برای سرمایه‌گذاران با افق دید میان‌مدت جذاب است، زیرا با افزایش بیش از حد قیمت نفت، ممکن است با روندی معکوس در قیمت‌ها ناشی از کاهش تقاضا مواجه باشیم؛ موضوعی که به نفع سرمایه‌گذاران نیست.

به‌گفته او، درنظر داشته باشید که با رشد دوباره قیمت‌ها، تعادل عرضه و تقاضا از بین می‌رود. در این نقطه تا قیمت‌ها بخواهند دوباره به روال عادی برگردند، شاهد یک هیجان و نوسان رفت و برگشتی جدید در قیمت‌های جهانی خواهیم بود؛ این روال زمانبر است و ممکن است تا سال آینده به طول بینجامد.

این کارشناس بازار سرمایه، اضافه کرد: به‌نظر من بهتر است از این نقطه به بعد، قیمت‌های جهانی افزایش بیشتری نداشته باشد و روال جهانی به‌طوری پیش رود که مشکل انرژی تا حد زیادی رفع شود، تا سرمایه‌گذاران در حوزه فلزات و کامودیتی‌ها امیدوار باشند که تامین گاز برای کشور‌های اروپایی انجام شود یا چین بتواند نرخ رشد اقتصادی خود را بالا نگه دارد؛ زیرا در غیر این صورت قیمت کامودیتی‌ها به مرور تحت‌تأثیر قرار خواهد گرفت.

بیشتر بخوانید: شاخص هزار واحد اُفت کرد

انتهای پیام/
خبرگزاری میزان: انتشار مطالب و اخبار تحلیلی سایر رسانه‌های داخلی و خارجی لزوماً به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفاً جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه‌ای منتشر می‌شود.

برچسب ها: بورس اخباراقتصادی

منبع: خبرگزاری میزان

کلیدواژه: بورس محصولات پتروشیمی قیمت های جهانی قیمت مواد پایه افزایش قیمت سرمایه گذاران رشد قیمت ها برآورد می شود شرکت ها منجر به رشد نشان می دهد قیمت انرژی پلی اتیلن قیمت نفت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mizan.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری میزان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۴۴۲۶۳۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اصلاح قیمت مواد اولیه برای تولید خودرو امری ضروری است/ افزایش 40 درصدی اعلام نیاز سایپا به ورق خودرو در راستای افزایش تولید خودرو در سال جاری

به گزارش «تابناک» به نقل از سایپانیوز، مدیرعامل گروه خودروسازی سایپا به همراه تنی چند از اعضای هیات مدیره،‌ معاونان و مدیران عامل شرکت های گروه سایپا ضمن حضور در شرکت فولاد مبارکه و بازدید از خطوط تولید، در نشستی با مدیرعامل و اعضای هیات مدیره این شرکت در راستای انجام تعاملات بیشتر به گفتگو پرداخت.

جواد توسلی مهر در این نشست مشترک گفت: صنعت فولاد صنعت مادر و یکی از زیرساخت‌های مهم تولید کشور است و از سوی دیگر نیز صنعت خودرو نیز پیشران است.

او با بیان اینکه بحث تولید می‌تواند حال مردم را خوب کند و با پرداختن به تولید و تأمین معیشت مردم سایر مشکلات نیز حل خواهد شد و راهکار آن اعتماد به توانمندی های داخلی و ظرفیت خوبی است که در کشور وجود دارد، افزود: شرکت‌های خودروسازی با حدود ۵۵ میلیون نفر سهامدار در بازار سرمایه رو به رو هستند، علاوه بر این ۶۰۰ هزار خانواده در زنجیره تأمین خودروسازی ارتزاق می‌کنند و گروه خودروسازی سایپا و ایران خودرو حدود ۱۰۰ هزار خانواده را شامل می‌شوند که قسمت بزرگی از اجتماع هستند و اگر روند این دو خودروساز در تولید مناسب باشد حال طیف بزرگی از مردم خوب خواهد شد.

