Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-04-30@05:40:09 GMT

هویت‏ بخشی هدیه‌ اسلام به دختران

تاریخ انتشار: ۱۷ آبان ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۶۲۳۰۵۷

هویت‏ بخشی هدیه‌ اسلام به دختران

به گزارش خبرنگار مهر، سیدمحمدجواد سایبان در یادداشتی اختصاصی که در اختیار خبرگزاری مهر قرار داده است اسلام را دین عزت و مایه افتخار دختران عنوان کرده و به چند ویژگی که به دختران در دین مبین اسلام هدیه شده است اشاره کرده که در ادامه با هم می‌خوانیم:

از دیرباز تا کنون یکی از نقش‌های مهمی که دستخوش تغییرات فراوانی شده است، جایگاه دختران در جامعه می‌باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

قبل از ظهور اسلام و در دوره جاهلیت، دختران از حقوق و مزایای بسیارکمی برخوردار بودند به گونه‌ای که جامعه عرب برای زن استقلالی در زندگی قائل نبود و حرمت و شرافتی برای او نمی‌شناخت تا جایی که در مشکلات و سختی‌های زندگی، اولین نفری که قربانی می‌شد زنان و دختران بودند. یکی از دردناک‌ترین صحنه‌های عصر جاهلیت، قضیه زنده به گور کردن دختران است که قرآن کریم نیز از این حادثه ناگوار سخن گفته است .[۱] با گذشت زمان، شرایط و وضعیت دختران در دوران جاهلیت اندکی تغییر کرد اما نگاه ابزاری به آنان هم چنان باقی بود. با ظهور اسلام، ورق به طور کامل برگشت و این آئین آسمانی بستری را فراهم کرد تا نگاه به زن از یک عنصر بی اختیار به یک عنصر پرارزش و نقش آفرین بدل شود.

آنچه اسلام به دختران هدیه کرده است:

۱) شأن و منزلت اجتماعی:

قضیه تحقیر زنان در عصر کهن و حتی در دوران مدرن امروزی یکی از دغدغه‌های مهم بشریت است. نگاه ابزاری غرب به این عنصر ارزشمند حرمت آنان را درهم شکسته و جایگاه رفیع آنان را مکدر کرده است. ایده اسلام برای مبارزه با این تفکر غلط، مهندسی نظام فکری افراد بود. این آئین هدفمند الهی، در ابتدا با بیانی محبت آمیز و رسا، استعداد و نبوغ ذاتی زنان و دختران را در جهات و ابعاد متعدد به جامعه معرفی نمود تا از این طریق مقام و شأن واقعی آنان را به تصویر کشد. سپس با تکریم، احترام و اعطای مسئولیت‌های مهم و سرنوشت ساز، شأن و منزلت و جایگاه واقعی آنان را که تا آن روز شناخته نشده بود به آنان اعطا کرد.

۲) مربی نسل‌های پیش رو:

یکی دیگر از برنامه‌های دقیق و هوشمندانه اسلام، تغییر نوع نگاه مردم به جایگاه دختر در خانواده بود. اسلام با معرفی جایگاه والای دختران در جامعه و نقش کلیدی و مهمی که آنان در خانواده و جامعه ایفا می‌کنند، فرزندآوری و زاد و ولد را که عده‌ای وظیفه قهری آنان می‌دانستند به عنوان یک ارزش و فضیلت معرفی نمود و با اعطای نقش مربی گری به مادران نه تنها جایگاه رفیع آنان را مشخص کرد بلکه مسئولیت مهم تربیت نسل آینده را به آنان واگذار کرد. اعطای این نقش خطیر و مهم، نشان دهنده ارزشمندی زنان و دختران در شکل‌گیری آینده جامعه است.

۳) امنیت و احترام:

