Web Analytics Made Easy - Statcounter

یک کارشناس اقتصادی،‌ با بیان اینکه، پرداخت نقدی یارانه به مردم، آبیاری در شنزار بی‌آب و علف است،گفت:درآمد ملی، اشتغال، تورم، نرخ سود، ارز و قیمت‌ها از جمله متغیرهای اقتصاد کلان هستند که متاثر از سیاست‌ها و مدیریت دولت‌ها و بخش خصوصی شکل میگیرند. - اخبار اقتصادی -

به گزارش خبرنگار اقتصادی  خبرگزاری تسنیم،  رئیس‌جمهور در جلسه هم‌اندیشی که اخیراً با اقتصاددانان داشتند، 4 سؤال اقتصادی را مطرح کردند که می‌تواند پرسش بسیاری از مردم ایران باشد که به عبارت دیگر با وجود فراوانی منابع طبیعی خدادادی و داشتن نیروی انسانی مستعد و تحصیل کرده و ذخایر زیاد نفت و گاز و معادن غنی و  با توجه به پیشرفت در علم و دانش نانو تکنولوژی، بیوتکنولوژی،  سلول‌های بنیادی و اختراعات و نوآوری متعدد شرکت‌های دانش‌بنیان و رشد و تحول شگفت‌انگیز در صنایع دفاعی نظامی، چرا اقتصاد ایران یکی از معضلات دائمی دولتمردان و سیاستمردان در هر دوره باید باشد و هر دوره باید شاهد نرخ تورم بالای اقتصاد ایران  باشیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در حال حاضر نرخ تورم ایران در زمره 5 کشور جهان است که بالاترین نرخهای تورم را دارند و ده‌ها چرای دیگر می‌تواند برای اقتصاد ایران مطرح باشد.

چرا شاخص های کلان اقتصاد کشور مطلوب نیست؟ هدفگذاری تورمی که قرار بود تک رقمی شود،  چرا محقق نشده است؟ چرا آثار ده‌ها میلیارد دلار یارانه پنهانی که دولت پرداخت می‌کند در زندگی مردم ظاهر نمی‌شود. با وجود هزاران هزار میلیارد تومان مصارف دولت در 8 سال گذشته، رشد اقتصادی کمتر از یک درصد داشته ایم؟ در  ادامه طی گفتگو با امین دلیری، کارشناس اقتصادی و مدرس دانشگاه به 4 سؤال رئیس‌جمهور محترم پاسخ داده شد.

پاسخ اقتصاددانان به 4 سؤال رئیس‌جمهور| زریباف: کسری بودجه از جیب مردم تأمین نشود/ دولت برای حل مشکل اقتصاد از بانک‌ها شروع کندپاسخ اقتصاددانان به 4 سؤال رئیس‌جمهور|خوش چهره: روش شوک قیمتی نخ‌نما شده، تکرار نشود/رئیس جمهور گفتند برای حذف ارز 4200 عجله ندارندپاسخ اقتصاددانان به 4 سوال رئیس جمهور| راغفر: کنترل تورم یک‌شبه ممکن نیست / یارانه 250 هزار میلیارد تومانی 20 شرکت خصولتیپاسخ اقتصاددانان به 4 سؤال رئیس‌جمهور| پازوکی: کشور گران اداره می‌شود؛ حذف شوک‌گونه یارانه‌ها به‌صلاح نیستتوانگر: برای تورم تک‌رقمی باید بانک‌ و بودجه را زیرورو کرد/اقتصاد ایران گرفتار نفت شدهپاسخ اقتصاددانان به 4سؤال رئیس‌جمهور|شقاقی: 3 نظام بانکی، مالیاتی و یارانه‌ای کشور مختل شده/ یارانه انرژی صرفاً در جیب 5 میلیون نفرپاسخ اقتصاددانان به 4سؤال رئیس‌جمهور|چرا مشکل اقتصاد بعد 40سال حل نشد؟رزاقی: خشت اقتصاد ایران را هاشمی رفسنجانی کج گذاشت

 تسنیم: چرا شاخص های کلان اقتصاد کشور مطلوب نیست؟

دلیری: جمهوری اسلامی ایران دارای شش برنامه توسعه اقتصادی بوده و اکنون در شرف تهیه برنامه هفتم توسعه هستیم . باید دید دولت‌ها چقدر به اجرای برنامه‌های توسعه متعهد بودند. البته گزارش‌های زیادی در خصوص عدم تحقق برنامه‌های توسعه منتشر شده  نشان می‌دهد که جز برنامه سوم توسعه اقتصادی تاحدودی اجرایی شد، مابقی برنامه‌های توسعه کمتر مورد توجه دولتمردان در دوره‌های مختلف قرار گرفته است.

