Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تسنیم»
2024-05-03@15:23:20 GMT

هنر قلم‌زنی از دریچه دوربین تسنیم+تصویر

تاریخ انتشار: ۳ آبان ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۴۸۲۴۴۶

هنر قلم‌زنی از دریچه دوربین تسنیم+تصویر

گروه استان‌ها - نخستین نمایشگاه هنر قلم‌زنی اساتید برجسته و صاحبان فن این رشته در شهر مرزی بانه برپا شد. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از بانه، قلم‌زنی یکی از صنایع دستی قدیمی ایران است که در گروه فلزکاری قرار می‌گیرد. قلم‌زنی در واقع هنر تزیین و کندن نقش و نگار مختلف روی اشیای فلزی به خصوص مس، طلا، نقره و برنج به کمک قلم و ضربه‌ی چکش است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

پیشینه‌ قلم‌زنی را به زمان سکاها یا سیت‌ها نسبت می‌دهند که نژاد آریایی داشته‌اند. قدمت جام طلای حسنلو که در سال 1336کشف شد و دارای نقوش برجسته‌ای چون خدایان سوار بر ارابه است به هزاره‌ی اول بر می‌گردد. جام‌های طلای مارلیک نیز از آثار قلم‌زنی همین دوره هستند.

از دوره‌ی مادها که در سده‌ی هفتم قبل از میلاد در ایران روی کار آمدند، آثار قلم‌زنی اندکی به جای مانده است. با تشکیل حکومت هخامنشی هنر قلم‌زنی نیز متحول شد و بر دوران بعد از خود نیز تأثیر گذاشت. این دوره در واقع اوج هنر فلزکاری است اما به دلیل حمله‌ اسکندر و آتش زدن تخت جمشید آثار زیادی نابود شدند و به دستور اسکندر گداخته و به سکه تبدیل شدند.

در زمان ساسانیان یعنی در سال‌های 224 تا 650میلادی، به دلیل گسترش تجارت میان ایران، یونان و روم، هنر ایران از هنر یونان و روم تأثیر پذیرفت. مرسوم‌ترین ظروف این دوره سینی بود که ساسانیان تصاویر شکار و مراسم پادشاهان مثل مراسم هدیه دادن را روی آن‌ها قلم می‌زدند.

در سده‌های آغازین اسلامی، اعراب، هنر قلم‌زنی دوره‌ ساسانی را مورد تقلید قرار داده و در سده‌های بعد در اثر علاقه‌ هنرمندان ایرانی به مذهب و گرایش آنان به اسلام، با تأثیرپذیری از باورهای اسلام، کم‌کم نقوش طرح‌های بومی و اسطوره‌ای ایرانی جای خود را به خطوط کوفی و آیات و احادیث داد.

انواع سبک‌های قلم‌زنی شامل برجسته‌کاری، نیمه برجسته‌کاری، ریزه قلم‌زنی، حکاکی و مشبک‌کاری است؛ امروزه برای قلم‌زنی نخست داخل یا زیر ظرف یا سینی مورد نظر را که معمولاً از جنس مس یا نقره است از محلول قیر و گچ پر می‌کنند تا سروصدای قلم کمتر به گوش برسد و همچنین مانع از سوراخ شدن ظرف در حین کار شود. سپس نقش مورد نظر را روی ظرف رسم و قلم مناسب را انتخاب کرده و روی سطح ظرف قرار می‌دهند و با چکش بر انتهای قلم می‌کوبند تا شیارها و نقش‌ها با تغییر شدت ضربه روی ظرف ایجاد شوند. پس از ایجاد نقش‌ها، قیر را جدا و روی شیارها گرده زغال می‌ریزند و روی ظرف را با روغن جلای سیاه می‌پوشانند. به این ترتیب نقش‌های قلم‌زده شده به شکل خط‌هایی تیره و مشخص دیده می‌شود.

در همین راستا؛ نخستین نمایشگاه هنر قلمزنی متشکل از 200 قطعه آثار هنری از اساتید برجسته به مدت 4 روز در سالن نمایشگاه مجتمع فرهنگی هنری در این شهر برپا شده و در نوبت صبح و عصر پذیرای بازدیدکنندگان و علاقمندان است، این هنر زیبای ایرانی که با ظرافت و خلاقیت هنرمندانه توسط صاحبان فن این رشته با استفاده از ضربات چکش بر روی فلزاتی همچون مس وقلع، ورشو و برنج خلق می‌شود.
 
