Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری میزان»
2024-05-04@02:30:15 GMT

آیا صنعت خودرو ارزش حمایت دارد؟

تاریخ انتشار: ۱۹ آبان ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۶۴۹۴۳۹

امید آورزمانی در یادداشتی نوشت: آمریکا به عنوان بزرگ‌ترین اقتصاد جهان از صنعت خودروی خود حمایت می‌کند، اما همین آمریکا حتی قبل از اجرای تحریم‌های کلان اقتصادی ضد ایران، ابتدا با دستور مستقیم رئیس جمهور صنعت خودرو ایران را تحریم می‌کند.

خبرگزاری میزان _ امید آورزمانی در عصر خدمات نوشت: یکم ژوئن سال ۲۰۰۹ روزی بود که کمتر کسی در جهان تصور می‌کرد یکی از قدیمی‌ترین خودروسازان تاریخ اعلام ورشکستگی کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

جنرال موتورز که به مدت حدود ۱۰۰ سال بزرگ‌ترین خودروساز آمریکا و ۸۳ سال بزرگ‌ترین گروه خودروسازی جهان بود، با اعلام ۱۷۲ میلیارد دلار زیان انباشته نماد خود را از روی تابلو بورس نیویورک حذف کرد. این در حالی بود که جنرال موتورز در ۳۴ کشور جهان خطوط تولید دایر کرده بود و ۲۴۰ هزار کارمند و کارگر در آمریکا مستقیم و تا ۲ میلیون نفر به صورت غیر مستقیم برای این شرکت کار می‌کردند.

جنرال موتورز از سال ۲۰۰۵ همزمان با نوسانات اقتصای در آمریکا و افزایش قیمت نهاده‌های تولید در جهان، ضرر دادن را آغاز کرد و تنها ۳ سال توانست زیر فشار این مشکلات دوام بیاورد. این همان جنرال موتورزی بود که کادیلاک، شورولت، دوو، هامر، ایسوزو، ساترن، بیوک و اوپل از جمله برند‌های زیرمجموعه این خودروساز به شمار می‌رفتند و در حوزه‌های مختلف دیگری نیز مثل صنایع نظامی فعالیت‌های گسترده‌ای داشت. اما حتی جنرال موتورز هم با آن عضلات محکم و قامت بلند تنها ۳ سال توانست زیر بار زیان انباشه خود قامتش را راست نگه دارد و با ۱۷۲ میلیارد دلار بدهی در سال ۲۰۰۹ اعلام ورشکستگی کرد.

اما این همه ماجرا نبود. زیرا ولت آمریکا می‌دانست صنعت خودرو به ذات یک پتانسیل اقتصادی و یک بمب کارآفرینی است که هر زمان می‌تواند از آن علیه بیکاری استفاده کند. پس دولت باراک اُباما با پرداخت وام ۵۰ میلیارد دلاری به جنرال موتورز علاوه بر نجات کار و اشتغال ۲ میلیون نفری، زمینه ساز ایجاد زیرساخت‌هایی شد که حالا جنرال موتورز را به نمادی همیشه مثبت در بورس نیویورک بدل کرده است و این گروه خودروسازی با تحقیق و توسعه در حوزه‌های مختلف همچون خودرو‌های برقی از پیشتازان بازار جهانی به شمار می‌رود.

اما بیاید نگاهی به شرایط خودروسازان در ایران بیندازیم. انتقاد‌ها از دو خودروساز بزرگ کشور در حالی همیشه در صدر اخبار رسانه‌ها قرار دارد که این دو سال هاست با نوسانات اقتصادی کشور دست و پنجه نرم می‌کنند. در حالی که جنرال موتورز در بزرگ‌ترین و قدرتمند‌ترین اقتصاد جهان تاسیس شده بود، با آن عظمت سازمانی و قدرت مهندسی نتوانست بیش از ۳ سال زیر بار نوسان‌های اقتصادی دوام بیاورد. ولی خودروسازان در ایران علاوه بر این که در طول ۴۳ سال اخیر تحریم‌های مختلفی را تجربه کرده اند، از اردیبهشت ۹۷ با دستور مستقیم رئیس جمهور آمریکا (Executive Order) در تحریم‌های بین المللی قرار دارند و این در حالی است که در سال ۹۶ اوج دوران همکاری با برند‌های معتبر جهان و انتقال تکنولوژی را تجربه می‌کردند.

حالا سوال اینجاست، وقتی جنرال موتورز با تولید بیش از ۸ میلیون خودرو در سال و قرار گرفتن در قدرتمند‌ترین اقتصاد جهانی نمی‌تواند زیر بار نوسانات نهاد‌های تولید و تورم چند درصدی دوام بیارود، چگونه از صنعت خودرو ایران با اقتصادی که میانگین تورم ۴۰ درصدی را تجربه می‌کند، انتظار شکوفایی داریم؟ این در حالی است که هر چند رقبان بین المللی در بازار خودرو آمریکا حضور دارند، اما قیمت گذاری نیز توسط خودروسازان صورت می‌گیرد و به این ترتیب است که بازار رقابتی ایجاد می‌شود.

