Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرگزاری فارس از بندرعباس، اتصال استان فارس به خلیج فارس طرحی است که به جداسازی بخش‌هایی از شهرستان پارسیان در استان هرمزگان و الحاق آن به شهرستان لامرد در استان فارس اشاره دارد که گفته می‌شود مصوبه‌ای مربوط به اواخر دولت دهم دارد.

بر مبنای این طرح 5 روستای صورباش، فارسی، اکبری، تمبو جنوبی و تمبو شمالی از بخش کوشکنار تابع شهرستان پارسیان در استان هرمزگان جدا شده و به دهستان حومه (ترمان) از بخش مرکزی شهرستان لامرد استان فارس ملحق می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این منطقه دارای چند اسکله و چند ناحیه ساحلی است که بدین ترتیب این طرح باعث همجواری استان فارس با ۶ کیلومتر از ساحل خلیج‌ فارس و عدم همجواری استان هرمزگان با استان بوشهر و منطقه ویژه اقتصادی پارس جنوبی خواهد شد.

۹ مهر ۱۳۹۲ بود که صادق عابدین استاندار فارس، خبر از پیوستن روستاهای یاد شده به استان فارس داد که منجر به بروز اعتراضاتی در استان هرمزگان شد. عصر و شب ۱۶ مهر دست کم 5 هزار نفر از مردم شهر بندرعباس در مقابل استانداری هرمزگان تجمع کردند. صبح روز بعد، مقامات هرمزگان از توقف این الحاق خبر دادند و دولت حسن روحانی، محمد احمدی را به‌جای عابدین به استانداری فارس منصوب کرد. محمدعلی افشانی استاندار بعدی فارس، چند ماه بعد خبر داد این استان به‌زودی به خلیج‌فارس متصل خواهد شد و در واقع دعواها از سر گرفته شد.

بانیان و موافقین این طرح، «تأمین امنیت بیشتر دریاهای جنوب، تسریع در توسعه مناطق ساحلی جنوب، بالفعل کردن ظرفیت تجاری این نوار از کشور، با مسمی شدن نام خلیج‌فارس و افزایش معابر استراتژیک به دریاهای آزاد» را از اهداف و دلایل این طرح اعلام کرده‌اند و مخالفان این طرح نیز معتقدند دلیل محرومیت منطقه باید ریشه‌ای حل شود نه از طریق انتقال این منطقه به استان فارس.

به اعتقاد مخالفان، رفتار مسؤولان دو استان به گونه‌ای بوده‌ است که انگار این دو استان تحت نظارت دو دولت مختلف اداره شده و قرار است فقط به یک استان توجه ویژه شود.

فاصله زیاد به مرکز بخش

با وجودی که طبق قانون تقسیمات کشوری، روستاهای تابعه هر بخش باید کمترین فاصله را نسبت به مرکز بخش داشته باشند، فاصله روستاهای فوق با لامرد فارس بیش از یکصد کیلومتر است و باعث سرگردانی و نارضایتی مردم روستاها خواهد شد در حالی که فاصلهٔ آن‌ها با مرکز بخش کوشکنار، ۵ کیلومتر و با مرکز شهرستان پارسیان کمتر از ۳۰ کیلومتر است که در صورت انجام این انتقال، مرکز استان یعنی شیراز، از این مناطق بین ۵۰۰ تا ۶۰۰ کیلومتر فاصله خواهد داشت.

از دست دادن مزیت همجواری با بوشهر

مسؤولان استانی و نمایندگان هرمزگان بر این باورند که با الحاق ۵ روستای مرزی هرمزگان امتیاز همجواری هرمزگان با پارس جنوبی از دست خواهد رفت و به این ترتیب پارسیان و کوشکنار از امتیاز پارس‌جنوبی برای به‌کارگیری نیروهای بومی و تخصیص اعتبارات عمرانی محروم خواهند شد و تمامی منابع درآمدی ایجادکننده عمران و آبادی منطقه غرب هرمزگان را از آن فارس خواهد کرد و این کار موجب توقف توسعه همه‌جانبهٔ غرب هرمزگان خواهد شد.

