Web Analytics Made Easy - Statcounter

رؤسای جمهوری ترکیه و جمهوری آذربایجان در جریان نشست مشترک در روستای آغ‌علی شهر زنگیلان در منطقه قره‌باغ کوهستانی، ادعا‌هایی درباره «کریدور زنگه‌زور» مطرح کردند.

به گزارش فارس، رجب طیب اردوغان در جریان سفر روز سه شنبه (دیروز) به جمهوری آذربایجان و بازدید از منطقه قره‌باغ کوهستانی ادعا کرد که روزی فراخواهد رسید که سفر از «کریدور زنگه‌زور» به استانبول انجام شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

رئیس‌جمهور ترکیه به دعوت الهام علی‌اف رئیس‌جمهور جمهوری آذربایجان برای سفر یک روزه به قره‌باغ کوهستانی رفت و ضمن افتتاح مشترک فرودگاه در منطقه «فضولی»، از بخش‌هایی از زنگیلان هم دیدن کرد.

«آذرتاج» خبرگزاری رسمی جمهوری آذربایجان گزارشی درباره سخنان اردوغان و علی‌اف در نشست مشترک در روستای آغ‌علی در منطقه قره‌باغ کوهستانی منتشر کرد.

طبق گزارش این رسانه، الهام علی‌اف رئیس‌جمهور جمهوری آذربایجان سخنرانی در این نشست را با خطاب به اردوغان و هیات اعزامی دولت ترکیه آغاز کرد.

او گفت: «آقای رئیس‌جمهور، برادر عزیز من، میهمانان عزیز، آقایان و خانم‌ها! قبل از هر چیز دوباره به شما برادر عزیز (اردوغان) خوشامد می‌گویم. به (جمهوری) آذربایجان خوش آمدید، بازدید شما بسیار مهم است. شما برای دومین بار از سرزمین‌های آزاد شده از اشغال بازدید می‌کنید. چهار ماه پیش من و شما با هم به شوشا رفتیم و امروز هم فضولی و زنگیلان. بیانیه شوشا که در شهر شوشا (بین جمهوری آذربایجان و ترکیه) امضا شد، یک سند تاریخی است. این بیانیه روابط (جمهوری) آذربایجان و ترکیه را رسما به سطح اتحاد رساند».

الهام علی‌اف در ادامه سخنان خود ادعا‌های قبلی خود درباره کریدور موسوم به «کریدور زنگه‌زور» را تکرار کرد.

مسئولان جمهوری آذربایجان بخصوص الهام علی‌اف مدتی پس از امضای توافق آتش‌بس قره‌باغ در نوامبر ۲۰۲۰ که به درگیری‌های مرگبار ۴۴ روزه بین دو جمهوری ارمنستان و آذربایجان بر سر این منطقه پایان داد، به تنش‌آفرینی مرزی و توسل به پروپاگاندا و اظهارات جعلی برای زمینه‌سازی ایجاد کریدور زنگه‌زور روی آوردند.

مقام‌های باکو مدعی هستند که در جریان توافق آتش‌بس و طبق مفاد آن، بر سر یک مسیر زمینی برای اتصال جمهوری خودمختار نخجوان به جمهوری آذربایجان توافق شده است؛ این ادعای نادرست درحالی مطرح می‌شود که هیچ یک از بند‌های این توافق ۹ بندی چنین الزامی را مشخص نمی‌کند.

در بند ۹ توافق مزبور که به آن استناد می‌شود، ارمنستان پذیرفته که مسیر‌های بسته حمل و نقل بین بخش غربی جمهوری آذربایجان با جمهوری خودمختار نخجوان را باز کرده و امنیت حمل و نقل در مسیر‌های مذکور را تضمین کند، اما در هیچ کجای آن از ایجاد یک کریدور در امتداد مرز ارمنستان با ایران که باعث حذف این مرز و محروم‌شدن ایران از دسترسی به مسیر ترانزیتی جمهوری ارمنستان می‌شود، حرفی زده نشده است.

در واقع در این توافق نه نامی از «جاده»، «کریدور» و «دالان» خاصی آمده و نه مسیری برای چنین جاده، کریدور یا دالانی تعریف شده است؛ آنچه رخ داده این است که باکو در حال جا انداختن قرائت، برداشت و یا به بیان بهتر، خواسته مورد نظر خود از بند ۹ توافق از طریق پروپاگانداست.