مدیرعامل گروه خودروسازی سایپا با بیان اینکه در کشور و در دهه ۹۰ ایران خودرو دیزل زیانی ۱۳ برابر سرمایه داشت، افزود: در این شرایط سهامداران برای انحلال شرکت شکایت کرده بودند، سهامداران عمده از جمله ایران خودرو حال خوبی نداشت اما وقتی روند معکوس شد و افزایش و جهش تولید را در دستور کار قرار دادیم، در سال ۹۹ به چهار برابر میزان تولید رسیدیم و سال 1400 به سود خالص سنگین و سال ۱۴۰۱ به ۷ هزار میلیارد سود خالص رسیدیم و به نسبت همین مبلغ، پول به دولت دادیم و می‌توان گفت ۲ همت برای تولید سرمایه‌گذاری شد که حجم زیادی از اشتغال زایی را به همراه داشت.

او با بیان اینکه امسال در سایپا برنامه‌ای در دستور کار داریم که  ۱۰۰ درصد قابل انجام است، گفت: تولید حدود ۶۷۱ هزار دستگاه خودرو را در دستور کار داریم و این آمار در سال گذشته 480 هزار خودرو بوده است که می‌توان گفت در سال جاری ما ۴۰ درصد افزایش تولید را خواهیم داشت.

توسلی با بیان اینکه اصلاح قیمت مواد اولیه برای تولید خودرو امری ضروری است، ابراز کرد: ما مواد اولیه را از بورس تهیه می‌کنیم و اگر این قیمت توسط دولت مدیریت و نگهداری شود دیگر هر روز نیاز به قیمت‌گذاری خودرو نداریم و بخش عمده مشکلات در این حوزه برطرف خواهد شد.

مدیرعامل گروه خودروسازی سایپا با بیان اینکه برای انجام روند اصلاحی، رفتارهای خوبی را شاهد بوده‌ایم، ابراز کرد: امیدواریم تا چند روز آینده نتایج خوبی را از دولت در اصلاح قیمت مواد اولیه دریافت کنیم که بر این اساس تعاملاتمان با زنجیره تأمین از جمله فولادمبارکه بهتر و باعث مناسب تر شدن وضعیت تولید خواهد شد.

او تصریح کرد: استفاده از فناوری‌های نوین،‌ صنایع دانش بنیان، صنایع های‌تک، ایجاد تنوع محصول و افزایش کیفیت مستلزم جهش تولید و اصلاح ساختارهای مالی است که با انجام این امور یقینا سال متفاوتی در صنعت خودرو کشور خواهیم داشت و رکورد دهه 90 شکسته خواهد شد.

توسلی مهر افزود: تعاملات ما با فولادمبارکه در راستای افزایش 40 درصدی تولید خودرو است که افزایش ۴۰ درصدی اعلام نیاز به ورق خودرو در این راستا است.

دیگر خبرها

  • اصلاح قیمت مواد اولیه برای تولید خودرو امری ضروری است/ افزایش 40 درصدی اعلام نیاز سایپا به ورق خودرو در راستای افزایش تولید خودرو در سال جاری
  • کدام منطقه جهان بیشترین تاثیر تغییرات آب‌وهوایی را تجربه کرد؟
  • کدام مواد غذایی را نباید با معده خالی خورد؟
  • کمبودی در توزیع لاستیک خودرو‌های سواری نداریم
  • قیمت جهانی نفت / برنت ۸۹ دلار و ۳۲ سنت شد
  • بازار سیاه تایر از بین می‌رود/ تقاضا برای خرید کاهشی شد
  • بازار سیاه تایر از بین می رود!
  • بازار سیاه تایر از بین می رود/ تقاضا برای خرید کاهشی شد
  • فولاد چین در تجارت جهانی پررنگ شد
  • «قیمت دلار» برای اولین بار به ۴۴ هزار تومان رسید!