Web Analytics Made Easy - Statcounter

همین دیروز| گروه تاریخ خبرگزاری فارس ـ امین رحیمی: «اقبال لاهوری» در هندِ تحتِ سلطهِ بریتانیا که «راج بریتانیا» نامیده می‌شد در خانواده‌ای مسلمان به دنیا آمد و بعد که کتاب خواند و تفکر کرد و دانش اندوخت برخلاف بسیاری که مرعوب سلطه و فناوری و اندیشه غربی‌ها شده بودند بر غرب‌پرستی تیغ کشید و پیش هزاران‌هزار چشم که نگاه به غرب داشتند بلند و رسا گفت «شرق» و گفت: «ای اسیر رنگ پاک از رنگ شو/ مؤمن خود کافر افرنگ شو».

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

و فقط همین نبود و خشک‌و‌خالی نبود و انقلابی می‌خواست برپا کند در دل شرقی‌ها؛ «آنچه از خاک تو رُست ای مرد حُر / آن فروش و آن بپوش و آن بخور / ای امین دولت تهذیب و دین / آن ید بیضا برآر از آستین / خیز و از کار اُمم بگشا گره / نقشه افرنگ را از سر بِنِه».

علامه «اقبال لاهوری» اندیشه شرقی را معمار جهان می‌دانست و اندیشه غربی را پوچ و پُر از زیور و فریب

ماجرای شعر چراغ لاله!

اقبال در دانشگاه کمبریج و دانشگاه مونیخ درس خوانده بود و دکترای فلسفه داشت و عاشق ایران بود و رساله دکترایش «رشد مابعدالطبیعه در ایران» بود و عاشق حافظ بود و گفته بود: «هر وقت ذوق و قوه تفکر من اوج می‌گرفت، روح حافظ در من جلوه می‌کرد و من خود حافظ می‌شدم» و عاشق مولانا بود و گفته بود: «مولوی مرا با خود آشنا کرد و با او بود که خود را یافتم» و مشهور است که «علی شریعتی» او را «ایرانی‌ترین خارجی» نامیده بود و البته شیعه‌ترین سنی چرا که گفته بود: «رمز قرآن از حسین (ع) آموختیم / ز آتشِ او شعله‌ها اندوختیم». و این «اقبال» ما که روشن‌بین و روشن‌ضمیر بود در شعری مشهور به «چراغ لاله» که در ستایش ایرانیان سروده بود انقلاب اسلامی ایران را هم پیش‌بینی کرده بود:

چون چراغ لاله سوزم در خیابان شما
ای جوانان عجم جان من و جان شما

غوطه‌ها زد در ضمیر زندگی اندیشه‌ام
تا بدست آورده‌ام افکار پنهان شما

فکر رنگینم کند نذر تهی‌دستان شرق
پارهٔ لعلی که دارم از بدخشان شما

می‌رسد مردی که زنجیر غلامان بشکند
دیده‌ام از روزن دیوار زندان شما

حلقه گرد من زنید ای پیکران آب و گل
آتشی در سینه دارم از نیاکان شما   

«اقبال لاهوری» به فرهنگ ایران علاقه‌مند بود و انقلاب اسلامی ایران را هم پیش‌بینی کرده بود  

حق مطلب چیست؟

درباره اقبال سخن بسیار است اما حق مطلب را درباره اقبال و شعر اقبال به روایت رهبر انقلاب بخوانیم که موجز و روشنگر است: «اقبال از شخصیت‌های برجسته تاریخ اسلام است و شخصیت او چنان عمیق و متعالی است که نمی‌توان تنها بر یکی از خصوصیت‌های او و ابعاد زندگی‌اش تکیه کرد و او را در آن بُعد و آن خصوصیات ستود. اگر ما فقط اکتفا کنیم به اینکه بگوییم اقبال یک فیلسوف است و یک عالم است حق او را ادا نکرده ایم زیرا ابعاد دیگر زندگی اقبال آنقدر درخشنده است که چنانچه بگوییم اقبال یک فیلسوف یا یک عالم یا یک شاعر است اقبال را کوچک کرده‌ایم. البته اقبال بی‌شک یک شاعر بزرگ است و از بزرگان شعر به حساب می‌آید. شعر اردوی اقبال را متخصصان زبان و ادبیات اردو می‌گویند بهترین شعر اردوست. شعرهای فارسی اقبال هم به‌نظر من از معجزات شعر است».

ماجرای رؤیای اقبال

آخرسر چطور شد که اقبال «پاکستانی» شد؟ ماجرا از این قرار است که اقبال برای نخستین‌بار ایده و رؤیای تشکیل یک کشور مستقل برای مسلمانان هند را مطرح کرد و این همان ایده‌ای بود که حدود ۱۰ سال پس‌از وفات اقبال، توسط «محمد علی جناح» عملی شد و ایالت پنجاب که اقبال، زاده آنجاست بخشی از پاکستان شد و اقبال هم پاکستانی شد؛ همان کشوری که رؤیایش را داشت.

