Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-04-27@15:00:59 GMT

آسیب‌های بدن خود را با آزمایش CPK تشخیص دهید!

تاریخ انتشار: ۲۸ مهر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۴۴۶۰۸۳

آسیب‌های بدن خود را با آزمایش CPK تشخیص دهید!

درباره آزمایش cpk چه می‌دانید؟ آیا اطلاع دارید که CPK در آزمایش خون می‌تواند به تشخیص آسیب‌های بدن کمک کند؟

کراتین فسفوکیناز یا cpk از جمله آنزیم‌های موجود در بدن انسان است که در شناسایی و کنترل روند درمان آسیب‌های عضلات اسکلتی، عضلات قلبی و سیستم عصبی کاربرد دارد.

CPK در آزمایش خون از مهم‌ترین آنزیم‌های داخل سلولی بشمار می‌رود، چراکه با کوچک‌ترین تغییر و بخصوص بروز آسیب در بافت‌های اسکلتی، میوکارد و مغز سطح آن افزایش پیدا می‌کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با توجه به ضرورت و اهمیت تشخیص زود هنگام آسیب، این آزمایش حتماً باید در اولین فرصت انجام بگیرد.

اما منظور از آزمایش CPK چیست و چرا باید این تست را انجام دهیم؟ در ادامه بیشتر به جزئیات این فاکتور آزمایشی مهم می‌پردازیم:

آزمایش CPK چیست؟

تست یا آزمایش CPK، بررسی و اندازه‌گیری سطح آنزیم داخل سلولی CPK است. CPK یا کراتین فسفوکیناز به میزان قابل توجهی با غلظت بالا در عضلات میوکارد، مغزی و اسکلتی وجود دارد. در صورت بروز هرگونه آسیب در بافت‌های اسکلتی، مغز و میوکارد این آنزیم با سرعت افزایش پیدا می‌کند.

البته همیشه در آزمایش cpk شاهد افزایش این آنزیم نیستیم و گاهاً با کاهش سطح نرمال آن نیز رو به رو می‌شویم که به اندازه موارد افزایشی خطرناک است. آنزیم کراتین فسفوکیناز سه ایزوفرم متفاوت دارد. دگرگونی در هر کدام از این ایزوفرم‌ها نشان می‌دهد که منشأ آسیب بافتی کجاست.

سه ایزوفرم کراتین فسفوکیناز به ترتیب به قرار زیر هستند:

MM: عضله اسکلتی MB: میوکارد BB: مغز نکات مهم درباره آزمایش CPK در افراد بالغ و سالم به صورت کلی ۹۵ درصد از حجم توتال سرم کراتین فسفوکیناز را CPK-MM شکل می‌دهد. این آزمایش در بیشتر موارد همراه با تست مکمل انجام می‌گیرد. تست‌ها مکمل آزمایش cpk، LAP، LDH، ALT، AST و GGTP هستند. برای انجام این آزمایش نیازی نیست که فرد ناشتا باشد. انجام این آزمایش محدودیت رژیم غذایی ندارد. در صورتی که آسیب شدید باشد تا ۶ ساعت پس از بروز آسیب، سطح CPK به بالاترین حد ممکن می‌رسد. اگر آسیب در بافت مغز، قلب، میوکارد و اسکلت در سطح متوسط باشد، میزان این آنزیم تا ۱۸ ساعت آینده افزایش پیدا خواهد کرد. در مواردی که آسیب شدید نیست پس از افزایش، در بازه زمانی حداکثر ۳ روزه سطح آن به حالت نرمال برمی‌گردد.

اهمیت CPK در آزمایش خون چیست؟

همانطور که گفتیم در صورت بروز آسیب در مغز، قلب، اسکلت و ناحیه میوکارد سطح سرمی CPK افزایش پیدا می‌کند، اما تشخیص آن بدون انجام آزمایش غیرممکن است و پزشک دقیقاً موفق به تشخیص در ناحیه آسیب دیده نمی‌شود. در این مواقع بررسی نتیجه آزمایش CPK کمک می‌کند که متخصص متوجه شود آسیب رخ داده یا خیر و در ضمن منشأ آسیب در کدام بافت بدن است!

اعداد و ارقام به دست آمده از آزمایش CPK نشان می‌دهند که بدن فرد در چه شرایطی ست. بنابراین هرگونه افزایش و کاهش این فاکتور آزمایشی و خروج آن از سطح نرمال می‌تواند نشانه بروز آسیب به یک یا چند تا از بافت‌های بدن باشد.

