Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار تشکل‌های دانشگاهی خبرگزاری فارس، ویژه‌برنامه « اقتصاد در گرو استکبار» به همت انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه امیرکبیر (عضو دفتر تحکیم‌وحدت ) به مناسبت بزرگداشت ۱۳ آبان و روز استکبار‌ستیزی با حضور دانیال داوودی کارشناس اقتصادی برگزار شد.

دانیال داودی در این نشست به طرح این سه سوال که آیا اقتصاد ایران بعد از انقلاب اسلامی افول کرده؟، نقش "تحریم " و " سوء مدیریت " در توسعه نیافتگی چیست؟ و چه باید کرد؟! گفت: یکی از نظریه هایی که وجود دارد این است که ایران باید با " تنش زدایی " پیشرفت کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بررسی می کنیم که آیا مشکل اصلی ایجاد تنش از سوی ایران است یا مسئله یا مسائل دیگری هم هست؟

وی افزود: بررسی وضعیت اقتصاد ایران را باید برحسب دلار انجام دهیم ولی نه دلار آزاد!  زیرا توان خرید ایرانی ها بر اساس دلار بازار آزاد نیست. لذا باید بر اساس دلار متعادل، قدرت خرید مردم ایران را مقایسه و محاسبه کرد. همچنین اینکه گفته می شود که اصلاح ساختاری که ترکیه انجام داده موجب پیشرفت بیشتر آن از ایران شده صحبت دقیقی نیست. زیرا بر اساس آمار بعد از جنگ شاخص قدرت خرید ایران و ترکیه تقریبا موازی با هم رشد کرده اند. البته کره جنوبی بعد از جنگ از ما پیشی گرفته اما چه بسا اگر ایران تحریم نمی شد هم گام و یا بالاتر از آنها بودیم.

داودی ادامه داد: علت توجه بحث به قدرت خرید از این جهت است که شاخص های متفاوتی برای توسعه وجود دارد ولی در بسیاری از آنها ارزش داوری وجود دارد که در آن قضاوت دقیقی صورت نمی گیرد. چیزی که آمار ها نشان می دهد این است که فقر مطلق در ایران بعد از انقلاب کاهش چشمگیری داشته است. البته اگر به صورت ریز بررسی کنیم می‌بینیم بر خلاف دوره های نهم و دهم ریاست جمهوری، در دوره هشت ساله آقای روحانی فقر و نا‌برابری افزایش پیدا کرده.

این کارشناس مسائل اقتصادی تاکید کرد: در کشور ما از سال ۱۹۹۰ امید به زندگی، قدرت خرید و به ویژه آموزش و توسعه انسانی رشد و پیشرفت داشته. همچنین بعد از تشدید تحریم ها رشد اقتصادی ایران نیز کاهش یافته است.

 

وی افزود: یک سوال بسیار مهمی که وجود دارد این است که چرا ایران در سال ۲۰۱۱ تحریم شد؟ جواب های متفاوتی از جمله حمایت ایران به حزب الله لبنان و پیشرفت های صنعت هسته‌ای ایران وجود دارد اما به نظر بنده نظریه ای که از همه محتمل تر و صحیح تر هست سرمایه گذاری بر نفت شِل آمریکاست. که به انقلاب شیل آمریکا معروف است و طبق آن در آمریکا از سال ۲۰۱۵ ممنوعیت صادرات نفت را لغو کردند و اکنون نیز واردات نفت آمریکا از عربستان به صفر میل می کند.

داودی تصریح کرد: ایران به طور نانوشته ای سالها امنیت انرژی اروپا و غرب را تامین می کرد؛ جمله‌ "بستن تنگه هرمز " معروف است. به این منظور که اگر ایران اراده کند می تواند تنگه هرمز را ببندد و دیگر تبادل انرژی (نفت) صورت نگیرد. اما بعد از استقلال نسبی آمریکا در حوزه انرژی، دیگر نقش ایران در این بین پوچ شد و اهرم فشارش را از دست داد. در واقع ایران بعد از دست دادن نقش اقتصادی‌اش تحریم شد. دقیقا برعکس علت و معلولی که همه فکر می کنند. در حال حاضر وضعیت به گونه ای است که تحریم ایران نه تنها عواقب و زیانی ندارد بلکه صرفه و منفعت در تحریم ایران است.

وی گفت: دلیل برای تحریم ایران زیاد است ولی علت ایجابی و اصلی همین مسئله است و اگر انرژی هسته‌ای هم نبود باز ایران تحریم می‌شد. پس ما هر چقدر در بحث هسته ای مذاکره کنیم و امتیاز بدهیم کما اینکه دادیم(!)، باز هم طرف مقابل زیر قول و قرار خود می زند زیرا تحریم برایش سود و منفعت بیشتری دارد.

