Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جام جم آنلاین»
2024-05-01@04:39:22 GMT

نه به زن شگفت‌ انگیز

تاریخ انتشار: ۲۴ آبان ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۶۹۴۵۸۶

نه به زن شگفت‌ انگیز

اگرچه همواره در نمایش زنان و زندگی و دغدغه‌هایشان کاستی‌هایی وجود داشته، اما نمایش کاریکاتوری زن در قالب معشوقی دلفریب یا در مقابل ابرقهرمانی با صفات مردانه یعنی نادیده گرفتن زنان حقیقی و دادن الگو و کلیشه‌هایی محدود به تمام زنان.

در این میان فیلم‌هایی هم از زنان با تمام مختصات زندگی‌اش در مقام دختر، همسر، مادر با توجه به تغییر شرایط زندگی و کار در دنیای امروز وجود دارد و باعث می‌شود نگاه به زنان و زندگی و دغدغه‌های روز آنها شفاف‌تر دیده شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

زنان با استعداد و توانایی و انتخاب‌های متفاوت روی پرده سینما حضور دارند و این حضور کمک می‌کند روال پذیرش و حتی تغییر شرایط زنان در موقعیت‌های شغلی و خانوادگی بهتر و با انصاف بیشتری دیده و پذیرفته شود.

سیاه‌نمایی در امر زنان در سینمای ایران و حتی خاورمیانه مساله‌ای تازه نیست و وجود چنین فیلم‌هایی بیش از آن‌که به کمک شرایط زنان بیاید برای کارگردان و عوامل جوایز جهانی به همراه داشته است. آثار دلسوزانه سینما در حوزه زنان یعنی نمایش حقیقی شرایط، همان‌طور که زنان و دختران و مادران در دنیای حقیقی هستند.

به همین سادگی

شاید بهترین و جدی‌ترین فیلمی باشد که درباره زن امروزی ساخته‌اند. فیلم سال ۱۳۸۶ ساخته شده اما هنوز هم حاوی دغدغه‌های یک زن/مادر است که در جامعه ایرانی زندگی می‌کند. «به همین سادگی» انتظاراتی را که از طاهره به عنوان یک‌مادر و همسر می‌رود به‌خوبی نمایش می‌دهد اما طاهره فیلم مانند تمامی انسان‌ها برای خود نیز مسیری در نظر دارد که به نظر در پس مادر بودن و همسر بودنش فراموش شده. ما با یک روز زندگی طاهره همراه می‌شویم و او را در ارتباط با فرزندان و همسر و اطرافیانش می‌بینیم.

مثلا پسرش به پاسخ‌های مادرش درباره کلمات انگلیسی اعتماد ندارد و سوالاتش را از منشی پدرش می‌پرسد. طاهره در پس تمام این روابط، کمبودی را حس می‌کند. انگار او به تمام دنیا و اطرافش، خدمات و توجه ارائه می‌دهد اما کسی نیست همراه و همدل طاهره باشد. طاهره، نقطه مرکزی دنیایی است که اطراف خودش ساخته و تمام افرادی که پیرامونش زندگی می‌کنند به او وابسته هستند و طاهره این تنهایی را حس می‌کند.

خانوم

ساخته تینا پاکروان، روایت سه زن در شرایط متفاوت اما نزدیک به هم است. هر سه زن حاضر در فیلم، قهرمان روایت خود هستند. در پس سختی‌هایی که در زندگی با آن مواجه هستند، مشکلات مالی شوهرشان، مشکلات روحی شوهرشان، مشکلات جسمی شوهرشان، زنانه ایستاده و زندگی را پیش می‌برند. «خانوم» روایتی است از حل مشکلات سخت دنیا به دست زنان و به شیوه زنانه. تینا پاکروان، زنان فیلم خود را با جزئیات و دقت ترسیم کرده، مانند فیلم دیگرش «نیمه شب اتفاق افتاد» که روایت زنی میانسال است که با آشپزی زندگی خود را می‌گذراند. زنان حاضر در آثار پاکروان مانند خاتون سریال «خاتون» که در شبکه نمایش خانگی پخش می‌شود، قهرمان‌هایی دور از نظر نیستند، مادران و زنانی هستند که با احساسات و نگاه زنانه به دنیا مشکلات را حل می‌کنند و شرایط را تغییر می‌دهند.