اگر CPK در آزمایش خون بالا باشد

همانطور که در ابتدا نیز اشاره کردیم، CPK سه ایزوفرم متفاوت را در بر می‌گیرد. بنابراین در تفسیر آزمایش نیز سطح هریک از این ایزوفرم‌ها به صورت جداگانه ذکر می‌شود. با توجه به پاسخ آزمایش، میزان بالاتر از سطح نرمال در ایزوفرم‌ها نشانه بروز آسیب در یک بخش از بافت بدن خواهد بود.

در صورتی که سطح ایزوفرم MM بالاتر باشد، آسیب در عضلات اسکلتی رخ داده است. در صورتی که سطح ایزوفرم BB بالا باشد، آسیب در بافت مغزی رخ داده است. در صورتی که سطح ایزوفرم MB بالا باشد، آسیب در میوکارد بروز کرده است. اگر CPK در آزمایش خون پایین باشد

همیشه این آنزیم در بدن بالا نیست و گاهاً با انجام تست فرد از کاهش این آنزیم در بدن مطلع می‌شود. پایین بودن آنزیم CPK نیز به اندازه روند افزایشی آن می‌تواند مشکل آفرین و خطرناک باشد. در موارد پزشکی و شرایط بخصوصی که یاد می‌کنیم CPK از سطح نرمال کمتر خواهد بود.

فرد از ابتلاء به بیماری کبدی که در اثر مصرف الکل بروز کرده، رنج می‌برد. آزمایش دهنده زن است و در ماه‌های نخست حاملگی به سر می‌برد. بیمار مبتلا به کوشینگ است. فرد از بیماری‌های بافت همبند رنج می‌برد. بیمار مبتلا به سرطان است و توده سرطانی به کبد متاستاز داده. فرد مبتلا به هیپرتیروئیدیسم است. بیمار از روماتوئید، پلی میوزیت و درماتومیوزیت شدید رنج می‌برد. فرد مبتلا به عفونت شده. آزمایش دهنده به صورت کلی توده عضلانی کمی دارد.

داروهایی که نتیجه آزمایش CPK را تغییر می‌دهند

با وجود این که گفتیم افزایش و کاهش CPK در آزمایش خون نشانه خوبی نیست و احتمالاً فرد دچار بیماری یا تشدید اختلالی بخصوص شده، اما داروها نیز در نتیجه آزمایش تأثیرگذار خواهند بود. در اینجا به برخی از داروهایی که بیشترین نقش مداخله‌ای را در نتیجه آزمایش CPK دارند نام می‌بریم:

لیدوکائین پروپرانولول کدئین دگزامتازون کلشیسین آسپرین مورفین سوکسینیل کولین کاپتوپریل پریگوگین گلوفیبرات لواستاتین سطح نرمال و بحرانی CPK در گروه‌های سنی مختلف سطح نرمال CPK در بانوان بین ۲۴ تا ۱۷۰ متغیر است. سطح نرمال CPK در مردان بین ۲۴ تا ۱۹۵ متغیر است. در نوزادان CPK نرمال مابین ۴۰ تا ۲۵۵ محاسبه می‌شود. هرگونه تغییر وضعیت از این حدود بحرانی تلقی می‌شود. در چه مواردی آزمایش CPK تجویز می‌شود؟

میزان عددی آنزیم کراتین فسفوکیناز نشان می‌دهد که بافت‌های مغز، قلب، میوکارد و اسکلتی دچار آسیب شده‌اند یا خیر. ولی بیشترین مواردی که سبب می‌شوند پزشک متخصص این آزمایش را تجویز و توصیه کند، شامل علائم زیر هستند:

فرد از تنگی نفس شکایت می‌کند. پزشک بروز مشکلات عصبی را مشاهده می‌کند و یا مشکوک به این اختلالات است. فرد در قفسه سینه درد دارد.

آزمایش CPK در منزل هومکا

CPK در آزمایش خون نشان دهنده سطح آنزیم کراتین فسفوکیناز در عضلات اسکلتی، مغزی و میوکارد است و متخصص می‌تواند با تکیه بر آزمایش CPK و بررسی تست‌های مکمل از سلامت عضلات مغز، اسکلتی و میوکارد و یا آسیب دیدگی این بافت‌ها مطلع شود. بنابراین درصورتی که این آزمایش توسط پزشک تجویز شده، باید حتماً در سریع‌ترین زمان ممکن انجام بگیرد.