 بررسی عملکرد مالی دولت نشان می‌دهد، بودجه‌های سالیانه دولت‌ها نیزمطابق با راهبردهای برنامه‌های توسعه نبوده است. بنابراین استراتژی‌های توسعه که به استراتژی‌های توسعه صنعتی، استراتژی و سیاست‌های صادرات و واردات، سیاست‌های ارزی، پولی و مالی مربوط می‌شود، به عنوان یک سیاست منطبق با اقتصاد در حال رشد ایران نبوده و در مقاطعی دستخوش تغییرات بنیادی سلیقه‌ای شده است. 

درآمد ملی، اشتغال، تورم،  مالیات، نرخ سود، ارز و قیمت‌ها از جمله متغیرهای اقتصاد کلان رشد اقتصادی، سرمایه‌گذاری، هستند که متاثر از سیاست‌ها و مدیریت اقتصادی دولت‌ها و فعالیت‌های بخش خصوصی در هر کشور است.

 اگر خللی در عملکرد هریک از متغیرها به وجود بیاید، اقتصاد را از حالت تعادل خارج کرده و تقاضای کل و عرضه کل را به طرف عدم تعادل سوق خواهد داد. 

شواهد آماری و تاریخی نشان می‌دهد شاخص‌های کلان اقتصادی در طی چهار دهه گذشته از یک برنامه راهبردی تبعیت نکرده و دستخوش تغییرات سلیقه‌ای دولتمردان و سیاستمداران در دوره‌های مختلف شده است.

 لذا داشتن یک برنامه راهبردی توسعه اقتصادی  که تکلیف متغیرهای کلان اقتصادی را در جهت رشد و توسعه اقتصادی در بلند مدت روشن کند و واجد وفاق ملی در اجرای برنامه‌ها باشد، یک الزام و ضرورت اجتناب‌ناپذیر است. 

 تسنیم: چرا تورمی که قرار بود تک رقمی شود،  اتفاق نیفتاده است؟ 

دلیری: نرخ تورم در طول چهل سال گذشته دارای تغییرات و فراز و نشیب زیادی بوده است. نرخ تورم در مواقعی تک رقمی و در مواقعی دو رقمی شده است. کاهشی شدن نرخ تورم یا افزایش بودن نرخ تورم به سیاست‌ها و مدیریت اقتصادی دولت‌ها بستگی دارد. هر وقت دولت‌ها به عواملی که به افزایش رشد قیمت کالاها می‌انجامد توجه کردند، نرخ تورم در آن دوره روند کاهشی داشته است. در صورت عدم توجه و دست زدن به تغییرات نرخ ارز، بی‌توجهی به رشد فزاینده نقدینگی و کسری بودجه در نتیجه رشد هزینه‌های دولت باعث شده تا نرخ تورم روند افزایش را طی کند.

بنابراین شواهد آماری نشان می‌دهد، ایجاد شوک‌های ارزی ارتباط مستقیم با افزایش نرخ تورم داشته است. افزایش مداوم نرخ ارز و نوسانات آن در اقتصاد به رشد تولید ضربه زده و در واقع سفته‌بازی و سوداگری و اقتصاد صرفاً تجاری را که بیشتر توان مادی کشور به داد و ستد و معطوف صادرات و واردات می‌شود را توسعه داده است. 

در پیش گرفتن سیاست‌های تورم‌زا، در دو دهه گذشته هزینه‌های دولت را تا 32 برابر افزایش داده است. عدم توازن بین درآمد و هزینه‌های دولت، شکاف بین درآمد و هزینه را بیشتر کرده و موجب کسری بودجه مزمن در همه دوره‌ها شده است. تغییرات نرخ ارز و کسری بودجه دو عامل تأثیرگذار در تشدید نرخ تورم در سال‌های اخیر بوده است. لذا تک رقمی شدن نرخ تورم با سیاست‌های اقتصادی انبساطی و با بی‌انضباطی مالی حاصل نخواهد شد.

