Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-02@02:49:28 GMT

روابط ایران و عربستان بر مدار تنش زدایی

تاریخ انتشار: ۵ آبان ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۵۰۴۵۵۲

روابط ایران و عربستان بر مدار تنش زدایی

به گزارش ایرنا، با سپری شدن حدود ۶  سال از قطع روابط دیپلماتیک عربستان و ایران، اکنون چند ماهی است که دو کشور مذاکراتی را به میزبانی عراق با هدف بهبود روابط انجام داده‌اند. در واقع از ابتدای سال جاری تاکنون۴ دور مذاکره در بغداد برگزار شده است و گزارش ها نشان از این دارد که روند گفت‌و گوها مثبت بوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

«برهم صالح» رییس جمهوری عراق چندی پیش اعلام کرد مذاکرات ایران و عربستان پیشرفت خوبی داشته است و عراق و منطقه نیازمند این موضوع هستند. وی تاکید کرد همچنان چالش‌ هایی مقابل این گفت وگوها وجود دارد، اما امیدواریم که گشایش بزرگ به وجود بیاید و این گفت و گوها ادامه داشته باشد. مقام‌ های تهران و ریاض هم درباره روند گفت و گوهای دوجانبه نظر مثبتی دارند و در این ارتباط پیام ‌های مثبتی ارسال می‌کنند. آخرین نمونه از پیام ها را «فیصل بن فرحان» وزیر امور خارجه عربستان در سفر به آمریکا و در گفت و گو با روزنامه «فایننشال تایمز» ارسال کرد. وی با «صمیمانه» و «اکتشافی» خواندن روند مذاکرات میان دو طرف گفت: این مذاکرات دوستانه بوده ولی تاکنون نتایج ملموسی به همراه نداشته است. ما نسبت به این گفتگوها جدی هستیم. ما همواره گفته‌ایم که می‌خواهیم راهی برای باثبات کردن منطقه بیابیم.

مقامات جمهوری اسلامی ایران نیز همواره این موضوع را اعلام کرده‌اند که خواهان بهترین روابط با کشورهای منطقه هستند و این جزو اولویت‌ های سیاست خارجی ایران بوده است. در دولت سیزدهم نیز تعامل و ارتباط با همسایگان از اهمیت جدی برخوردار است. «حسین امیرعبداللهیان» وزیر  امور خارجه جمهوری اسلامی شانزدهم مهرماه در نشست مطبوعاتی خود با خبرنگاران در لبنان گفت: مذاکرات ایران و عربستان در مسیر درست خود قرار دارد و نیازمند گفت‌وگوهای بیشتر در این زمینه است.

دست برتر ایران در مذاکره با سعودی‌ ها

بسیاری از کارشناسان معتقدند که عربستان با توجه به تجربیات سال های اخیر در تحولات سوریه، لبنان، یمن، قطر و ... اکنون به این نتیجه رسیده که نمی‌تواند در برابر واقعیت های موجود منطقه راهبرد گذشته خود را ادامه دهد. اکنون دیگر آمریکا مانند دوره «ترامپ»، از عربستان در جنگ یمن حمایت نمی‌کند و واشنگتن جنگ افزارهای خود را از این کشور خارج کرده است.  با توجه به این واقعیت ها ریاض تصمیم گرفته که رویکرد جدیدی اتخاذ کند. در همین چارچوب تاکنون ۴ دور مذاکرات بین مقامات ایران و عربستان برگزار شده است.

«محمد مصطفی العمرانی» تحلیلگر یمنی در بخشی از گزارش خود درباره مذاکرات ایران و عربستان نوشت: ایران اکنون در شرایطی با عربستان مذاکره می‌کند که در تحولات منطقه دست برتر را دارد. این مذاکره در شرایطی انجام می‌گیرد که دولت کنونی آمریکا در حال خارج کردن نیروهای این کشور از منطقه است و حمایت نظامی آمریکا از عربستان در جنگ یمن را متوقف کرده است. این در شرایطی است که ایران در سایه همکاری با کشور چین به عنوان یک قدرت برتر جهانی، دست برتر را در مذاکرات دارد و به مرحله‌ای رسیده است که می‌تواند شرط‌های خود را تحمیل کند.