در بند ۹ این توافق آمده است: باید همه اتصالات اقتصادی و حمل و نقلی در منطقه باز شود. جمهوری ارمنستان باید امنیت محور‌های مواصلاتی حمل و نقلی بین مناطق غربی جمهوری آذربایجان و جمهوری خودمختار نخجوان را تضمین کند تا حرکت بدون مانع افراد، وسایل نقلیه و بار در هر دو جهت ترتیب داده شود. گارد مرزی سرویس امنیت فدرال روسیه مسئول نظارت بر محور‌های حمل و نقل خواهد بود. مطابق توافق طرف‌ها، محور‌های حمل و نقل جدیدی برای اتصال جمهوری خودمختار نخجوان و مناطق غربی جمهوری آذربایجان ایجاد می‌شود.

همان‌طور که مشهود است برای ارتباط جمهوری آذربایجان با نخجوان گفته شده محور‌های مواصلاتی باید فعال شود، اما صحبت از دالان و کریدور و امثالهم نشده است. این در حالی است که علی‌اف با چشمداشت ارضی و متأثر از توطئه‌های رژیم صهیونیستی و تحرکات ترکیه، از ایجاد یک «کریدور» از طریق مذاکره و یا حتی زور سخن می‌گوید.

کریدوری ادعایی رئیس‌جمهور جمهوری آذربایجان در اطلاق به استان «سیونیک» ارمنستان در مرز با ایران از «کریدور زنگه‌زور» نام برده و تهدید کرده زنگه‌زور را خلاف منشور سازمان ملل و قواعد حقوق بین‌الملل با زور چه ارمنستان بخواهد و چه نخواهد از این کشور خواهد گرفت.

الهام علی اف روز سه شنبه (دیروز) در نشست مشترک با رجب طیب اردوغان گفت: «امروز و وقتی که ما در زنگیلان هستیم، طبیعتا اشتباه خواهد بود که از کریدور زنگه‌زور اشاره نکنیم. زنگیلان در شرق منطقه زنگه‌زور واقع است و کریدور زنگه‌زور از اینجا کل جهان تُرک (کشور‌های ترک‌زبان) را به هم متصل خواهد کرد. هم (جمهوری) آذربایجان و هم ترکیه در حال انجام اقدامات ملموس برای اجرای کریدور زنگه‌زور هستند. من اطمینان دارم که این اقدامات در آینده نزدیک نتیجه خواهد داد».

رئیس‌جمهور جمهوری آذربایجان ادامه داد: «من امروز در کنار برادرم (اردوغان) و میهمانان، آغاز بتن‌ریزی یک بزرگراه وسیع را کلید زدیم. در نتیجه ساخت این جاده و خط ریلی، ما به آنچه خواهانش هستیم، دست خواهیم یافت».

وی افزود: «با استفاده از این فرصت، مایلم از بسیاری از شرکت‌های ترکیه‌ای که امروز در سرزمین‌های آزاد شده (جمهوری) آذربایجان فعالیت می‌کنند تشکر کنم. به همت تلاش‌های خستگی ناپذیر آنان امروز در این منطقه جاده و راه آهن ساخته می‌شود، تونل درست می‌شود و پروژه‌های زیربنایی در حال اجراست. این تجسم دیگری از اتحاد و برادری ماست. من کاملاً مطمئن هستم که ترکیه و (جمهوری) آذربایجان به عنوان دو کشور برادر با هم به حرکت به سمت جلو ادامه خواهند داد، مردم ما به یکدیگر نزدیکتر خواهند شد و کشور‌های ما به همکاری موفق ادامه خواهند داد. بنابراین، قدرت مشترک ترکیه و (جمهوری) آذربایجان موثرتر خواهد شد».

رجب طیب اردوغان رئیس‌جمهور ترکیه بعد از این سخنان الهام علی‌اف سخنرانی کرد.

اردوغان گفت: «آقای رئیس‌جمهور، برادر عزیز من، وزرای محترم، اعضای محترک رسانه‌ها. قبل از هر چیز این را بگویم که خیلی خوشحالم که شما را می‌بینم. من خیلی خوشحالم که چهار ماه و نیم بعد از سفر به این منطقه زیبای آزاد شده از اشغال (قره باغ کوهستانی)، از (شهرهای) فضولی و زنگیلان دیدن می‌کنم. از طرف خودم، از طرف هیأت (دولت ترکیه) و مردمم، بار دیگر از برادر عزیزم، رئیس‌جمهور الهام علی‌اف، به خاطر دعوت محبت آمیزش تشکر می‌کنم».

