Web Analytics Made Easy - Statcounter

علیرضا ترک عضو هیئت مدیره انجمن ملی پلیمر ایران در گفت و گو با خبرنگار اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره تامین پلیمر ABS (اکریلونیتریل بوتادین استایرن) مورد نیاز برای تولید قطعات داخلی یخچال که تولیدکنندگان لوازم خانگی از کمبود آن گلایه دارند، اظهار کرد: بازار پلیمر ABS همواره با التهاب همراه بوده؛ یعنی، فاصله میان عرضه و تقاضا همیشه نزدیک بوده است، اما در سال ۱۴۰۰، به جز مقطع ابتدایی سال در فروردین و اردیبهشت که رقابت وجود داشت، تقریبا بازار آرامی را در مورد این پلیمر شاهد بوده ایم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

او افزود: البته این مسئله در مورد گرید‌های طبیعی این پلیمر صدق می‌کند؛ گرید‌های طبیعی که پتروشیمی تبریز و پتروشیمی قائد بصیر تولید می‌کنند، معمولا فاقد رقابت بوده اند و حتی در مقاطعی به مچینگ نیز رفته اند. گریدی که برای یخچال به کار می‌رود و تولیدکنندگان لوازم خانگی مطرح می‌کنند، گرید سفید ABS است.

ترک تصریح کرد: با توجه به این که گرید طبیعی مشکلی در عرضه و تقاضا نداشته، در مورد گرید سفید نیز قاعدتا اگر برنامه ریزی درستی برای پاسخگویی به تقاضا از سوی شرکت‌های پتروشیمی وجود داشته باشد، تولیدکنندگان یخچال با مشکل رو به رو نمی‌شوند.

عرضه مواد اولیه در بورس مشکلات را کاهش می‌دهد

او با توضیح این که گرید‌های طبیعی ABS طی یک فرآیند ساده به ABS سفید تبدیل می‌شوند، اظهار کرد: در این زمینه مسئله‌ای که حائز اهمیت است، این است که گرید مورد نیاز یخچال یا همان ABS سفید در بورس عرضه نمی‌شود و به همین دلیل، هیچ آمار و تحلیلی از روند عرضه و تقاضای آن وجود ندارد.

عضو هیئت مدیره انجمن ملی صنایع پلیمر ایران تاکید کرد: عرضه شدن این پلیمر در بورس، نیازمند آن است که ذینفعان این مسئله یعنی اعضای انجمن لوازم خانگی در این زمینه مطالبه گری داشته باشند. این مسئله‌ای است که در جلسه‌ای که سال گذشته با برخی از اعضای این انجمن داشتیم نیز مطرح شد.

او اضافه کرد: وقتی این کالا وارد بورس شود، معاملات، میزان عرضه و تقاضا شفاف می‌شود و در مرحله بعد، می‌توان ادعای تولیدکنندگان لوازم خانگی مبنی بر کمبود عرضه پلیمر مورد نیاز آن‌ها را نیز راستی آزمایی کرد، اما اکنون که شرکت های پتروشیمی کالای خود را مستقیم به فروش می‌رسانند، نمی‌دانیم که چه میزان، به چه افرادی و به چه طریقی، این ماده اولیه را فروخته اند؟

این فعال صنعت پلیمر اظهار کرد: در این شرایط مشخص نیست که آیا این پلیمر به مشتری واقعی فروخته می‌شود یا خیر؟ حتی اگر دلالی هم در این میان وجود داشته باشد، در بورس می‌توان ردیابی کرد که چه افرادی آن را خریداری کرده اند و صلاحیت آن‌ها قابل بررسی خواهد بود. اکنون که معاملات به صورت غیر بورسی است و خرید‌ها به صورت مستقیم از پتروشیمی‌های تبریز و قائد بصیر انجام می‌شود، این مشکلات به وجود می‌آید و انجمن ملی پلیمر، بر ورود پلیمر ABS مورد تولید قطعات یخچال به بورس تاکید دارد.

