Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فارس»
2024-05-04@03:12:52 GMT

تجربه گذار: سال­های آغاز معلمی

تاریخ انتشار: ۴ آبان ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۴۹۵۸۰۱

تجربه گذار: سال­های آغاز معلمی

 

منصوره ایران­ نژاد

شوک گذار: سال های آغاز معلمی

معلم شدن تجربه گذار از آموزش پیش از خدمت به حرفه معلمی است.

 

معلم شدن تجربه گذار از آموزش پیش از خدمت به حرفه معلمی است. این گذار موجب تغییر نقش و حرکت معرفت شناسانه از آگاهی در باب تدریس به واسطه مطالعه رسمی به آگاهی از چگونه تدریس کردن در مواجهه با چالش های روزانه مدرسه و کلاس درس می شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این باره محققان به مسائل حادی اشاره می­ کنند که معلمان بعد از اتمام آموزش پیش از خدمت، تجربه می کنند، پدیده ای که از آن تحت عنوان «شوک گذار»، «شوک عملی»، «تجربه غرق­شدن و شناکردن» نام می­ برند. این تعابیر، به خوبی ویژگی سال­های نخستین معلمی را نشان می­ دهد؛ زیرا بیش­ترین فشار و سختی که معلمان در طول زندگی حرفه­ ای خود تحمل می­ کنند، در سال­های آغاز کارشان است. از یک سو شدت فشار ناشی از مواجه­ شدن با پدیده­ های رایج در دنیای معلمی و مسائل و مشکلاتی

محققان به مسائل حادی اشاره می­ کنند که معلمان بعد از اتمام آموزش پیش از خدمت، تجربه می کنند، پدیده ای که از آن تحت عنوان «شوک گذار»، «شوک عملی»، «تجربه غرق­شدن و شناکردن» نام می­ برند.

 

که نومعلمان به طور ویژه تجربه می­ کنند، ممکن است تدریس را برای نومعلم به امری هولناک و تجربه بی­ کس و تنهایی تبدیل نموده و به غرق شدن معلم در مشکلات ختم شود. در نتیجه وی پس از تلاش و کشمکش بسیار، اغلب اعتماد به نفس و توان خود را در برابر موقعیت­ های تنش ­زا از دست داده و دچار ناکامی و سرخوردگی می­ شود.

از­دیگر­سو، هر نومعلمی، برای نجات از موقعیت­ های سخت و به اصطلاح «شناکردن» از میان امواج مشکلات در تلاش است. او در سال­های اول شغلش دائما از خود می­ پرسد شغلش را چگونه دنبال کند تا بتواند در انجام ­دادن وظیفه­ اش موفق شود؛ او دغدغه ­های متعددی دارد که معمولا با بی­ صبری آمیخته به نگرانی به دنبال رفع آن­هاست. از این رو، این دوره، به عنوان چالش ­انگیزترین، هیجان ­انگیزترین و آسیب­ زننده ­ترین دوره برای نومعلمان شناخته می­ شود.

این دوره، به عنوان چالش ­انگیزترین، هیجان­ انگیزترین و آسیب ­زننده­ ترین دوره برای نومعلمان شناخته می ­شود.

 

گرچه بخشی از چالش ­ها ممکن است به خاطر کاستی ­های آموزش پیش ­از­خدمت باشد، اما بسیاری از محققان معتقدند که موضوعاتی وجود دارد که قبل از پذیرش مسئولیت به عنوان یک معلم، نمی­ توان به طور کامل بر آن مسلط شد. به ­عبارت­ دیگر،

 آموزش پیش ­از­خدمت، نومعلمان را با واقعیت پیچیده ­ای که در سال­ های نخست تدریس با آن مواجهند، آماده نمی­ کند.

 

آموزش پیش­ از­خدمت، نومعلمان را با واقعیت پیچیده­ ای که در سال­های نخست تدریس با آن مواجهند، آماده نمی­ کند. حتی برنامه پیش­ از­خدمت کاملاً سازمان­ یافته نیز نمی­ تواند سبب جبران برنامه آغازخدمت منظم در مراحل اولیه سازگاری نومعلمان با تمام خواسته­ های حرفه خود شود. چرا که موقعیت‎های واقعی عمل دارای تفاوت‎هایی بارز با آنچه در نظریه‎ها مطرح می‌شود، است و بکاربستن شایستگی کسب شده از تحصیل دانشگاهی در محیط واقعی مدرسه، فعالیتی اجتهادی و موقعیت محور است.