نابودی پارک ملی نایبند

مسؤولان استان فارس هدف خود از الحاق این پنج روستا را ایجاد بندر آزاد و منطقه ویژه اقتصادی در این محدوده اعلام کرده‌اند که نیازمند خاک‌برداری و خاک‌ریزی در سطح بسیار وسیع و دگرگونی گسترده در ساختار محیط زیست است در حالی که مناطقی که در مصوبه دولت دهم به‌عنوان بخش‌هایی از هرمزگان برای جداسازی در نظر گرفته شده و مصوب شده‌ است، شامل ۴ کیلومتر از سواحل مرجانی پارسیان و در مجموع ۱۰۰ کیلومتر مربع از اراضی منطقه کوشکنار در غرب پارسیان است که بسیاری از این مناطق تحت مدیریت پارک ملی و بین‌المللی نایبند به‌شمار می‌رود و اساساً دست‌اندازی در حد جابجایی مقداری از خاک این منطقه امکان‌پذیر نیست چه برسد که برخی بخواهند در تصور ایجاد بندر و جاده و تأسیسات در آن باشند.

محرومیت ساحل‌نشینان بیشتر از دریا

با ایجاد بندرگاه و مناطق ویژه اقتصادی که مد نظر مسؤولان استان فارس است، مرزنشینان دریا دل و ساحل‌نشین از نعمت عظیم خدادادی دریا محروم خواهند شد و این نعمت از آن استانی می‌شود که نزدیکترین شهرستان آن بیش از یکصد کیلومتر با دریا فاصله دارد و غرب پارسیان که در مجاورت دریا قرار دارد باید از این نعمت خدادادی دریا محروم شود که به بیکاری بین صیادان منجر خواهد شد.

ملی بودن نام خلیج‌ فارس

خلیج‌ فارس نامی ملی و فرامنطقه‌ای است و هیچ استانی حتی استان‌های برخوردار از پهنه خلیج فارس مانند هرمزگان حق ندارد آن را برای خود مصادره کند چراکه خلیج‌فارس متعلق به همه مردم ایران است و اینکه به‌دلیل آمدن نام فارس در خلیج، بخشی از ساحل خلیج‌ فارس به استان فارس واگذار شود، منطقی نیست.

حالا پس از مدت‌ها آرامش و خاموشی انتزاع، دوباره تنور الحاق داغ و مسؤولان دو استان تریبون موافقت و مخالفت را به دست گرفته و حتی این موضوع نیز به صحن علنی مجلس و تریبون نماز جمعه کشیده شده است.

چرا حرفی می‌زنید که باعث تفرقه شود؟

حجت‌الاسلام محسن ابراهیمی امام جمعه میناب در بخشی از خطبه‌های 30 مهرماه جاری نماز جمعه این شهر گفت: هنوز مصوبه الحاق بخشی از پارسیان به استان فارس تصویب و اجرایی نشده است و برخی از مسؤولان استان فارس باعث اختلاف بین مردم شده‌اند. سکوت کنید تا تفرقه ایجاد نشود.

وی اظهار داشت: چرا برخی از مسؤولان با بی‌تدبیری حرفی می‌زنند که موجب اختلاف در میان مردم شود. اگر شما باالحاق بخشی از استان هرمزگان به فارس صاحب دریا خواهید شد لطفا شما هم بخشی از استان فارس را به هرمزگان الحاق کنید.

انتظار داریم اتصال فارس به خلیج فارس در دولت سیزدهم انجام شود

محسن علی‌زاده نماینده مردم سپیدان و بیضا در استان فارس در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در شیراز با بیان اینکه اتصال فارس به دریای خلیج فارس از نکاتی است که انتظار داریم در دولت سیزدهم انجام شود، گفت: قطعا این مهم به‌عنوان یک آرزوی دیرینه مردم استان است.

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه استان‌هایی که مسیرشان از دریا به نسبت به فارس دورتر است، توانسته‌اند در سال‌های گذشته به دریا متصل شوند، ادامه داد: متاسفانه استان فارس از این مهم محروم مانده و علی‌رغم لحاظ شدن تمام پیوست‌های امنیتی اما استان پهناور فارس هنوز نتوانسته به دریا متصل شود.

