Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فرارو»
2024-04-26@01:20:42 GMT

راهبرد جدید ایران درباره برجام

تاریخ انتشار: ۱۸ آبان ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۶۳۹۶۹۶

راهبرد جدید ایران درباره برجام

فرارو- نشریه "فایننشیال تایمز" در گزارشی، ضمن پرداختن به آخرین روند تحولات مرتبط با معادله هسته‌ای ایران، به طور خاص به این نکته اشاره کرده که اینطور به نظر می‌رسد که مساله احیای برجام، از اولویت چندانی برای دولت جدید ایران برخوردار نیست و این کشور مایل نیست که روی توافقی که یک بار شکست خورده، سرمایه‌گذاری چندانی انجام دهد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

فایننشیال تایمز در این رابطه می‌نویسد: «پس از گذشتِ چند ماه از انتخاب "ابراهیم رئیسی" به عنوان رئیس جمهور جدید ایران، این کشور و قدرت‌های غربی در نهایت بر سر تعیین یک تاریخ مشخص جهت از سرگیری روند مذاکرات هسته‌ای وین (با هدف احیای توافق برجام)، توافق کردند.

با این حال، چند روز پس از اعلام موضع ایران مبنی بر تعیین تاریخ ۲۹ نوامبر جهت از سرگیری مذاکرات هسته‌ای، مقام‌های ایرانی تا حد زیادی نسبت به اینکه مذاکرات مذکور بتواند نتایج ملموسی را با خود به همراه داشته باشد، ابراز تردید کرده اند.

در حالیکه پیشتر آمریکا و تروئیکای اروپایی به این مساله اشاره داشتند که حصول توافقِ آن‌ها با دولت "حسن روحانی" بسیار نزدیک بود، دولت جدید ایران به ریاست جمهوری ابراهیم رئیسی این نکته را برای طرف‌های غربی روشن ساخته که انتظار پیشرفت چندانی را از مذاکرات هسته‌ای با غرب ندارد.

در این رابطه، یک منبع نزدیک به دولت ابراهیم رئیسی می‌گوید: "برگزاری مذاکرات هسته‌ای با غرب، اولویت اصلی ایران نیست کما اینکه راهبرد اصلی ایران در دوره کنونی این است که دیگر نباید روی توافق برجام حساب چندانی باز کرد و عملا روی توافقی سرمایه گذاری نمود که یک مرتبه شکست خورده است".

در این راستا، طرف‌های غربی به میز مذاکره خواهند آمد و ایران را به عنوان بازیگری بَد خطاب قرار خواهند داد. ایران نیز که به مذاکرات و دیپلماسی متعهد است، با خونسردی تمام لیستی از مسائل مطلوب خود را روی میز مذاکره قرار خواهد داد. لیستی که به احتمال فراوان آمریکا آن را گران و غیرقابل قبول ارزیابی خواهد کرد.

به گزارش فرارو، قرار بود در چهارچوب توافق برجام (۲۰۱۵)، ایران برخی محدودیت‌ها بر برنامه هسته‌ای خود را بپذیرد و در مقابل از امتیازات اقتصادی (نظیر لغو تحرمی‌های هسته‌ای علیه خود) برخوردار شود. با این حال، دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق آمریکا به طور ناگهانی ایران را به نقضِ روح برجام متهم کرد و نفوذ منطقه‌ای و همچنین برنامه موشکی ایران را مخالف با ماهیت اصلی توافق برجام تفسیر کرد. در نتیجه، وی تحریم‌های سنگین و گسترده‌ای را علیه ایران وضع نمود که همچنان هم در دولت بایدن، سر جای خود هستند.

در شرایط کنونی، ابراهیم رئیسی رئیس جمهور جدید ایران بر این باور است که اقتصاد ایران حتی با وجود تحریم‌ها نیز می‌تواند رشد کند. وی در این زمینه به طور خاص روی افزایش تولید داخلی و توسعه روابط تجاری ایران با همسایگانش حساب کرده است. دولت ایران هنوز قانع نشده که احیای برجام برای آن دستاورد‌های عینی را به دنبال خواهد داشت.

ایران در شرایط کنونی این نگرانی را دارد که در صورت بازگشت احتمالی ترامپ به قدرت در جریان انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا، بار دیگر این توافق نقض شود و آمریکا به طور یکجانبه از آن خارج شده و تحریم‌های گسترده‌ای را علیه ایران وضع کند. از این رو، ایران قویا از دولت بایدن درخواست دارد تا تضمین دهد که درآینده دولت‌های آمریکا به نقض توافق برجام و خروج از آن مبادرت نمی‌ورزند.