 تسنیم: چرا مردم آثار مطلوب ده‌ها میلیارد تومان یارانه پنهان که دولت پرداخت می‌کند را در زندگی خود نمی‌بینند؟ 

دلیری: یارانه پنهان متأسفانه دستاویزی برای طرفداران تفکر آزادسازی قیمت‌ها و خدمات دولتی به ویژه قیمت حامل‌های انرژی بوده و هست. این اندیشه بدون توجه به شرایط ویژه کشور که یک جنگ تحمیلی فرسایشی را پشت سر گذراندیم و بیش چهل سال است جمهوری اسلامی ایران در شدیدترین تحریم‌ها قرار دارد، رواج دارد.

شاخص‌های تورم و تغییرات نرخ ارز باعث کاهش شدید ارزش پول ملی شده و قدرت خرید مردم با درآمدهای متوسط و پایین جامعه را به شدت کاهش داده است. در جایی که اقتصاد ایران از حالت رقابت که شرط لازم برای استقرار حاکمیت بازار است، فاصله دارد و انحصار برخی از خدمات و کالاهای تولیدی، قیمت و کیفیت عرضه کالا با هر قیمت و کیفیت به مصرف کنندگان نهایی تحمیل می‌شود و  قشر عظیمی از جامعه با کاهش درآمد مواجه است و هزینه تمام شده کالا و خدمات دولتی به علت غیررقابتی بودن کالا و خدمات به شدت بالا است، چگونه می‌شود از یارانه‌های پنهان کالا و خدمات دولتی اگر هم وجود داشته باشد، سخن گفت.

 نرخ بالای تورم، کاهش 599  برابری ارزش پول ملی صرفاً در مقابل نرخ رسمی ارزهای معتبر دنیا، مانع از اثرگذاری یارانه پنهان در زندگی مردم می‌شود.   

تسنیم: چرا با وجود هزاران هزار میلیارد تومان مصارف دولت در 8 سال گذشته، رشد اقتصادی کمتر از یک درصد داشته ایم؟

دلیری: رشد اقتصادی  رابطه مستقیمی با عوامل مهمی چون رشد نرخ سرمایه‌گذاری، رشد تکنولوژی، رشد بهره‌وری سرمایه و سرمایه انسانی و  ایجاد فضای رقابتی اقتصادی که امکانات مالی کشور بدون ویژه خواری و رانت  برای کارآفرینان و صاحبان فعالیت‌های تولیدی اعم از صاحبان صنایع و تولیدکنندگان محصولات کشاورزی و دامی کشور اختصاص یافته باشد،‌دارد.

افزایش هزینه‌های مصرفی به مثابه آبی می‌ماند در یک دشت شنزار خشک ریخته شود گه منجر به هیچ رویشی نخواهد شد. رشد منفی اقتصاد کشور به علت کاهش شدید درآمدهای نفتی و شدت گرفتن تحریم ها که از سال 90 شروع شد و در سال‌های 91 و 92 به اوج خود رسید و بعد از مثبت شدن  رشد  اقتصادی درسال های 95 و 96 و کاهش مجدد رشد اقتصادی در سال‌های 97 و 98 و بطئی شدن رشد اقتصادی درسال 99 و ابتدای سال 1400 حکایت از اقتصاد متزلزل که دارای مشکلات ساختاری است را روایت می کند.

اولاً اقتصاد ایران شدیداً به درآمدهای نفتی وابسته است. ثانیاً چسبندگی هزینه‌های دولت، هرگونه واکنش و حرکت در مقابل کاهش هزینه را در برابر کاهش درآمدهای نفتی را از دولت سلب می‌کند. شکاف بین درآمد و هزینه صرفاً موجب افزایش کسری بودجه می‌گردد. بنابراین رشد اقتصادی متکی به رشد نرخ سرمایه‌گذاری است و انباشت سرمایه نیروی محرکه رشد اقتصادی است. 