مطرح‌کنندگان دوباره طرح انتزاع متوجه منافع ملی نیستند

محمد آشوری نماینده مردم حوزه مرکزی هرمزگان در مجلس در گفت‌وگویی رسانه‌ای اظهار کرد: طرح درخواست‌های غیرمنطقی و غیر اصولی از رئیس جمهور محترم با هدف القای موافقت دولت با یک طرح غیرمنطقی و به حاشیه رفته، تنها یک بازی‌سازی سیاسی است که همگرایی، برادری و زیست همدلانه مردم فارس و هرمزگان در گذر سال‌ها زندگی در کنار یکدیگر را نشانه رفته است.

وی با بیان این که هیچ منطقی پشت انتزاع نیست، عنوان کرد: عاملان به طرح چنین ادعاهایی، متوجه منافع ملی و مبانی توسعه پایدار نیستند و ریاست محترم جمهور نیز به‌خوبی از ماهیت چنین خواسته‌هایی مطلع بوده و نگاه جامعی به مسائل اینچنینی دارند و حتما در بررسی این درخواست مجموعه ملاحضات ملی و منطقه‌ای را در نظر خواهند گرفت.

نماینده مردم بندرعباس ادامه داد: برخی، طرحی را که  سال‌ها است به حاشیه رفته و دولت‌ها آن را بواسطه فقدان توجیه منطقی، علمی و منطقه‌ای متوقف کرده‌اند، با پافشاری و بازی سیاسی به صحنه نگرانی مردم بدل ساخته‌اند و ما در این زمینه تذکرات لازم را در مجلس خواهیم داد.

آشوری بیان داشت: هرمزگان هیچ محدودیتی برای سرمایه‌گذاری و بهره‌مندی از ظرفیت‌های ساحلی خود برای هیچ استان دیگری ایجاد نکرده و این ظرفیت در خدمت توسعه ملی است اما دست درازی به تاریخ و هویت هرمزگان و ایجاد نگرانی در وجود مردم را با هیچ استدلالی نمی‌توان توجیه کرد چرا که هرمزگان با بسیاری از شهرهای جنوبی استان فارس دارای فرهنگ مشترک است.

این عضو مجمع نمایندگان هرمزگان تأکید کرد: هیچ عقل سلیم و اندیشه خرمندانه‌ای نمی‌پذیرد که در شرایط فعلی کشور، موضوعی را مطرح و توسعه دهد که جز نگرانی و تشویش مردم ثمری برای کشور ندارد.

وی تأکید کرد: استدلال‌های 44 گانه‌ای که در سال‌های گذشته به دولتمردان پیشین در زمینه غیرمنطقی و غیراصولی بودن چنین طرحی ارائه کرده بودیم را به مسؤولان کنونی نیز ارائه خواهیم کرد تا بدانند این طرح جز بازی با روان و احساسات مردم ثمری برای دو استان فارس و هرمزگان ندارد و نه تنها به امید، اعتماد و رضایتمندی مردم کمکی نخواهد کرد بلکه سبب ایجاد یک سرخوردگی تاریخی برای مردم می‌شود.

طرح دوباره ماجرای انتزاع وحدت‌شکن است

احمد جباری نماینده مردم پارسیان، بندرلنگه و بستک در مجلس در گفت‌وگویی رسانه‌ای با بیان این که طرح دوباره موضوع انتزاع و الحاق در مورد دو استان فارس و هرمزگان، موضوعی غیرکارشناسی، غیرمنطقی و وحدت‌شکن است، اظهار کرد: طرح چنین مباحثی آنهم هر از گاهی با برخی دستاویزهای سیاسی، در مسیر همگرایی و وحدت عمومی در جامعه نیست.

وی خاطرنشان ساخت: سرمایه‌گذاری و بهره‌برداری از دریا و امکانات کنار آن برای هیچ ایرانی محدودیت ندارد و مناطق ویژه ایجاد شده در پارسیان نیز با همین هدف صورت گرفته و این مناطق پذیرای همه نوع سرمایه‌گذاری مخصوصا از استان همجوار خود است و توجیهی سیاسی و اقتصادی برای آن وجود ندارد.

نماینده مردم غرب هرمزگان در خانه ملت اضافه کرد: برخی شهرهای جنوبی استان فارس نیز متقاضی پیوستن به هرمزگان هستند چرا که قرابت فرهنگی و اجتماعی فراوانی با هرمزگان دارند و اگر برخی اشتیاق پیوستن به دریا دارند، به هرمزگان الحاق شوند.