 

بکاربستن شایستگی کسب شده از تحصیل دانشگاهی در محیط واقعی مدرسه، فعالیتی اجتهادی و موقعیت محور است.

 

چالش های نومعلمان

کنکاش در تجربه نومعلمان، حکایت از این دارد که نومعلمان در سال­های نخست خدمت با چالش های متعددی نظیر چالش های فردی، چالش­ های حرفه­ ای، چالش­ های اجتماعی و حتی خانوادگی مواجهند. چالش­های فردی نومعلمان شامل تنش و اضطراب در اوایل خدمت و احساس رهاشدگی و بی­ کسی است. از سوی دیگر، فقدان حمایت عاطفی و حرف ه­ای مدیر و همکاران با تجربه نیز بر شدت چالش­ های فردی نومعلم می افزاید. چالش­ های حرفه­ ای نومعلمان شامل ناتوانی مدیریت و کنترل کلاس درس با جمعیت زیاد و شاگردان، تسلط ناکافی بر محتوای دروس و روش تدریس مؤثر، آشنایی ناکافی بر ارزشیابی و بازخورد شاگردان، چگونگی رفع مشکلات شاگردان، پذیرفته­ نشدن توسط اولیا به خاطر سن و تجربه کم است. چالش­ های اجتماعی نومعلمان نیز شامل ناآشنایی با مدرسه، ناآشنایی با رویه­ های مدرسه، ناآشنایی با نحوه مشارکت در طرح­ های پژوهشی است. علاوه بر این، بسیاری از نومعلمان به دلیل عدم تعادل میان کار و خانواده دچار مشکلات خانوادگی نیز می­ شوند.

نومعلمان در سال­های نخست خدمت با چالش های متعددی نظیر چالش های فردی، چالش­ های حرفه­ای، چالش­ های اجتماعی و حتی خانوادگی مواجهند.

 

اهمیت برنامه‎های حمایت حرفه‎ای از نومعلمان

سوابق پژوهشی نشان می­ دهد که ادبیات مربوط به برنامه های حمایتی نومعلمان ریشه در دهه 1950 و 1960 در ایالات متحده دارد، که تحصیلات اجباری و استانداردهای حرفه­ ای معلمان در دوره پس از جنگ مورد سؤال قرار گرفته است. ابا این حال، آغازخدمت نومعلمان از ابتدای دهه 1980 و 1990 در متون تخصصی مورد توجه جدی قرار گرفته است و محققان فراوانی به توصیف تجربیات گذار از دانشجو­بودن به معلم­ شدن پرداختند و بر اهمیت برنامه­ هایی برای حمایت از نومعلمان تأکید نمودند.

 

با وجود پیشینه «آغازخدمت نومعلمان»، در مورد اصطلاح و تعریف خاص برنامه آغازخدمت هنوز ابهام وجود دارد و درک مشترکی از برنامه آغازخدمت یا برنامه های حمایتی برای نومعلمان وجود ندارد. با این حال، به زعم OECD برنامه های آغازخدمت فرآیندی است که برای حمایت اولیه نومعلمان طراحی شده است و ممکن است به صورت برنامه های رسمی و یا غیررسمی و فعالیت­های جداگانه برای حمایت از نومعلمان تنظیم شود، اما این فرآیند و فعالیت­ ها باید به عنوان بخشی از یادگیری حرفه­ ای مداوم معلمان طراحی شود.

برنامه های آغازخدمت فرآیندی است که برای حمایت اولیه نومعلمان طراحی شده است و ممکن است به صورت برنامه های رسمی و یا غیررسمی و فعالیت­های جداگانه برای حمایت از نومعلمان تنظیم شود.