هویّت‏ بخشی و ایجاد امنیّت اجتماعی یکی از دیگر از هدیه‌های اسلام به بانوان بوده است. اسلام، با معرفی حجاب که یکی از مصادیق مهمّ تحقق امنیّت اجتماعی در جامعه می‌باشد، ضمن حفاظت از ارزش والای زنان و دختران در برابر آسیب‌های خطرناک جامعه، هویتی خاص و منحصر به فرد را به آنان هدیه کرد. زن با استفاده از عنصر حجاب اسلامی، نه تنها فرصت بیشتری برای تهذیب، تزکیه نفس و ساماندهی ملکات نفسانی خود دارد بلکه مسیر رسیدن به قرب الهی برای او فراهم تر است.
خداوند، خطاب به پیامبر اکرم صلی‏ الله ‏علیه ‏و ‏آله می‌فرماید: «یَأَیهَُّا النَّبیِ‏ُّ قُل لّأَِزْوَاجِکَ وَ بَنَاتِکَ وَ نِسَاءِ الْمُؤْمِنِینَ یُدْنِینَ عَلَیهِْنَّ مِن جَلَبِیبِهِنَّ ذَالِکَ أَدْنیَ أَن یُعْرَفْنَ فَلَا یُؤْذَیْنَ وَ کاَنَ اللَّهُ غَفُورًا رَّحِیمًا؛ [۲] ای پیامبر! به همسران و دخترانت و زنان مؤمنان بگو: روسری‌های بلند بر خود بیفکنند، این (عمل) مناسب‌تر است، تا (به عفّت و پاکدامنی) شناخته شوند و مورد آزار قرار نگیرند، و خداوند آمرزنده مهربان است.»
بنابراین اگر با رویکرد روانشناسی و جامعه شناختی به قضیه حجاب و پوشش اسلامی برای مردان و زنان بنگریم متوجه خواهیم شد که این مسئله، تنها از کارکرد فردی برخوردار نیست و فقط برای سامان‌دهی اخلاق و رفتار تک تک انسان‌ها نمی‌باشد، بلکه از کارکرد اجتماعی نیز برخوردار است و کنترل غرایز نفسانی و جلوگیری از معاشرت‌های بی بند و بار از جمله آن هاست. ثمره این هدیه‌ی ارزشمند اسلام به دختران، جلوگیری از انحلال کانون مستحکم و پایدار زناشویی و تحکیم نظام خانواده و امنیّت اجتماعی است. امید است دختران ما با شناخت جایگاه ارزنده خود، همواره موجب رشد و ترقی جامعه شده و در بزنگاه‌های مهم با حضور پررنگ و تاثیرگذارخود، آینده را به بهترین شکل رقم بزنند.

پی نوشت:
[۱] سوره نحل، آیه ۵۸ و۵۹
[۲] سوره احزاب، آیه ۵۹

کد خبر 5344712

منبع: مهر

کلیدواژه: جهان اسلام حجاب و عفاف بدحجابی عفاف و حجاب زنان حضور زنان در جامعه اشتغال زنان زنان سرپرست خانوار دختران جوان فعالیت های قرآنی قرآن قرآن کریم سازمان تبلیغات اسلامی شورای عالی قرآن ایران آیت الله خامنه ای شبکه قرآن و معارف سیما امام خمینی انقلاب اسلامی ایران وزارت آموزش و پرورش سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی سازمان صداوسیما صدا و سیما زنان و دختران ت اجتماعی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۶۲۳۰۵۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آمریکا هزینه سنگینی برای انحراف ذهن و فکر دختران ما داده است

به گزارش گروه آموزش و دانشگاه خبرگزاری علم و فناوری آنا، زهره الهیان، نماینده مجلس شورای اسلامی در مراسم اختتامیه رویداد روایت دختران ایران که رویدادی برای روایتگری پیشرفت ایران و دختران ایران است؛ اظهار کرد: کسی که در مسیر خدا حاضر بوده و عمل کند؛ خداوند اجرش را می‌دهد و اگر در این راه بمیرد هم شهید محسوب می‌شود.

وی با اشاره به تلاش‌های پیامبر اکرم در ارتقای جایگاه زن در جامعه گفت: اسامی نیکویی همچون ریحانه یا حُسنه از سوی رسول اکرم استفاده شد؛ پیامبر در زمانی که دختران در جامعه زنده به گور می‌شدند دختر خود را ام ابی‌ها نام نهاد.. این رویکرد پیامبر در زمان جاهلیت بود که اگر دختر خوب تربیت شود سپر پدر در برابر آتش خواهد بود.

امروز هم در جاهلیت مدرن قرار داریم

نماینده مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: امروز هم در جاهلیت مدرن قرار داریم متاسفانه ما کم کار کردیم و وضع اسف‌بار دختران در غرب را به خوبی نشان ندادیم. نماینده کنگره آمریکا او به این موضوع اشاره می‌کند که در آمریکا یک میلیون زن گرفتار مافیا‌های متعدد موجود در آن کشور هستند.