توجه به مفاهیم کلی اقتصادی در رونق تولید شاید بتواند مشکلات بسیاری را از پیش روی بنگاه‌های تولیدی- اقتصادی کشور بردارد. فراموش نکنیم، اقتصاد تابع روابط بین المللی است و به دلیل شرایط ویژه کشور، همه صنایع نیازمند تسهیل امور تولید هستند. صنعت خودرو به دلیل گستردگی حوزه فعالیت خود که دامن ۶۵ صنعت دیگر را نیز می‌گیرد، از جمله صنایعی است که نمی‌توان با آن برخورد مقطعی داشت. زیرا این صنعت زیرساخت‌هایی دارد که برای بهره بردن از آن‌ها مسیر توسعه تولید، اشتغال و اقتصاد باید با استراتژی‌های بلندمدت حمایتی به جلو حرکت کند.

حال چند سوال اساسی مطرح می‌شود. آیا صنعت خودرو با همه موانع پیش رو و کاستی‌های ساختاری ارزش حمایت دارد؟ کدام صنعت را می‌توان جایگزین صنعتی کرد که ۳ میلیون کارآفرینی مستقیم و غیر مستقیم فعال داشته باشد؟ آیا همزمان با رشد نرخ تورم داخلی و خارجی در نهاد‌های تولید، قیمت تمام شده محصول هم رشد کرده است؟ کدام صنعت در ایران با دامنه فراگیری وسیع مثل صنعت خودرو در شرایط تحریم توانسته رشد و نمود داشته باشد؟

پاسخ به این سوالات کار چندان سختی نیست. تقریبا هیچ صنعتی در ایران همچون صنعت خودرو مصرف کننده محصولات دیگر صنایع نیست و این به معنای پتانسیل بالای این صنعت در شکل دهی کلی اقتصاد کشور است. همچنین هیچ صنعتی در ایران و جهان وجود ندارد که از پیچیده‌ترین فرآیند‌های مهندسی در مراکز علمی تا ساده‌ترین شغل‌ها همچون تعمیرات و فروش قطعات یدکی را در بر بگیرد. از طرفی چگونه ممکن است که قیمت نهاد‌های تولید همچون آلومینیوم، روی، فولاد، مواد پلیمیری، مواد پتروشیمی و … با توجه به نرخ روز بازار‌های جهانی محاسبه شود، اما قیمت کالای حاصل از به کارگیری این مواد به صورت دستوری و بدون احتساب تورم تعیین شود؟

بزرگترین و قوی‌ترین اقتصاد جهان یعنی آمریکا از ورشکستگی و بیکاری کارکنان صنعت خودرو خود جلوگیری کرد. زیرا ان‌ها نیک می‌دانستند سهم حدود ۴ درصدی صنعت خودرو در رشد تولید ناخالص ملی (GDP) آمریکا یعنی زنده نگه داشتن یک پتانسیل بزرگ برای این کشور. جالب است بدانید این سهم (GDP) حتی در چین که دومین اقتصاد جهان (به تعبیر بعضی کارشناسان اولین اقتصاد) است به ۷ درصد می‌رسد. جالب‌تر آن که آمریکا به عنوان بزرگ‌ترین اقتصاد جهان از صنعت خودروی خود حمایت می‌کند، اما همین آمریکا حتی قبل از اجرای تحریم‌های کلان اقتصادی ضد ایران، ابتدا با دستور مستقیم رئیس جمهور صنعت خودرو ایران را تحریم می‌کند! آیا این موضوع نشان از اهمیت این صنعت در ایران ندارد؟ در آخر فراموش نکنیم، برای حل مشکلات اساسی ساختاری در صنعت خودرو کشور باید اول این صنعت را زنده نگه داشت و دوم به سراغ اصلاحات رفت. مریض مرده، نیاز به دارو ندارد.

بیشتر بخوانید: ۴۰ ماه کار کن یک پراید بخر!

انتهای پیام/
خبرگزاری میزان: انتشار مطالب و اخبار تحلیلی سایر رسانه‌های داخلی و خارجی لزوماً به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفاً جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه‌ای منتشر می‌شود.

برچسب ها: خودروسازان خودرو

منبع: خبرگزاری میزان

کلیدواژه: خودروسازان خودرو ترین اقتصاد جهان جنرال موتورز صنعت خودرو بزرگ ترین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mizan.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری میزان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۶۴۹۴۳۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خیزش دانشجویان جهان مهر تأییدی بر متخاصم بودن صهیونیست ها است

آخوند «عبدالباسط قره باش» در گفت و گو با خبرنگار حوزه استان های خبرگزاری تقریب با اشاره به اعتراضات گسترده دانشجویان در دانشگاه های اروپا و آمریکا علیه جنایات صهیونیست ها و حمایت از مردم مظلوم فلسطین، اظهار کرد: اعتراضات دانشگاه های دنیا به ویژه دانشگاه های ایالات متحده آمریکا علیه جنایات رژیم صهیونیستی را شاهد هستیم، در این جنبش بیداری دانشگاهیان، متاسفانه دانشجویان مورد هجوم و حمله نیروهای پلیس قرار گرفته اند که باز شاهد نقض آزادی بیان و خشونت علیه قشر فرهیخته هستیم.
 