 

 

نتایج پژوهش ها نشان می­ دهد که؛ حمایت از «برنامه‎های آغازخدمت نومعلمان» به دلیل تسهیل «گذار از دانشجو معلمی» و ورود به عرصه «معلمی»، کاهش فرسودگی نومعلمان، و رفع موانعی که بسیاری از نومعلمان در سال­های ورود به معلمی با آن روبرویند در سطح بین المللی مورد توجه فراوانی قرار گرفته است و در اکثر کشور­های پیشرفته، آغازخدمت معلمان به عنوان یک دوره مجزا همانند دوره پیش از خدمت و ضمن خدمت شناخته شده است و بخش رسمی و پایانی برنامه تربیت معلم می باشد و در این دوره تلاش

برنامه های آغازخدمت به دلیل تسهیل «گذار از دانشجو معلمی» و ورود به عرصه «معلمی»، کاهش فرسودگی نومعلمان، و رفع چالش های سال­های آغازمعلمی حائز اهمیت می باشد.

 

می شود که قابلیت­ های حرفه­ ای در بعد هنری و یا از نوع هنری مورد توجه و تأکید قرار می گیرد، از این باب که برای نخستین بار مسئولیت اصلی تدریس بر عهده نومعلم گذاشته شده و او باید ظرفیت ها و قابلیت های کسب شده در مرحله پیشین را در حین عمل تدریس بکار بندد و تلاش می شود که خلائی اساسی که در برنامه­ های جاری تربیت معلم شناسایی شده برطرف شود و در نتیجه نومعلمان پدیده شوک گذار را که قبل از این اشاره شد، تا حدودی با موفقیت پشت سر می گذارند.

غفلت از این مؤلفه  خسارت های زیادی را در شکل فرسایش شغلی و خروج زودهنگام از حرفه معلمی به بار می آورد. با خروج زود هنگام معلم از چرخه تعلیم و تربیت، گوئی تمام سرمایه­ گذاری ­ها به باد داده شده و فنا می ­شود.

 

در حالی که در ایران آموزش­ های آغازخدمت به شکل طبیعی به آموزش ­های ضمن­ خدمت که آن هم در آموزش و پرورش سامان می یابد وصل می شود. غفلت از این مؤلفه که به دلیل ماهیت ضمن خدمتی قائل شدن برای آن از دستور کار تربیت معلم پیش از خدمت خارج می ماند خسارت های زیادی را در شکل فرسایش شغلی و خروج زودهنگام از حرفه معلمی به بار می آورد. با خروج زود هنگام معلم از چرخه تعلیم و تربیت، گوئی تمام سرمایه­ گذاری­ ها به باد داده شده و فنا می­ شود.

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: نومعلمان برنامه های حمایتی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۴۹۵۸۰۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۶۰ هکتار به فضای سبز سنندج اضافه می‌شود

ایسنا/کردستان شهردار سنندج گفت: امسال براساس برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته ۶۰ هکتار به سرانه فضای سبز شهر سنندج اضافه می‌شود.

سیدانور رشیدی امروز پنجشنبه (۱۲ اردیبهشت) در نشست اعضای شورای اسلامی شهر با استاندار کردستان که با حضور فرماندار سنندج و جمعی از مسئولان استانی برگزار شد، اظهار کرد: امسال با عنوان «جهش تولید با مشارکت مردم» از سوی مقام معظم رهبری نام گذاری شده است در راستای تحقق این شعار و حمایت از تولید در برنامه‌ریزی‌ها و اقدامات شهرداری از اجرای پروژه‌های عمرانی گرفته تا برگزاری برنامه‌های فرهنگی و غیره سعی کرده‌ایم از تولیدات داخل استان استفاده کنیم.

وی با اشاره به مشارکت و استقبال شهروندان از برنامه‌های فرهنگی شهرداری، گفت: مردم همواره محور اصلی برنامه ها و اقدامات شهرداری سنندج بوده و همراهی آنها موجب دلگرمی بیشتر ما در مسیر خدمت‌رسانی است.

شهردار سنندج اضافه کرد: در راستای امیدآفرینی در سطح شهر، مدیریت شهری سنندج برنامه‌های خود را در سه مولفه اقدامات کوتاه‌مدت، میان‌مدت و بلندمدت در حوزه‌های مختلف تعریف کرده است.

