Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-05-04@00:10:20 GMT

دریا پس رفت و ساحل پیش؛ تالاب خشکید

تاریخ انتشار: ۸ آبان ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۵۳۱۳۱۱

دریا پس رفت و ساحل پیش؛ تالاب خشکید

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها- علیرضا نوری کجوریان: پاییز، فصل مهاجرت پرندگان زمستان گذران و سیبری نشین به زیستگاه‌های مازندران آغاز می‌شود و این پرندگان زیبا از خشکسالی ذخیره گاه زیست کره، نالان هستند.

آوا و غریو پرندگان میانکاله دیگر شور و نوای گذشته را ندارد و آوایشان سمفونی و تراژدی است که در مرگ میانکاله به هوا برخاسته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

میانکاله غم‌های زیادی را در سینه دارد، از بوتولیسم که هرساله چند ده هزار قربانی روی دستش می‌گذارد تا چاه‌های غیرمجاز و تصرف رودخانه‌ها و آبی که به میانکاله نمی‌رسد و کام دشت‌ها و مهمانانش تشنه است.

وسعت دشت‌های میانکاله بیش از ۶۸ هزار هکتار است و آمار و ارقام‌ها نشان می‌دهد که تاکنون ۲۰ درصد این تالاب به وسعتی حدود ۱۵ هزار هکتار خشک شده است.

طرح نجات بخشی و احیای تالاب میانکاله با آنکه تهیه شد اما در اجرا با ضعف‌هایی روبرو است و مقرر بود هفت مترمکعب آب در ثانیه از بالادست روانه تالاب شود که همچنان به آن نرسیده است.

دریا عقب نشینی کرد و رودخانه‌ها آب کافی ندارند

آب منطقه‌ای مازندران یک ضلع اجرای طرح احیا و نجات بخشی تالاب میانکاله هست و مسئول تأمین آب آن به شمار می‌رود، محمدابراهیم یخکشی مدیرعامل آب منطقه‌ای میانکاله با بیان اینکه تالاب میانکاله، ساحلی است، عقب نشینی دریا را از جمله عوامل بروز خشکی تالاب مطرح کرد و گفت: رودخانه‌های منتهی به تالاب نیز کوچک هستند و آب چندانی برای ورود به تالاب ندارند.

وی در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه طبق تصمیم شورای مدیریت بحران قرار شد بخشی از آب از رودخانه نکا به تالاب منتقل شود، افزود: آب نکارود به دریا می‌رود و در سال گذشته به رغم مشکلات بخشی از آب سد را برای تالاب رهاسازی کردیم که تا حدودی توانست احیابخش باشد.

وی با اظهار اینکه سال قبل بخشی از آب برای تالاب میانکاله رها سازی شد، گفت: تالاب میانکاله برای احیای نیازمند چند میلیارد لیتر آب هست که تأمین آب دشوار به شمار می‌رود.

یخکشی با اشاره به تهیه طرح نجات بخشی میانکاله خبر داد و گفت: برای احیای آن آب زیادی نیاز داریم و باید به صورت ملی تهیه شود و برای احیای تالاب یا باید منتظر باشیم دریا پیش روی داشته باشد یا آنکه آب مورد نیاز را تأمین کنیم.

موضوع پیشروی دریا مقدور نیست و میانکاله دستش از آب‌های خزر کوتاه است و چندان به برنامه‌های ساحل نشینان هم برای احیای آن امیدی نیست

موضوع پیشروی دریا حالا حالاها مقدور نیست و میانکاله دستش از آب‌های خزر کوتاه است و چندان به برنامه‌های ساحل نشینان هم برای احیای آن امیدی نیست و با تداوم روند خشکسالی، احتمال وقوع پدیده بوتولیسم و مرگ پرندگان دور از انتظار نیست.

ح سینعلی ابراهیمی، مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران با بیان اینکه قرار بود هفت مترمکعب آب در ثانیه برای تالاب تأمین شود، افزود: فقط ۱.۳ مترمکعب آب به مدت ۱۰ روز در سال قبل تأمین شده است.

وی در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به خشکی ۱۵ هزار هکتار از سطح تالاب طی دوره ۱۰ ساله افزود: باید آب منطقه هفت مترمکعب آب برثانیه را تأمین کند، افزود: از این میزان فقط بخش اندکی را تأمین کرد و مصوبه احیای تالاب روی زمین ماند.

وی با بیان اینکه پهنه زیستگاهی هر سال با تداوم خشکسالی محدود می‌شود، افزود: دستگاه‌های متولی باید مصوباتی را برای نجات بخشی تالاب داشتند، اجرا کنند زیرا در غیر این صورت هر سال شاهد وقوع پدیده بوتولیسم خواهیم بود.

مصوبات احیای میانکاله اجرا نشد

ابراهیمی با اظهار اینکه در احیای تالاب میانکاله برنامه‌ها و مصوبات مختلفی داشتیم اما دستگاه‌های متولی اقدام خاصی در این زمینه انجام ندادند، افزود: یکسری اقدامات توسط محیط زیست انجام شده اما در سایر موارد شاهد اقدام خاصی نبوده‌ایم.

مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران با اشاره به وقوع تلفات بوتولیسم طی دو سال گذشته افزود: احیای تالاب میانکاله باید به جد در دستور کار قرار گیرد.

محمد عمادی مدیر دفتر حفاظت آب‌های زیر زمینی آب منطقه‌ای مازندران نیز با بیان اینکه ۹۰ درصد آب مورد نیاز تالاب از دریا تأمین می‌شود، اظهار داشت: با توجه به اختلاف شیب توپوگرافی تالاب ودریا هرچقدر آب شیرین به تالاب تزریق شود، وارد دریا می‌شود بنابراین باید آب تالاب از دریا امین شود.

