Web Analytics Made Easy - Statcounter

امید رحیمی کارشناس مسائل آسیای میانه در گفت‌وگو با خبرنگار سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره انتخابات ریاست جمهوری ازبکستان و تاثیر آن بر ایران، اظهار کرد: جمهوری ازبکستان با ۳۵ میلیون نفر پرجمعیت‌ترین کشور در آسیای مرکزی است و از این حیث، شرکت‌کنندگان در انتخابات ازبکستان به عبارتی نیمی از جمعیت کل منطقه آسیای میانه هستند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

موقعیت جغرافیایی ازبکستان به نحوی است که در مرکز آسیای میانه واقع شده و با هر چهار جمهوری دیگر و افغانستان مرز مشترک دارد.

وی افزود: نتیجه این انتخابات به‌طور قطعی بر روابط ازبکستان با این کشور‌های همسایه و حتی بر روند‌های منطقه‌ای آسیای مرکزی تأثیرگذار خواهد بود. به‌ویژه با توجه به رشد فزاینده‌ای که روابط درون‌منطقه‌ای آسیای مرکزی به ابتکار آقای شوکت میرضیایف پیدا کرده، این موضوع حائز اهمیت است.

رحیمی ادامه داد: اخیراً مقاله‌ای به قلم آقای اکرمجان نعمت‌اف در وب‌سایت موسسه مطالعات استراتژیک و منطقه‌ای نهاد ریاست جمهوری ازبکستان منتشر شد که آمار‌ها و داده‌های قابل تأملی را در زمینه انتخابات ازبکستان ارائه می‌داد. تجارت منطقه‌ای آسیای مرکزی در سال ۲۰۱۹ در مقایسه با سال ۲۰۱۶ (زمان به قدرت رسیدن آقای میرضیایف) ۲.۵ برابر شده و به رقم ۵.۲ میلیارد دلار رسیده است.

کارشناس مسائل آسیای میانه اضافه کرد: در همین بازه تجارت خارجی منطقه نیز ۵۶ درصد رشد را تجربه کرده و جذب سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی هم ۴۰ درصد رشد داشته است. حتی در سفر گردشگران خارجی نیز تحول رخ داده و شمار گردشگران سفر کرده به آسیای مرکزی از ۹.۵ میلیون نفر در سال ۲۰۱۶ به ۱۸.۴ میلیون نفر در سال ۲۰۱۹ رسیده است.

انتخابات ازبکستان بر کشور‌های دیگر در آسیای مرکزی تأثیر گذار است

وی افزود: در کنار این موضوع به ابتکار ازبکستان تقریباً بخش عمده‌ای از اختلافات مرزی برطرف شده و امروز به‌ندرت اخباری در این زمینه با محوریت ازبکستان می‌شنویم. حتی موضوعاتی نظیر بحران آب و اختلافات بین کشور‌های پایین‌دست و بالادست که به‌عنوان یک پتانسیل تنش بزرگ در منطقه از آن یاد می‌شد، در شرف حل‌وفصل است و تنها در یک نمونه، موضع مهم ازبکستان در مورد سد و نیروگاه راغون در تاجیکستان به‌خوبی این موضوع را اثبات کرد. طبیعتاً هیچ‌کدام از کشور‌های منطقه و حتی جامعه بین‌المللی خواستار تغییر این وضعیت نیستند و حتی برای تداوم و تسریع آن تلاش می‌کنند. یکی از فاکتور‌های مهم و تأثیرگذار بر این موضوع انتخابات ازبکستان است.

رحیمی در پاسخ به این سوال که آیا انتخابات ازبکستان می‌تواند بر کشور‌های دیگر در آسیای مرکزی نیز تأثیر بگذارد؟ گفت: بله، از جهاتی می‌توان به این تأثیرگذاری ایجابی نیز اشاره کرد. ازبکستان طی سال‌های اخیر برنامه‌های اصلاحی گسترده‌ای را آغاز کرده که در آسیای مرکزی بی‌سابقه بوده است. این اصلاحات در حوزه‌های گوناگونی به‌تدریج آغاز شده و در حال عمق‌یابی و تثبیت است.

