Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-30@07:16:27 GMT

کشت نشایی گیاه خارشتر در ۱۰ هکتار از اراضی گناباد

تاریخ انتشار: ۱۱ آبان ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۵۶۵۴۴۹

کشت نشایی گیاه خارشتر در ۱۰ هکتار از اراضی گناباد

ایسنا/خراسان رضوی مدیر جهاد کشاورزی گناباد گفت: با توجه به خشکسالی بی‌سابقه در منطقه، باید به سمت و سوی کشت گیاهان سازگار با شرایط موجود برویم که به همین منظور طرح تحقیقاتی کشت نشایی گیاه خارشتر در ۱۰ هکتار از اراضی شهرستان گناباد انجام شده است.

نعمت‌الله غفوری کاخکی در گفت‌وگو با ایسنا عنوان کرد: با توجه به تغییرات شدید اقلیمی و حاکمیت خشکسالی بر حوزه کشاورزی و دامپروری در چند سال اخیر، لزوم تغییر الگوی کشت، به سمت گیاهان گیاهان سازگار با شرایط خشکسالی موجود، بیش از پیش احساس می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

غفوری اظهار کرد: یکی از گیاهانی که با اقلیم شهرستان بسیار سازگار است و برای این منظور انتخاب شده است گیاه خارشتر است که از گیاهان کم‌اب‌طلب به شمار می‌رود.

وی افزود: برای اولین بار در کشور کشت نشایی گیاه خارشتر به صورت طرح تحقیقاتی با همکاری جامعه نیکوکاری ابرار، جهاد کشاورزی و محیط‌ زیست در شهرستان گناباد انجام شد که در این طرح ۲۱۵ هزار نشا در سطح ۱۰ هکتار از اراضی شهر روشناوند و منطقه پسکلوت شهرستان کاشت شد.

مدیر جهاد کشاورزی گناباد هدف از کاشت این گیاه را در مرحله‌ اول تأمین علوفه و بعد به عنوان کاربردهای دارویی آن ذکر کرد و گفت :امیدواریم در صورت موفقیت، این طرح را به کل شهرستان تعمیم داده و این گیاه در اراضی ۲و ۳ ( اراضی که قابلیت کشاورزی نداشته و یا با کمبود آب مواجهند ) کشت شود.

وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر این گیاه به صورت خودرو در سطح اراضی شهرستان رویش دارد و یکی از مهمترین کاربردهای آن در زمینه تعلیف دام است.

غفوری افزود: در شرایطی که مراتع دچار فقر و کمبود علوفه هستند گیاه خارشتر می‌تواند نقش موثری در تعلیف دام‌ها داشته باشد و مورد استقبال کشاورزان است به طوری که کشاورزان و دامداران این گیاه را جمع‌آوری کرده و پس از خشک کردن، از کاه آن برای تعلیف دام‌ها استفاده می‌کنند و هر کیلو کاه آن نیز کیلویی ۴۰۰۰تومان خرید و فروش می‌شود.

وی بیان کرد: این گیاه قبلا بیشتر به منزله گیاه دارویی و به صورت عرقیات و برداشت ترنجبین مرسوم بوده اما در شرایط خشکسالی از جمله شرایط الان و کاهش منابع تغذیه دام، جنبه تعلیف آن بیشتر مورد توجه قرار گرفته است.

مدیر جهاد کشاورزی گناباد یکی از اهداف جانبی این طرح را حفظ محیط زیست دانست و مطرح کرد: یکی از معضلاتی که در برخی از مناطق شهرستان به خصوص در منطقه‌ای که این گیاه کشت شده است، با آن مواجه هستیم حرکت شن‌های روان است که این گیاه با تثبیت خاک، می‌تواند نقش موثری در جلوگیری از حرکت شنهای روان ایفا کند.

گفتنی است گیاه خارشُتُر یا «آدور»  گیاهی چند ساله با نام علمی ( Alhagi maurorum ) از خانواده بقولات یا باقلائیان (Fabaceae) است که به‌ دلیل خواص درمانی فراوان خود، در تمام جهان مورد استفاده قرار می‌گیرد.