وی در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: استفاده از آب‌های سطحی از دیگر راهکارها برای نجات تالاب است، برای اجرایی شدن زنجیره ذخیره آب طرح آبن باید پیگیری شود.

مصوبه نجات بخشی تالاب میانکله بین دریا ساحل سرگردان مانده و در این بین، پرندگان مهاجر هرساله به تالاب می آیند وبخشی از آنان درگیر بوتولیسم و خشکی می‌شوند.

نهرهای میانکاله خشکید

۲۵ نهر در حاشیه تالاب وجود دارد که آب آن هر ساله وارد تالاب می‌شد و تن بی جان را زندگی می‌بخشید و اکنون از این نهرها فقط نامی باقی است و ساخت مزارع پرورش ماهی در ضلع جنوبی و حفر ۱۵ هزار حلقه چاه، شیره دشت‌های حاشیه را مکید و آن را به کام مرگ کشاند.

اراضی حاشیه تالاب نیز از خشکی می‌نالند و کمبود آب سبب شده تا ۱۰ هزار هکتار از شالیزارها طی سال‌های قبل از مدار خرج شود. خشکی در میانکاله سبب از دست رفتن ۲۰ تا ۲۵ درصد تالاب میانکاله شده است و همکاری دستگاه‌های مختلف می‌تواند روزهای خوش را به این تالاب برگرداند.

میانکاله برای احیای به سدهای حاشیه از جمله گلورد چشمه دوخته است و سال قبل تنها بخش اندکی از آب از طریق سد انحرافی نکا رود به طول ۴۰ کیلومتر کانال اصلی و ۱۰ کیلومتر زهکشی از منطقه التیه پس از طی مسیر ۵۰ کیلومتری وارد تالاب میانکاله شد اما این میزان کام تالاب را سیراب نکرد.

کد خبر 5338538

منبع: مهر

کلیدواژه: میانکاله محیط زیست مازندران ویروس کرونا بنزین جایگاه سوخت بوشهر پمپ بنزین خطبه های نماز جمعه آمار کرونا قوه قضاییه کرمانشاه گرگان ایلام عکس استانها اردبیل واکسن کرونا تالاب میانکاله احیای تالاب برای احیای هزار هکتار مترمکعب آب نجات بخشی آب منطقه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۵۳۱۳۱۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

احیای واحدهای راکد در آذربایجان‌غربی

عبدالحمید سرتیپی مدیرکل صنعت، معدن و تجارت آذربایجان‌غربی با اشاره به لزوم تلاش همگانی برای تحقق شعار امسال مبنی بر «جهش تولید با مشارکت مردم» گفت: در این راستا برنامه‌ریزی‌هایی برای امسال تمهید شده که احیای واحد‌های راکد از جمله مهمترین آنها بوده و در این راستا از ظرفیت تسهیلات بانکی بیش از پیش بهره خواهیم برد.

وی افزود: سیستم بانکی تحرک اصلی تحقق این مهم بوده و لازم است بخشی از تسهیلات بانک‌ها برای احیای واحد‌های راکد متمرکز شود.

سرتیپی اضافه کرد: احیای واحد‌های راکد از جمله برنامه‌های مستمر صنعت، معدن و تجارت آذربایجان‌غربی طبق منویات دولت سیزدهم به شمار می‌رود و امسال نیز با قدرت این امر را دنبال می‌کنیم.

وی بر جذب سرمایه‌گذار در آذربایجان‌غربی تاکید کرد و ادامه داد: این امر از مهمترین مباحثی است که در تحقق شعار سال نقش بسزایی دارد و باید اهتمام ویژه‌ای بر آن داشته باشیم.

مدیرکل صنعت، معدن و تجارت آذربایجان‌غربی با اشاره به اینکه ملاک تایید ثبت سفارش واحد‌های تولیدی، پیش‌بینی آمار تولید واحد‌ها و درج آنها در سامانه جامع تجارت است، اظهار کرد: اولویت تخصیص ارز برای واحد‌هایی است که محصولات تولیدی آنان صادرات محور باشد.

سرتیپی گفت: زمین در شهرک‌های صنعتی باید به سرمایه‌گذاران واقعی تعلق گیرد و پایش مستمر شود.

وی بر تقویت کلینیک عارضه یابی صنایع در آذربایجان‌غربی تاکید کرد و افزود: این امر برای احصای صحیح مسائل و مشکلات واحد‌های تولیدی و ارائه راهکار‌های عملی برای رفع موانع تولید واحد‌ها مورد تاکید است.

باشگاه خبرنگاران جوان مهاباد مهاباد

دیگر خبرها

  • توقف ساخت اسکله شناور در سواحل غزه از سوی آمریکا+فیلم
  • توقف ساخت اسکله شناور در سواحل غزه از سوی آمریکا
  • آبگیری هفت هزارهکتار از تالاب جازموریان
  • ساحل بندرعباس بعد از باران
  • امروز با نیما یوشیح: آی آدم‌ها که روی ساحلِ آرام در کار تماشایید!
  • احیای بخشی از تالاب بین المللی هامون و شور وصف ناپذیر مردم سیستان
  • (ویدیو) نیمی از تالاب هامون آبگیری شد
  • تصاویر زیبای پرندگان در تالاب میانکاله
  • احیای خانه های تاریخی با هدف جذب گردشگری در تبریز
  • احیای واحدهای راکد در آذربایجان‌غربی