جباری گفت: در این دولت که عدالت و خدمت مبنای آن قرار دارد، انتظار می‌رود تا با نگاهی کارشناسانه، عدالت‌گرایانه و منطقی به هرمزگان نگریسته شود تا چنین مباحث «تاریخ مصرف گذشته‌ای» فرصت بروز نیابند.

واکنش توئیتری احمد مرادی و منصور آرامی به ماجرای انتزاع

احمد مرادی رئیس مجمع نمایندگان هرمزگان و منصور آرامی عضو کمیسیون عمران مجلس در توئیت‌های جداگانه‌ای به موضوع اظهارات نمایندگان فارس در طرح موضوع اتصال به خلیج فارس واکنش نشان دادند.

احمد مرادی نوشت: اتصال استان فارس به دریا هیچ‌گونه مبنای علمی و منطقی ندارد. ریاست محترم جمهور؛ مردم هرمزگان ثابت کرده‌اند یکپارچه در برابر این تصمیمات غیرکارشناسی و احساسی می‌ایستند.

منصور آرامی نیز در توئیت دیگری نوشت: جناب آقای رئیس‌جمهور مطالبه واقعی مردم هرمزگان بر این است که راه توسعه جنوب کشور کوچک کردن استان‌های ساحلی نیست بلکه تلاش در جهت اجرای عدالت و پیشرفت است.

انتهای پیام/3264

منبع: فارس

کلیدواژه: خلیج فارس استان هرمزگان هرمزگان پارس جنوبی انتزاع اتصال استان فارس به دریا اتصال استان فارس به خلیج فارس شهرستان پارسیان کوشکنار استان هرمزگان مسؤولان استان استان فارس نماینده مردم خلیج فارس خواهد شد دو استان سال ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۴۶۵۸۳۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

یک‌روز برای خلیج همیشه فارس

به دنبال تحرکات و تلاش‌هایی که برای تغییر نام خلیج فارس در جهان صورت گرفت، یک روز در تقویم ملی به نام این خلیج که هویت ملی همه ایرانیان است،نام‌گذاری شد؛ در این گزارش بر آن شدیم تا از پژوهشگرانی یاد کنیم که برای ثبت این روز تلاش کردند و دفاع از این خلیج را دفاع از هویت ملی و اسلامی ایران دانستند.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از هرمزگان، خلیج‌فارس پهنه‌ای آبی با وسعت بیش از ۲۳۷۰۰۰ کیلومتر مربع در آسیای غربی و منطقه خاورمیانه است که در امتداد دریای عمان و در میان ایران و شبه‌جزیره عربستان قرار دارد، این خلیج گرم‌ترین پهنه آبی و سومین خلیج بزرگ جهان محسوب می‌شود و به دلیل وجود منابع نفت و گاز منطقه‌ای مهم و راهبردی در سطح بین‌المللی به شمار می‌رود.

خلیج فارس چه در نقشه‌های کهن و چه در سفرنامه‌های سیاحان، آثار و کتیبه‌های برجا مانده از دوران باستان و حتی احادیث و روایات با همین نام مورد تأکید قرار گرفته است، خلیج فارس را یونانی‌های باستان، پرسیکوس سینوس، عثمانی‌ها، بحر فارس، بحر محیط عجم و بحر ایران، اعراب مسلمان هم آن را الخلیج‌الفارسی و بحر فارس و اروپاییان آن را پرشین گلف نامیده‌اند که همگی دلالت بر اصالت نام خلیج فارس دارد.

کتاب «اسناد نام خلیج فارس، میراثی کهن و جاویدان» فهرست ۳۰۰ کتاب تاریخی جغرافیایی، تفسیر و حدیث را از صدر اسلام تا اوایل سده بیستم که در آن‌ها در زبان عربی بحر فارس و خلیج فارس به‌کار رفته است، فهرست و متن آن‌ها را آورده‌است و حدود هزار نقشه اروپایی و عربی و بیشتر از سی قرارداد امیران و شیوخ و دولت‌های عربی را که نام خلیج فارس را دارند و اعترافات روشنفکران مشهور عربی را جمع‌آوری و منتشر کرده است.