رشیدی با اشاره به اقدامات شهرداری در حوزه توسعه فضای سبز، نهضت آسفالت و پروژه‌های عمرانی در شهر سنندج، اظهار کرد: سال گذشته در قالب نهضت آسفالت یک میلیون و ۵۰۰ هزار مترمربع از معابر اصلی، خیابان‌ها، کوچه‌ها در سطح شهر آسفالت شد و برنامه امسال انجام بیش از ۲ میلیون مترمربع با محوریت مناطق کم برخوردار است.

وی تصریح کرد: اجرای پارک‌های بزرگ مقیاس و پارک‌های درون‌محلی در سال گذشته در کنار ارتقای سرانه فضای سبز امیدآفرینی خوبی در بین مردم ایجاد کرد که امسال نیز این مهم استمرار پیدا می‌کند.

وی اعلام کرد: سال گذشته پارک ۲۰ هکتاری روجیار و پارک ۴ هکتاری لاوان افتتاح شد که امسال نیز فاز اول پارک ۳۶ هکتاری پیرچنار، پارک ۲۰ هکتاری نیشتمان و سه هکتاری نایسر و ۲۰ پارک درون محلی دیگر به بهره‌برداری می‌رسد.

شهردار سنندج بیان کرد: از تمام ظرفیت‌هایی که در اختیار داریم در مسیر خدمت به شهر و شهروندان بهره می‌گیریم.

وی اضافه کرد: هرآنچه در یکی دو سال اخیر در سطح شهر در حوزه فضای سبز، آسفالت، پروژه‌های عمرانی و غیره انجام شده است امسال با تلاش مضاعف و شبانه روزی به صورت هدفمندتر استمرار پیدا می‌کند.

رشیدی تصریح کرد: اقدامات انجام گرفته با وجود تمام مشکلات و تنگناهای اقتصادی حاصل کار تیمی و برنامه‌ریزی هدفمند بوده گرچه ادعا نمی‌کنیم تمام مشکلات رفع شده است اما هرآنچه در توان و بضاعت داشته‌ایم را در خدمت شهر و شهروندان بکار خواهیم گرفت.

وی در ادامه با اشاره به اجرای طرح ساماندهی وانت‌های میوه‌فروش و دست‌فروشان در سنندج، گفت: تمام توان خود را برای اجرای موفق این طرح به کار می‌گیریم البته در این راستا نیازمند همراهی و همدلی دستگاه‌های مختلف به ویژه نیروی انتظامی هستیم.

وی ادامه داد: هدف خدمت به شهر و شهروندان است و در این راستا هرگز خود را درگیر برخی حاشیه‌سازی‌ها نمی‌کنیم، اما در موقع خود اگر نیاز باشد به برخی سم‌پاشی‌هایی که در فضای مجازی صورت می‌گیرد پاسخ خواهیم داد.

وی تصریح کرد: معتقدیم در فرصت باقیمانده از عمر دولت سیزدهم باید هرآنچه در توان داریم را برای رفع برخی مشکلات و توسعه و آبادانی بکار گیریم زمانی برای فرصت‌سوزی و جواب دادن به حاشیه‌سازی فضای مجازی نداریم.

وی اضافه کرد: اینکه برخی افراد احساس می‌کنند منافعشان به خطر افتاده است می‌خواهند در مسیر خدمت به شهروندان در مانع ایجاد کنند طبیعی است جواب آنها با سند و مدرک در زمان خود خواهیم داد.

شهرداری سنندج ۲۰ هکتار زمین مسکونی از راه و شهرسازی طلب دارد

رئیس شورای شهر سنندج گفت: شهرداری سنندج ۲۰ هکتار زمین خالص مسکونی از راه و شهرسازی طلب دارد که اگر این مطالبات به شهرداری بازگردانده شود تحول جدی را در حوزه توسعه و عمران شهری در مرکز استان شاهد خواهیم بود.

 عزت رضایی در ادامه این نشست که با حضور فرماندار و شهردار سنندج و جمعی از مسئولان استانی برگزار شد، اظهار کرد: شورا اصلی عقلی است که هم در کتاب و هم در سنت بر آن تاکید شده است.