به گفته وی؛ سرکوب وحشیانه اعتراضات مسالمت آمیز دانشگاهیان آمریکایی نشان می‌ دهد که جامعه یهودی در ایالات متحده تا چه اندازه احساس خطر می‌کند، باید به واکنش نهادها و مقامات صهیونیستی به جنبش دانشجویی آمریکا در حمایت از غزه نیز توجه داشته باشیم؛ جایی که سرویس جاسوسی موساد وقیحانه دانشجویان آمریکایی را تهدید می‌کند و نتانیاهو خواستار سرکوب تظاهرات کنندگان آمریکایی شده و مدیریت دانشگاه‌های آمریکا را به شکست در مقابله با یهودی ستیزی متهم می ‌کند.
 
رئیس شعبه مرکز اسلامی گلستان در گنبدکاووس آزادی بیان در جامعه غرب را سرابی فریبنده دانست و گفت: با ادامه این اعتراضات و سرکوب آن توسط دولت آمریکا برای همه جهانیان بیش از پیش آشکار می‌شود که شعار دموکراسی و آزادی بیان در ایالات متحده دروغی بیش نیست.
 
وی افزود: مدیریت دانشگاه‌های آمریکا نیز با تبعیت از دولت این کشور وحشیانه در حال سرکوب دانشجویان هستند و از طرف دیگر اعضای کنگره از بایدن خواسته‌ اند تا گارد ملی آمریکا را برای مقابله با معترضان اعزام کند.
 
به گفته وی؛ با وجود همه این اقدامات سرکوبگرانه و با وجود بازداشت صدها نفر در دانشگاه‌ها و اخراج برخی از دانشجویان از دانشگاه‌های معتبر که به معنای از دست دادن مدرک خود در این دانشگاه‌ها و از بین رفتن فرصت‌های شغلی آنهاست همچنان شاهد گسترش فعالیت‌های این دانشجویان در حمایت از مردم فلسطین هستیم که هیچ ترسی از اخراج شدن و یا افتادن به زندان ندارند.
 
آخوند قره باش با اعلام اینکه وقوع این اعتراضات در جامعه دانشگاهی کشورهای غربی نشان از چنددستگی در بین گروه های مختلف در این کشورها است، تصریح کرد: یک تغییر عمیق در میان نسل جوان غرب و آمریکا رخ داده که رویکرد حاکمان خود را نمی ‌پذیرند و به جای حمایت از صهیونیسم در مقابل آن ایستاده‌ و از مظلومان فلسطینی دفاع می‌ کنند.
 
وی ادامه داد: بدون شک این وضعیت پیامدهای زیادی در سطح مردمی و سیاسی آمریکا خواهد داشت جایی که جایگاه رژیم اسرائیل در میان مردم آمریکا تنزل کرده و نفوذ لابی صهیونیسم کاهش یافته و نسل جوان در آمریکا و اروپا هیچ ترسی از یهودی ستیزی و اتهاماتی که در این زمینه به آنها وارد می ‌شود ندارند.
 
به گفته وی؛ این نسل جوان از دانشگاه‌هایی فارغ التحصیل خواهند شد که از آنجا به کنگره و نهادهای سیاسی آمریکا منتقل می‌ شوند و این به معنای آن است که باید شاهد تحولی اساسی در سیاست آمریکا در برابر رژیم صهیونیستی بعد از به قدرت رسیدن رهبران جدید ایالات متحده در آینده باشیم.
 
انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • بایدن در دو نسخه؛ سرکوب زنان آمریکایی و حمایت از زنان ایرانی
  • «غزه» مسئله اول جهان است
  • آمریکا در پشت نقاب حقوق بشر پنهان شده است
  • خیزش دانشجویان جهان مهر تأییدی بر متخاصم بودن صهیونیست ها است
  • تشکر مردم غزه از دانشجویان آمریکایی
  • اعلام قیمت ارزان ترین خودروی برقی/ کاکایی: قرار بود از مونتاژکاریها کم شود/ خودروی برقی، مصرف سوخت کشور را بالا می برد / چرا درباره مافیا آدرس غلط می دهند/ رشد داخلی سازی ارزش افزوده ایجاد می کند
  • افزایش ارزش صادراتی گروه محصولات غیرخودرویی ایران‌خودرو
  • رکوردی که نتانیاهو ثبت کرد
  • ارزش های اخلاقی در ایرانیان بالاترین رتبه را در جهان دارد
  • گشتی در اقتصاد ایران ؛ تلاش برای رفع ناترازی انرژی