رئیس‌جمهور ترکیه ادامه داد: «(جمهوری) آذربایجان به کار خود برای توسعه این منطقه ادامه می‌دهد که الگویی نمونه برای کل جهان خواهد شد. در اینجا اولا همانطور که آقای رئیس‌جمهور اشاره کردند، تونل‌ها، روگذر‌ها و بزرگراه‌هایی که روند آغاز ساختشان را کلید زدیم، بسیار مهم است. من صمیمانه به برادرم الهام علی‌اف که مسئول تمام این فعالیت‌هاست و به همه کسانی که در این امر دخیل هستند، تبریک می‌گویم. به شرکت‌های طرف قرارداد تبریک می‌گویم. شرکت‌های طرف قرارداد کل تجهیزات خود را مستقر کرده‌اند و با قلب خود کار می‌کنند که شایسته تحسین است. ترکیه با تمام توان خود برای حمایت از برادر خود (جمهوری) آذربایجان در این کار مشارکت خواهد کرد».

وی همچنین گفت: «اکنون شرایط برای تضمین صلح پایدار و پیشرفت به سمت عادی‌سازی مطلوب، مساعدتر از همیشه است. برای این کار باید مطابق با واقعیت‌های جدید منطقه عمل کرد. ما طرفدار صلح پایدار و عادی‌سازی همه جانبه در منطقه هستیم».

رجب طیب اردوغان در بخشی از سخنان خود از ادعا‌های الهام علی اف درباره «کریدور زنگه‌زور» حمایت کرد.

رئیس‌جمهور ترکیه در زنگیلان در این باره گفت: «جاده‌ها و خطوط ریلی که از این فضای جغرافیایی عبور می‌کنند، نه تنها برای (جمهوری) آذربایجان و ترکیه، بلکه برای همه کشور‌های منطقه، فرصت‌های اقتصادی و تجاری را باز می‌کنند. روزی می‌رسد که بتوانیم از زنگه‌زور به استانبول، ایغدیر و قارص (استان‌های ترکیه) سفر کنیم».

به گفته او، «امکان تبدیل منطقه به مرکز ترانزیتی و لجستیکی گسترش خواهد یافت. تمامی همسایگان (جمهوری) آذربایجان از جمله ایران، گرجستان و ارمنستان می‌توانند از این پیشرفت بهره ببرند به طور خلاصه، این‌ها پروژه‌های منزوی نیستند، بلکه شامل پروژه‌هایی فراگیر هستند. لازمه این فرایند، تعیین و شناخت متقابل مرز‌ها است. این مفهوم است که باید مبنای روابط حسن همجواری قرار بگیرد».

اردوغان افزود: «ارمنستان باید برای حل مشکلات با (جمهوری) آذربایجان در این مسائل عزم صادقانه نشان دهد. اگر نسبت به (جمهوری) آذربایجان حسن نیت نشان دهد، هیچ مانعی برای عادی‌سازی روابط ترکیه و ارمنستان وجود نخواهد داشت. قربانی کردن آینده‌ای مرفه که با تلاش‌های مشترک برای تسویه حساب‌های کوچک و سیاست داخلی در منطقه ساخته خواهد شد؛ موضوعاتی که به معنای اتلاف وقت است. یک آینده صلح آمیز و روشن در این منطقه زیبا از جهان قطعا امکان پذیر است. مایلم دوباره تاکید کنم که ترکیه همچنین به هر گام مثبتی که با هدف برقراری صلح پایدار باشد، پاسخ سازنده خواهد داد».

منبع: فرارو

کلیدواژه: الهام علی اف جمهوری آذربایجان رجب طیب اردوغان رئیس جمهور جمهوری آذربایجان جمهوری خودمختار نخجوان رئیس جمهور ترکیه قره باغ کوهستانی رجب طیب اردوغان کریدور زنگه زور الهام علی اف برادر عزیز حمل و نقل ادعا ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت fararu.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فرارو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۵۱۲۵۸۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چرا بایدن حاضر نشد با اردوغان دیدار کند؟

کارشناسان سیاسی ترکیه معتقدند که در دیدار رئیس جمهور آمریکا با همتای ترک او، نشانه‌ای از یک تنش جدید در روابط واشنگتن – آنکارا است. - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، لغو سفر اردوغان به آمریکا، اتفاق مهمی است که توجه اغلب رسانه‌های آنکارا و استانبول را به سوی خود جلب کرده است. آن هم در حالی که لغو سفر، به اراده میزبان بود و ترکیه تا لحظات آخر امیدوار بود که این خبر صحت نداشته باشد!