مزار اقبال لاهوری در پاکستان از اماکن بسیار محترم این کشور و مقصد علاقه‌مندان و محل ادای احترام دولتمردان و مهمانانی از سایر کشورهاست 

امروز در تاریخ مناسبت‌های دیگری هم هست

امروز ۱۸ آبان مصادف با ۹ نوامبر میلادی و ۳ ربیع‌الثانی هجری قمری در تقویم تاریخ، مناسبت‌های دیگری هم دارد.

ـ رحلت عالم بزرگوار «میرزا ابوالقاسم کلانتر تهرانی» در سال ۱۲۹۲ قمری
ـ زادروز «ایوان تورگنیف» نویسنده معروف روس در سال ۱۸۱۸ میلادی
ـ درگذشت «شارل دوگل» رئیس‌جمهور مشهور فرانسه در سال ۱۹۷۰ میلادی
ـ زادروز «آلنوش طریان» بانوی فیزیک‌دان ایرانی ارمنی‌تبار در سال ۱۳۰۰ شمسی
ـ روز ملی کیفیت در ایران

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: هند بریتانیا شاعر محمد اقبال لاهوری علامه اقبال لاهوری ایران انقلاب اسلامی ایران علی شریعتی رهبر معظم انقلاب دانشگاه کمبریج فلسفه اقبال لاهوری

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۶۳۱۷۳۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شگفت‌زدگی خارجی‌ها از دستگاه ایرانی درمان سرطان

رئیس اتاق بازرگانی الجزایر در بازدید از خانه نوآوری و فناوری ایران از دستگاه شتاب‌دهنده خطی پزشکی امید بازدید کرد. تکنولوژی ساخت این دستگاه در انحصار آمریکا، انگلیس و چین بوده و ایران چهارمین کشور در جهان است. - اخبار اجتماعی -

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم، فناکمال حمنی؛ رئیس اتاق بازرگانی الجزایر که در رأس یک هیئت تجاری برای شرکت در نمایشگاه ایران اکسپو به تهران سفر کرده است در حاشیه بازدید از توانمندی‌های شرکت‌های دانش‌بنیان ایرانی در خانه نوآوری و فناوری (IHIT) گفت: تمام قسمت‌ها برای من جذاب بود اما قسمت تجهیزات پزشکی بیشتر توجه من را به خود جلب کرد.

وی اظهار کرد: علاوه بر سطح بالا تکنولوژی، صمیمیت و خلوصی که در ایرانی ها دیدیم؛ عزم ما را بیش از پیش برای توسعه همکاری‌ها با ایران جزم شد.

به گفته وی، امروز نمایندگان الجزایر شاهد آمادگی ایرانی‌ها برای انتقال فناوری به تمام نقاط جهان بودند و از این میزان آمادگی ایرانیان بسیار حیرت زده شدند.

وی ضمن اعلام خرسندی از بازدید دستاوردهای ایرانی گفت: اقتصاد ایران بسیار پیشرفته است؛ بطور مثال شتابدهنده خطی پزشکی امید. تاکنون تکنولوژی ساخت این دستگاه در انحصار آمریکا، انگلیس و چین بوده است و ایران چهارمین کشور در جهان است که توانسته است این تکنولوژی دقیق، پیچیده و حساس را بومی سازی کند.

ایران جزو 10 کشور سازنده دستگاه "شتاب‌دهنده خطی درمان سرطان" شد

وی اضافه کرد: به گفته مسئولین دستگاه هزینه خرید این دستگاه از خارج از کشور حدود یک و نیم میلیون دلار ارز از کشور خارج می‌کرد که اکنون با یک سوم این قیمت، این دستگاه در اصفهان ساخته شده است؛ این امر نشان‌دهنده قدرت ایرانی است.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • فرآیند تولید میلیارد‌ها میخ در یک کارگاه پاکستانی (فیلم)
  • شگفت‌زدگی خارجی‌ها از دستگاه ایرانی درمان سرطان
  • معرفی دو گزینه اروپایی سرمربیگری تیم ملی بسکتبال
  • چگونه پاکستانی‌ها از ضایعات الکترونیکی طلا استخراج می‌کنند؟ (فیلم)
  • برگزاری نشست‌های تخصصی برای تبادل تجربه بین شرکت‌های ایرانی و خارجی در نمایشگاه نفت
  • رایزن فرهنگی پشت‌ِ میزنشین نمی‌خواهیم / سرانجام ساخت فیلم سینمایی درباره اقبال لاهوری
  • سفر به ۲ کشور منطقه در روزهای آینده / درباره «اقبال لاهوری» فیلم با کیفیت می‌سازیم
  • سفر به ۲ کشور منطقه در روزهای آینده / فیلم با کیفیت درباره «اقبال لاهوری» می‌سازیم
  • خبرهایی از ساخت دو فیلم درباره امام رضا(ع) و اقبال لاهوری
  • وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی: می‌خواهیم فیلم با کیفیت درباره «اقبال لاهوری» بسازیم