Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-04-30@15:54:24 GMT

باورمند شدن فرهنگ عمومی

تاریخ انتشار: ۱۳ آبان ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۵۸۷۶۷۲

باورمند شدن فرهنگ عمومی

بنیاد و دال کانونی نظام‌واره فکری انقلاب اسلامی، مسئله مهم «فرهنگ» است تا بدان‌ جا که در مضمون و بروندادهای بیرونی و ملموس انقلاب این جستار شکل‌دهنده بنیادین کنشگری‌ها بوده است. آشکار است نظام سیاسی برآمده از انقلاب اسلامی که جمهوری اسلامی است باید در پرگاره بنیادهای فرهنگی معرفت اسلامی گام برداشته و به سخن دیگر، مفهوم‌سازی، سیاست‌گذاری، برنامه‌ریزی، ساختارسازی و کنش نماید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ریخت‌واره‌های کلان و خردساختارهای گوناگون باید در منظومه کلان‌فرهنگ آرمانی برآمده از گفتمان انقلاب اسلامی حرکت نمایند و البته بتوانند به آهستگی و با بهره‌ بردن از همه ابزارهای مستقیم و غیرمستقیم خویش به بازتولید و بازآفرینی کلان‌پنداره فرهنگی معرفتی شیعه انقلابی و خرده‌فرهنگ‌های کاربردی نظام اجتماعی و زیستی بپردازند.
گاه توجه به مبانی نظری مبنای کلان فرهنگی موجب می‌شود که پهنه‌های عمومی و مصرفی گستره فرهنگ از توجه و دقت بایسته برخوردار نباشند. حال آنکه در جریان جاری زندگی اجتماعی همین سویه‌های عمومی و اشتراکی فرهنگ و به‌تبع آن خرده‌فرهنگ‌های حاصل دارای اهمیت خواهند شد. در واقع الگو یا پنداره کلان فرهنگی یا همان معنای فرهنگی انقلاب اسلامی زمانی کارا و کارساز واقع خواهد شد که به فرهنگ عمومی تبدیل ‌شده و فراوری‌های ثانویه نسبت به آن شکل گیرد.
آشکارا با برپایی نظام‌واره‌هایی چون شورای عالی انقلاب فرهنگی و شورای فرهنگ عمومی کشور این رویکرد مورد توجه بوده است. ولی به نظر می‌رسد در درازنای سال‌های گذشته این فرایند با کاستی‌هایی روبه‌رو شده است. فرهنگ عمومی به معنای همان بن‌پاره‌های فرهنگ غالب است که از سوی کلیت جامعه مورد پذیرش واقع‌ شده و به منش و رفتارهای همگانی بدل گشته است. اهمیت فرهنگ عمومی تا بدان جاست که روز تصویب آیین‌نامه شورای فرهنگ عمومی کشور را به این نام برگزیده‌اند.
فرهنگ عمومی باید بتواند داده‌های مورد نیاز نسبت به انگاره کلان و حاکمیتی نظام سیاسی را به شکلی بایسته در میان عموم جامعه هماهنگ با نقش‌ها و وظایف ایشان توزیع نماید. در گام بعد نیاز است این داده‌ها مبنای شکل‌گیری ذهنیت و احساسات جامعه نسبت به مقولات جاری آن نظام اجتماعی گردد به‌ گونه‌ای که گرایش عمومی و کلی آن جامعه در پرگاره و متناسب با فرهنگ غالب باشد. در سومین گام نیز مجموعه این داده‌ها و گرایش‌ها باید بتواند رفتار جامعه را هماهنگ با پنداره کانونی تنظیم نماید. هر گونه اخلال در این فرایند و یا قطع پیوستگی با دال مرکزی فرهنگی، منجر به کاهش تأثیر یا حتی تأثیرات وارونه نسبت به اهداف نخستین خواهد شد.
به‌ طور خلاصه فرهنگ عمومی نسخه اجرایی، ساخت‌یافته، عملیاتی و ملموس پنداره‌ انتزاعی فرهنگ مبدأ خواهد بود. پس آشکار است فرهنگ عمومی با چنین اهمیتی نیازمند برنامه‌ریزی، پایش، پالایش و حتی اصلاح خواهد بود. یکی از اشتباه‌های رایج در جامعه روشنفکری ایران این است که با مشاهده یک گستره رفتاری یا منش موجود در جامعه که شاید با مبانی معنایی فرهنگ انقلاب در تناقض است آن را نشان از ضعف فرهنگ مبدأ در نظر می‌گیرند، در صورتی که اتفاقاً چالش در بازتولید و فراوری فرهنگ مبدأ به خرده‌فرهنگ‌های همگانی است و ناکارایی به‌ هیچ‌ عنوان بر مبنای در نظر گرفته ‌شده نیست.
فرهنگ عمومی که ویترین اجرایی کلان‌آرمان‌های ماست تنها هنگامی موفق می‌شود که از شکل دستوری خارج ‌شده و با بهره‌ بردن از سیاست‌گذاران فرهنگی، باورمند شدن مدیران کلان اجرایی به این جستار و نگاه پیوست فرهنگی به همه کُنشگری‌های اجرایی کشور مورد بهره‌برداری قرار گیرد.