مقامات ترکیه در هفته‌های اخیر، به این جمع بندی رسیده بودند که قرار است اتفاقات خوبی در مسیر روابط آنکارا – واشنگتن روی دهد. تیم اردوغان امیدوار بود، دعوت جو بایدن از رئیس جمهور ترکیه برای سفر به واشنگتن، بتواند فصل نوینی را در همکاری‌های دوجانبه رقم بزند و تنش‌های پیشین را بزداید. اما این اتفاق نیفتاد و جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید دریک کنفرانس مطبوعاتی اعلام کرد که برنامه‌ای برای دیدار بایدن و اردوغان وجود ندارد!


به دنبال انتشار سخنان کربی، رسانه‌ها طرفدار حزب عدالت و توسعه در گام نخست، این خبر را تکذیب و تمسخر کردند. اما نهایتاً وزارت امور خارجه ترکیه نیز با انتشار یک بیانیه اما با ادبیاتی متفاوت، آن را تایید کرد.

دستگاه دیپلماسی ترکیه ترجیح داد بجای عبارت «لغو دیدار» از «تغییر برنامه دیدار» خبر دهد. کارشناسان سیاسی ترکیه معتقدند که در دیدار رئیس جمهور آمریکا با همتای ترک او، نشانه‌ای از یک تنش جدید در روابط واشنگتن – آنکارا است. 

آیا پای حمایت از حماس در میان است؟
عبدالقادر سلوی از تحلیلگران روزنامه حریت و از روزنامه نگارانی که در اغلب سفرهای خارجی اردوغان را همراهی می‌کند، در همان ساعات نخست نوشت: «گمانه زنی‌ها در مورد سفر رئیس جمهور اردوغان به آمریکا ادامه دارد. اغلب احساس می‌کنم لازم است از منابع خبری خود درباره جزئیات این موضوع سوال کنم. من می‌دانم که پس از دیدار اسماعیل هنیه با اردوغان، گروهی از لابی گران اسراییلی در آمریکا تلاش کردند از سفر اردوغان به واشنگتن جلوگیری کنند. آمریکا و ترکیه نباید طعمه چنین لابی‌هایی شوند. این دیدار باید اتفاق بیفتد. زیرا ما موضوعات بسیار مهمی برای گفتگو با ایالات متحده داریم. مانند فروش جنگنده F-16، بررسی موضوع اف 35، عملیات بزرگی که در عراق انجام خواهیم داد، حضور پ.ک.ک در سوریه، گسترش تنش اسراییل و ایران به منطقه و جنگ روسیه و اوکراین. ما با حمایت خود از عضویت سوئد در ناتو، به یک موقعیت بسیار مهم دست یافته‌ایم، نباید این را قربانی لابی‌ها کنیم. آخرین وضعیت به شرح زیر است: رئیس جمهور اردوغان دستور لغو این سفر را نداده و هیئت‌های ترکیه و آمریکا در حال بررسی برنامه سفر هستند. وظیفه من این است که هر تحولی را رصد و به اشتراک بگذارم». 


چه کسی دعوت کرده بود؟

عصمت برکان از دیگر تحلیلگران سیاسی ترکیه نوشته است: «تا دیروز می‌گفتند که این جو بایدن بوده که اردوغان را به واشنگتن دعوت کرده است. اما کربی گفت، چنین برنامه‌ای وجود ندارد و هیچ سفر برنامه‌ریزی شده‌ای وجود نداشته است. البته طی 3 سال گذشته، طیب اردوغان حتی یک بار هم به کاخ سفید دعوت نشد. طیب اردوغان قبل از به قدرت رسیدن بایدن، بارها با باراک اوباما و دونالد ترامپ، دیدار کرد. اما به ندرت و فقط در حاشیه سفرهای خارجی توانست بایدن را ببیند». 

برکان در ادامه نوشته است: بعضی رسانه‌ها مدعی شدند که اردوغان از رفتن به واشنگتن و دیدار با بایدن منصرف شده و دلیل آن تصمیم سنای آمریکا برای کمک 26 میلیارد دلاری به اسراییل است. اما عبدالقادر سلوی، نویسنده روزنامه حریت که خبرهای خوشی از محافل حاکم دریافت کرده بود، در 24 آوریل این خبر را تکذیب کرد. ولی در ادامه، کربی آشکارا گفت: چنین چیزی در برنامه نبوده و بنابراین من هیچ نظری در این مورد ندارم. خیلی عجیب است! اول می‌گویند به واشنگتن بیا، بعد می‌گویند چنین دعوتی در کار نبوده است! ماجرا چیست؟ اگر طرف آمریکایی ابتدا رئیس جمهور اردوغان را دعوت کرد و سپس از این دعوت منصرف شد، این یک وضعیت وخیم است. از آنجایی که خود این دعوت قبلاً با مشکلات زیادی همراه بود، تصویب اخیر عضویت سوئد در ناتو این در را باز کرد. اکنون گفته می‌شود که دیدار رئیس جمهور اردوغان با اسماعیل هنیه رهبر حماس باعث لغو این دعوت شده است. هنوز این را هم نمی‌دانیم که آیا رئیس جمهور اردوغان همچنان برای حضور در نشست سران ناتو در 9 تا 11 جولای به آمریکا می‌رود یا نه؟ یاد شعر اورهان ولی افتادم که چنین سروده: دلبر جانان که روزها نمی‌آمد، نیمه شب هم قطعا نخواهد آمد!»

