Web Analytics Made Easy - Statcounter

رازقی گفت: در طرح اخیر تعالی خانواده و جوانی جمعیت نیز تاکید ویژه ای بر تسهیل ازدواج از طریق ارائه وامهای ازدواج، وام‌های مسکن و کاهش هزینه های زندگی زوجین جوان شده است. با تصویب طرح در مجلس اکنون انتظار می رود در گام نخست بودجه لازم و کافی نیز برای اجرای برنامه ها اختصاص یابد. 

حجیه بی‌بی رازقی نصرآباد دانشیار جمعیت شناسی موسسه مطالعات و مدیریت جامع و تخصصی جمعیت کشور در گفت‌وگو با خبرنگار اجتماعی برنا، درباره میانگین سن ازدواج در ایران، گفت: یکی از ابعاد مهم تحولات خانواده در ایران طی دهه‌های اخیر، افزایش سن ازدواج جوانان بوده است، بگونه‌ای که در مقایسه با نسل‌های گذشته، درصد زیادی از جوانان در سالیان اخیر، دوران طولانی‌تری از تجرد را تجربه می‌کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

او افزود: طبق اطلاعات سرشماری بین سالهای 1345 تا 1395 میانگین سن در اولین ازدواج زنان از 3/18 به 4/23 سال و برای مردان از 9/ 24به 7/26 سال افزایش یافته است. مشکلاتی مثل بالا بودن قیمت مسکن، بیکاری جوانان، هزینه های بالای زندگی، افزایش سطح تحصیلات، تغییر الگوی زندگی، تغییر نگرش های جوانان و ...از  جمله عواملی هستند که سبب شده میانگین سن ازدواج در ایران افزایش یابد.

این کارشناس جمعیت بیان کرد: مروری بر میانگین ازدواج بر حسب سطح تحصیلات نشان می‌دهد که  ۲۶ درصد زنان و  27.4درصد مردان دارای تحصیلات دانشگاهی ازدواج نکرده اند که  نشان دهنده نقش تحصیلات و اشتغال در تأخیر زمان ازدواج است. 

رازقی درباره پیامدهای افزایش سن ازدواج، تصریح کرد: پیامدهای افزایش سن ازدواج، کاهش فرصت فرزندآوری و  بالتبع کاهش میزان های باروری است. در سنین بین ۲۵ تا ۲۹ سالگی ۲۳.۵ درصد خانم های کشور ازدواج نکرده اند و در سنین بین ۳۰ تا ۳۴ سالگی ۱۵.۲ درصد زن مجرد که تاکنون ازدواجم نکردند وجود دارد. همچنین مروری بر فراوانی تعداد زنان ازدواج نکرده بالای 35 سال در سرشماری سال 1395 نیز نشان می‌دهد 652 هزار زن 49-35 سال هرگز ازدواج نکرده اند.

او ادامه داد: در واقع این رقم حاکی از این است که 652 هزار خانواده که می توانست بطور بالقوه تشکیل شوند، هنوز تشکیل نشده اند. از دست رفتن فرصت فرزندآوری برای اکثریت این زنان از جمله پیامدهای جمعیتی ناشی از عدم ازدواج و یا افزایش سن ازدواج است.

این کارشناس جمعیت اظهار کرد: تاخیر در ازدواج پیامدهای اجتماعی گسترده ای بر روی افراد و خانواده ها و جامعه خواهد داشت. همانطور که معمول است در ایران یکی از عوامل اصلی در ترک خانه والدین، ازدواج است. به دلیل بستر مذهبی و فرهنگی کشور ما، انتظار بر این است فرزندان تا زمان ازدواج در خانه والدین باقی بمانند که این امر نیز می تواند ضمن پیامدهای فردی، زمینه برخی اختلافات و تنشها را بین فرزندان با یکدیگر و یا با والدین بوجود آورد. 