جدای از این ها، اخیرا "حسین امیرعبداللهیان" وزیر خارجه ایران نیز در موضع گیری تاکید کرده که آمریکا جهت نشان دادن حسن نیت خود در راستای معادله برجام، باید ۱۰ میلیارد دلار از دارایی‌های مسدود شده ایران را آزاد کند. مساله‌ای که همزمان با شروع مذاکرات، می‌تواند به مثابه یکی از شروط تیم مذاکره کننده ایرانی مطرح شود.

در این راستا، علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران در موضع گیری گفته است: "رئیس جمهور آمریکا به دلیل اینکه از اختیار کافی برخوردار نیست، حاضر نیست که تضمین‌های لازم را به ایران ارائه کند. اگر روند کنونی تغییری نکند، نتیحه مذاکرات آتی برجامی از همین حالا مشخص است".

در این راستا برخی سیاستمدارن و تحلیلگران داخلی ایران بر این باورند که بایدن فردی ضعیف است و از منظر داخلی، در موقعیتی نیست که بتواند با ایران به یک توافق برسد. آیا وی واقعا می‌تواند در چهارچوب یک توافق، پول‌های ایران را با مخالفت‌های گسترده از سوی کنگره و سنای آمریکا آزاد کند؟ جواب کاملا روشن است: خیر.

انتظار می‌رود که در گفتگو‌های آتی مرتبط با مساله هسته‌ای ایران نیز "رابرت مالی" مذاکره کننده ارشد آمریکا به صورت غیرمستقیم با تهران به مذاکره بپردازد. در این رابطه برخی منابع نزدیک به دولت ایران بر این باورند که ایران تنها در صورتی با آمریکا به صورت مستقیم مذاکره می‌کند که در رویکرد آن تغییرات واقعی را ببیند. با این همه، با توجه به شرایط کنونی و با در نظر گرفتن موانع سیاسی که در ایران و آمریکا وجود دارند، چشم انداز هرگونه گفتگوی مستقیم میان دو طرف و انعقاد توافق میان آن ها، چندان روشن نیست.

تحلیلگران غربی هشدار می‌دهند که در صورت طولانی شدن مذاکرات و گسترش آن‌ها به سال جدید میلادی، امید‌ها جهت انعقاد یک توافق جدید نیز تا حد زیادی کاهش پیدا خواهند کرد. در این راستا "نِد پرایس" سخنگوی وزارت خارجه آمریکا چهارشنبه گذشته گفت: "آمریکا هنوز باور دارد که دستیابی به یک توافق سریع با ایران و بازگشت همزمانِ ایران و آمریکا به توافغق برجام، ممکن است. با این حال، پیشرفت‌های اتمی ایران موجب می‌شود تا از ارزش بازگشت به توافق برجام برای آمریکا و شرکا و متحدان آن، تا حد زیادی کاسته شود».

منبع: فرارو

کلیدواژه: مذاکرات وین برجام مذاکرات هسته ای ابراهیم رئیسی توافق برجام رئیس جمهور جدید ایران یک توافق

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت fararu.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فرارو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۶۳۹۶۹۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

گروسی به ایران می آید؟ | پیام جدید مدیرکل آژانس به تهران | واکنش به تهدید حملات هسته‌ای

به گزارش همشهری آنلاین، "رافائل گروسی" مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گفت‌وگویی مدعی شد که غنی‌سازی اورانیوم توسط ایران و نبود دسترسی بازرسان بین‌المللی به تاسیسات اتمی آن، به نگرانی‌ها درباره فعالیت‌های هسته‌ای آن دامن می‌زند.

با این وجود، گروسی گفت که نسبت به حفظ گفت‌وگوها در این باره متعهد است. خبرگزاری آلمانی دویچه وله گزارش داد که گروسی در گفت‌وگویی با این خبرگزاری مدعی شد ایران "چند هفته، نه چند ماه" با در اختیار داشتن اورانیوم غنی‌شده کافی برای ساختن یک بمب اتمی فاصله دارد.

او افزود: اما به معنای این نیست که ایران سلاح اتمی دارد یا در این بازه در اختیار خواهد داشت.

مدیرکل آژانس توضیح داد، در حالی که غنی‌سازی اورانیوم در سطح نظامی نگران‌کننده است، نمی‌توان بر اساس این نتیجه گرفت که ایران در حال حاضر یک سلاح اتمی دارد.
گروسی گفت که اهداف ایران در این زمینه مشخص نیست و تنها می‌توان درباره آن گمانه‌زنی کرد.

ابراز نگرانی مدیرکل آژانس در حالی درباره برنامه هسته‌ای ایران مطرح می‌شود که ایران یک سال و نیم پس از خروج آمریکا از توافق هسته‌ای(برجام)در سال ۲۰۱۸، متحمل شدن تحریم‌های بازگردانی‌شده واشنگتن و بدعهدی شرکای اروپایی در کاهش تاثیر تحریم‌های آمریکا، اعلام کرد که در پنج گام تعیین‌شده و طبق بند ۳۶ برجام از انجام دادن برخی تعهدات داوطلبانه خود در توافق فاصله می‌گیرد.