وی با بیان اینکه ما باید روایتگر حضرت زینب باشیم که تاریخ را تکان داد؛ ابراز کرد: حضرت زینب نه به خاطر دفاع از برادرش که برای دفاع از ولی زمان بود که عمل کرد. در این شرایط ما هم باید در دفاع از ولی از اسلام و انقلاب دفاع کنیم؛ در شرایطی که آمریکا هزینه سنگینی برای انحراف ذهن و فکر دختران ما در نظر گرفته است.

الهیان با بیان اینکه یکی از موضوعات کلیدی و مهم در رسانه‌ها وضعیت دختران است؛ تشریح کرد: عدم موفقیت دشمنان به معنای کم گذاشتن آنان نبود؛ آنان همه تلاش خود را کردند و حتی مطمئن بودند که کار نظام را تمام می‌کنند و در این مسیر همه دختران ما را هم می‌خواهند بی حیا و بی عفت کنند. 

روشنگری اتحادیه انجمن‌های اسلامی در مدارس اقدامی مردمی است 
 
وی با بیان اینکه ترویج عفاف و حجاب صرفاً دولتی و حاکمیتی نیست؛ اضافه کرد: تحقق عفاف و حجاب و ناکامی تلاش دشمن در بی عفتی جوانان به دست نمی‌آید مگر اینکه مردم به صحنه بیایند. اقدام اتحادیه انجمن‌های اسلامی در روشنگری در مدارس هم اقدامی مردمی است و نمونه‌ای از یک اقدام مجاهدانه مردمی برای عفاف و حجاب است.

نماینده مجلس شورای اسلامی یادآور شد: نوجوانان ما بی دفاع هستند فضای مجازی امروز قتلگاه نوجوانان ماست. اگر ما جدیت نداشته باشیم و نیرو‌های مردمی به کمک نیایند معلوم نیست که جبهه رسانه غرب چه بلایی بر دختر ایرانی می‌آورد.

وی با تاکید بر اینکه بخشی از این وضعیت ناشی از ناکارآمدی دستگاه تعلیم و تربیت است؛ توضیح داد: اگر دکتر صحرایی اینجا بودند حتماً من به موضوعات دیگری هم در خصوص ناکارآمدی نظام تعلیم و تربیت اشاره می‌کردم؛ اما طبیعی است که بخشی از وضعیت فعلی در ناکارآمدی و عمل نکردن به وظیفه‌ها در وزارت آموزش و پرورش بوده است. همه ما باید وضوح عفاف و حجاب را جدی‌تر بگیریم.

نماینده مجلس شورای اسلامی ادامه داد: دشمن می‌خواهد هویت ملی و غرور ملی ما را از بین ببرد. چه شده است که بخشی از فارغ التحصیلان ما در مدارس و دانشگاه‌ها بویی از هویت خود نبردند. این بحران هویت از کجا نشات می‌گیرد؟

الهیان با اشاره به اینکه فضای مجازی در حال قربانی کردن دختران است؛ خاطرنشان کرد: کاری که اتحادیه انجمن‌های اسلامی در حال انجام آن است ارتباط رودررو و حقیقی با دختران ماست؛ این ظرفیتی است که دشمنان آن را ندارند. در بیانیه گام دوم انقلاب هم که خطاب به جوانان انجام شده است در بند آخرش خطاب به جوانان این مسئله را رهبری بیان کردند که معنویت با عاطفه و مهر ایجاد می‌شود.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • یکی از روش‌های نوین در پیشگیری، اطلاع‌رسانی و آگاهی‌بخشی عمومی است
  • رونمایی از نام جدید مورایس پس از مسلمان شدن | هدیه سپاهانی را ببینید
  • هدیه سپاهان به مورایس؛ مهر، تسبیح و قرآن (+عکس)
  • دهه کرامت فرصت معرفی الگوهای برتر جهان اسلام به دختران است
  • برگزاری مسابقات ورزشی مدارس سمپاد همدان با حضور ۱۵۰ دانش آموز
  • آمریکا هزینه سنگینی برای انحراف ذهن و فکر دختران ما داده است
  • برگزاری ۱۴ دوره جشنواره شعر رضوی در خوزستان
  • هویت بخشی به مدارس آذربایجان‌غربی در دستور کار است
  • آمریکا هزینه سنگینی برای بی حیایی دختران ایرانی در نظر گرفته است
  • حجاب، مسیر مصلحت جامعه