متاسفانه در ده سال اخیر، رشد سرمایه‌گذاری به شدت منفی شده است. از زاویه دیگر دربیست سال گذشته به تدریج یارانه تولیدات صنعتی، نهاده‌های کشاورزی و دامی روند کاهشی داشته است.  در صورتی که حتی در برخی از کشورهای سرمایه‌داری که اقتصاد بازار برآنها حاکم است، پرداخت یارانه به تولید به ویژه به تولیدات کشاورزی را منتفی نکردند و از طرف دیگر با حمایت‌های تعرفه‌ای توانسته‌اند از تولیدات داخلی به ویژه از تولیدات کشاورزی حمایت نمایند.  بنابراین لازمه داشتن یک رشد اقتصادی مطلوب، داشتن رشد مداوم نرخ سرمایه‌گذاری است. اگر یارانه‌ای باید پرداخت شود در وهله اول باید به بخش تولید داخلی تعلق گیرد. هر گونه پرداخت نقدی یارانه به مردم در واقع آبیاری در شنزار بی‌آب و علف است. هیچ رستنی در این شنزار رشد نخواهد کرد. 

سؤلات مطرح شده رئیس‌جمهور محترم ناشی از دغدغه‌های ایشان از وخامت اقتصادی فعلی کشور است که ناشی از سیاست‌ها و سوءمدیریت در ساماندهی اقتصادی ریشه در ساختار اقتصاد کشور دارد. شوک‌های ارزی، افزایش مجدد قیمت حامل‌های انرژی و خدمات و پرداخت یارانه نقدی، شوک قیمتی جدید به اقتصاد کشور وارد خواهد کرد. سیلی است که اگر جاری گردد و بر اثر اعمال سیاست‌هایی که در گذشته تجربه تلخی داشته، تکرار شود،  غیرقابل کنترل خواهد بود و هیچ سیل بندی قادر به مهار آن نخواهد بود.

انتهای پیام/

منبع: تسنیم

کلیدواژه: اقتصاد مقاومتی اقتصاد مقاومتی 4 سؤال رئیس جمهور برنامه های توسعه اقتصاددانان به 4 کلان اقتصاد هزینه های دولت توسعه اقتصادی سرمایه گذاری اقتصاد ایران یارانه پنهان رشد اقتصادی اقتصاد کشور نرخ تورم نشان می دهد کسری بودجه سیاست ها سال گذشته برنامه ها نرخ ارز دولت ها تک رقمی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۶۷۷۳۵۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رئیس شورای شهر: سال آینده نمایشگاه کتاب به «شهر آفتاب» منتقل می‌شود

به گزارش گروه فرهنگ و جامعه خبرگزاری علم و فناوری آنا، مهدی چمران امروز پیش از آغاز دویست و سی‌ویکمین جلسه شورای شهر تهران در جمع خبرنگاران در پاسخ به این سؤال که با توجه به اینکه یک سال بیشتر به اتمام دوره پنجم مدیریت شهری نمانده و اگر بخواهید وعده‌ای به شهروندان در خصوص نیاز شهر تهران و تحقق آن بدهد، اظهار کرد: ابتدا روز شوراها را به شورایی‌ها تبریک می‌گویم، ان‌شاءالله همه شورائیان در سراسر کشور بتوانند خدمتگزاران و خادمین خوبی برای مردم خودشان باشند.

وی با تاکید بر اینکه بنده هیچ وقت وعده‌ای نمی‌دهم و بنابراین این بار هم وعده‌ای نخواهم داد، افزود: آنچه که در مسیر اجراست پروژه‌های عمرانی ما هستند. پروژه‌های بزرگی در شهر تهران وجود دارد که به سرعت جلو می‌روند و امیدواریم به سرعت آماده و تحویل شوند و مردم از آنها استفاده کنند.

رئیس شورای شهر تهران گفت: برنامه‌هایی در ارتباط با خریدها به‌ویژه در حوزه حمل و نقل عمومی داریم که آنها هم با شدت و حدت هر چه تمام‌تر به‌رغم همه کارشکنی‌ها و کم‌کاری‌هایی که در بعضی‌ جاها ممکن است وجود داشته باشد انجام می‌شود.