این کارشناس مسائل اقتصادی ادامه داد: من فکر می کنم ما اگر در زمینه های موشکی و منطقه‌ای هم امتیاز دهیم تحریم ها رفع نمی شود زیرا علت اصلی جای دیگری است و خروج از مذاکرات نفع بیشتر برایش دارد چون هم امتیاز از ایران گرفته و هم مانع رشد ایران می شود در نتیجه ایران تحریم پذیر باقی می ماند‌.

داودی یادآور شد: حال سوال پیش می آید که چطور نقش خودمان را در اقتصاد تغییر دهیم؟ بهتر است از منطق غرب بسندگی عبور کنیم و به دنبال ارتباط با کل دنیا باشیم. ولی کل دنیا آمریکا و غرب نیست! چین هم از ابر قدرت‌هایی است که ارتباط با آن به رشد ما کمک می کند ولی در این هشت سال از آن غافل بودیم و خوب است دولت قبل در این مورد پاسخگو باشد.

وی گفت: اکنون چین به دنبال پروژه " جاده ابریشم " و ایجاد ارتباط زمینی با غرب است.این مسئله باعث می‌شود پیشرفت و ارتباط با ایران به دلیل هم راستا بودن با اهدافی که دارد، برایش سودمند باشد؛ لذا می توانیم با آن رابطه ی عزتمند داشته باشیم. در نتیجه یک اقدام مناسب در حال حاضر که نقش خود را در تامین امنیت غرب از دست داده‌ایم این است که با بازیگران جدید ارتباط برقرار کنیم؛ در نتیجه تحریم ها با نقش جدید ایران اثر خود را از دست می دهند. پس در نظر داشته باشیم که این دعوای ایران و آمریکا بیشتر از آنکه سیاسی باشد، اقتصادی است.

داوودی در جمع بندی سخنانش اضافه کرد: پس از انقلاب قدرت خرید افزایش پیدا کرد. فقر کاهش پیدا کرد و در مجموع دسترسی به امکانات زندگی بیشتر شد. این ادعا که ما پس از انقلاب همواره از کشور های همسایه خود عقب افتاده‌ایم صحیح نیست. اقتصاد ایران نسبت به ظرفیت های رشد و توسعه خود، باید بسیار بهتر از این عمل می‌کرد.

وی گفت: از دهه ۱۳۹۰ به دلیل تغییر نقش ایران در اقتصاد بین الملل امکان تحریم های ثانویه و موثر ایجاد شد. اکنون باید از یک سو موانع تولید داخل را بدهیم و از سوی نقش خود در اقتصاد جهانی را باز تعریف کنیم تا بتوانیم به توسعه برسیم.

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: ایران فقر روحانی اقتصاد قدرت خرید تحریم ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۶۱۳۶۳۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ایران از شرکای مهم جامعه جهانی در تأمین صلح و امنیت است

به گزارش حوزه سیاست و اقتصاد خبرگزاری تقریب،ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه در واکنش به اقدام سه کشور آمریکا، انگلیس و کانادا در اعمال تحریم هایی علیه برخی اشخاص حقیقی و حقوقی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران و همچنین قطعنامه پارلمان اروپا و طرح ادعاهایی علیه کشورمان واکنش نشان داد.

سخنگوی وزارت امور خارجه اقدام سه کشور آمریکا، انگلیس و کانادا در اعمال تحریم هایی علیه برخی اشخاص حقیقی و حقوقی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران، همچنین قطعنامه پارلمان اروپا و طرح ادعاهایی علیه کشورمان را به شدت محکوم و از همراهی معدود کشورهایی در اروپا از رویکرد ظالمانه دولت آمریکا انتقاد کرد.

کنعانی افزود: ظرفیت‌های نظامی جمهوری اسلامی ایران متناسب با نیاز آن در تامین امنیت و منافع ملی، حفاظت از حاکمیت و تمامیت سرزمینی و دفاع مشروع و بازدارنده در مقابل هرگونه تهدید و تجاوز خارجی است و جمهوری اسلامی ایران از شرکای مهم جامعه جهانی در تأمین صلح و امنیت منطقه‌ای و بین‌المللی و مبارزه با تروریسم بین‌المللی است.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: توسل به ابزار تحریم علیه ظرفیت‌های دفاعی جمهوری اسلامی ایران نه تنها خللی در عزم و اراده دولت و مردم ایران در افزایش اقتدار ملی با هدف دفاع مشروع و قاطع از حاکمیت و تمامیت سرزمینی و امنیت و منافع ملی ایران ایجاد نمی‌کند، بلکه برخلاف میل تحریم کنندگان، تحریم‌ها را به فرصتی برای خودکفایی و خوداتکایی در تقویت و توسعه ظرفیت دفاعی و نظامی ایران تبدیل کرده است.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی از رویکرد دوگانه پارلمان اروپا در موضوع حمله رژیم صهیونیستی به مقر دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران در دمشق و دفاع مشروع ایران شدیدا انتقاد کرد و گفت: جای تأسف است که پارلمان اروپا در قطعنامه‌ خود نسبت به اقدام متجاوزانه و ناقض قوانین و حقوق بین‌الملل رژیم صهیونیستی به مقر دیپلماتیک ایران و شهادت مستشاران رسمی ضدتروریست ایرانی، صرفا به ابراز تأسف بسنده کرده است، اما اقدام مشروع ایران علیه رژیم یاد شده در چارچوب حق ذاتی دفاع مشروع را شدیدا محکوم می‌کند!