«شاکر احمد» نویسنده و تحلیلگر اماراتی هم به تارنمای «الخلیج اونلاین» امارات گفت: افزایش حمله های گروه انصارالله یمن به سرزمین های عربستان این کشور را وادار ساخته است به دنبال راه حلی برای حل مشکلات خود با ایران باشد. عربستان این موضوع را درک کرده است که ایران در یمن نقش اساسی دارد. واقعیت ها نشان می دهد که ایران در شماری از پرونده های منطقه دستاوردهایی داشته است و عربستان به عنوان بازنده بزرگ این پرونده ها اکنون به دنبال راهی برای رهایی از جنگ یمن است.

روزنامه فرامنطقه ای «العرب» نیز در بخشی از گزارش خود آورد: تحلیلگران می گویند تلاش های دیپلماسی نشان می دهد که ریاض به این موضوع پی برده است که سیاست «فشار حداکثری» ترامپ علیه ایران برای امتیازگیری از این کشور راه به جایی نبرده است. همچنین روابط ریاض با واشنگتن در مقایسه با دوره ترامپ با تنش هایی همراه شده است. زیرا «جوبایدن» تلاش می کند در زمینه مسائل حقوق بشری ریاض را زیر فشار قرار دهد. در چنین شرایطی ریاض برای کاهش تنش ها در بسیاری از جبهه های خاورمیانه تحرکاتی را انجام داده است. این کشور پس از سه سال قطع روابط با قطر با این کشور آشتی کرده است. هدف اصلی عربستان از از تحرکات دیپلماتیک رهایی خود از جنگ یمن است.

 اعتماد سازی و مذاکره عربستان و ایران تحقق بخش منافع همه کشورهای منطقه

تحلیلگران معتقدند ایران و عربستان از نقاط مشترک برای مذاکره و رسیدن به تفاهم برخوردار هستند. اگر این دو کشور بتوانند با اعتمادسازی تنش ها را حل کنند این موضوع مهم می تواند بنیانی پایدار را شکل دهد تا زمینه برای حل فراگیرتر تنش‌ها در منطقه فراهم شود.

«فاطمه الصمادی» پژوهشگر اردنی تبار در بخشی از گزارش خود در مرکز پژوهش های «الجزیره» قطر نوشت: تجربه دهه های گذشته در روابط ایران و عربستان نشان می دهد که آنها می توانند با هم همکاری راهبردی داشته اند. از این رو، احتمال ایجاد گشایش و نزدیکی روابط دو کشور وجود دارد و با آغاز مذاکرات و حل تنش ها در برخی پرونده ها از دامنه تنش ها در برخی مسایل کاسته خواهد شد. از این رو، پیشرفتی که در مذاکرات این دو کشور رخ داده است پایه ای برای از سرگیری روابط و بازگشایی سفارتخانه های دو کشور خواهد بود.

اندیشکده راهبردی «الفکر» که مقر آن در استانبول دارد در بخشی از گزارش خود درباره مذاکرات ایران و عربستان یادآور شد: با توجه به شرایط و تحولاتی که منطقه شاهد است می توان از احتمال نزدیک شدن این دو کشور سخن به میان آورد. مسایلی که این دو کشور با آن روبرو هستند ضرورت حرکت آنها، از یک نقطه مشترک را اقتضا می کند. یکی از این مسایل، تغییر سیاست آمریکا در منطقه است. از زمان راهیابی «بایدن» به کاخ سفید، منطقه شاهد شماری از تحولات بود. با وجود انتقادهای سخت عربستان، آمریکا، تحریم ها را از گروه انصارالله یمن برداشته است. عربستان هم با نزدیک شدن به ایران، بی اعتمادی خود به آمریکا به ویژه پس از قدرت یابی دموکرات ها در این کشور را نشان می دهد. تغییرات منطقه ای سبب شده است که سیاست گفت و گو جایگزین سیاست تقابل شود.