کارشناس مسائل آسیای میانه ادامه داد: در سیاست، فرهنگ، ساختار اجتماعی، ساختار‌های اقتصادی و اصلاح رویه‌های مرتبط با آن، اصلاح قوانین و رویه‌های مذهبی و به‌ویژه در حوزه رسانه‌ها طی این مدت تغییرات و تحولات بسیار زیادی اتفاق افتاده است. همین تغییرات نیز منجر به رشد نسبی ازبکستان در تمام ابعاد شده است. این موضوع باعث شده تا اولاً به‌صورت ایجابی ازبکستان به الگو و نمونه‌ای برای توسعه و اعمال اصلاحات در کشور‌های آسیای مرکزی تبدیل شود. الگویی که در آن‌هم ثبات و امنیت کشور حفظ می‌شود و هم رشد و پیشرفت حاصل می‌شود. 

وی با اشاره به گفتمان‌هایی که درباره قرقیزستان به‌عنوان مهد دموکراسی آسیای میانه و یا سوئیس آسیا در دهه ۱۹۹۰ مطرح می‌شد، اظهار کرد:  اگرچه بسیاری از اصلاحات انجام گرفت، اما تک‌بعدی بودن آن‌ها و عدم رعایت توازن در برخی حوزه‌ها، نتایج مناسبی را در بر نداشت. تحولات سال‌های ۲۰۰۵، ۲۰۱۰ و بعد از آن ۲۰۲۰ شرایط را به‌گونه‌ای تغییر داد که این الگوی اصلاحات دموکراتیک به‌عنوان یک نمونه ناموفق مطرح شود.

رحیمی تصریح کرد:  این الگو با ظهور نخستین نشانه‌های موفق، از سوی نهاد‌های بین‌المللی، کشور‌های دیگر و حتی رسانه‌ها و مراکز مطالعاتی نیز مورد توجه قرار گرفته و در چارچوب‌های متفاوتی در حال اختصاصی‌سازی برای شرایط کشور‌های دیگر است. به عبارت دیگر ازبکستان طی این سال‌ها به مرور یک ویژگی «الهام‌بخشی» یافته است که می‌تواند به اثرگذاری غیرمستقیم بر جمهوری‌های آسیای میانه و حتی فراتر از آن در شوروی سابق نیز دست یابد.

کارشناس مسائل آسیای میانه تاکید کرد: طی این سه سال با بسیاری از کارشناسان آسیای مرکزی از کشور‌هایی غیر از ازبکستان در خصوص وضعیت این کشور‌ها گفتگو داشته‌ام. در بسیاری از این گفتگو‌ها دیگر مثال‌های تغییر وضعیت به سمت الگو‌های آرمانی اروپایی و حتی نسخه‌هایی همچون ترکیه و مالزی نمی‌رود، بلکه نمونه‌های عینی‌تری از آن در ازبکستان مطرح می‌شود. از این منظر، انتخابات ریاست جمهوری به‌عنوان نقطه عطف تمام اصلاحات به‌عنوان یک چارچوب ویژه نگریسته می‌شود.

  وی افزود: شرایط و کیفیت برگزاری  انتخابات نیز نسبت به گذشته تغییر کرده است، به‌نوعی می‌توان گفت این انتخابات نخستین انتخابات ریاست جمهوری در شرایط جدید ازبکستان است. در دسامبر ۲۰۱۶ زمانی که نخستین انتخابات ریاست جمهوری پس از فوت اسلام کریم‌اف، اولین رئیس‌جمهور ازبکستان برگزار شد شرایط خاصی بر ازبکستان حاکم بود. درعین‌حال هیچ‌کدام از اصلاحات ۵ سال اخیر نیز اعمال نشده بود.

رحیمی اضافه کرد: یک نمونه از این شرایط را در آزادی بسیاری از زندانیان، استقلال فعالیت احزاب، ارتقاء شاخص‌های دموکراتیک، نظارت رسانه‌ها و ناظران بین‌المللی بر فرایند برگزاری انتخابات و ... را در انتخابات پارلمانی این کشور در دسامبر ۲۰۱۹ و ژانویه ۲۰۲۰ شاهد بودیم. این انتخابات نیز از جهات مختلفی می‌تواند به مثابه یک الگوی جدید در منطقه آسیای مرکزی تلقی شود. البته در شرایط حاضر هم برخی رسانه‌های غربی انتقاداتی را بعضاً مطرح می‌کنند و طبیعتاً برخی نقایص وجود دارد، که طبیعی است. لکن به‌صورت نسبی و روند رو به رشد برگزاری انتخابات در ازبکستان غیرقابل کتمان است.