آزمایش در منزل توسط هومکا به شما این فرصت را می‌دهد که بدون صرف وقت در انتظار برای تشخیص، روند درمان را ادامه دهید. شما می‌توانید برای رزرو نوبت و ارتباط با کارشناسان هومکا با شماره ۰۲۱۹۱۰۲۵۵۹۵ تماس بگیرید و یا در سایت هومکا به آدرس https://www.homeca.ir/ درخواست خود را ثبت نمائید.

کد خبر 530211

منبع: ایمنا

کلیدواژه: آزمايشگاه آزمایش خون آزمایش CPK آزمایش در منزل خدمات آزمایشگاهی شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق CPK در آزمایش خون نتیجه آزمایش آسیب در بافت افزایش پیدا سطح نرمال بروز آسیب آزمایش CPK آزمایش cpk بافت ها سطح آن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۴۴۶۰۸۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ترجیح آزمایشگاه‌های تشخیص طبی به تعطیلی مراکز تا ادامه فعالیت

به گزارش خبرآنلاین از انجمن دکترای علوم آزمایشگاهی تشخیص طبی ایران، شهروز همتی رئیس انجمن دکترای علوم آزمایشگاهی تشخیص طبی ایران در خصوص اخبار منتشر شده در برخی رسانه‌ها از نتایج، کیفیت و انجام آزمایشات پزشکی در سطح آزمایشگاه های کشور، جهت آگاهی افکار عمومی، اظهار داشت: آزمایشگاه های تشخیص طبی چه در بخش دولتی یا خصوصی به واسطه صدور جواب کتبی جزو مراکزی هستند که عملکرد شفافی داشته و این عملکرد قابل راستی آزمایی است و آزمایشگاه در قبال صدور جواب باید پاسخگو باشد.

وی گفت: نتیجه هر آزمایش باید در خروجی هر دستگاه وجود داشته باشد و ما از این خروجی به نام سند یاد می کنیم. در واقع از لحظه پذیرش درخواست آزمایش و این که توسط چه فردی خونگیری انجام شده، توسط چه دستگاه یا دستگاه هایی آزمایش انجام شده و توسط چه کسی آزمایش تحویل بیمار شده همگی مستند و قابل رهگیری و اثبات بوده و هر گونه مخدوش بودن آن ها می تواند مورد بررسی و شکایت قرار گیرد.

همتی افزود : آزمایشگاه های تشخیص طبی کشور تحت نظارت ادارات امور آزمایشگاه های استان ها بوده و در سال چند بار در خصوص استقرار استانداردهای سخت گیرانه ایزو ۱۵۱۸۹ که از سال ۱۳۸۶ اجباری شده است، مورد بازرسی قرار می گیرند و تمدید پروانه آزمایشگاه ها منوط به استقرار این الزامات است.

وی ادامه داد: این استانداردها تمامی آیتم های را که در انجام آزمایش ها دخیل هستند مانند پذیرش، جوابدهی، قیمت های اعلام شده توسط دولت، انجام آزمایش های کنترل کیفیت در بخش های مختلف، ایمنی فضا و تجهیزات، استخدام و آموزش پرسنل و بسیاری از موارد دیگر را شامل می شود.

رئیس انجمن دکترای علوم آزمایشگاهی تشخیص طبی ایران یادآور شد: از چند سال پیش که پذیرش نسخ به صورت کاغذی حذف شده و پذیرش به صورت آنلاین صورت می گیرد، آزمایش توسط پزشک درخواست داده شده و توسط آزمایشگاه ها ثبت می شود و این درخواست قابل دخل و تصرف نیست.

همتی تاکید کرد: امروزه حدود ۸۰ درصد آزمایش های درخواستی بیماران به صورت آنلاین بوده که در سایت بیمه های پایه نیز همزمان ثبت می گردد. بنابراین امکان صدور جواب هایی که ضروری نباشد وجود ندارد.

وی همچنین گفت: از طرفی در سال های اخیر جهت افزایش کیفیت خدمات آزمایشگاهی تعداد زیادی از آزمایشگاه ها وارد فرآیند اعتبار بخشی داوطلبانه شده اند. بدین صورت که آزمایشگاه ها خود را به صورت داوطلبانه طی فرآیند سخت گیرانه ای مورد ممیزی نهاد اعتبار بخشی قرار می دهند.

همتی بیان داشت: علیرغم این که سالانه میلیاردها جواب توسط آزمایشگاه های کشور صادر می گردد، آزمایشگاه های تشخیص طبی در بین گروه های مختلف پزشکی دارای کمترین شکایت در نظام پزشکی و دانشگاه های علوم پزشکی کشور هستند.

