Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان از زاهدان ،  بهبود و توسعه راه‌های روستایی یکی از نیاز‌های اساسی روستائیان است که نقش مهمی در تسهیل امورات و تامین نیاز‌های اولیه مردم در این مناطق دارد.

در شرایط کنونی بی‌توجهی به زیرساخت‌های ارتباطی در روستا‌ها علاوه بر توسعه نامتوازن، منجر به شکاف اجتماعی و نابرابری فضائی خواهد شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

رفت و آمد سخت و طاقت فرسای مردم در جاده‌های ناایمن و خاکی امان مردم را بریده است، ولی همچنان بسیاری از پروژه‌های مهم عمرانی و ارتباطی در پیچ و خم بروکراسی اداری راکد مانده است.

ملک کدخدایی رئیس شورای اسلامی روستای وفا بخش بنت در این باره به خبرنگار ما می‌گوید: نامناسب بودن مسیر ارتباطی باعث شده است که مردم مسافت بیشتری را برای رسیدن به مرکز بخش طی کنند که این موضوع مشکلات زیادی را بوجود آورده است.

او در ادامه گفت: جاده وفا به بنت به طول ۵ کیلومتر سه روستا را به مرکز بخش بنت وصل می‌کند که متاسفانه ۱۰ سال است که بلاتکلیف مانده است.

رئیس شورای اسلامی روستای وفا افزود: در مواقع اضطراری و روز‌های بارانی، تردد بسیار سخت و خطر ساز می‌شود و مردم و بیماران مجبور هستند برای حفظ جان خود با حداقل امکانات در روستا بمانند.

وی اظهارت داشت: سال‌هاست که وعده انجام این پروژه به مردم داده شده است، اما با گذشت نزدیک به یک دهه، هنوز این پروژه به سرانجام نرسیده است.

احمد کدخدایی دهیار روستای وفا نیز در این باره عنوان کرد: چند سالی است که این جاده به حال خود رها شده و پیمانکارانی هم که قبلا بر روی آن کار می‌کردند به دلیل کمبود اعتبارات جاده را نیمه تمام رها کرده اند.

دهیار روستای وفا گفت: اتمام و آسفالت این پروژه مهم‌ترین خواسته مردم است چرا که با گذشت یک دهه از شروع بکار آن کماکان مردم و اهالی این منطقه چشم انتظار اقدامی عاجل از طرف مسئولان هستند.

انتهای پیام/ع

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: راه روستایی آسفالت جاده روستای وفا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۶۹۵۵۵۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

توسعه و بهسازی راه‌های استان زنجان با اجرای ۷ پروژه

به گزارش خبرگزاری مهر، اصغر اسماعیلی گفت: بخشی از پروژه‌های بهسازی و توسعه در کریدورهای اصلی زنجان - بیجار، زنجان - دندی - تخت سلیمان، زنجان - بناب، منجیل، سه‌راهی سلطانیه به قیدار و همدان و همچنین بهسازی کلور به درام از حوزه شهرستان طارم است که امسال با جدیت بیشتری دنبال می‌شود.

وی راه و حمل‌ونقل را یکی از مؤلفه‌های توسعه هر کشوری عنوان کرد و افزود: استان زنجان به جهت موقعیت جغرافیایی و واقع شدن در کریدور اصلی کشور به عنوان محور حیاتی در بحث حمل‌ونقل شناخته می‌شود که توجه به ایمنی محورهای مواصلاتی این استان از اولویت‌های حمل‌ونقل جاده‌ای است.

مدیرکل راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای زنجان نگهداری راه‌ها اعم از راه‌های فرعی و اصلی را از مهمترین وظایف راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای استان دانسته و گفت: با توجه به اعتبارات تخصیصی بازسازی و روکش رویه راه‌ها نیز از دیگر مواردی است که همواره مورد توجه است.

وی اولویت اصلی راهداری را حفظ ایمنی راه‌ها دانست و ادامه داد: با اعتبارات تخصیص داده شده، بخشی از آزادراه زنجان - قزوین طی قراردادی که در سال گذشته منعقد شد بازسازی وبهسازی شد.

اسماعیلی از برگزاری مناقصه ۳۵ کیلومتر از آزادراه زنجان - قزوین از کیلومتر صفر تا ۳۵ در باند شمالی و جنوبی در سال ۱۴۰۳ خبر داد و گفت: در دو لاین این آزادراه به طول ۳۵ کیلومتر بهسازی و روکش انجام خواهد شد که با تعیین شدن نتیجه مناقصه و پیمانکار، حدود ۷۰ درصد مشکلات آزادراه حل می‌شود.

مدیرکل راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای استان زنجان در ادامه به هزینه‌های بالای ساخت راه اشاره کرد و ادامه داد: ساخت یک کیلومتر راه اصلی حدود ۱۵ الی ۲۰ میلیارد تومان هزینه دارد که با شرایط اقتصادی حاکم و محدودیت‌های اعتباری باید از ظرفیت‌های خارج از اعتبارات دولتی که می‌تواند به پروژه‌ها تزریق شود استفاده کرد.

وی با بیان اینکه استان زنجان ۵ هزار و ۸۰۰ کیلومتر از کل راه‌های کشور را به خود اختصاص داده است، گفت: ۲۰۰ کیلومتر از این راه‌ها آزادراه، ۱۴۰ کیلومتر بزرگ‌راه، ۳۵۰ کیلومتر محور اصلی، ۹۵۰ کیلومتر راه فرعی و ۴ هزار و ۲۰۰ کیلومتر آن راه روستایی است.

کد خبر 6090434

دیگر خبرها

  • توسعه و بهسازی راه‌های استان زنجان با اجرای ۷ پروژه
  • گلایه مردم از عدم اتمام آسفالت ریزی محور پلدشت به مرگنلر 
  • آغاز عملیات روکش آسفالت ۱۰ کیلومتر محور طبس – یزد
  • پیگیری طرح نیمه تمام آسفالت جاده ارتباطی فاریاب مسجد آرپناه لالی+فیلم
  • پیگیری اجرانشدن طرح آسفالت جاده ارتباطی فاریاب مسجد آرپناه لالی+فیلم
  • بهسازی و آسفالت جاده روستایی تنگ بابا احمد اندیکا+فیلم
  • آسفالت ۶۰ کیلومتر از محور روستایی جوزستان به معدن
  • افتتاح ۲۰ کیلومتر از جاده شهرکرد به ناغان
  • آسفالت ریزی ۵ کیلومتر از آزادراه زنجان قزوین به اتمام رسید
  • نصب ۳ کیلومتر نیوجرسی در محورهای مواصلاتی شهرستان خوی