روابط دو ملت ایران و ازبکستان با هر نوع مدیریتی، خلل‌ناپذیر است

کارشناس مسائل آسیای میان با اشاره به آیا این انتخابات بر روابط دوجانبه ایران و ازبکستان نیز تأثیر خواهد گذاشت، توضیح داد: به‌طورکلی روابط دو ملت ایران و ازبکستان صرف‌نظر از برگزاری هر انتخابات و یا به قدرت رسیدن هر گروه سیاسی با هر نوع مدیریتی، خلل‌ناپذیر است. ریشه این ارتباطات در تاریخ است، در نوستالژی فرهنگی و تاریخی ایرانیان در سمرقند، بخارا، خیوه و خوارزم و یا در چهره‌ها و بزرگانی نظیر امیر علیشیر نوایی و طبیعتاً در بلندمدت مستثنای از این تحولات است. اما اگر در بازه کوتاه‌مدت و میان‌مدت به این موضوع بنگریم، طبیعتاً این انتخابات تأثیر بسیار مهم و راهبردی بر روابط تهران- تاشکند دارد. روابط دو کشور از سال ۲۰۱۷ به بعد متحول شده و نقطه اصلی این تحول را نیز می‌توان رویکرد‌های جدید ازبکستان در سیاست خارجی و بین‌المللی در نظر گرفت.

رحیمی با بیان اینکه مبادلات تجاری ایران با آسیای مرکزی در حالی طی ۵ سال اخیر روند کاهشی داشته است که در مورد ازبکستان این روند صعودی و رو به رشد بوده و تنها در بازه شیوع بیماری کرونا یک افت نسبی را شاهد بودیم، اظهار کرد:  دو کشور ایران و ازبکستان پروژه‌های راهبردی بلندمدتی را در سطح منطقه‌ای و بین‌المللی تعریف کرده‌اند که کریدور‌های ترانزیتی نظیر موافقتنامه عشق‌آباد، کریدور ترانس‌افغان (با محوریت مسیر ریلی خواف-هرات-مزارشریف-ترمذ) و کریدور بین‌المللی شمال-جنوب تنها بخشی از آن‌ها است. در همین حال عضویت دائم ایران در سازمان همکاری شانگ‌های هم با توجه به همکاری‌ها و دیدگاه‌های مشترک اخیر در موضوع افغانستان بین تهران و تاشکند می‌تواند بسیار تأثیرگذار باشد.

وی افزود: در دیدار آقایان رئیسی و میرضیایف در دوشنبه، نیز بر این موضوع تأکید شد و به‌ویژه در تداوم فرآیند عضویت ایران در سازمان همکاری شانگ‌های که در سال جاری در دوره ریاست ازبکستان بر این سازمان انجام می‌گیرد، این روابط بسیار حائز اهمیت است. تداوم تمام این شرایط و حتی تقویت و تسریع آن به انحاء مختلف از نتیجه انتخابات پیش‌رو در ازبکستان و دیدگاه‌های مردم این کشور برای آینده خود متأثر خواهد بود.

انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: ایران و ازبکستان سازمان شانگهای انتخابات ریاست جمهوری انتخابات ازبکستان ایران و ازبکستان آسیای مرکزی آسیای مرکزی کشور های دیگر بین المللی روابط دو رسانه ها منطقه ای کشور ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۴۸۹۲۱۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کنفرانس ویدویی میان تولیدکنندگان ازبکستان و اصفهان برگزار می‌شود

به گزارش خبرنگار مهر، فرید الدین نصریوف صبح چهارشنبه در دیدار با استاندار اصفهان اظهار کرد: اصفهان نخستین شهر ایران نیست که از آن بازدید می‌کنم اما علاقه من به اصفهان زیبا هیچ‌گاه از قلبم بیرون نخواهد رفت.

وی افزود: روز گذشته بازدید و گفت‌وگوی خوبی در اتاق بازرگانی اصفهان داشتم و با تولیدکنندگان بزرگ اصفهان آشنا و متوجه شدم که تمایل دارند با ازبکستان همکاری و تعامل داشته باشند.

