Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مشرق»
2024-03-19@02:03:09 GMT

محدودیت ورود کشتی‌های چینی به بنادر ایران تکذیب شد

تاریخ انتشار: ۳۰ مهر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۴۶۱۴۰۵

محدودیت ورود کشتی‌های چینی به بنادر ایران تکذیب شد

دبیرکل انجمن کشتیرانی با تکذیب محدودیت ورود کشتی‌های چینی به بنادر ایران، گفت: به جز رژیم صهیونیستی ورود کشتی سایر کشورها به ایران آزاد است.

به گزارش مشرق، مسعود پل‌مه، در پاسخ به این پرسش آیا ورود کشتی‌های چینی به بنادر ایران ممنوع است، اظهار کرد: ممنوعیت ورود کشتی‌های چینی با پرچم این کشور به بنادر ایران را قویا تکذیب می‌کنم، هیچگونه ممنوعیت و محدودیتی برای کشتی‌های کشور چین به بنادر کشورمان وجود ندارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی تصریح کرد: واقعیت این است که نه تنها چین، بلکه هیچ کشوری به استثنای رژیم اشغالگر قدس که اساسا چنین کشوری را به رسمیت نمی شناسیم هر کشتی که بخواهد به بنادر جمهوری اسلامی ایران وارد شود -چه برای تخلیه بار  و چه بارگیری بار از بنادر ایران- مطابق نظامات حقوق بین‌المللی و دستورالعمل‌های حوزه فعالیت‌های بندری و دریایی ورودش آزاد است.

بیشتر بخوانید: تأمین ۹۵ درصد سوخت کشتیرانی در داخل کشور

وی در پاسخ به این پرسش که گفته می‌شود کشتی‌های چینی به دلیل همان ممنوعیت به بنادر امارات می‌روند و از آنجان بار به سمت ایران ترانشیپ می‌شود،‌ افزود: معمولا در مناطق دریایی بنادر هابی وجود دارد؛ این بنادر از نظر امکانات، تجهیزات، شرایط تجاری و.. بنادر هاب تلقی می‌شوند. کشتی‌های مادر به این بنادر رفته و بار خود را تخلیه می‌کنند، از این بنادر بارها تحت عملیات ترانشیپ توسط کشتی‌های فیدری (خطوط نامنظم کشتیرانی) به سایر بنادر منطقه حرکت می‌کنند.

دبیرکل انجمن کشتیرانی ادامه داد: معمولا عملیات حمل‌ دریایی که یک کشی حجم بار بسیار زیادی در یک محدوده دریایی نه‌چندان وسیعی داشته باشد از طریق یک بندر هاب انجام می‌شود.

پل‌مه درباره دلیل این اقدام گفت: اگر بار یک کشتی مادر بخواهد در همان وسعت دریایی اندک به هر یک از بنادر ورود پیدا کند هر کدام از این ورود و خروج در بنادر تابع هزینه‌های خاص خودش است که طبیعتا عملیات دریایی را از حیز انتفاع ساقی می‌کند.

وی تاکید کرد: یکی از مهم‌ترین مزیت‌های حمل‌ونقل دریایی پایین بودن نرخ است، در نتیجه برای یک مرتبه کشتی به بندر هاب مراجعه و بار خود را تخلیه می‌کند و بالعس بارگیری انجام شده و از منطقه خارج می‌شود. اگر اینطور فرض کنیم که یک کشتی با تمام ظرفیت و محموله‌ای با مقصد جمهوری اسلامی ایران حالا به بنادر کشورمان وارد نمی‌شود و به بندر دیگری می‌رود این را تکذیب می‌کنیم.