انتهای خبر/

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: فرهنگ عمومی انقلاب اسلامی فرهنگ عمومی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۵۸۷۶۷۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تغییر نام جزیره ابوموسی

 به گزارش تابناک، محمدمهدی اسماعیلی روز سه‌شنبه( ۱۱ اردیبهشت) در هشتصد و نوزدهمین جلسه شورای فرهنگ عمومی کشور اظهار داشت: «با توجه به صورت گرفتن عملیات «وعده صادق» علیه رژیم صهیونسیتی، در مورد ثبت این روز در تقویم نیز بحث و بررسی صورت گرفت.»

وی همچنین با تبریک روز معلم، روز کارگر و روز خلیج فارس گفت: تغییر نام جزیره ابوموسی به بوموسی در دستور کار دولت قرار دارد؛ یاد شهدایی که در خلیج فارس به شهادت رسیدند از جمله شهید مهدوی را نیز گرامی می‌داریم.

اسماعیلی با گرامی‌داشت یاد شهدایی که در جنگ با پرتغال به شهادت رسیدند، افزود: روز ملی خلیج فارس روز فتح بندرعباس و مناطق در اختیار پرتغال و روز شکست غربی‌ها از ملت ایران است که دولت شیعی صفوی توانست در این مبارزه پیروز شود.
وزیر فرهنگ پس از ارائه گزارش معاون بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز گفت: کسانی که از میانسالی عبور کرده‌اند ارزش اقدامات مربوط به سلامت را می‌دانند؛ در همین راستا به تبیین گسترده در مورد ضرورت این کار نیاز داریم، امیدوارم این رویکرد به عنوان بخش مهمی از فرهنگ عمومی کشور که تاثیر مستقیم بر سبک زندگی دارد، تلقی شود.

وی در ادامه پس از شنیدن گزارش رئیس شورای فرهنگ عمومی زنجان گفت: اولویت‌های ملی را اعلام می‌کنیم که اولویت‌های استانی و شهرستانی هم در آن قرار دارد؛ اما مسأله واحدی نیستند؛ سال گذشته پیمایش ارزش‌ها و نگرش‌ها و سبک‌زندگی را انجام دادیم، به ازای هر شهرستان می‌توانیم خروجی کتاب مستقلی را ارائه کنیم امسال هم مشابه سال ۱۴۰۲ اولویت‌هایی اعلام کردیم و وضعیت توصیفی ملی آن‌ها بیان می‌شود.

اسماعیلی افزود: شورای فرهنگ عمومی استان‌ها برش استانی خود را خواهند داشت؛ شهرستان‌ها نیز همین طور، ممکن است در شهرستانی مساله طلاق پررنگ باشد در شهرستانی دیگر مسأله مواد مخدر که باید همه این مسائل مدنظر قرار گیرد.

اسماعیلی ادامه داد: در سفر اخیر به پاکستان و سریلانکا هیچ اجتماعی نبود مگر اینکه مردم مسلمان این کشور‌ها با شور و شعف از این اقدام جمهوری اسلامی تشکر کنند.

در این جلسه حسین فرشیدی معاون بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گزارشی از اقدامات انجام شده در هفته سلامت و محمدامین محمدی دبیر کارگروه تغذیه و سلامت خانواده در رویداد ملی خانواده و فرهنگ عامه گزارشی در مورد اقدامات اجرایی در حوزه سفره خانواده و ارتقای سطح سلامت تغذیه در بین جوانان و اعضای خانواده و توجه به جنگ فرهنگی و تغییر سبک تغذیه سالم در جامعه ارائه کردند.

در ادامه جلسه آیت الله علی خاتمی رئیس شورای فرهنگ عمومی زنجان نیز گزارشی از فعالیت‌های شورای فرهنگ عمومی این استان ارائه کرد.

بررسی مناسبت‌های تقویم ۱۴۰۴هجری شمسی نیز از دیگر دستورکار‌های این جلسه بود.

منبع: ایرنا

دیگر خبرها

  • تغییر نام جزیره ابوموسی
  • «بی حجابی» گره‌ای که با دست باز می‌شود
  • نظام استکباری غرب با چالش بزرگ خیزش افکار عمومی روبه‌رو است
  • خسروپناه: با مکتب حاج قاسم درگیر دعواهای حزبی نمی‌شویم
  • مکمل‌های طرح نور در نهادهای فرهنگی اجرا شود
  • خسروپناه: شورای فرهنگ عمومی استان‌ها رویکرد مسئله محور داشته باشند
  • بیانیه شورایعالی انقلاب فرهنگی در حمایت از دانشجویان آمریکا
  • بیانیه شورای عالی انقلاب فرهنگی درحمایت از دانشجویان آمریکایی
  • وزارت بهداشت و درمان در اصلاح فرهنگ فرزندآوری یاری‌رسان‌ باشد
  • راه حل مسائل فرهنگی بازگشت به سیاست و سیاستگذاری