Web Analytics Made Easy - Statcounter

هادی صابری مدیرعامل تعاونی پارافین ایران در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به این که خوراک واحد‌های تولیدکننده پارافین باید توسط چهار شرکت نفت پارس، ایرانول، سپاهان و بهران تامین شود، بیان کرد: از زمانی که خصوصی سازی در ایران انجام شد، مصوبه‌ای در بند نهم کارگروه اقتصادی در سال ۸۶ به تصویب رسید مبنی بر این که فرمول خوراک لوبکات واحد‌های روغن سازی به صنایع پایین دستی اعم از اسلک وکس، قیر و سایر فرآورده‌ها تعمیم داده شود، اما متاسفانه، چون ضمانت اجرایی برای آن در نظر گرفته نشد، تا امروز این قانون اجرا نشده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

او افزود: علیرغم پیگیری‌هایی که در سطح مجلس، وزارت صنعت و ریاست جمهوری برای تعمیم دادن این فرمول انجام دادیم، تاکنون این اتفاق رخ نداده است. در سال گذشته، شورای رقابت به این مسئله ورود کرد و تشخیص داد که عرضه انحصار دارد و بر همین اساس، فرمولی را برای خوراک اسلک وکس تعیین کرد. این شورا همچنین شرکت‌های روغن سازی را موظف کرد تا آن بخش از محصولشان را که می‌خواهند در بازار داخلی عرضه کنند، عرضه را حتما از طریق بورس انجام دهند.

عرضه محصولات پالایشگاه‌های روغن سازی قانونی نیست

صابری ادامه داد: آن بخش از مصوبه شورای رقابت مبنی بر قیمت گذاری بر اساس فرمول مشخص شده این شورا تا به امروز اجرایی نشده که به همین دلیل، این شورا جریمه مختصری را برای شرکت‌های روغن سازی در نظر گرفت، اما به قدری ناچیز بود که انگار هیچ است. از طرف دیگر، با این مصوبه، دست این شرکت‌ها که تولیدکننده اسلک وکس مورد نیاز تولیدکنندگان پارافین هستند را در صادرات این محصول باز گذاشت.

بیشتر بخوانید:

رقابت ناسالم پالایشگاه‌های روغن سازی با پارافین سازان/ انحراف مسیر عرضه پارافین خارج از بورس

او توضیح داد: عملاً به جای این که مانع از خام فروشی این خوراک شوند، با مصوبه‌ای که صادر کردند، باعث شدند تا شرکت‌های روغن سازی هر مقدار اسلک وکس که خودشان می‌خواهند را برای بازار داخل در بورس عرضه و مابقی را صادر می‌کنند، این کار تولیدکنندگان داخلی را با کمبود خوراک مواجه کرده است. این مشکلات از قبل هم بوده و اکنون با باز گذاشتن دست شرکت‌های روغن ساز، دسترسی تولیدکنندگان به مواد اولیه را سخت‌تر کرد.

مدیرعامل تعاونی پارافین ایران در بخش دیگری از سخنان خود گفت: بورس نیز متاسفانه مشکل دارد، زیرا سازمان بورس فقط به دنبال این است که یک کالا را به بورس بیاورد و بفروشد تا از این محل عایدی داشته باشد. برای این سازمان مهم نیست که آیا عرضه‌ها طبق قانون صورت می‌گیرد یا خیر؟ بنابراین، ضوابط در بورس رعایت نمی‌شود.

صادرات اسلک وکس خام فقط چهار ماه عوارض صادراتی داشت

او تصریح کرد: آن بخشی هم که باید ضمانت اجرا داشته باشد، بسیار ضعیف است یعنی خود قانون مشکل دارد. بار‌ها با شورای رقابت و وزارت صمت مکاتبه داشته ایم، اما تاکنون به نتیجه نرسیده ایم. طولانی شدن این مشکل باعث شده تا بسیاری از کارخانه‌ها تعطیل شوند.  

صابری با بیان این که در بخش پارافین وکس قبل از انقلاب نیاز به واردات داشتیم، اما بعد از انقلاب با افزایش تعداد واحد‌های تولیدکننده، نیاز کشور به واردات پارافین از بین رفته است، گفت: گرید‌های تخصصی بهداشتی و خوراکی پارافین نیز خوشبختانه اکنون در کشور تولید می‌شود و نیازی به واردات نداریم. عمده فعالیت شرکت‌های پارافین سازی نیز به منظور صادرات و ارزآوری صورت می‌گیرد.