به گزارش تسنیم، چند روز قبل مسعود دانشمند عضو کانون موسسات حمل و نقل با اشاره به محدودیت‌های تردد لاینرهای خارجی در بنادر ایران به دلیل تحریم‌ها با این ادعا که "کشتی‌های خارجی در صورت پهلوگیری و انجام عملیات تخلیه و بارگیری در بنادر ایران  مشمول تحریم‌های ثانویه آمریکا می‌شوند" گفته بود: به همین دلیل تمام کشتی‌های خارجی به صورت یک سفره وارد کشور می‌شوند اما خطوط کانتینری منظم و معتبر خارجی این ریسک را نمی‌پذیرند و حتی شرکت‌های چینی و لاینرهایی مانند کاسکو هم وارد بنادر ایران نمی‌شوند.

منبع: تسنیم

منبع: مشرق

کلیدواژه: تحولات قفقاز تحولات افغانستان شرکت کشتیرانی عملیات دریایی جمهوری اسلامی ایران ورود کشتی های چینی کشتی های چینی بنادر ایران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mashreghnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مشرق» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۴۶۱۴۰۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

روایت رسانه‌ها از رزمایش مرکب کمربند امنیت دریایی ۲۰۲۴

رزمایش مشترک کمربند امنیت دریایی ۲۰۲۴ ایران، روسیه و چین در آب های دریای عمان بازتاب گسترده‌ای در رسانه‌های بین المللی داشته و مورد استقبال کاربران فضای مجازی قرار گرفته است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، رزمایش دریایی مشترک کمربند امنیت دریایی ۲۰۲۴ ایران، روسیه و چین در آب‌های دریای عمان برای پنجمین سال پیاپی، به منظور حفاظت از فعالیت‌های اقتصادی دریایی به مدت ۳روز برگزار شد. در این رزمایش یگان‌های سطحی و پروازی نیروی دریایی جمهوری اسلامی ایران و یگان‌های شناوری سطحی، زیر سطحی و پروازی کشورهای چین و روسیه حضور یافته و همچنین نمایندگانی از کشورهای عمان، آذربایجان، قزاقستان، پاکستان و آفریقای جنوبی نیز به عنوان کشورهای ناظر رزمایش حاضر شدند.

هدف از برگزاری این رزمایش تحکیم امنیت و مبانی آن در منطقه و گسترش همکاری‌های چند جانبه میان کشورهای شرکت‌کننده و نشان‌دادن حسن نیت و توانایی این کشورها در حمایت مشترک از صلح جهانی، امنیت دریایی و ایجاد جامعه دریایی با آینده‌ای مشترک بود.

از اهداف این رزمایش می‌توان به تقویت امنیت تجارت دریایی بین‌المللی، مقابله با دزدی دریایی و تروریسم دریایی، اقدامات بشردوستانه، تبادل اطلاعات در حوزه امداد و نجات دریایی و تبادل تجربیات عملیاتی و تاکتیکی اشاره کرد، همچنین در این رزمایش یگان‌هایی از نیروی دریایی سپاه به استعداد ۱۰ فروند شناور سبک و سنگین، ۴۲۰ نفر نیرو رزمی پشتیبانی و دو فروند بالگرد در این رزمایش مشترک حضور یافته و به اجرای مانورهای عملیاتی پرداختند.

خبرگزاری آسوشیتدپرس به موقعیت کلیدی و استراتژیک برگزاری این رزمایش در دریای عمان اشاره کرده است. چین ناوشکن اورومچی با موشک هدایت‌شونده و ناوچه موشک هدایت‌شونده لین‌یی را به این رزمایش اعزام کرد. نیروی دریایی روسیه توسط رزم‌ناو کلاس اسلاوا «واریاگ» هدایت می‌شوند. بیش از ۲۰ کشتی، شناورهای پشتیبانی و قایق‌های رزمی از سه کشور و همچنین بالگردهای نیروی دریایی در این رزمایش شرکت داشتند. ایران همکاری نظامی خود با پکن و مسکو را در واکنش به تنش‌های منطقه‌ای با آمریکا افزایش داده است. آذربایجان، قزاقستان، عمان، پاکستان و آفریقای جنوبی برای اولین بار ناظران این رزمایش بودند تا در آینده به عنوان عضو در آن شرکت کنند.