سخنگوی وزارت امور خارجه تاکید کرد: چرا پارلمان اروپا از پرداختن به منشأ و عامل اصلی بروز تنش و ناامنی در منطقه که ریشه در اشغالگری و رویکرد جنایتکارانه رژیم صهیونیستی اسرائیل در کشتار مردم فلسطین و نیز نقض مکرر قوانین و حقوق بین‌الملل توسط این رژیم جعلی دارد، طفره می‌رود و در مقابل همسو با سیاست آمریکا از رژیمی حمایت می‌کند که اصل و اساس ناامنی و تنش در منطقه در طول هشت دهه متمادی است!

کنعانی همچنین با روشن و شفاف توصیف کردن سیاست و مواضع اصولی جمهوری اسلامی ایران در قبال بحران اوکراین و با رد مجدد ادعاهای مربوط به استفاده از تسلیحات ایران در جنگ اوکراین تاکید کرد: اگر آمریکا و اروپا عزم صادقانه ای داشته باشند، جنگ در اوکراین و جنگ علیه غزه در سریعترین زمان ممکن خاتمه خواهد یافت، اما آمریکا و برخی کشورهای اروپایی اصرار دارند که در مسیر غلط تاریخ حرکت کنند و به‌ جای کمک به توقف جنگ، بر آتش آن بیفزایند و وقت خود را مصروف اتهام زنی به دیگران کنند.

کنعانی تاکید کرد: بسیاری از ملت‌ها و دولت‌ها به خصوص در منطقه غرب آسیا دیگر هیچ امید و اعتقادی به نقش آمریکا و متحدان اروپایی آن در کمک به برقراری ثبات و امنیت در منطقه ندارند.

سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: این دولت و مردم ایران هستند که باید از آمریکا و اروپا به دلیل نقض توافق هسته‌ای و ایفای نقش مخرب در ثبات و امنیت پایدار در منطقه سؤال و طلبکاری کنند، نه اینکه این دولتهای ناقض عهد و پیمان، خود را جای طلبکار و مدعی نشانده و به گستاخی بر فهرست تحریم‌های ظالمانه علیه مردم ایران بیفزایند.

کنعانی خاطرنشان کرد: اگر رشادت و جانفشانی سپاه پاسداران و مستشاران شهید ضد تروریست سپاه در منطقه نبود، تروریسم داعشی تا پشت درب پارلمان اروپا و قلب آمریکا نفوذ کرده بود و امنیت منطقه و جهان را بیش از پیش تهدید می کرد، حال چگونه پارلمان اروپا وقیحانه خواستار گنجاندن تنها نیروی واقعی ضدتروریسم جهان در فهرست تروریسم می شود؛ مگر اینکه تصور کنیم گروه‌های تروریستی در راستای اهداف و منافع نامشروع آمریکا و معدود دولتهای اروپایی و رژیم صهیونیستی برای دامن زدن به بی‌ثباتی و ناامنی در منطقه غرب آسیا عمل می‌کنند!

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پایان بار دیگر تاکید کرد که تکرار رویکردهای غیرقانونی و اشتباه توسل به ابزار تحریم و فشار از سوی آمریکا و تبعیت برخی دول اروپایی از واشنگتن، هیچ حق و مشروعیتی برای ادعاهای آنها از منظر حقوقی و بین‌المللی ایجاد نمی‌کند و آنها باید زمانی پاسخگوی این ادعاها و اقدامات ظالمانه خود علیه دولت و مردم ایران باشند.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • ۲۴ تیم جام‌جهانی فوتسال مشخص شدند/ ایران در سید یک قرار گرفت
  • عملیات «وعده صادق» نشان داد جنگ‌هراسی در اقتصاد تاثیرگذار نیست
  • ایران از شرکای مهم جامعه جهانی در تأمین صلح و امنیت است
  • تعریف دولتمردان برجام از خود به خاطر نابودی یک دهه فرصت رشد اقتصادی!
  • جنگ جهانی نفت؛ بایدن در تنگنای تحریم‌ها، قیمت‌ها و انتخابات
  • قیمت جهانی نفت؛ برنت ۸۹ دلار و ۳۲ سنت شد
  • قیمت جهانی نفت امروز ۱۴۰۳/۰۲/۰۷
  • قیمت جهانی نفت / برنت ۸۹ دلار و ۳۲ سنت شد
  • ضرروت ایجاد برابری بیشتر در توزیع ابزار تولید
  • افزایش چهار برابری درآمدهای نفتی ایران با شبکه‌ باورنکردنی دور زدن تحریم‌ها