زندگی خصوصی آقا و خانم میم

ساخته روح‌ الله حجازی یکی از بهترین فیلم‌های ایرانی در نمایش شرایط زن در جامعه‌ای است که به سمت مدرن شدن پیش می‌رود و زن را امروزی و مدرن می‌خواهد اما در تقابل با ارزش‌های سنتی تلکیفش مشخص نیست. در این میان، زن بازیچه این بلاتکلیفی است. خانم میم، زنی معمولی است که در شرایط گذار قرار گرفته. کار می‌کند، بچه دارد و دلش می‌خواهد فرزند دیگری نیز داشته باشد. آقای میم مردی با مختصات سنتی است که بر اثر یک پیشرفت ناگهانی شغلی به طبقه اجتماعی تازه راه یافته و به همین علت به همسر خود فشار می‌آورد که او نیز به ظاهر طبقه جدید درآید و تمام آنچه از گذشته با یکدیگر درباره شرایط و چارچوب زندگی اجتماعی‌شان به تفاهم رسیده‌اند را فراموش کند. خانم میم، وسیله‌ای برای نمایش آقای میم می‌شود در طبقه جدیدی که به آن وارد شده، اگرچه ابتدا سرخوش از این عروسک زیبایی است که همه را جذب خود کرده، اما این شرایط جدید با باورهای او در تضاد است و این تقابل به مشکلات جدی در رابطه این زن و شوهر ختم می‌شود.

شیطان پرادا می‌پوشد

«شیطان پرادا می‌پوشد» با بازی مریل استریپ و آنا هاتاوی اثری است زنانه درباره حضور زنان در بازار کار و داشتن مسؤولیت‌های جدی شغلی در شرایط زن/همسر/مادر بودن. زنان در شرایط کاری برابر باید دوبرابر بیشتر تلاش کنند تا شغل خود را نگه دارند و حتی در آن پیشرفتی مساوی مردان داشته باشند.

این در حالی است که از آنها توقع زنی آراسته، همسری کامل و مادری همیشه حاضر می‌رود. مریل استریپ در نقش کارفرمایی خشک و خشن اما موفق در شغل خود، زندگی خانوادگی بسامانی ندارد و آنا هاتاوی در نقش دختر جوانی که مسیر شغلی کماکان شبیه کارفرمایش را در پیش گرفته میان آنچه واقعا از شغلش می‌خواهد و ارزش‌های شخصی و خانوادگیش و ارزش‌های سخت و خشن دنیای کار جدیدش، راه شخصی خود را انتخاب می‌کند.

جوی

ساخته سال ۲۰۱۵ با بازی جنیفرلارنس، داستان زندگی جوی ماناگانو، کارآفرین زن آمریکایی است که کسب و کار خود را به تنهایی آغاز می‌کند و به یکی از بزرگ‌ترین کارآفرینان زن آمریکا تبدیل می‌شود.جوی زنی در مرکز شرایط به هم ریخته خانوادگی و شغلی است، دو فرزند کوچک دارد و از همسرش به خاطر بی‌کفایتی‌اش در اداره زندگی جدا شده اما هنوز همسرش در زیرزمین خانه‌شان زندگی می‌کند، چراکه جایی برای زندگی ندارد. جوی در تمام این سال‌ها مسؤولیت مادر خود را که از نظر روحی بیمار است، به عهده دارد. پدرش مردی هوس‌باز است که در برهه‌های زمانی کوتاه با زنان دیگری وارد رابطه می‌شود و زمانی که روابطش به شکست منتهی می‌شود به خانه جوی می‌آید و آنجا ساکن‌می‌شود.

میان تمام این شلوغی‌ها، تنها مادربزرگ جوی است که پشتیبان و همراه و کمک اوست. جوی ابتدای فیلم، مادربزرگ خود را از دست می‌دهد و به تنهایی با تمام کاستی‌ها و سختی‌های زندگیش مواجه می‌شود و تصمیم می‌گیرد راه خود را در پیش گیرد.

اگرچه در این مسیر با موانع بسیاری موجه می‌شود و حتی خانواده‌اش نیز برای او مشکلاتی ایجاد می‌کنند اما جوی راه خود را در پیش می‌گیرد و به موفقیتی که لایق اوست، می‌رسد. نگاه زنانه جوی به مسائل و تلاشش برای حل مشکل به روش خودش یکی از مهم‌ترین نکات فیلم است. فیلم روایتی جذاب و گیرا از زندگی حقیقی این کارآفرین زن به‌نمایش‌می‌گذارد.

زهرا صالحی نیا - کارشناس سواد رسانه / ضمیمه چاردیواری روزنامه جام جم

منبع: جام جم آنلاین

کلیدواژه: سینمای ایران زنان خانوم روح الله حجازی شیطان پرادا می پوشد شرایط زن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت jamejamonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام جم آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۶۹۴۵۸۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دشمن چگونه سعی در عرفی‌سازی بی‌حجابی در جامعه‌ دارد؟

«شعارشان زن، زندگی، آزادی بود، اما عمل و هدف‌شان زن، زندگی، عریانی را نشان داد» این جمله‌ای است که فاطمه رحمانی، مشاور زنان و خانواده فرماندار تهران در بخشی از گفت‌وگوی خود با جام‌جم در توصیف نقشه دشمنان علیه حجاب زنان ایران می‌گوید.