این خبرگزاری به نقل امیر دریادار دوم مصطفی تاج‌الدینی، سخنگوی رزمایش مرکب کمربند امنیت دریایی ۲۰۲۴ نوشته است که این پنجمین رزمایش مشترک این سه کشور است که با هدف ارتقای تجارت، مقابله با دزدی دریایی، تروریسم، حمایت از فعالیت‌های بشردوستانه، و تبادل اطلاعات در حوزه عملیات‌های نجات و غیره انجام شده است.

وب‌گاه شبکه خبری الجزیره نوشته است که این رزمایش همزمان با تشدید تنش‌ها در منطقه، در حالی که جنگ رژیم اسرائیل علیه غزه برای ششمین ماه ادامه دارد و جنبش انصارالله یمن در پاسخ به آن حملاتی را علیه کشتی‌های مرتبط با رژیم صهیونیستی و حامیانش در دریای سرخ انجام داده‌اند.

وزارت دفاع روسیه در بیانه‌ای ابراز داشت که رزمایش‌هایی که تا روز جمعه ادامه خواهد داشت و شامل کشتی‌های جنگی و هوانوردی می‌شود، بر حفاظت از «فعالیت‌های اقتصادی دریایی» متمرکز خواهد بود. وزارت دفاع چین نیز اعلام کرد که هدف از این رزمایش «حفظ مشترک امنیت دریایی منطقه‌ای» است.

الجزیره خاطر نشان کرده است که این رزمایش در حالی برگزار شد که ائتلاف دریایی به رهبری ایالات متحده از دسامبر ۲۰۲۳ در آب‌های دریای سرخ در تلاش برای متوقف ساختن حملات انصارالله است. به طور جداگانه، حدود ۲۰ هزار سرباز از ۱۳ عضو ناتو در شمال سوئد (عضو جدید آن) و همچنین کشورهای همسایه مانند فنلاند و نروژ تمریناتی را انجام می‌دهند. ناتو ادعا کرده که قصد آن «نشان دادن توانایی ناتو برای دفاع از هر وجب از خاک خود» است که به طور گسترده به عنوان سیگنالی برای روسیه تلقی می‌شود.

خبرگزاری روسی تاس گزارش داده است که رزمایش کمربند امنیتی دریایی ۲۰۲۴ توسط ایران، روسیه و چین گواهی بر ظهور یک اتحاد جدید برای تضمین امنیت در شمال اقیانوس هند است. صبح روز ۱۴ مارس، وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که مرحله عملی رزمایش کمربند امنیت دریایی ۲۰۲۴ در خلیج عمان به پایان رسید. در طی دو روز رزمایش، ملوان‌های روسی با همتایان خود از نیروی دریایی ایران و چین برای تمرین‌های مشترک مانور و ارتباط و شلیک مسلسل‌های کالیبر بزرگ و توپخانه کشتی کالیبر کوچک به سمت اهداف سطحی و هوایی در شب و روز همکاری کردند و همچنین عملیاتی را برای آزادسازی یک کشتی توقیف شده توسط دزدان دریایی انجام دادند.

وزارت دفاع روسیه در بیانیه خود اظهار داشت: «امروز نتایج این رزمایش جمع‌بندی و مراسم اختتامیه رسمی با حضور پرسنل ایران، چین و روسیه و کشورهای ناظر پاکستان، قزاقستان، آذربایجان، عمان، هند و آفریقای جنوبی در چابهار برگزار می‌شود.»

خبرگزاری سی‌ان‌ان به سخنان دریادار امرالله نوذری در خصوص محدوده ۱۷۰۰۰ کیلومتر مربع رزمایش از دریا و اهمیت استراتژیک آن اشاره کرده است. «این منطقه شامل سه تنگه از پنج تنگه استراتژیک جهان است که در منطقه شمال اقیانوس هند واقع شده است، که یک قطب حیاتی برای انرژی و ترافیک تجارت در سطح جهان است.» نیروی دریایی ایران همچنین شناورهای جدیدی را به رزمایش‌های امسال معرفی کرد که «مجهز به مأموریت‌های اقیانوسی گسترده» و تسلیحات پیشرفته بومی هستند.