پژوهش‌ها در بعضی از نقاط جهان نشان داده است که خارشتر پتانسیل خوبی برای تعلیف دام دارد، زیرا ضمن پایین بودن نیاز آبی، توان تولیدی مناسبی داشته و عاری از ترکیبات محدود کننده غذایی برای دام‌ها می‌باشد. یکی از موارد استفاده دارویی مهم در گیاه خارشتر به دلیل وجود ماده‌ای به نام ترنجبین است. به‌ طور کلی ترنجبین (manna) به ماده‌ای صمغی، شیرین، زرد مایل به قهوه‌ای با شکلی اشک‌ مانند (به اندازه ۱ الی ۳ میلی متر) گفته می‌شود که معمولاً در اثر فعالیت تغذیه‌ای و ترشحی حشرات روی برخی از گونه‌های گیاهی از جمله گیاه خارشتر ایجاد می‌شود و خواص دارویی مهمی دارد.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی شهرستانها خارشتر گناباد خبرهای شهرستان گناباد جهاد کشاورزی گیاه خارشتر تعلیف دام

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۵۶۵۴۴۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۳۶۳ هزار هکتار از اراضی کشاورزی ایلام آفت‌زدایی شد

رحیم الهیاری مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی ایلام اظهار کرد: مبارزه شیمایی در سطح حدود ۲۱۲ هزار هکتار از مزارع استان علیه علف‌های هرز، ۹۴ هزار هکتار علیه آفات و ۵۷ هزار هکتار علیه بیماری‌ها از جمله زنگ زرد انجام شده است.

وی افزود: این میزان عملیات مبارزه با آفات در سطح مزارع استان، با تلاش مستمر شبکه‌های مراقبت و اطلاع رسانی به موقع به طُرق مختلف از جمله استفاده از ظرفیت فضای مجازی، نصب بنر، ارسال پیامک انبوه، صدور اطلاعیه، بروشور و پوستر‌های آموزشی - ترویجی با هدف ترغیب کشاورزان به انجام به موقع مبارزه شیمیایی با عوامل خسارت‌زا در اراضی زراعی انجام شد.

الهیاری ادامه داد: در سال زراعی جاری، برای کاهش خسارت ناشی از عوامل خسارت‌زای محصولات زراعی بخصوص گندم، ۲۶ گروه، در قالب شبکه‌های مراقبت و پیش آگاهی، متشکل از کارشناسان حفظ نباتات و حوزه تولیدات گیاهی شهرستان‌ها و مدیریت حفظ نباتات استان، مزارع را پایش و به محض مشاهده عوامل خسارت‌زا شامل آفات، بیماری و علف‌های هرز، با اطلاع‌رسانی گسترده به کشاورزان، مانع از بروز خسارت به این قشر زحمتکش و آسیب پذیر می‌شوند.

وی اضافه کرد: با وجود بارندگی‌های فراوان زمستان و بهار و مهیا شدن شرایط برای بروز و اپیدمی بیماری‌های قارچی مخصوصاً زنگ زرد در مزارع غلات، با مشارکت کشاورزان و اجرای توصیه‌های فنی کارشناسان حفظ نباتات استان، بیماری خطرناک زنگ زرد و سایر بیماری‌های قارچی به شکل مطلوب و رضایت بخشی کنترل شده و از بروز خسارت به کشاورزان و کاهش تولید جلوگیری به عمل آمد.

مدیر حفظ نباتات سازمان جهادکشاورزی استان ایلام یادآور شد: با توجه به اینکه استان ایلام و شهرستان دهلران به عنوان پنجره ورودی زنگ زرد به کشور شناخته می‌شود، اما کنترل به موقع این بیماری مانع از توسعه زنگ زرد شد.

به گفته وی پیش بینی می‌شود باتوجه به عملیات‌های به موقعی نظیر پایش، مراقبت و مبارزه در گندم‌زار‌های استان، نه تنها کاهش عملکرد در مزارع گندم رخ ندهد بلکه عملکرد مساوی و حتی بیشتر از سال گذشته در استان داشته باشیم.

باشگاه خبرنگاران جوان ایلام ایلام

دیگر خبرها

  • صدور سند تک برگ برای ۵۵۰ هزار هکتار از اراضی زراعی آذربایجان‌غربی
  • اجرای مدیریت تلفیقی در ۳۰۰۰ هکتار زمین کشاورزی مازندران
  • واگذاری ۱۹ هزار هکتار از اراضی ملی برای اجرای طرح‌های کشاورزی
  • میمند ۲ هزار هکتار گل محمدی زیرکشت دارد/وجود ۳۶۰ گونه گیاه دارویی
  • ۲ شهرک مولد کشاورزی در بوشهر ساخته می‌شود
  • ۳۶۳ هزار هکتار از اراضی کشاورزی ایلام آفت‌زدایی شد
  • جهش تولید در ۶۰ هزار هکتار اراضی دیم چهارمحال و بختیاری
  • سند تک برگ اراضی به کشاورزان بوشهر تحویل داده شد
  • برداشت ۱۳ هزار تن سیر از اراضی زارعی دزفول
  • پیشگیری از تغییر کاربری ۵۹ هکتار اراضی کشاورزی ساوجبلاغ