جعل نام خلیج فارس از چه زمانی آغاز شد؟

اریک اوون در کتاب «حباب طلایی» مدعی شد در اسناد و نقشه‌های قدیمی، اثری از نام «خلیج فارس» ندیده است و با توجه به ساکنان اطراف آنکه عمدتاً عرب‌تبار هستند، نام ساختگی دیگری را مطرح کرده است، در سال ۱۲۱۹ خورشیدی، دولت انگلیس نام دریای بریتانیا را برای خلیج فارس به کار برد که توجهی به آن نشد.

جمال عبدالناصر رهبر مصر که با کودتا بر سرکار آمد و حکومت پادشاهی این کشور را ساقط کرد، به همه مدارس و دانشگاه‌های کشورش دستور داد که نام تاریخی خلیج فارس را حذف کنند، همچنین در نامه‌ای از طرف اتحادیه عرب به کشورهای عربی اعلام کرد که در مکاتبات و مکالمات رسمی از عنوان ساختگی (ع ر ب ی) استفاده کنند که این پیشنهاد نه تنها در سازمان‌های بین‌المللی بلکه در کشورهای جهان هرگز مورد توجه قرار نگرفت، این موضوع درحالی است که ملی‌گراترین رهبر جهان عرب در تلگرافی که سال نو قمری را به ابراهیم‌العریض مقام ارشد نظامی بحرین تبریک گفته است به صراحت از عبارت خلیج فارس استفاده می‌کند و می‌نویسد: «استاد بزرگوار «ابراهیم العریض» مسئول نیروی دریایی بحرین در خلیج فارس با کمال خوشحالی و خوشبختی آغاز سال جدید هجری را به جنابعالی تبریک و تهنیت عرض می‌کنم.»

به نظر می‌رسد اقدامات ناصر بیشتر با انگیزه‌های سیاسی و به تنشی که بین او و حکومت وقت ایران بود، ‏ بر می‌گردد و مبتنی بر واقعیت‌های تاریخی نیست، در مرداد ‬۱۳۳۷ زمانی که دولت عراق در مکاتبات رسمی با گمرک ایران از واژه مجعول بهره گرفت، دستور داده شد که از قبول محموله‌هایی که از نام دیگری به جای خلیج فارس استفاده می‌شود، خودداری شود.

بیست‌وپنجمین نشست سران کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس در بحرین برگزار شد که نام شورای همکاری کشورهای خلیج فارس به شورای همکاری کشورهای خلیج ع ر ب ی تغییر داده شد، سال ۱۳۷۱ هنگامی که حیدر ابوبکر العطاس نخست‌وزیر جمهوری یمن در اجلاس سران جنبش عدم تعهد که در جاکارتا پایتخت اندونزی برگزار می‌شد، از نام ساختگی خلیج عربی استفاده کرد، با اعتراض شدید نمایندگان ایرانی روبه‌رو شد، او سرانجام از نمایندگان ایران عذرخواهی کرد، در کنار اینها اقدامات دیگری از سوی برخی کشورهای عربی به ویژه کشورهای حاشیه خلیج فارس و همسایگان عرب در استفاده از عناوین ساختگی انجام شد اما این اقدامات نتیجه‌ای در پی نداشت.

اعتراضات مردمی برای مقابله با تحریف نام خلیج فارس

آبان سال ۱۳۸۳ بود که مؤسسه «نشنال جئوگرافیک» با سابقه بیش از ۱۳۰ سال که یکی از بزرگ‌ترین سازمان‌های علمی و آموزشی در جهان به حساب می‌آید، در اقدامی تعجب‌برانگیز در نسخه ۴۱۶ صفحه‌ای اطلس جدید خود که در (اول اکتبر ۲۰۰۴) منتشر کرد، از نام مجعول «خلیج ع ر ب ی» استفاده کرد.