مرکز پژوهش های راهبردی الفکر درباره انگیزه های عربستان از نزدیک شدن به ایران نوشت: با دقت در موضع گیری عربستان در نزدیک شدن به ایران مشخص می شود که پرونده های امنیتی مهمترین محرک این مذاکرات است. عربستان به دنبال متوقف کردن تهدیدهای انصارالله و پایان دادن به جنگ یمن است. در سال های اخیر حمله های انصارالله به بزرگترین تهدید برای امنیت عربستان تبدیل شده است. آنها با حمله به تاسیسات نفتی شریان اقتصاد عربستان را هدف قرار داده اند. همچنین انصارالله زیر ساخت ها، فرودگاه ها و مکان های راهبردی این کشور را از طریق عملیات نظامی هدف قرار می دهند. این حمله ها به یک تهدید واقعی تبدیل شده اند. عربستان می داند که از طریق ائتلاف های سنتی خود و روابط با آمریکا و حمله های نظامی در یمن نمی تواند به این حمله ها پایان دهد، بلکه برای پایان دادن به این حمله ها باید با ایران مذاکره کند. هزینه های جنگ عربستان در یمن به دلیل فرسایشی شدن این جنگ بسیار بالا است.

«سلیمان العقیلی» تحلیلگر عربستانی در این زمینه به بخش عربی زبان شبکه «الحره» آمریکا گفت برقراری روابط میان دو کشور ممکن است. این دو کشور می توانند در زمینه روابط دوجانبه گام های بزرگی را بردارند. بسیاری از مسائل وجود دارد که نخست باید آنها را حل کرد. بحران بی اعتمادی میان دو کشور عمیق است.

«محمد صالح صدقیان» مدیر مرکز «عربی» مطالعات ایران هم به تارنمای شبکه الحره گفت: همه کشورهای منطقه به این نتیجه رسیده اند که باید به تنش های امنیتی، سیاسی و نظامی در منطقه پایان داده شود. همه به این نتیجه رسیده اند که شرایط کنونی اقتضا می کند که به همه چالش ها و مشکلات به ویژه در یمن، عراق، سوریه، لبنان و حتی فلسطین  که منطقه از آن رنج می برد، پایان داده شود. شرایط منطقه مذاکرات عربستان و ایران را پیش می برد. همان گونه که آمریکا از افغانستان عقب نشینی کرد این کشور از عراق و سوریه عقب نشینی خواهد کرد. در نتیجه اگر کشورهای منطقه به ویژه کشورهای بزرگی مانند عربستان و ایران برای مهار چالش ها مذاکره نکنند وضعیت خطرناک خواهد بود. ماه های آینده منطقه شاهد نتیجه مثبتی در سطح روابط ایران و عربستان و همچنین روابط ایران و کشورهای عربی خواهیم بود. این تحلیلگر درباره شرط و شروط مذاکره میان ایران و عربستان گفت باید این شرط ها را پشت سرگذاریم. میان دو طرف بی اعتمادی وجود دارد و ما باید به دنبال راهی برای چگونگی اعتمادسازی میان دو طرف و چگونگی رسیدن به توافق بر روی اشتراکات باشیم. اگر این موضوع تحقق یابد زمینه برای بررسی دیگر امور و بررسی چگونگی تحقق منافع همه کشورهای منطقه فراهم می‌شود.