چمران در پاسخ به این سؤال که آیا مشکل واگن‌ها حل شده است، گفت: هنوز این مسئله حل نشده است البته دوستان وزارت کشور لطف کردند و گام‌هایی در این خصوص برداشته شده است. دوستان نامه دیگری دادند تا مبلغ تامین و به اعتبار سازنده واریز شود و آنها شروع به ساختن کنند، البته طبق قولی که از سازنده گرفتیم آنها کار ساخت را شروع کردند و این مایه امیدواری است. ان‌شاءالله بتوانند حدود 14 ماهی که قول دادند این کار را به سرانجام برسانند.

وی ادامه داد: دیدگاهی که من دارم جهادی است. چون همیشه در چنین مسیری حرکت می‌کردم. اینکه این پروژه‌ها و خریدها یک ساعت زودتر به نتیجه برسد به نفع مردم و برای من واقعا مهم است. تلاش از سوی اعضای شورا صورت می‌گیرد هر کس به میزان توانش تلاش می‌کند که بتواند این مشکلات را حل بکند البته  مشکلات هم فراوان است.

رئیس شورای شهر تهران تاخیر در این مسیر باعث از دست رفتن زمان می‌شود، تصریح کرد: سعی می‌کنیم این مسائل را انجام بدهیم. نه این دوره دوره‌های قبل هم اینچنین بوده. مثلا در دوره‌های قبل برای تاسیس بانک شهر نیاز به 200،300 امضا بود شبانه کسانی را مامور کردیم که از افراد امضاهایشان را بگیرند. با چنین حرکات جهادی باید کارها را انجام داد. اگر غیر از این باشد به نتیجه نمی‌رسیم.

چمران درباره مافیای خودروهای برقی انتقاد کرده است، گفت: چون در این باره اطلاعاتم دقیق و صددرصدی نیست نمی‌توانم اظهارنظر بکنم.

وی در پاسخ به این سؤال که نمایشگاه کتاب باز هم در بین‌المللی برگزار خواهد شد، گفت: خوشخبختانه تعدادی از رسانه‌ها به این موضوع اشاره کرده بودند. برگزاری چنین نمایشگاه‌های رفت و آمد را مختل می‌کند البته مسئولان اعلام کرده‌اند سال آینده نمایشگاه کتاب به «شهر آفتاب» منتقل می‌شود.

رئیس شورای شهر تهران در پاسخ به این سؤال که اخیراً در سکوهای مترو تبلیغاتی در ارتباط با برگزاری نمایشگاه صنعت، حمل و نقل ریلی در محل نمایشگاه بین‌المللی تهران مشاهده می‌شود، گفت: اگر این تبلیغات را شرکت‌هایی که اجاره کرده باشند انجام داده باشند آنها هر تبلیغی که مجاز باشد می‌گذارند اما اگر این تبلیغ را خود مترو گذاشته باشد قطعاً ما برخورد می‌کنیم. اگر شرکت‌هایی که اجاره کرده باشند دیگر دست مترو نبوده است.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • رئیس شورای شهر: سال آینده نمایشگاه کتاب به «شهر آفتاب» منتقل می‌شود
  • مجلس به بانک مرکزی اولتیماتوم داد
  • هزینه فایده سفر رئیس جمهور به پاکستان
  • پیش‌بینی مرتضی افقه از تاثیر انتخابات آمریکا بر بازار ارز/ منتظر این تغییر باشید
  • مجلس آتش‌بیار معرکه است!
  • معاون پارلمانی رئیس جمهور به اظهارات قالیباف پاسخ داد
  • رئیسی: بانک هایی که مقررات را رعایت نکنند منحل خواهند شد | مطلقا به فساد و مفسد رحم نمی‌کنیم
  • بانک‌هایی که مقررات را رعایت نکنند منحل خواهند شد/ مطلقا به فساد و مفسد رحم نمی‌کنیم
  • مناطق آزاد و ویژه اقتصادی باید به موتور پیشران اقتصاد تبدیل شوند/ هیچ بن‌بستی در مسیر فعالیت مناطق آزاد وجود ندارد
  • مناطق آزاد و ویژه اقتصادی باید به موتور پیشران اقتصاد تبدیل شوند