وی تصریح کرد: در سال گذشته شورای اسلامی شهر سنندج ۹۶ جلسه رسمی با ۲۵۲ مصوبه داشت که ۱۲۲ مصوبه آن تایید و ۴ مصوبه به شورای حل اختلاف ارجاع شده است.

وی افزود: ۳ هزار و ۷۳۳ نامه در سال گذشته از سوی شورای اسلامی شهر سنندج به دستگاه‌ها و سازمان‌های مختلف ارسال شده است.

رئیس شورای شهر سنندج رضایتمندی مردم را سرلوحه اصلی کار شورای دور ششم در سنندج عنوان کرد و خطاب به استاندار کردستان گفت: در زمینه طرح جامع شهری، کمیسیون ماده ۵، مطالبه شهرداری از دستگاه‌های مختلف مانند راه و شهرسازی و سرشماری شهر سنندج مشکلاتی وجود دارد که نیازمند رسیدگی و تصمیم‌گیری جدی است.

وی عنوان کرد: شهرداری سنندج ۲۰ هکتار زمین خالص مسکونی از راه و شهرسازی طلب دارد که اگر این مطالبات به شهرداری بازگردانده شود تحول جدی را در حوزه توسعه و عمران شهری در مرکز استان شاهد خواهیم بود.

 وی در ادامه با اشاره به مشکل کمبود زمین مسکونی در شهر سنندج به خاطر توپوگرافی کاسه‌ای شکل آن، افزود: زیرساخت‌های عمرانی و فرهنگی با توجه به اینکه سنندج شهر فرهنگی است نیاز ضروری بوده و باید با تخصیص اعتبارات خاص و جهشی اقدامات اساسی در این خصوص انجام گیرد.

رئیس شورای شهر سنندج با انتقاد از عدم حضور و مشارکت مسوولان و متولیان دستگاه‌های فرهنگی استان در برنامه‌های هفته سنه، گفت: اینکه مسئولان و متولیان فرهنگی از جمله مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی در مراسمات روز و هفته فرهنگی سنه و سایر برنامه‌های فرهنگی شهرداری و شورا حضور ندارند، باید در این زمینه پاسخگو باشند.

وی تصریح کرد: ما به عنوان شورای شهر و نماینده مردم در شورای اسلامی انتظار داریم که ادارات خدمات‌رسان بیشتر در خدمت مردم و شهر باشند اما متاسفانه شاهد کم‌کاری‌های این دستگاه و شکایات مردم در این زمینه هستیم.

وی اضافه کرد: آلاینده‌های زیست‌محیطی ناشی از واحدهای صنعتی بزرگ مانند پتروشیمی آسیب جدی به شهر وارد کرده انتظار داریم میزان آلایندگی این واحدهای صنعتی در یک آزمایشگاه بی‌طرف بررسی شود.

وی افزود: در دوره ششم شورا به گواه مستندات مشکل ۲۰ ساله چندین تعاونی حل شده و تعداد زیادی از همشهریان به حق و حقوق خود رسیده‌اند.

وی با اشاره به ایثارگری مرحوم آرمان بنفشی در نجات چهار نفر گفت: در همین راستا با تصمیم شورا و شهرداری بلواری در ناحیه منفصل شهری ننله به نام وی نام‌گذاری و سردیس آن مرحوم نصب می‌شود.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • آغاز ثبت‌ نام سربازان برای دریافت مشوق‌ های مهارت‌ آموزی از شنبه
  • مراکز علمی طرح و برنامه علمی برای تحقق شعار سال را داشته باشند
  • ۶۰ هکتار به فضای سبز سنندج اضافه می‌شود
  • حسابرسی داده‌محور و توسعه حسابرسی رایانه‌ای در اولویت است
  • نگاهی به فصل دوم مسابقه معمایی موزیکال «صداتو» / نغمه‌ای در دل معمای موسیقی
  • چالش حضور برنامه‌ریزی نشده اتباع خارجی در پردیس
  • عکاسی فیلم هیچ‌گاه نمی‌میرد/ سینما و تئاتر هنر فردی نیست
  • عشق معلمی دَربیابان
  • معلمی؛ همیشگی ترین عشق است
  • عشقی فراتر از خدمت.../ماندن در منطقه محروم؛ به واسطه عشق به دانش‌آموزان