او درباره این که در صورت ادامه دار بودن این وضعیت و صادر شدن خوراک اسلک وکس به صورت خام، بازار‌های صادراتی ایران دچار چه تغییراتی می‌شوند، گفت: کشور‌های واردکننده این کالا به تدریج در حال تبدیل شدن به تولیدکننده پارافین هستند و این یعنی، کارگران آن‌ها شاغل می‌شوند و کارگران ایرانی بیکار.

این فعال صنعت پارافین افزود: از نظر ارزآوری نیز، صنعت پارافین در سال‌های اوج فعالیتش، سالیانه حدود ۵۰۰ میلیون دلار ارزآوری داشته، اما این رقم اکنون بسیار کم شده است.

او همچنین گفت: در سال ۹۰ گزارشی را تنظیم و تحویل به هیئت دولت دادیم که بر مبنای آن، برای یک مدت کوتاه برای صادرات اسلک وکس عوارضی وضع شد. این قانون فقط چهار ماه اجرایی شد و دوباره به روال قبل برگشت. در آن گزارش ذکر شده بود که بر مبنای آمار‌های دریافتی از وزارت صنایع، ۱۲۰ واحد پارافین ساز دارای پروانه بهره برداری بودند، اکنون از این تعداد، ۷۰ کارخانه تعطیل شده اند و مابقی نیز با ظرفیت‌های ۲۰ تا ۳۰ درصد فعالیت می‌کنند.

انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: پارافین سازی وزارت نفت مواد اولیه صادرات کالا روغن سازی شرکت های روغن شورای رقابت شرکت ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۴۹۳۳۹۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

وزارت صنعت بین تامین مواد اولیه با قیمت مناسب برای خودروساز تعادل برقرار کند

روح‌الله عباسپور سخنگوی کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با پارس نیوز، درباره اینکه خودروسازان بیان می‌کنند مواد اولیه موردنیاز تولید مانند فولاد و پتروشیمی دلاری است اما این شرکت ها باید محصولات خود را ریالی به فروش رسانند، گفت: برخی از مواد اولیه موردنیاز خودروسازان مانند فولاد و پتروشیمی آلومینیوم و مس، دلاری قیمت گذاری می شود که این نکته خودروسازان درست است.

وی ادامه داد: برای ساماندهی این وضعیت که هم خودروساز متحمل ضرر نشود و هم مردم بتوانند خودرو را با قیمت مناسب خریداری کنند، باید بین خودروساز و تولیدکننده موادی مانند فولاد، هماهنگی ایجاد شود که دولت متولی این هماهنگی است.

سخنگوی کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: وزارت صنعت، معدن و تجارت باید در این زمینه سیاست‌گذاری مناسبی داشته باشد و بین تامین مواد اولیه با قیمت مناسب برای خودروساز تعادل برقرار کند.

عباسپور با بیان اینکه دولت باید بین خودروسازان و فولادی‌ها و... تنظیم‌گری کند، تصریح کرد: سازمان تعزیرات حکومتی باید بر قیمت فولاد و سایر مواد اولیه تولید نظارت درستی داشته باشد تا در این زنجیره خودروسازان نیز ضرر نکنند.

دیگر خبرها

  • کشف ۲۵ تن مواد اولیه لوازم آرایشی قاچاق در اشتهارد
  • بازار سیاه تایر از بین می رود/ تقاضا برای خرید کاهشی شد
  • ماکودا ؛ پیشنهادی جذاب، لذیذ و خوشمزه
  • شرکت عمران شهر جدید پردیس از سازندگان متعهد حمایت می‌کند
  • تاثیر ۲۰ درصدی روغن موتور در رشد قیمت کرایه حمل و نقل
  • وزارت صنعت بین تامین مواد اولیه با قیمت مناسب برای خودروساز تعادل برقرار کند
  • صعود آینده‌سازان نجف‌آباد به لیگ دسته یک هندبال کشور
  • توزیع مدل خاصی از قلیان تحت نظارت وزارت بهداشت | دسترسی به قلیان اکسیژن در این ۱۰ استان
  • چه تعداد عرضه اولیه در سال ۱۴۰۳ انجام میگیرد؟
  • چه تعداد عرضه اولیه، امسال در دستور کار سازمان بورس است؟