بیشتر بخوانید:

مشکل جدی در تامین پلیمر مورد نیاز تولید یخچال داریم مهندسی کردن قیمت توسط پتروشیمی‌ها قابل اثبات نیست

ترک در پاسخ به این سوال که طبق بررسی آمار‌های بورس کالای ایران طی ماه‌های اخیر، در برخی گرید‌های پلیمر ABS رقابت‌های سنگینی میان متقاضیان به علت کمبود عرضه، گاهی تا ۵۰ درصد، رقم خورده است و این مسئله، شائبه‌ای را به وجود آورده مبنی بر آن که شرکت‌های پتروشیمی بخشی از عرضه را در بورس و بخش دیگری را خارج از آن انجام می‌دهند و قیمت‌ها را مهندسی می‌کنند، اظهار کرد: این مسئله در حال حاضر قابل اثبات نیست و نیاز به بررسی‌های دقیق دارد، اما اگر چنین چیزی رخ داده باشد، از فروش مستقیم کالا خارج از بورس خطرناک‌تر است، زیرا این کار یعنی شست و شوی یک معامله ناسالم!

او با بیان این که عرضه در بورس همزمان با فروش مستقیم بسیار خطرناک تر از فروش مستقیم به تنهایی است، توضیح داد: با عرضه حجم کم از یک محصول در بورس، رقابت ایجاد می‌شود و تولید کننده برای تامین ماده اولیه، مجبور است که به هر قیمتی شده آن را خریداری کند. این مسئله سبب می‌شود که یک پتروشیمی بتواند قیمت‌های فروش مستقیم را هم بالا ببرد. به طور مثال، کالایی با قیمت پایه ۵۰ هزار تومان را با عرضه کم در بورس، به ۹۰ هزار تومان می‌رساند و خارج از بورس نیز، تولیدکننده‌ها با استناد به بورس، مجبور به خرید آن کالا با قیمت ۹۰ هزار تومان به بالا می‌شوند.

شرکت‌های کامپاندر هم می‌توانند مواد اولیه قطعات یخچال را تولید کنند

عضو هیئت مدیره انجمن ملی پلیمر ایران در بخش بعدی سخنان خود گفت: بنابراین راهکار اول برای رفع مشکل تولیدکنندگان لوازم خانگی برای تامین مواد اولیه قطعات یخچال این است که پلیمر مورد نیازشان در بورس عرضه شود و اگر هم در بورس عرضه می‌شود، از مهندسی عرضه توسط پتروشیمی‌ها ممانعت شود.

او اضافه کرد: پیشنهاد دیگر انجمن ملی پلیمر برای تولیدکنندگان لوازم خانگی این است که می‌توان ABS سفید را بدون طی کردن مسیر پتروشیمی‌ها نیز تولید کرد. یعنی می‌توان گرید ABS طبیعی را با اضافه کردن ادیتیو‌ها و رنگ، تبدیل به پلیمر مورد نظر کند و این ظرفیت در اعضای کامپاندر انجمن پلیمر وجود دارد.

ترک همچنین تاکید کرد: البته اگر این محصول توسط کامپاندر‌ها تولید شود، احتمال این وجود دارد که تا حدودی قیمت تمام شده بالاتری داشته باشد، اما نسبت به شرایط فعلی که قیمت‌ها به دلیل کمبود بالا رفته، به صرفه‌تر خواهد بود. چرا که در یک مقطع زمانی، قیمت این پلیمر حتی تا ۱۰۰ هزار تومان برای هر کیلوگرم نیز افزایش یافت.

او در پایان گفت: بنابراین، می‌توان از ظرفیت کامپاندر‌ها نیز استفاده کرد و به صورت کلی جنس این مشکل، نرم افزاری است. بنابراین، بهتر است که انجمن لوازم خانگی برای اجرای این راهکار‌ها یعنی ورود ABS مورد نیاز به بورس و تولید آن به واسطه شرکت‌های کامپاندر، اقدام کند.

انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: لوازم خانگی یخچال و فریزر مواد اولیه صنایع پتروشیمی صنایع پلیمر تولیدکنندگان لوازم خانگی انجمن ملی پلیمر عرضه و تقاضا پتروشیمی ها فروش مستقیم مواد اولیه پلیمر مورد هزار تومان مورد نیاز پلیمر ABS

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۵۸۵۸۹۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نیاز تولیدکنندگان به حمایت های عملی

به گزارش بازرگانی خبرگزاری مهر، معطوف به خبر منتشره به نقل از معاون صنایع عمومی وزارت صمت مبنی بر مهندسی سود تولیدکنندگان محصولات پتروشیمی در بورس کالا، به رغم کاهش عرضه، توضیحات ذیل در راستای شفاف سازی اذهان عمومی در خصوص مشکلات کنونی صنایع پایین دستی، قابل ذکر است؛

در حال حاضر عمده مواد اولیه برخی از صنایع پایین دستی از بورس کالا و از تولیدکنندگان محصولات پتروشیمی تامین می گردد و مطابق دستورالعمل تنظیم بازار محصولات پتروشیمی مصوب ستاد تنظیم بازار، نحوه تعیین قیمت پایه محصولات پتروشیمی جهت عرضه در بورس کالا که بصورت هفتگی توسط دفتر توسعه صنایع پایین دستی پتروشیمی محاسبه و اعلام می گردد، می بایست مبتنی بر ۹۵ درصد قیمت فوب با تسعیر نرخ ارز تالار دوم یا نیمایی انجام پذیرد و حتی در مواردی نیز قیمت پایه محاسبه شده بر اساس قیمت محصولات صادراتی شرکت های پتروشیمی قابل اصلاح و بازنگری خواهد بود، به عبارتی تولیدکنندگان صنایع پایین دستی، مواد اولیه مورد نیاز خود را برای تولید کالای نهایی، جهت عرضه در بازار داخل، به قیمت جهانی و یا صادراتی تهیه می نمایند و به تبع آن تغییرات قیمت های جهانی و یا حتی ارز نیمایی نیز بصورت مستقیم بر قیمت محصولات پتروشیمی محور که همگی تولید داخل هستند، تاثیر گذار بوده و نهایتاً اثرات این سیاست صرفاً متوجه مردم است.

مضافاً اینکه به دلیل عدم تناسب میزان عرضه و تقاضای محصولات پتروشیمی در بورس کالا، بعضاً با ایجاد رقابت، قیمت ها در بورس حتی بالاتر از قیمت های جهانی در برخی محصولات عرضه می گردد که نتیجه ان، افزایش بهای تمام شده محصولات تولیدی صنایع پایین دستی، رشد قیمت ها در بازار و زیان مصرف کنندگان داخلی می باشد. علت عدم تناسب میزان عرضه و تقاضا در بورس، صرفاً، عملکرد وزارت صمت و بویژه معاونت صنایع عمومی است.

صدور پروانه های بهره برداری جدید بدون انجام بررسی های کارشناسی شاخص هایی از جمله نیاز کشور، وضعیت انحصار یا رقابت در بازار هر کالا و عدم توجه به پتانسیل های تولید مواد اولیه مورد نیاز آنها از سوی واحدهای پتروشیمی در بورس کالا به موازات وجود سهمیه مواد غیر واقعی برخی صنایع پایین دستی و عدم تناسب آن با میزان تولید واقعی انها به دلیل عدم انجام ظرفیت سنجی میزان تولیداظهاری از سوی تولیدکنندگان صنایع پایین دستی، از جمله دلایل افزایش تقاضا در بورس کالا محسوب می شوند. ضمن آنکه به دلیل تعیین نرخ ارز نیمایی برای قیمت گذاری محصولات پتروشیمی و تفاوت قابل توجه آن با ارز بازار ازاد، صرفه اقتصادی صادرات برخی محصولات بویژه محصولات نیمه خام افزایش یافته که این تقاضای صادراتی نیز موجب افزایش میزان تقاضا در بورس کالا شده که با وجود تذکر کارشناسان به ضرورت تفکیک تقاضای صادراتی و نیاز داخلی به محصولات پتروشیمی در بورس، به دلایل نامعلومی این امر تاکنون محقق نگردیده است.