فاطمه مروارید نژاد، یکی از هنرمندان قلم‌زنی در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم می‌گوید: بیش از یک هزار و 500هنرجو در استان‌های البرز، تهران، خوزستان و کردستان را آموزش داده‌ام که بسیاری از این هنرجویان مشغول فعالیت در این رشته هستند.

وی با بیان اینکه 18سال است که در این رشته فعالیت می‌کنم، افزود: با استفاده از قلم و چکش هر طرحی را می‌توان روی فلزات مختلف مانند مس، مس سفید، برنج، ورشو، نقره و طلا اجرا کرد.

تسهیلات ویژه "بیمه تکمیلی" صندوق هنر ویژه خبرنگاران و هنرمندان + جدول تعهداتنمایشگاه "باغ جست" و کارگاه نقاشی قلمکاری در اصفهان برگزار شد+ فیلم

در ادامه تصاویری از آثار هنرمندان این رشته را از دریچه دوربین خبرنگار تسنیم ببینید:

انتهای پیام/481/ش

منبع: تسنیم

کلیدواژه: هنر قلم زنی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۴۸۲۴۴۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تمام لوکوموتیو‌های مسافری و باری به دوربین مجهز می‌شود

مدیرکل ایمنی و نظارت بر شبکه راه‌آهن گفت: طبق پیش‌بینی‌ها ظرف ۳ تا ۴ ماه آینده تمام لوکوموتیو‌های مسافری، باری و مانوری به دوربین مجهز شوند.

به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، حمید گوگوچانی، مدیرکل ایمنی و نظارت بر شبکه راه‌آهن، گفت: از اقدامات مهمی که سال گذشته انجام شد و بازخورد خوبی برای بررسی سوانح داشت نصب دوربین در لکوموتیو‌های مسافری بود که این اقدام با دستور مدیرعامل برای نصب دوربین در لکوموتیو‌های باری بخش دولتی و خصوصی هم انجام شد.

مدیرکل ایمنی و نظارت بر شبکه راه‌آهن در ادامه تاکید کرد: به دلیل تنوع بیشتر لکوموتیو‌های باری نسبت به مسافری، این اقدام در مراحل آزمایش اولیه است و پیش‌بینی می‌شود ظرف ۳ تا ۴ ماه آینده تمام لکوموتیو‌های مسافری، باری و مانوری به دوربین مجهز شوند. یک دوربین داخل کابین را رصد می‌کند و برای کمک به مأمورین عملیاتی است و دوربینی که بیرون کابین نصب می‌شود برای پایش زیرساخت و طول خط است.

گوگوچانی خاطرنشان کرد: نصب دوربین به طور ویژه در مراجع خارج از راه آهن اهمیت دارد؛ زیرا بسیاری از برخورد‌ها در سوانح شخص ثالث، خودکشی بود که به دلیل عدم وجود مستندات امکان اثبات نداشتیم که با نصب دوربین این مساله رفع شد و بسیاری از پرونده‌های راه‌آهن شفاف می‌شود.

دیگر خبرها

  • تمام لوکوموتیو‌های مسافری و باری به دوربین مجهز می‌شود
  • ببینید | لحظه ترسناک انفجار و آتش‌سوزی یک مغازه مقابل لنز دوربین مداربسته!
  • تمام لکوموتیوهای مسافری و باری به دوربین مجهز می‌شود
  • امدادرسانی نیرو‌های عملیاتی در دزفول از لنز دوربین شهروند خبرنگار
  • دیدار پرسپولیس و سپاهان از دریچه دوربین ایسنا
  • همسطح سازی و نصب ۳۰ دریچه منهول فاضلاب در بندر امام خمینی
  • آغاز عملیات سمپاشی ١٠ هزار دریچه فاضلاب در نــیــشــابــور
  • گوشی ویوو Y38 5G عرضه شد
  • فوتبال از دریچه فان؛ عثمان دمبله مقابل دورتموند
  • فوتبال از دریچه فان؛ کیم مین جائه مقابل رئال مادرید