Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-29@10:18:16 GMT

کاهش ۱۷ هزار هکتاری کشت دوم برنج در مازندران

تاریخ انتشار: ۱۵ آبان ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۶۰۱۱۵۳

کاهش ۱۷ هزار هکتاری کشت دوم برنج در مازندران

به گزارش ایرنا، بسیاری از کشاورزان مازندران در مناطق مرکزی و شرقی این استان امسال دست از کشت دوم کشیدند تا با توجه به مشکلاتی که در تأمین آب نسبت به سال گذشته وجود داشت، در کشت دوم دچار مشکل نشوند. کشت دوم برنج که در مازندران به دو شیوه «نشای مجدد» و «دو نوج» یا «رَتون» انجام می‌شود و برداشت محصول آن نیز ماه گذشته انجام شد، امسال به گفته مسئولان جهاد کشاورزی مازندران نزدیک به ۲۵ درصد کاهش یافت و در برخی مناطق استان به صفر رسید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در بعضی مناطق هم کشاورزان به سمت تغییر الگوی کشت پس از برداشت برنج گرایش پیدا کرده‌اند.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی مازندران از کاهش ۱۷ هزار هکتاری کشت دوم برنج در مازندران در فصل زراعی جاری خبر داد و گفت: با توجه به مشکلاتی که امسال در تأمین آب وجود داشت بسیاری از کشاورزان استان توصیه‌ها را جدی گرفتند و اقدام به کشت دوم برنج نکردند.

مجید بهادری گفت: هرچند که کشت دوم برنج گردش مالی قابل توجهی برای کشاورزی استان دارد، اما با توجه به شرایط کنونی و مشکلات مربوط به تأمین آب هیچ حمایتی از انجام کشت دوم نداریم و اگر هم در برخی مناطق ورود کنیم با هدف اصلاح الگوی کشت است.

وی اظهار کرد: پارسال نزدیک به ۳۰۰ هزار تن شلتوک در شالیزارهای مازندران از کشت دوم برداشت شد که گردش مالی بیش از ۱۰ هزار میلیارد تومانی را برای اقتصاد کشاورزی این استان داشت. با این حال که برای کشت دوم از آب‌های زیرزمینی استفاده شود. حتی در برخی مناطق کم‌آب نیز با برداشت آب‌های زیرزمینی برای کشت اول نیز مخالفیم.

این مسئول با تأکید بر این که تغییر الگوی کشت و ساماندهی کشت دوم در استان باید جدی گرفته شود، خاطرنشان کرد: ساماندهی کشت دوم قطعا بهتر از حذف آن است که در این زمینه برنامه‌ریزی‌هایی انجام شده و کشاورزان نیز در برخی مناطق همراه شده‌اند. اکنون در بابل و آمل برخی کشاورزان به جای کشت دوم به کشت سبزیجات روی آورده‌اند و از کشت برنج هم درآمد بیشتری کسب می‌کنند. اگر ساماندهی کشت دوم و تغییر الگوی کشت به درستی در استان ایجاد شود خود به خود کشت دوم به جز مناطق خاصی که منابع آبی سطحی مناسبی دارند انجام نخواهد شد.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی مازندران افزود: امسال در همه شهرستان‌های استان کاهش سطح زیر کشت دوم برنج انجام شد. در بابل ۵ هزار هکتار، در آمل ۴ هزار هکتار، در ساری ۳ هزار هکتار و در جویبار یک‌هزار و ۴۰۰ هکتار کاهش سطح زیر کشت دوم برنج را داشتیم. در نکا فقط یک هکتار کشت دوم برنج انجام شد و در بهشهر و گلوگاه صفر بود. در مجموع ۱۷ هزار هکتار سطح زیر کشت دوم برنج امسال در مازندران نسبت به سال ۱۳۹۹ کاهش یافت.

بهادری یکی دیگر از پیش‌نیازهای ساماندهی کشت دوم را کشت ارقام زودرس بیان کرد و گفت: ارقام بسیار زودرسی داریم که می‌توانند با کاهش دوره کشت، سبب صرفه‌جویی در مصرف آب و انجام کشت دوم شوند. اخیرا دو رقم برنج در معاونت برنج آمل معرفی شد که ۶۰ تا ۶۵ روز طول دوره کشت آن است و هفت تن در هکتار یعنی تقریبا ۱.۵ برابر طارم ما با کیفیت نزدیک به طارم عملکرد دارد. با استفاده از این ارقام زودرس و باکیفیت می‌توان مدیریت و ساماندهی کرد تا کشت دوم مزاحم منابع آبی و زیستی ما نباشد.

کشت دوم در مناطق مختلف جهان انجام می‌شود. کشاورزان در پورتوریکو چهار بار در سال و در آسیای جنوب شرقی هم تا سه بار در سال کشت برنج را انجام می‌دهند.