رازقی با اشاره به سیاستگذاری و طرح جوانی جمعیت، گفت: یکی از وظایف دولت این است که با بهره گیری از امکانات و  تخصیص بودجه های لازم، تدوین مقررات و اجرای آن ها زمینه های ازدواج جوانان و سپس فرزندآوری آنها را تسهیل کند. خوشبختانه موضوع تسهیل ازدواج و رفع موانع ازدواج از جمله مواردی است که هم در سیاست های کلی خانواده و هم سیاست های کلی جمعیت به آن توجه شده است.

او افزود: در طرح اخیر تعالی خانواده و جوانی جمعیت نیز تاکید ویژه ای بر تسهیل ازدواج از طریق ارائه وامهای ازدواج، وام‌های مسکن و کاهش هزینه های زندگی زوجین جوان شده است. با تصویب طرح در مجلس اکنون انتظار می رود در گام نخست بودجه لازم و کافی نیز برای اجرای برنامه ها اختصاص یابد. 

این کارشناس جمعیت اضافه کرد: بدیهی است برنامه ها و سیاست‌های تشویقی ازدواج، متضمن هزینه‌های بالایی است که با توجه به شرایط بودجه کشور بار مالی زیادی بر دوش دولت می‌گذارد، لذا موفقیت آن‌ها از یک سو به میزان بودجه در نظر گرفته شده برای این برنامه ها مرتبط است، از سوی دیگر تداوم برنامه ها بسیار اهمیت دارد.

رازقی ادامه داد: چنانچه برنامه‌های حمایتی مذکور صرفا درقالب دستورالعمل و مقررات باشند و قابلیت اجرایی آن کم باشد و یا اینکه مدتی اجرا شود و بعد متوقف شوند نه تنها اهداف این طرح محقق نخواهد شد منجر به بی اعتمادی مردم به دولت و مجلس  خواهد شد.

او خاطرنشان کرد: شرایط تورمی، گرانی و مسائل اقتصادی که خانواده ها امروزه با آنها مواجه هستند، ممکن است  بر اثر گذاری این طرح ها سایه افکند، لذا دولت باید برنامه ریزی بلندمدتی برای کاهش هزینه های زندگی مردم داشته باشند. علاوه بر آنها موفقیت این طرح ها نیازمند هماهنگی و همراهی سازمان‌های مختلف است که امید است در دولت جدید این مهم نیز محقق شود.

انتهای پیام/  

منبع: خبرگزاری برنا

کلیدواژه: ازدواج خانواده ایران سن ازدواج زنان مردان بیکاری اشتغال جامعه والدین دولت بودجه مسکن کاهش هزینه مجلس دولت و مجلس گرانی مسائل اقتصادی سن ازدواج جوانی جمعیت طرح جمعیت و تعالی خانواده پیری جمعيت ازدواج نکرده برای اجرای برنامه ها سن ازدواج افزایش سن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.borna.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری برنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۵۸۳۴۸۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بیش از ۱۸۷ هزار مادر همدانی مشاور فرزندآوری دریافت کردند

به گزارش خبرگزاری مهر، شهلا نوری، با بیان اینکه نرخ باروری در سال‌های اخیر به میزان قابل‌توجهی کاهش‌یافته است، اظهار کرد: میزان فرزندآوری از هفت فرزند در سال ۱۳۵۸ به ۱.۸ فرزند در سال ۱۳۹۰ رسیده است.

وی با بیان اینکه به‌صورت مقطعی تا سال ۱۳۹۵ میزان نرخ باروری افزایش یافت، مطرح کرد: طی سال‌های اخیر مجدداً روند فرزندآوری کاهش یافت، تا جایی‌که نرخ باروری در استان همدان به ۱.۵۷ رسید.

مدیر سلامت جمعیت و خانواده معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان بیان کرد: نرخ باروری در درازمدت بر نرخ رشد جمعیت تأثیر می‌گذارد و یا حتی موجب منفی‌شدن رشد جمعیت و پدیده سالخوردگی و پیری جمعیت می‌شود.

وی با بیان اینکه در سال‌های اخیر به علت کاهش نرخ باروری شاهد پدیده پیری جمعیت در کشور هستیم، خاطرنشان کرد: متأسفانه همدان چهارمین استان سالمند در کشور است که درصد سالمندان و جمعیت بالای ۶۰ سال در آن زیاد است.