با نگاهی به سیر تاریخی ایران مشخص می‌شود، بعد از انقلاب اسلامی با رویکرد تازه‌ای که با بهره گیری از آیات قرآن و احکام اسلامی به زن شد و مقام معظم رهبری نیز از آن به‌عنوان الگوی سوم زن مسلمان یاد می‌کنند، «مسأله حجاب زنان» و به موازات آن، حضور فعال در عرصه‌های مختلف جامعه و حذف نگاه ابزاری به آنها، تبدیل به خاری در چشم دشمنان شده که بار‌ها با استفاده از روش‌های مختلف مثل شخصی نشان دادن این موضوع و استفاده از تعابیر مختلفی، چون حجاب اجباری، سعی در مقابله با آن با هدف ضربه به نظام جمهوری اسلامی و تحقق اغراض خود کرده‌اند. در گفتگو با مشاور زنان و خانواده فرماندار تهران به بررسی این موضوع پرداخته‌ایم. 

علت اهمیت حجاب در کشور چیست؟ 

مسأله حجاب یک تاریخچه عمیق و با سابقه به بلندای تمدن ایران در کشورمان دارد. حتی در کشور‌های اروپایی و آمریکایی که ۱۰۰ سال پیش پوشش زن‌ها، به شکل اکنون نبود و به مرور با اجرای سیاست‌های منفعت‌طلبانه و هوس‌بازانه، تبدیل به وضع فعلی شد، بعد از انقلاب صنعتی، استفاده ابزاری و جنسی از زنان باعث تغییر و تحولاتی در پوشش زنان غرب شد و سپس تلاش کردند این سبک از پوشش زنان خود را به زنان کشورهای دیگر همچون کشور‌های اسلامی تحمیل‌کنند. زمان رضاشاه تا حد زیادی این سیاست‌ها محقق شد، اما بعد از انقلاب، با رویکرد و نگاه عمیق دینی و اسلامی امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری، الگوی جدیدی در مقابل فرهنگ غربی نسبت به زن شکل گرفت که در این نگاه، زن در عین حفظ لطافت و ظرافت زنانه خود و گرم نگهداشتن کانون خانواده و فرزندآوری، با رعایت حجاب و عفاف، هم پوشش و هم عفت رفتاری و کلامی در عرصه‌های مختلف اجتماعی حضور داشته‌باشد. بیش از نیمی از جامعه، را زنان تشکیل می‌دهند و شاهدیم زنان با داشتن پوشش اسلامی در همه عرصه‌های اجتماعی، فرهنگی، دانشگاهی و ... حضور دارند و در برخی عرصه‌ها در حوزه زنان متخصص به خودکفایی رسیده‌ایم. 

چرا دشمنان از دیرباز به‌ویژه در سال‌های اخیر بر مسأله بی‌حجابی زنان تأکید دارند؟

زن فطرتا موجودی انسان‌ساز، تمدن‌ساز و منشأ عطوفت و برکات الهی است. زن می‌تواند ستون یک زندگی، خانواده و جامعه باشد. آنها در تربیت انسان‌های بزرگ و نابغه، نقش مستقیم دارند. بسیاری از افراد شایسته و برجسته تربیت‌یافته زنانی هستند که خود آراسته به خلقیات حسنه و پایبندی‌های اخلاقی بوده‌اند. این امر پذیرفته شده‌ای است که زن، مأموریت و مسئولیت تربیت انسان‌ها را به‌عهده داشته و سرشار از عاطفه، محبت، هدایتگری و تمدن‌سازی است، اما فرهنگ ۱۰۰‌ساله غرب تلاش می‌کند این ودیعه الهی را از او بگیرد و او را به انسانی بی‌مسئولیت و غیرمقدس تبدیل سازد. نقش اصلی قدرت نرم بسیار بالاست.

مسلما وقتی زن با این خصوصیات در نظام خلقت در مسیر درست و پیشرفت یک جامعه باشد، سبب سعادت جامعه می‌شود. منشأ اثر بودن زن اگر باور و پذیرفته شود در هر سمت و سویی که برود، اثر خود را می‌گذارد و باعث سعادت یا شقاوت جامعه می‌شود. رهبر معظم انقلاب در سخنان خود فرموده‌اند دشمنان از پیشرفت زنان ما عصبانی‌اند، زیرا زنان ما بعد از انقلاب با حفظ حجاب و نگهداشتن حریم خانواده و در عرصه‌های گوناگون اجتماعی و حکمرانی، حضور فعال داشتند که این موضوع برای دشمنان، غیر‌قابل تحمل است؛ لذا می‌کوشند به زن ایرانی القا کنند که زن با حجاب فعلی، امکان تعالی و رشد ندارد و زمانی می‌تواند به اوج قله موفقیت و رضایت برسد که عریان‌تر باشد. دشمنان خوب می‌دانند اگر بخواهند کشور را از مسیر توسعه و پیشرفت بازدارند، بهترین روش، انحراف زنان از مسیر درست الهی و فطری و تقدس‌زدا‌یی و هویت‌زدایی از زن مسلمان است.