محدود کردن امکانات نظارتی آژانس در تاسیسات ایران نیز اقدام متقابل تهران در واکنش به قطعنامه تنبیهی آمریکا و شرکای اروپایی برجام در دو سال گذشته انجام شد. اما مذاکرات میان ایران و آژانس برای حل‌وفصل مسائل پادمانی باقی‌مانده ادامه دارد و ایران تا کنون به تعهدات خود در بیانیه‌های مشترک با آژانس عمل کرده است.

اگرچه، مقامات ایران تاکید کرده‌اند در صورت بازگشت تمامی طرفین توافق به اجرای تعهدات خود، اقدامات انجام‌شده را به حالت اولیه بازمی‌گرداند.

در این میان، مذاکرات میان ایران و طرفین اصلی برجام به منظور احیای این توافق که در مارس ۲۰۲۱ آغاز شد، به بن‌بست رسیده است. ایران طی توافق هسته‌ای متعهد شده بود که در ازای لغو کلیه تحریم‌های آن، فعالیت‌های هسته‌ای خود را محدود کند.
دویچه وله در ادامه نوشت که گروسی مدعی شد، آژانس از سطح دسترسی مورد نیازش در ایران برخوردار نیست که گمانه‌زنی‌ها درباره فعالیت‌های هسته‌ای آن را تشدید می‌کند.


او همچنین به حل‌وفصل نشدن مسئله برخی یافته‌های آژانس، از جمله ذرات اورانیوم در محل‌های پیش‌بینی‌نشده اشاره کرده و گفت که این موضوع به تردیدها درباره شفافیت ایران دامن می‌زند. او گفت: این موضوع محور اصلی گفت‌وگویی بوده است که تلاش کرده‌ام با ایران برقرار کنم.


مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در ادامه، با اشاره به افزایش تنش‌ها میان ایران و رژیم صهیونیستی در پی اقدامات متجاوزانه این رژیم و پاسخ قاطعانه ایران، هرگونه ایده حمله به تاسیسات هسته‌ای را محکوم کرد.
او بیان کرد:حمله به تاسیسات هسته‌ای امری، مطلقا، ممنوع است.

گروسی همچنین درباره تهدید حملات هسته‌ای نیز گفت: به نظرم عادی‌سازی صحبت کردن از تسلیحات اتمی، استفاده از تسلیحات اتمی، کسب تسلیحات اتمی واقعا اسفناک است.

او همچنین گفت که آژانس همواره از گفت‌وگوها میان ایران و آمریکا حمایت می‌کند.


مدیرکل آژانس همچنین درباره مذاکرات میان ایران و آژانس گفت: آنچه واقعا به آن تمایل دارم، مذاکرات میان ما، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و ایران است، چون چیزهای زیادی وجود دارد که باید درباره آن شفاف‌سازی شود و به همین دلیل است که قصد داریم به زودی به ایران سفر کنیم.

او گفت که پیامش به ایران این است که باید بیشتر با آژانس همکاری کند.

کد خبر 846538 منبع: ایسنا برچسب‌ها رافائل گروسی هسته‌ای - آژانس بین‌المللی انرژی اتمی خبر ویژه

دیگر خبرها

  • آمریکا: مذاکره مستقیم برجامی با ایران نداریم
  • آمریکا : مذاکره مستقیم برجامی با ایران نداریم؛ نه در نیویورک و نه در هیچ کجای دیگر / درباره روش‌های ارتباطمان با ایران نظری نمی‌دهیم
  • واکنش رسمی آمریکا در خصوص مذکرات احیای برجام | مذاکره مستقیم در حال انجام است؟
  • آمریکا: در حال مذاکره مستقیم با ایران درباره برجام نیستیم
  • گروسی: ایران به دنبال دستیابی به سلاح هسته‌ای نیست
  • گروسی : ایران چند هفته با در اختیار داشتن اورانیوم غنی شده کافی برای ساختن بمب اتم فاصله دارد نه چند ماه
  • گروسی: ایران باید بیشتر با آژانس همکاری کند/ قصد دارم به زودی به ایران بروم
  • ایران با ساخت بمب اتم "چند هفته، نه چند ماه" فاصله دارد
  • گروسی: ایران چند هفته با در اختیار داشتن اورانیوم غنی‌شده کافی برای ساختن بمب اتم فاصله دارد
  • گروسی به ایران می آید؟ | پیام جدید مدیرکل آژانس به تهران | واکنش به تهدید حملات هسته‌ای