نوری افزود: در صورت ادامه‌دار بودن روند کاهشی نرخ باروری و فرزندآوری پیش‌بینی می‌شود که تا ۳۰ سال آینده یک‌چهارم جمعیت کشور سالمند و پیر باشند.

وی یادآور شد: یکی از عوامل مؤثر در کاهش فرزندآوری افزایش سن ازدواج و تأخیر در زمان بارداری است به‌گونه‌ای‌که تأخیر در بارداری نخست موجب افزایش ناباروری شده و می‌تواند مشکلات متعددی را به دنبال داشته باشد.

نوری با بیان اینکه فاصله زیاد بین ازدواج تا تولد نخستین فرزند را از عوامل مهم تأثیرگذار کاهش نرخ باروری در کشور دانست و گفت: عوامل مختلفی همچون فاصله‌گذاری بین تولد فرزندان، افزایش سن ازدواج، تک‌فرزندی، افزایش میزان ناباروری و … بر کاهش نرخ باروری و افزایش پدیده پیری جمعیت در کشور تأثیر می‌گذارند.

مدیر سلامت جمعیت و خانواده معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان با بیان اینکه برخی مطالعات حاکی از آن است که ۲۰ درصد خانواده‌ها تک‌فرزند هستند، تصریح کرد: نرخ ناباوری طی سال‌های اخیر در استان همدان ۱۵ درصد گزارش شده است.

وی با اشاره به سقط‌جنین عمدی و یا غیرعمدی، افزایش میزان طلاق، تغییرات سبک زندگی، روند روبه‌رشد شهرنشینی و … هم بر پدیده پیری جمعیت و کاهش فرزندآوری تأثیر گذاشته است، گفت: شرایط اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جزو عوامل تأثیرگذار بر کاهش نرخ باروری هستند، اگرچه بیشتر میزان عدم تمایل به فرزندآوری در طبقات بالای اجتماعی و درآمدی به ثبت رسیده است.

نوری با بیان اینکه مرکز بهداشت مهمترین مکان برای ارائه آموزش‌های عمومی در زمینه فرزندآوری و جوانی جمعیت است، گفت: مشاوره قبل ازدواج، آموزش‌های حین ازدواج در راستای رضایتمندی از زندگی زناشویی، آموزش مهارت روان‌شناختی در راستای افزایش مهارت‌های زندگی و فرهنگ‌سازی در رابطه با ازدواج به‌موقع از مجموعه اقدامات معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی در حوزه جوانی جمعیت است.

وی با اشاره به مشاوره فرزندآوری در مراکز تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی همدان اذعان کرد: سال گذشته ۱۸۷ هزار و ۴۳۰ مشاوره فرزندآوری در راستای بارداری سالم، فرزندآوری طی دو سال اول ازدواج و… برای مادران گروه هدف به ثبت رسیده است.

کد خبر 6092444

دیگر خبرها

  • تسریع در اجرای قانون جوانی جمعیت نیازمند همراهی جدی دستگاه‌هاست
  • جوانی جمعیت نیازمند اغنا سازی است
  • نیروی جوان جامعه عامل پیشرفت های آتی خواهند بود/ شرایط وام فرزندآوری تسهیل شود
  • رویداد جامعه‌پرداز با موضوع خانواده و جمعیت در البرز برگزار می‌شود
  • سیاست‌های مشوق جمعیتی دولت در فرهنگ جوانی جمعیت اثرگذار است
  • بیش از ۱۸۷ هزار مادر همدانی مشاوره فرزندآوری دریافت کردند
  • بیش از ۱۸۷ هزار مادر همدانی مشاور فرزندآوری دریافت کردند
  • ۱۴۹۱۵۱ نفر در صف انتظار وام ازدواج هستند
  • ۱۴۹۱۵۱ نفر در صف انتظار تسهیلات ازدواج هستند
  • ضرورت اجرای قانون جوانی جمعیت به طور کامل