سفیر ازبکستان در جمهوری اسلامی ایران عنوان کرد: سال گذشته مبادلات کالایی میان ازبکستان و ایران بیش از ۵۰۰ میلیون دلار بوده است اما با تعامل رؤسای جمهور دو کشور برنامه‌ریزی شده تا این رقم به بیش از یک میلیارد دلار برسد.

وی ادامه داد: امیدواریم در این تعاملات اصفهان نقش‌آفرینی مؤثری داشته باشد.

سفیر ازبکستان در جمهوری اسلامی ایران گفت: اولویت ما این است که کنفرانس ویدویی با حضور تولیدکنندگان اصفهان و ازبکستان برگزار کنیم و من شخصاً رابط این تعامل خواهم بود.

وی اظهار کرد: امیدوارم همکاری میان دو کشور با محوریت اصفهان روز به روز بیشتر شود و ما در راستای ایجاد این همکاری تلاش خواهیم کرد.

همچنین سیدرضا مرتضوی استاندار اصفهان در این دیدار اظهار کرد: استان اصفهان یکی از مهمترین استان‌های ایران اسلامی است، این استان در بسیاری از حوزه‌های صنعتی، تولیدی و اقتصادی رتبه نخست کشور را دارد.

استاندار اصفهان با بیان اینکه اصفهان مهد فرهنگ و هنر است، اظهار کرد: این استان مهد بسیاری از هنرهای اصیل ایرانی است و هنرمندان متعددی در اصفهان زندگی می‌کنند همچنین هنر صنایع دستی اصفهان در کشور و جهان زبانزد است.

وی گفت: در حوزه علم و فناوری نیز دانشگاه‌های معتبری در اصفهان مستقر هستند همچنین شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان و سایر شهرک‌های صنعتی و تولیدی اصفهان ظرفیت‌های بسیار خوبی را در حوزه علم و فناوری دارند.

استاندار اصفهان خاطرنشان کرد: استان اصفهان در حوزه درمان و پزشکی نیز جایگاه ویژه‌ای دارد به نحوی که بیمارستان‌های ما میزبان گردشگران سلامت هستند.

مرتضوی گفت: استان اصفهان می‌تواند نقش ویژه‌ای در تعاملات میان دو کشور که مورد تأکید رؤسای جمهور ایران و ازبکستان است ایفا کند.

وی ادامه داد: در حال حاضر ما در رتبه هجدهم تعاملات بین‌المللی و تجاری کشور ازبکستان هستیم که لازم است با تعاملات بیشتر زمینه گسترش همکاری‌ها به خوبی شکل بگیرد.

استاندار اصفهان گفت: فراهم کردن زمینه همکاری اتاق بازرگانی ازبکستان با اتاق بازرگانی اصفهان می‌تواند شرایط مناسبی را جهت گسترش ارتباطات و تعاملات ایجاد کند.

مرتضوی خاطرنشان کرد: هفته آینده اصفهان میزبان رؤسای اتاق‌های بازرگانی کشورهای آسیایی است از این رو زمینه مناسبی جهت ایجاد روابط و تعاملات تجاری و اقتصادی فراهم خواهد شد و این موضوع مورد تأکید ما است.

کد خبر 6087479

دیگر خبرها

  • طرح ازبکستان برای کریدور لجستیکی از افغانستان به آسیای مرکزی
  • نقش کارگران در تحقق شعار سال انکار ناپذیر است
  • سمنان در تعریف پیوست فرهنگی الگوی کشور شود
  • انعقاد تفاهم‌نامه جاده‌ای و تقویت مناسبات حمل‌ونقلی با تاجیکستان
  • تفاهم‌نامه جاده‌ای و تقویت مناسبات حمل‌ونقلی با تاجیکستان منعقد شد
  • تأکید بر گسترش تعاملات میان ایران و ازبکستان با محوریت استان اصفهان
  • آماده گسترش روابط با ایران و اصفهان هستیم
  • کنفرانس ویدویی میان تولیدکنندگان ازبکستان و اصفهان برگزار می‌شود
  • تاکید بر توسعه روابط تجاری وبازرگانی اصفهان وازبکستان
  • الهام علی‌اف: متن توافق صلح بین باکو و ایروان وارد جزییات شده است