وی افزود: جهت حفظ و افزایش کیفیت، آزمایشگاه ها سه نوبت در سال توسط نهادهای کنترل کیفیت خارجی مورد پایش قرار گرفته و نتایج این ارزیابی ها نیز توسط ادارات امور آزمایشگاه ها مورد بررسی قرار می گیرد. بر اساس الزامات ۱۵۱۸۹ آزمایشگاه ها مکلفند بسته به نوع آزمایش، نمونه های بیماران را برای مدت مشخصی نگهداری کنند و اگر ادعایی مبنی بر عدم نمونه گیری و وجود نمونه در آزمایشگاه صورت گیرد این ادعا کاملا قابل بررسی است و وجود نمونه در آزمایشگاه قابل اثبات می باشد.

وی تاکید کرد: ذکر این نکته قابل توجه است که علیرغم تحریم ها، مشکلات اقتصادی و بالا رفتن قیمت ارز، آزمایشگاه ها در تلاشند تا کیفیت خدمات خود را حفظ کنند. از آنجا که نتایج آزمایش ها ۷۰ درصد در تصمیم گیری بالینی تاثیر دارد، آزمایشگاه ها تمامی تلاش خود را در ارائه یک جواب درست و قابل قبول معطوف داشته زیرا معتقدند که افزایش کیفیت خدمات و ارائه به موقع و درست آن تاثیری انکار ناپذیر در سلامت بیماران داشته و از طرفی موجب کاهش هزینه بیماران و نظام سلامت خواهد شد.

همتی تصریح کرد: با وجود مشکلات فراوانی که آزمایشگاه های کشور با آن دست و پنجه نرم می کنند، صحبت هایی که در خصوص نتایج آزمایشگاه ها می شود، علاوه بر اینکه زحمات ۶۰۰۰ آزمایشگاه تشخیص طبی در کشور را زیر سوال می برد بلکه بازرسی و نظارت ادارات امور آزمایشگاه های کشور و بیمه ها را نیز زیر سوال خواهد برد.

رئیس انجمن دکترای علوم آزمایشگاهی تشخیص طبی ایران گفت: در شرایط سختی که آزمایشگاه ها با آن ها روبرو هستند آزمایشگاهیان ترجیح می دهند که آزمایشگاه های خود را تعطیل کنند تا به کارهای خلاف روی بیاورند و ما شاهد آن هستیم که هر ساله تعدادی از آزمایشگاه ها به دلایل اقتصادی درخواست تعطیلی آزمایشگاه خود را به کمیسیون ماده ۲۰ دانشگاه ها ارائه می دهند.

وی در پایان گفت: امیدوار هستیم اساتید گرامی هنگام مصاحبه های خود با اشراف بیشتری موضوعات را تجزیه و تحلیل کنند و اگر مشکلی وجود دارد از طریق مجاری قانونی با آن برخورد کرده و موضوعات را به شنیده ها و حدسیات واگذار نکنند و صحت و سقم آن را بررسی نمایند. زیرا درج این گونه مطالب موجب کدورت خاطر مسئولین فنی و بیش از هزاران پرسنل آزمایشگاه خواهد شد. قابل ذکر است که پرسنل و مسئولین آزمایشگاه ها در دوران کرونا با از خود گذشتگی و تلاش فراوان در ساخت کیت های تشخیصی، نمونه گیری و انجام آزمایش ها و حتی کمک در امر واکسیناسیون سهم بزرگی در کنترل بیماری کووید ۱۹ داشتند که قابل ستایش است.

۲۳۳۲۳۳

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1900204

دیگر خبرها

  • نحوه نظارت بر صحت نتایج آزمایش‌ها در آزمایشگاه‌های پزشکی
  • ترجیح آزمایشگاه‌های تشخیص طبی به تعطیلی مراکز تا ادامه فعالیت
  • آزمایشگاه‌های تشخیص طبی دارای کمترین شکایت هستند
  • آزمایشگاه های طبی کمترین شکایت را در بین حرف پزشکی دارند
  • تشخیص چند دقیقه‌ای سرطان با یک قطره خون
  • شناسایی ۳ نوع سرطان با یک قطره خون
  • تشخیص سه سرطان مرگبار با هوش مصنوعی
  • تشخیص سرطان از یک قطره خون طی چند دقیقه
  • پیش بینی آلزایمر ۱۲ سال قبل از بروز علائم با آزمایش چشم
  • آزمایش چشم آلزایمر را ۱۲ سال قبل از بروز علائم پیش بینی می کند