برچسب‌ها مجمع گفت و گوی منطقه ای تهران جنبش انصارالله عربستان سعودی ایران ترامپ بغداد

منبع: ایرنا

کلیدواژه: مجمع گفت و گوی منطقه ای تهران جنبش انصارالله عربستان سعودی مجمع گفت و گوی منطقه ای تهران جنبش انصارالله عربستان سعودی ایران ترامپ بغداد مذاکرات ایران و عربستان بخشی از گزارش خود عربستان و ایران کشورهای منطقه روابط ایران دو کشور نشان می دهد نزدیک شدن پرونده ها تنش ها جنگ یمن میان دو حمله ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۵۰۴۵۵۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خبرگزاری کره شمالی جلوتر از مسوولان ایران

عصرایران ؛‌ رضا غبیشاوی - خبرگزاری رسمی دولت کره شمالی روز چهارشنبه گذشته (5 اردیبهشت) خبر داد هیات اقتصادی به ریاست یک وزیر این کشور (وزیر تجارت بین المللی) پیونگ یانگ را به مقصد تهران ترک کرد.

این اتفاق نادری بود که در عرصه اطلاع رسانی کره شمالی رخ می داد. 

خبرگزاری دولت کره شمالی ، اولین رسانه ای بود که خبر سفر وزیر  را اعلام کرد. بعد از آن هم خبرگزاری رویترز آن را در قالب گزارش خبری،  منتشر کرد. در گام بعدی هم خبرگزاری ها و رسانه های جهان و ایران آن را بازنشر کردند. 

این خبر با ارزشی بود. کره شمالی کشور منزوی است و با همسایگان و کشورهای جهان، رفت و آمد سطح بالا و گسترده ای ندارد.

 روابط نزدیک تجاری و اقتصادی کره شمالی به چین و روسیه محدود می شود. در جهان هم دوستان کره شمالی علاوه بر روسیه و چین محدود می شود به بلاروس، کوبا و ایران و احتمالا چند کشور دیگر.

سفر مقامات کره شمالی به ایران هم اتفاقی کم‌رخداد است. بعد از انقلاب 57 تاکنون،‌ هیچ کدام از رهبران کره شمالی به ایران سفر نکرده اند. تنها یک بار نخست وزیر کره شمالی به ایران آمد (سال 91 نشست سران کشورهای عضو عدم تعهد). 

آخرین باری که یک وزیر کره شمالی به ایران آمد مربوط به 5 سال یعنی سال 97 قبل است.  وزیر خارجه کره شمالی در سفر به تهران با روحانی رئیس جمهوری و ظریف وزیر خارجه وقت دیدار و گفتگو داشت. در  سه دهه اخیر هیچ وزیر خارجه ای از ایران، به کره شمالی سفر نکرده است.

از روز انتشار اولین خبر درباره سفر وزیر کره شمالی به ایران بیش از 5 روز می گذرد اما هیچ خبرگزاری در ایران هیچ خبری دیگری درباره این سفر و این وزیر کره شمالی  منتشر نکرده است.  اینکه سرنوشت این هیات و این وزیر کره شمالی چه شد؟ به ایران آمد یا نیامد؟ اگر آمد با چه کسی در ایران دیدار داشت؟ هدف از سفر چه بود؟ درباره چه موضوعاتی با مقامات ایران گفتگو کرد؟ 

اگر نیامد یعنی سفرش لغو شد؟ اگر بله چرا سفر لغو شد؟ 

به ویژه که وزیر تجارت بین الملل کره شمالی است. قرار است دو کشور تحت تحریم چه چیزی باهم مبادله و خرید و فروش کنند؟ ما قرار است چه چیزی بخریم و چه چیزی می توانیم بفروشیم؟ کلا داستان جذاب و مهمی است.

 

"یون جونگ هو" وزیر روابط اقتصادی خارجی کره شمالی (سمت راست) در عکس آرشیوی در پیونگ یانگ در کنار سفیر روسیه در کره شمالی

 هیچ خبرگزاری در ایران از هیچ مقام ایرانی درباره سرنوشت این هیات سوال نکرد. هیچ خبرگزاری در ایران نتوانست از منابع آگاه خود سوال کند و خبری اختصاصی در این باره منتشر کند که این هیات کره شمالی چه شد؟

هیچ مقام مسوولی هم در ایران، در این مدت، احساس مسوولیت نکرد تا به افکار عمومی توضیح دهد آیا این وزیر آمده یا نیامده ؟ اگر آمده ...