پر واضح است نتیجه این موارد، صرفنظر از افزایش قیمت کالاهای نهایی در بازار داخل و تورم، منتج به سود قابل توجه برخی واحدهای پتروشیمی حتی پس از کسر درآمدهای صادراتی آنها، در قیاس با سود صنایع پایین دستی که بعضاً مشمول سیاست های تثبیتی قیمت و یا قیمت گذاری دستوری هستند، شده که بررسی اطلاعات سامانه کودال نیز گواه این ادعا است.

حال سوال اساسی و قابل تامل این است که هدف معاون صنایع عمومی از بیان اینگونه موضوعات بدیهی که سال هاست، صنایع پایین دستی با ان مواجه هستند چیست و چرا در شرایطی که انجمن ها و تشکل های متعددی نسبت به بیان مشکل و راهکارهای پیشنهادی اصلاحی اقدام نمودند و به راحتی امکان پیگیری و حل مشکل با اتخاذ سیاست های مدبرانه و با اخذ نظرات کارشناسان با تجربه جهت تغییر دستورالعمل تنظیم بازار محصولات پتروشیمی و همچنین شیوه نرخ گذاری خوراک پتروشیمی ها و بورس کالا و مدیریت عرضه و تقاضا به نفع ثبات قیمت ها در بازار داخل وجود دارد، هیچگونه پیگیری از سوی معاونت صنایع عمومی صورت نپذیرفته است! قطعاً این قبیل مصاحبه ها و صرفاً بیان مشکلات بدیهی از سوی یک مسئول و متولی صنایع پایین دستی که وظیفه سیاست گذاری و پیگیری حل مشکلات را دارد، نشان از آن دارد که هدف صرفاً سیاست های نمایشی و شعار گونه و بدون ارائه هیچگونه راهکاری است و انتظار می رفت معاون صنایع عمومی به موازات بیان مشکل، طرح خود را نیز برای حل معضلات فوق الاشاره با هدف کمک به صنایع پایین دستی و مدیریت قیمت ها در بازار ارائه می نمود.

نمونه دیگری از مصاحبه های صورت گرفته از سوی برادران، می توان به اعلام خودکفایی در صنعت شوینده در زمان مسئولیت ایشان اشاره نمود و این در حالیست که بررسی آمار واردات محصولات شوینده در سال های گذشته نشان می دهد که بیش از ۱۰ سال است که صنعت شوینده خودکفا و واردات محصولات شوینده به صفر رسیده است. این موارد همگی نشان از نااگاهی ایشان از وضعیت حاکم بر صنایع مختلف دارد و ارائه اطلاعات غیر واقعی و صرفاً پوپولیستی، بدون انجام اقدامات اثر بخش و واقعی جهت حل مشکلات تولیدکنندگان، صرفاً دلسردی تولیدکنندگان بویژه صنایع پایین دستی را به دنبال داشته و نهایتاً اثرات مخرب آن متوجه مردم، دولت محترم و کشور خواهد بود و لذا بکارگیری مدیران با تجربه، صاحب فکر و اندیشه و عمل گرا در وزارت صمت برای کمک به وزیر صمت و دولت محترم در شرایط کنونی با پرهیز از رویکردهای سیاسی و سفارشی بیش از بیش ضروری است.

کد خبر 6093186

دیگر خبرها

  • عرضه‌های امروز بورس کالا ۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • مددجویان خراسان‌جنوبی هزار و ۳۶۲ متر مربع فرش به بازار عرضه کردند
  • نیاز تولیدکنندگان به حمایت های عملی
  • ۵۰ دستگاه کامیونت فورس در بورس کالا عرضه می‌شود
  • عرضه‌های امروز بورس کالا ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • جزئیات پذیرش‌های جدید در بورس کالا اعلام شد
  • اعلام جزئیات پذیرش‌های جدید در بورس کالا
  • حمل ریلی محصولات مجتمع فولاد مبارکه تا ۱۰ میلیون تن در سال
  • چه داروهایی ارز ترجیحی می‌گیرند؟ + بخشنامه
  • چه داروهایی ارز ترجیحی می‌گیرند؟+بخشنامه