دشمن چگونه سعی در عرفی‌سازی بی‌حجابی در جامعه دارد؟

تکرار حضور مداوم و روزمره بی‌حجاب‌ها در جامعه و جنبه روانی این‌مساله که اگر هرروز دیده شود، عادی می‌شود، یکی از روش‌های دشمن برای تحقق عرفی‌سازی بی‌حجابی است. القای شبهات در بین جوانان و عدم پاسخگویی درست به آنها، زمینه را برای باورسازی دروغین فراهم می‌کند. یکی از مواردی که مطرح می‌کنند این است که چرا عدم پوشش و حجاب در کشور‌های اسلامی عادی است، اما در ایران نسبت به این موضوع سختگیری می‌شود؟ در پاسخ به این پرسش باید گفت: جمهوری اسلامی بعد از انقلاب؛ تغییر و تحولاتی در تدوین قانون اساسی بر پایه شرع و دین پایه‌ریزی کرد؛ لذا قوانینی که وضع می‌کند نیز بر پایه شرع است. این‌طور نیست که ما از کشور‌های دیگر الگوبرداری کنیم بلکه کشور‌های دیگر هستند که باید مواضع خود را نسبت به حرام‌های شرعی اصلاح کنند چرا که این کشور‌ها پوسته اسلامی دارند، اما خلاف اسلام عمل می‌کنند.

 آنها شراب‌فروشی هم دارند، آیا ما باید از آنها پیروی کنیم؟ انقلاب اسلامی کاری کرد که احکام شرع و دین خدا را در جامعه اجرا سازد لذا آنچه کشور‌های به ظاهر اسلامی انجام می‌دهند، عجیب و غریب است، نه رعایت مسائل شرعی و دینی در ایران! شعار زن، زندگی، آزادی در واقع شعار اصلی حکومت اسلامی است، اما بستگی به این دارد که آزادی را چگونه تعریف و تعبیر می‌کنیم. دشمنان ما آزادی را عریانی و برهنگی تعریف می‌کنند. متأسفانه در جریان اغتشاشات نیز به صورت جنگ ترکیبی و کاملا هدفمند و سازماندهی شده، در داخل و خارج از کشور دشمنی را به حد اعلای خود نسبت به زن ایرانی که مظهر قداست، حیات‌بخشی و تمدن‌سازی است، نشان دادند؛ لذا این شعار آن‌طور که ادعا می‌کردند زن، زندگی آزادی نبود بلکه زن، زندگی، عریانی بود. دشمنان درحالی این شعار را می‌دادند که حالا شش ماه است در فلسطین زنان را از بین می‌برند! این وقایع نشان می‌دهد که این شعار‌های توخالی و دروغ، وسیله‌ای برای فریب زنان کشور ما است. زنان ما باید مراقب باشند که سرباز پیاده‌نظام دشمن نباشند. اطاعت از قوانین کشور، لازم الاجراست. قطعا مردم نسبت به بی‌حرمتی به شأن زن و عادی‌سازی بی‌حجابی در کشور، واکنش نشان خواهند داد. امیدواریم با اقداماتی که فراجا اکنون با طرح نور در پیش گرفته است، اتفاقات خوبی رقم بخورد.

منبع: جام جم 

باشگاه خبرنگاران جوان وب‌گردی وبگردی

دیگر خبرها

  • دشمن چگونه سعی در عرفی‌سازی بی‌حجابی در جامعه‌ دارد؟
  • خفاش شگفت‌انگیز 6 گِرمی که زیر «برگ» زندگی می‌کند(+عکس)
  • تصاویر شگفت‌انگیز جیمزوب از سحابی سر اسب 
  • منشور مشاوره خانواده تدوین و نهایی شد
  • تدوین منشور مشاوره خانواده نهایی شد
  • بی‌نمک زندگی کنید!
  • برپایی جشن ازدواج ۲۳ پاسدار در سردشت
  • خواص شگفت‌انگیز پوست موز
  • خواص شگفت‌انگیز پوست موز که شاید از آن بی‌خبری!
  • نقش زنان در معنابخشی به زندگی خانوادگی و اجتماعی