این است وضعیت اطلاع رسانی در ایران. خبرگزاری کره شمالی به عنوان بسته ترین کشور جهان ، خبر سفر وزیرشان به ایران را منتشر می کند اما در ایران خودمان، خبری از سرنوشت این سفر و این وزیر نیست. انگار نه انگار. خلاصه اینکه هیچ ارزشی برای مخاطب ایرانی قائل نشدند.

نکته دیگر اینکه، سکوت در برابر اتفاقات با ارزش خبری ،‌ آن اتفاق را از بین نمی برد بلکه به ابهامات و گمانه زنی های اطراف آن رنگ واقعیت می دهد. 

 سکوت در ایران و کره شمالی بعد از انتشار خبر اول سفر وزیر کره شمالی به تهران، به ایران آسیب می زند. بزرگترین آسیب این است که گمانه زنی ها و احتمالات رسانه ها را درباره روابط دو کشور تایید می کند.

خبر را اولین بار خبرگزاری کره شمالی اعلام و بعد از آن، رویترز این خبر را در قالب گزارش خبری منتشر کرد. خبر رویترز به صورت گسترده در همه رسانه های جهان و ایران بازنشر شد. خبر رویترز احتمالات و گمانه زنی هایی را درباره روابط و همکای های نظامی مطرح می کند که به لحاظ چارچوب افکارعمومی، سکوت دربرابر آنها، یعنی تایید غیرمستقیم و ضمنی.

این رفتارها نه تنها به اعتبار رسانه ها و مسوولان ایرانی آسیب می زند بلکه ابهام ها را تقویت و راه رای برای تولید و تقویت شایعه ها و گمانه زنی ها باز می کند.

 

بعد از متن

بعد از انتشار متن مشخص شد وزیر تجارت بین المللی کره شمالی دیروز در نمایشگاه صادراتی اکسپو تهران حاضر بوده و از جمله از غرفه سایپا هم بازدید داشته است. این خبر را هم روابط عمومی سایپا اعلام کرده است.

کانال عصر ایران در تلگرام بیشتر بخوانید: صداوسیما، برکناری معاون سیاسی و مشکل اطلاع رسانی رسانه ، بالاتر از خانواده سلطنتی چگونه رسانه قوی داشته باشیم؟  / ایران نیازمند خودکفایی رسانه ای وزیر نفت یا وزیر ابهام بنزینی؟ آیت الله کاظم صدیقی ؛ زنده باد ابهام 10 نکته درباره اختلاس ۲ میلیون دلاری در بندر امام / چرا رسانه ها اختلاس را کشف نکردند؟ / روابط با کانادا را عادی کنید 10 ویژگی سخنگوی خوب برای قوه قضائیه موشک های ایران در آسمان قدس ؛ عکس تاریخی  سفر یک وزیر کره شمالی به ایران 

دیگر خبرها

  • سیستم تله‌متری بارگیری میعانات گازی در مدار قرار گرفت
  • افشای گفت‌وگوهای مخفیانه عربستان با اسرائیل در جریان جنگ غزه + جزئیات
  • رایزنی مقامات ایران و افغانستان بر افزایش روابط تجاری دو کشور
  • استفاده از منابع مسدودی آزاد شده ارزی کلید خورد | ارز حج امسال از این طریق به کشور عربستان منتقل شد
  • گفت‌وگوهای پنهانی عربستان با اسرائیل در جریان جنگ غزه
  • خبرگزاری کره شمالی جلوتر از مسئولان ایران
  • خبرگزاری کره شمالی جلوتر از مسوولان ایران
  • وزیر خارجه آمریکا : روابط عربستان و اسرائیل به زودی عادی می شود
  • بلینکن: روابط عربستان و اسرائیل به زودی عادی می‌شود
  • ریاض: به توافق امنیتی با آمریکا نزدیک شده‌ایم