پتیشن معروف ۱۲۰ هزار امضایی آذر ۱۳۸۳ به مؤسسه نشنال جغرافی و نامه استادان دانشگاه‌ها، نویسندگان، پژوهشگران، منتقدان و شاعران که خواستار عذرخواهی سریع و شفاف مؤسسه «نشنال جئوگرافیک» شدند، موجب شد تا مدیران این مؤسسه ضمن عذرخواهی نسبت به اصلاح اطلس جدید اقدام کنند و در نهایت با فشار و اعتراضات گسترده ایرانیان در سراسر جهان انجمن جغرافیای ملی، مؤسسه نقشه‌های آنلاین خود را اصلاح کرد و عبارت «خلیج ع رب ی» را که در داخل پرانتز در مقابل نام خلیج فارس گنجانده بود حذف کرد و به جای آن در مقابل نام خلیج فارس نوشت: «نامی که بیش از هر چیز برای این خلیج رایج بوده و در طول تاریخ به کار رفته، خلیج فارس است،»

حمیدرضا آصفی، سخنگوی وقت وزارت امور خارجه‌ی کشورمان گفته بود که رئیس این مؤسسه با ارسال نامه‌ای به ایران از این تحریف در نام تاریخی خلیج فارس عذرخواهی کرده بود و اعلام آمادگی کرده بود که این اشتباه را جبران کند، حاکمیت نیز اقدامات لازم را برای تعیین روز ملی خلیج فارس معمول داشت، البته اخراج نماینده مؤسسه نشنال جئوگرافیک از ایران و تعطیلی خبرگزاری الجزیره در تهران و نام‌گذاری اتوبان تهران، قم به اتوبان خلیج فارس از دیگر اقدامات بود، ارسال نامه با ۱۵ هزار امضا به باراک اوباما و وزرای خارجه آمریکا و کانادا، نامه یک میلیون جوان ایرانی به مدیرگوگل ارت را می‌توان از دیگر اقدامات اثرگذار مردمی در حراست از نام خلیج فارس دانست.

ایده‌پرداز روز ملی خلیج فارس چه کسی است؟

بعد از تصویب دهم اردیبهشت به عنوان روز ملی خلیج فارس، سه نویسنده و پژوهشگر کشور در خصوص پیشنهاد این روز مواردی را مطرح کردند و مدعی شدند که پیشنهاد آنها موجب شد تا این روز ملی در تقویم کشور جای گیرد، پیروز مجتهدزاده استاد دانشگاه، جغرافی‌دان، محقق و کارشناس مسائل سیاسی هم از ارائه ایده روز ملی خلیج فارس توسط خود و گروهی از اساتید خبر داده و گفته بود که با تعدادی از اساتید دانشگاه‌های ایران و چند نفر از دانشگاه‌های خارج کشور و اروپا یک مجموعه اینترنتی درست کرده بودیم به نام «خلیج فارس روی خط»، در این اواسط ناگهان یک فکر پیش آمد که تنها راه‌حلی که می‌توانیم در مقابل این تحریفات و تحرکات انجام دهیم در تقویم ملی یک روز را به نام روز ملی خلیج فارس مشخص و نام‌گذاری کنیم و مورد قبول هم واقع شد، رأی‌گیری شد که چه روزی را در نظر بگیریم، روزهای مختلفی پیشنهاد شد، روز نهم آذر که روز بازگشت جزایر به ایران است و روز دهم اردیبهشت که سالروز اخراج پرتغالی‌ها از ایران بود، دولت وقت روز دهم اردیبهشت را تشخیص داد و در جلسه شورای عالی انقلاب فرهنگی و مجلس شورای اسلامی این روز را به تصویب رساند و دهم اردیبهشت روز ملی خلیج فارس نام‌گذاری شد.

محمد عجم یکی دیگر از پژوهشگرانی است که مدعی شد که پیشنهاد نام‌گذاری یک روز به نام روز ملی خلیج فارس از سوی او بوده است، او که متولد سال ۱۳۴۳ در زیبد گناباد و استاد علوم سیاسی و حقوق بین‌الملل بوده، معتقد است چاپ مقالات متعدد با موضوع خلیج فارس در مجلات داخلی و خارجی، تألیف و چاپ کتاب‌هایی همچون «خلیج فارس نامی کهن‌تر از تاریخ و میراث فرهنگی بشریت» و «اسناد نام خلیج فارس، میراثی کهن و جاودان» و نیز حضور در مجامع و سمینارهای بین‌المللی برای دفاع از نام خلیج همیشه فارس، منجر به ثبت روز ملی خلیج فارس در دهم اردیبهشت شد.