مراد یتکین از دیگر تحلیلگران مشهور ترکیه که سالها در واشنگتن به فعالیت روزنامه نگاری پرداخته، درباره این سفر نوشته است: «موضوع را بررسی کردم. یک مقام ترک که نخواست نامش فاش شود، گفت که این تعویق به درخواست آنکارا به دلیل تغییرات در برنامه رئیس جمهور بوده است. همان منبع در پاسخ به این سوال که آیا این دیدار قبل از حضور اردوغان در نشست ناتو در تاریخ 9 تا 11 ژوئیه در واشنگتن برگزار می‌شود یا نه، چنین پاسخ داد: مطمئن نیستم. اما احتمالاً بعد از آن سفر. این منبع جزئیاتی در مورد تغییر برنامه اردوغان که باعث به تعویق افتادن سفر وی به آمریکا شد، ارائه نکرد».


یتکین در ادامه نوشته است: «جف فلیک سفیر ایالات متحده در آنکارا در پاسخ به سوالی درباره این موضوع در نشست شورای بازرگانی ترکیه و ایالات متحده آمریکا (TAIK) در استانبول در 26 آوریل گفت که مقدمات و برنامه‌ریزی برای این سفر همچنان ادامه دارد، اما بیانیه رسمی بعداً اعلام خواهد شد».

این سفر که تاریخ جدید آن هنوز مشخص نشده، اولین سفر اردوغان به کاخ سفید به دعوت بایدن از زمان روی کار آمدن او خواهد بود. 

چرا سفر اردوغان مهم است؟

اردوغان همواره علاقه وافری به صحبت و دیدار با روسای جمهور آمریکا نشان داده است. او در انتخابات اخیر، آشکارا آرزومند پیروزی ترامپ بود و بارها به اعضای تیم خود گفته بود؛ مسائل و چالش‌های مهم را در دیدار خصوصی با خود ترامپ حل می‌کنم و لازم نیست کسی بر روی این مسائل با وزارت امور خارجه آمریکا و کاخ سفید بحث کند. اما رابطه با جو بایدن هیچگاه تعریفی نداشته است.

گفته می‌شود که جو بایدن در دوران 33 ساله سناتوری خود، همواره با ترکیه زاویه داشته و پس از کودتای سال 2016 میلادی هم، خیلی دیر حاضر شد برای اعلام حمایت و همدلی در مقام معاون اوباما به ترکیه برود. 

اردوغان امیدوار است در دیدار با بایدن، موضوع خرید 40 فروند جنگنده اف 16 را نهایی کند و علاوه بر این در مورد وضعیت پ.ک.ک در سوریه و عراق، با همتای آمریکایی خود بحث کند. از این گذشته، تلاش برای جذب سرمایه گذاران آمریکایی برای تیم اردوغان مهم است. اما شواهد نشان می‌دهد که دست کم در شرایط کنونی، خبری از پویایی و جنب و جوش در روابط ترکیه و آمریکا نیست و ابهام و بلاتکلیفی بر سر این رابطه سایه انداخته است. 

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • اجلاس بین المجالس قدس در استانبول ترکیه
  • چرا بایدن حاضر نشد با اردوغان دیدار کند؟
  • سفر اردوغان به آمریکا به تعویق افتاد
  • آغاز خروج نیروهای حافظ صلح از قره باغ
  • کریدور عراق-اردوغان- اروپا / چالش‌های فنی و زیرساختی
  • اردوغان: رادار ناتو در ترکیه موشک‌های ایران به‌سوی اسرائیل را رهگیری نکرد
  • هیولای کنکور را با افتخار برپا کردیم!/دیپلماسی را نادیده نگیریم/كريدور عراق-اردوغان- اروپا
  • رادار ناتو در ترکیه موشک‌های ایران به‌سوی اسرائیل را رهگیری نکرد
  • درباره رابطه ایران با گرجستان و ارمنستان!
  • پشت‌پرده توافق اخیر ارمنستان و آذربایجان/ چرا پوتین و اردوغان مخالفند؟