بر اساس گزارش روزنامه چینی South China Morning Post، روزنامه نظامی رسمی چین (PLA Daily) پنج‌شنبه گزارش داد که این رزمایش پنج روزه از ۱۱ تا ۱۵ مارس در دریای عمان و نزدیکی بندر چابهار ایران با هدف تمرین عملیات‌های نجات، ضد دزدی دریایی و تیراندازی انجام شده است.

روز سه‌شنبه، این سه نیروی دریایی آموزش شلیک علیه اهدافی را که توسط یک کشتی جنگی ایران نصب شده بود، انجام دادند و طرف چینی به عنوان فرمانده مانور خدمت می‌کرد. این مانور عصر با تیراندازی در شب و تمرینات ارتباطی سبک ادامه یافت.

روز چهارشنبه، تمرینات مشترک بر روی عملیات ضد دزدی دریایی متمرکز شد. ناوهای جنگی سه کشور دو گروه ضربت تشکیل دادند و به سمت دو کشتی تجاری به نمایندگی از شناورهای ایرانی مانور دادند. شش فروند شناور ارتش آزادی‌بخش خلق چین و نیروی دریایی ایران فعالیت‌های مانور و شناسایی انجام دادند. این شامل جمع‌آوری اطلاعات و شناسایی دزدان دریایی و فعالیت‌های آنها بود.

مانور مبارزه با دزدی دریایی شامل تیم‌های عملیات ویژه از چین و ایران بود که به طور مخفیانه سوار کشتی ربوده شده، کنترل کشتی را از دزدان دریایی پس گرفته و در کابین‌ها گروگان‌ها را نجات دادند.

بنجامین بارتون، دانشیار دانشگاه ناتینگهام مالزی، به این روزنامه گفت که همکاری سه جانبه نزدیک‌تر از طریق مانورهای نظامی مکرر حاکی از آن است که این رزمایش‌ها «در حال تبدیل شدن به بخشی از چرخه رو به رشد تعامل دریایی پایدار بین سه کشور» است. این رزمایش راهی برای ایجاد روابط نزدیک‌تر بین کشورهایی بود که اغلب به عنوان «چالش بین‌المللی» شناخته می‌شوند. دلیل دیگر این تمرین نشان دادن حضور در آب‌هایی است که از بعد ۷ اکتبر به یک میدان جنگ جدید تبدیل شده‌اند.

وی همچنین افزود یک عنصر فنی در مانورها وجود دارد زیرا هدف آنها «بهبود عملیاتی‌سازی در دریا» است در صورتی که یک یا چند کشور نیاز به استقرار کشتی در منطقه داشته باشند. بنابراین استفاده از برچسب مبارزه علیه دزدی دریایی، یک ترفند هوشمندانه است برای از بین بردن جنجال و بی‌گمانی‌هایی که ممکن است این تمرین در این برهه حساس ایجاد کند.

کد خبر 736435

دیگر خبرها

  • فرمانده سابق صهیونیست: ورود کمک‌ها به غزه «بزرگترین شکست اسرائیل» در جنگ است
  • ◄ ناوگان مسافری دریایی ایران چه زمانی بازنشسته می شوند؟
  • رشد ۱۷ درصدی سفرهای دریایی در سال ۱۴۰۲/ صعود یک پله ای ظرفیت ناوگان ملی کشور
  • افزایش ۵ درصدی تردد‌های دریایی در ایام نوروز
  • افزایش ۱۸ فروند کشتی در دریای خزر/ بهبود یک پله‌ای ظرفیت باری
  • عکس| ورود تانک چینی به ایران
  • پیام رزمایش دریایی ایران، روسیه و چین در اقیانوس هند /آمریکا به شکست تحریم ها اعتراف کرد
  • ورود تانک چینی به ایران / عکس
  • پیام رزمایش دریایی ایران، روسیه و چین در آب‌های جنوبی کشورمان
  • روایت رسانه‌ها از رزمایش مرکب کمربند امنیت دریایی ۲۰۲۴