محمد عجم دراین‌باره گفته است: «اولین مقاله‌ها درباره تحریف نام خلیج فارس به قلم من است، وبلاگم در سال ۸۱ به نام دریای پارسی، ۸۰ هزار بیننده داشت و درواقع سال‌ها تلاش، سرانجام به ثمر نشست، همان سال، قدم اول و اساسی در کشورمان برداشته شد تا پیش از آن رسانه‌ها از این موضوع استقبال نمی‌کردند، در آن سال در سمینار ملی ژئوماتیک راهکارهای پیشنهادی برای دفاع از این موضوع ارائه شد، در دومین سمینار که یک سال بعد برگزار شد، در مقاله‌ای مبسوط، بر چه باید کرد، تأکید کردم.

در یکی از راهکارهای پیشنهادی، ضرورت یک روز ملی برای خلیج فارس عنوان شد که مورد استقبال حضار قرار گرفت و این مقاله، مقاله برتر آن سمینار شد و از سوی رئیس سازمان نقشه‌برداری و معاون رئیس‌جمهور و مسئولان سازمان جغرافیایی ارتش و اعضای کمیته یکسان‌سازیِ نام‌های جغرافیایی، جایزه ویژه گرفت، همچنین به‌صورت آنلاین در وب‌سایت‌های مختلف و روزنامه‌ها و مجلات داخلی چاپ شد، لایحه و گزارش توجیهی این پیشنهاد را خودم برای شورای عالی خلیج فارس و شورای عالی انقلاب فرهنگی نوشتم تا برای تصویب مخالفتی نشود، پس از پیشنهاد من و همکارانم، نهادهای تصمیم‌گیر و شورای عالی انقلاب فرهنگی، روز دهم اردیبهشت را که روز حاکمیت کامل ایران بر خلیج فارس و بیرون راندن پرتغالی‌هاست، به نام خلیج فارس نام‌گذاری کردند.

جعفر مرادی شهدادی محقق و پژوهشگر هرمزگانی در رابطه با نام‌گذاری یک روز در تقویم ملی به نام خلیج فارس به خبرنگار ایمنا می‌گوید: پس از واقعه نامیمون تحریف نام خلیج فارس از سوی مؤسسه آمریکایی نشنال جئوگرافیک، بر اساس اعتقادات ملی و میهنی خود جهت محافظت از این نام تاریخی در اوایل دی سال ۱۳۸۳ ایده‌ای تحت عنوان نام‌گذاری روز ملی خلیج فارس در تقویم خورشیدی ایران به پیوست چهار طرح دیگر از جمله «ایده طراحی نقشه خلیج فارس بر روی اسکناس، برگزاری جام خلیج فارس، راه‌اندازی موزه خلیج فارس در کرانه‌های جنوبی ایران، مستندسازی جغرافیای تاریخی خلیج فارس، بنادر و جزایر» از سوی من به استاندار وقت هرمزگان ارائه شد.

وی می‌افزاید: در همان مقطع از جانب نماینده عالی دولت در استان طی دو نامه رسمی جداگانه به معاونت سیاسی وزارت کشور (به شماره ثبت ۱۱۴۸۵۱) و اداره کل خلیج فارس وزارت امور خارجه، ارسال و متعاقب آن انتشار این نامه در بیست‌ویکم دی ۱۳۸۳ در نشریه «سفیر جنوب» و همچنین پیگیری‌های انجام شده در نهایت پس از طی پروسه زمانی حدوداً پنج ماهه در اواخر دولت خاتمی این طرح توسط شورای فرهنگ عمومی کشور تصویب و سرانجام مورد تأیید شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز قرار گرفت که تمام مدارک مستند و مستدل در این خصوص موجود است.