هر سال کشت اول برنج در ۱۱۰ هزار هکتار از شالیزارهای حوضه آبریز هراز واقع در شهرستان‌های آمل، بابل، فریدونکنار، محمودآباد و بابلسر با حدود ۲۰ تا ۳۰ روز زودتر نسبت به شرق استان انجام می‌شود. به همین دلیل بیشترین سطح کشت دوم برنج نیز در این حوزه است.

برنجکاری یکی از مهم‌ترین فعالیت کشاورزی در مازندران و منبع مهم درآمد کشاورزان استان است و با تولید بیش از یک میلیون تن، ۴۲ درصد برنج مورد نیاز کشور از این استان تامین می‌شود.

برچسب‌ها طارم کشاورزی مازندران برنج

منبع: ایرنا

کلیدواژه: طارم کشاورزی مازندران طارم کشاورزی مازندران برنج کشاورزی مازندران برخی مناطق کشت دوم برنج هزار هکتار الگوی کشت انجام شد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۶۰۱۱۵۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

واگذاری ۱۹ هزار هکتار از اراضی ملی برای اجرای طرح‌های کشاورزی

به گزارش گروه اقتصاد خبرگزاری علم و فناوری آنا از وزارت جهاد کشاورزی، مهدی سرخوش اظهار داشت: میزان واگذاری اراضی ملی و دولتی به مساحت ۱۹ هزار و ۴۵ هکتار و به تعداد یک‌هزار و ۲۰۳ مورد به متقاضیان واگذاری زمین برای اجرای طرح‌های کشاورزی، وابسته و غیرکشاورزی در سطح کشور انجام شده است.

وی ادامه‌داد: از این میزان مساحت ۱۲ هزار و ۳۹۵ هکتار به تعداد ۹۱۷ مورد برای طرح‌های کشاورزی و وابسته به کشاورزی و تعداد ۲۸۶ مورد به مساحت ۶ هزار و ۶۵۰ هکتار برای طرح‌های تولیدی و صنعتی زمین واگذار شده است.

مدیرکل دفتر واگذاری و توسعه اراضی سازمان امور اراضی کشور افزود: سال گذشته در راستای نظارت بر اراضی واگذار شده، تعداد ۳۷ هزار و ۹۲۷ مورد بازدید توسط عوامل نظارتی انجام شده که نتیجه آن تشکیل ۲۷۸ جلسه هیأت‌های نظارت ماده ۳۳ استانی بود که سه هزار و ۱۸۹ پرونده در این جلسات مطرح و درباره تمدید قرارداد مربوطه، تعیین مهلت برای اجرای طرح، یا فسخ قرارداد و استرداد زمین و سایر تکالیف مقرر در قانون و مقررات حاکم تصمیم‌گیری شده است.

وی تصریح کرد: درباره موضوع واگذاری باتوجه به تکلیف ابلاغی سیاست‌های سازمان متبوع، برنامه تکلیفی برای استان‌ها با توجه به ظرفیت‌ها و شرایط و عملکرد استانی مشخص شده و ابلاغ خواهد شد.

سرخوش ادامه‌داد: مقرر شده استان‌ها با استفاده از ظرفیت تفاهم‌نامه منعقد شده با سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی در خصوص برون‌سپاری وظایف غیرحاکمیتی سازمان پیگیری لازم را انجام دهند.

وی خاطرنشان‌کرد: در راستای رفع نقایص موجود، اصلاح دستورالعمل نظارت بر طرح‌ها به انضمام فرم‌های مربوطه و ضوابط اجرایی لایحه قانونی واگذاری و احیای اراضی در دستور کار این دفتر قرار دارد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • برنامه‌ریزی برای توسعه ۱۶۰۰ هکتاری باغات
  • کاشت برنج به سبک مکانیزه در روستای کیامحله جویبار + فیلم
  • پیش بینی مبارزه با ملخ در سطح ۵ هزار هکتار از مزارع کشاورزی قزوین
  • واگذاری ۱۹ هزار هکتار از اراضی ملی برای اجرای طرح‌های کشاورزی
  • اجرای ایمن سازی و اصلاح شیب شیروانی ۱۴۰ کیلومتر از حاشیه راه‌های مازندران
  • ۴۰ هزار تن گندم در استان بوشهر برداشت می‌شود
  • برداشت ۱۵ هزار تن گندم از مزارع استان بوشهر
  • رصد دقیق ۴۷۰۰۰۰ هکتار برنج شمال با داده‌های فضایی
  • برنج هندی عقب‌نشینی کرد
  • بازگشت ۳۷۰ هکتار از اراضی جنگلی مازندران به طبیعت