این دانش‌آموخته تاریخ ایران با اشاره به سفرش به امارات و یافتن اسنادی در در کتابخانه‌ها و موزه‌های امارات متحده عربی می‌گوید: اسناد موردنظر شامل یک نقشه کاملاً تاریخی از یک نقشه‌نگار اروپایی به همراه پنج اثر مکتوب از یک نویسنده مشهور عرب به نام «محمد مرسی عبدالله» است، پنج اثر مکتوب تحت عناوین تاریخچه امارات متحده عربی و روابط امارات با همسایگان در کتابخانه عمومی دبی وجود دارد که توسط «محمد مرسی عبدالله» نویسنده شهیر عرب بر اساس اسناد وزارت خارجه بریتانیا تدوین شده که در بیشتر صفحات آن به نام «الخلیج الفارسی» اشاره شده است، نقشه مورد نظر که در موزه مردم شناسی دوبی نصب شده است، نقشه‌ای کاملاً تاریخی است که توسط یک جهانگرد و جغرافیدان فنلاندی به نام «آبراهام اٌرتلیوس» در سال ۱۵۷۰ میلادی ترسیم شده است و خلیج فارس تحت عنوان «سینوس پرسیکوس» و با همین رسم‌الخط حروف روی نقشه نگاشته است.

روز ملی خلیج فارس متعلق به ملت ایران است

محمد عجم با بیان اینکه روز ملی خلیج فارس در تقویم ما ایرانیان فقط یک نام نیست بلکه هویتی چند هزار ساله است، می‌گوید: مهمترین هدف این نام‌گذاری آگاه کردن مردم ایران بود و اینکه نسبت به پیشینه این نام آگاهی پیدا کنند، دفاع از خلیج فارس دفاع از هویت ملی و اسلامی ایران است.

پیروز مجتهدزاده هم با گلایه از برگزار نشدن مراسم ملی روز خلیج فارس در برخی سال‌ها می‌گوید: از آن سال که تصویب شد، هر سال دولت‌ها برنامه‌ای برای بزرگداشت روز ملی خلیج فارس برگزار می‌کردند اما در دو سال گذشته برنامه‌ای برگزار نشده است.

مرادی‌شهدادی هم با گلایه از برخی تنگ نظری‌ها درباره برگزاری مراسم روز ملی خلیج فارس می‌گوید: روز ملی خلیج فارس به عنوان نماد هویت ملی ایران متعلق به همه ایرانیان و میهن دوستان است، ایرانیان نسبت به نام خلیج فارس حساس بوده و متعصب هستند اما نامگذاری روز ملی خلیج فارس موجب شد که ایرانیان سراسر دنیا منسجم‌تر از گذشته و با اتحاد و همدلی هر ساله این روز را گرامی بدارند.

به گزارش ایمنا، انتظار پژوهشگرانی که برای ثبت یک روز به نام روز خلیج فارس، روزی که متعلق به همه ملت ایران است، برگزاری مراسمی در شأن این نام بزرگ است، اما متأسفانه در سال‌های اخیر این جشن ملی محدود به یک یا دو استان ساحلی با برنامه‌هایی در حد استان‌ها بوده است و حتی سفر عالی‌ترین مقام وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در این سال‌ها به هر دلیلی لغو شده و حتی مدیران ارشد استان‌ها نیز از حضور در مراسم روز ملی خلیج فارس طفره رفته‌اند.

برگزاری این مراسم برای یادآوری تلاش‌های بزرگانی است که به دنبال حفظ نام خلیج همیشه فارس بوده‌اند و دفاع از این خلیج را دفاع از هویت ملی و اسلامی ایران دانسته‌اند.

کد خبر 748979

دیگر خبرها

  • تجلیل از ۱۳ مخترع برگزیده در جشنواره ملی اختراعات خلیج فارس
  • برگزاری جشنواره بازی‌های محلی و بومی در روستای گورزانگ به مناسبت روز ملی خلیج فارس + تصاویر
  • دیپلماسی و میدان، پای کار «آبیِ ایرانی»/ نگاهی به مواضع مقامات کشوری و لشکری در روز خلیج فارس
  • رژه شناورهای نظامی ایران در سواحل خلیج فارس
  • خلیج فارس نقطه مشترک همه مردم ایران
  • ۸۰ درصد تجارت ما از خلیج فارس است
  • استاندار هرمزگان: خلیج فارس خانه ایرانی‌ها‌ست
  • ملت ایران در برابر تحریف خلیج‌ فارس کوتاه نخواهد آمد
  • دریا منبع قدرت و ثروت است/ ۸۰ درصد تجارت ما از خلیج فارس است
  • یک‌روز برای خلیج همیشه فارس