Web Analytics Made Easy - Statcounter

دکتر محمد جواد دهقانی؛ رئیس موسسه استنادی علوم (ISC) و پایش علم و فناوری، در نامه‌ای به خبرگزاری ایسنا، عنوان کرد که این موسسه سال گذشته نیز در خصوص غیرقابل استناد بودن لیست دو درصد برتر استنفورد، اطلاع‌رسانی کرده بود.

به گزارش ایسنا، به دنبال انتشار گزارش ایسنا با تیتر «دانشمندان دو درصد برتر؛ حواشی، بازتاب‌ها و سوالات بی‌جواب»، رئیس موسسه استنادی علوم (ISC) و پایش علم و فناوری، با ارسال نامه‌ای، نسبت به سوالات پرسیده شده در این گزارش توضیحاتی ارائه کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

متن این نامه به شرح زیر است:

«خبرگزاری محترم ایسنا، سردبیر محترم سرویس علمی دانشگاهی

با اهدای سلام

در خصوص گزارش مورخ 25 آبان 1400 خبرگزاری وزین ایسنا با عنوان "دانشمندان برتر" حواشی، بازتاب‌ها و سوالات بی‌جواب، در خصوص «فهرست اسامی نویسندگان 2 درصد برتر استنفورد»، به اطلاع می‌رساند که موسسه استنادی علوم و پایش علم و فناوری (ISC) سال قبل در خصوص عدم اعتبارسنجی این لیست توسط مراکز معتبر بین‌المللی و در نتیجه غیر قابل استناد بودن لیست مربوطه، در 22 آذر 99 (https://isc.ac/fa/news/1484) اطلاع‌رسانی شده بود.

لذا، انتظار می‌رفت دانشگاه‌ها نسبت به این امر حساسیت بیشتری داشته باشند.

با اینحال، امسال نیز تعدادی از دانشگاه‌ها در همین خصوص استعلام کرده بودند که اطلاع‌رسانی گردید.

از تلاش و زحمات شما در اطلاع‌رسانی تشکر و قدردانی می‌نماید».

به گزارش ایسنا، در هفته‌های اخیر وزارت علوم، دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی مختلف در خصوص حضور برخی پژوهشگران در فهرست موسوم به «دانشمندان دو درصد برتر استنفورد» اطلاع‌رسانی کرده بودند. بازتاب گسترده این خبرها باعث ارائه توضیحاتی از سمت موسسه استنادی علوم و معاونت پژوهش و فناوری وزارت علوم در خصوص اعتبار این فهرست شد. در گزارش «"دانشمندان دو درصد برتر"؛ حواشی، بازتاب‌ها و سوالات بی جواب» سئوالاتی در این باره مطرح شده بود.

انتهای پیام 

منبع: ایسنا

کلیدواژه: فهرست استنفورد موسسه استنادی علوم و پایش علم و فناوری ISC دانشمندان دو درصد برتر دانشمندان دو درصد برتر موسسه استنادی علوم اطلاع رسانی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۷۱۳۴۲۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

«راهنما نزدن» نشانه حرفه‌ای بودن راننده نیست

رئیس مرکز اطلاع رسانی پلیس راهور تهران بزرگ گفت: رانندگان به هیچ عنوان نباید اهمیت راهنمازدن را دست کم بگیرند چرا که این اقدام به ظاهر کوچک، از تصادفات بسیاری جلوگیری می‌کند.

به گزارش ایسنا، سرهنگ علی اصغر شریفی گفت: تجربه، در رانندگی معلم خوبی نیست و احتیاط شرط عقل است؛ چرا که بسیاری از رانندگان با تجربه هم گاهی با بی احتیاطی‌های خود باعث بروز حوادث جبران ناپذیری می‌شوند. به عنوان مثال  ناگهان تغییر مسیر دادن و عرض راه را بدون زدن راهنما طی کردن؛ بسیار خطرناک است اما برخی رانندگان  این کار انجام می‌دهند.

وی با تاکید بر اینکه عدم استفاده از راهنما در هنگام تغییر مسیر نشانه حرفه‌ای بودن نیست، گفت: بسیاری از موتورسیکلت‌ها در همین تغییر مسیرهایی که توسط رانندگان بی‌احتیاط صورت گرفته دچار آسیب‌های شدید و حتی مرگ شده‌اند.

رئیس مرکز اطلاع رسانی پلیس راهور تهران بزرگ ادامه داد: رانندگان هنگامی که رانندگان در آزادراه‌ها و بزرگراه‌ها در حال حرکت هستند و قصد تغییر مسیر دارند باید حتما از راهنما استفاده کنند. همچنین پس از استفاده از راهنما کاهش سرعت نیز ضروری است و پس از آن باید اقدام به تغییر مسیر شود.

شریفی گفت: برخی از تغییر مسیرهای ناگهانی در صورت سرعت بالای خودروی سواری می‌تواند به علت وجود نیروی گریز از مرکز، باعث واژگونی خودرو شود.

وی همچنین با اشاره به رفتار غلطی که برخی از رانندگان مرتکب آن می‌شوند، گفت: رانندگان نباید با بیرون آوردن سر از خودرو و فریاد زدن، دیگر رانندگان را از اهداف خود باخبر کنید بنابراین استفاده از راهنما، بهترین روش است. 

رئیس مرکز اطلاع رسانی پلیس راهور تهران بزرگ ادامه داد: حال سوال اینجاست که اگر شما راهنما بزنید؛ حق تقدم عبور با شماست؟ و در جواب این سوال باید گفت خیر. راننده حتما باید حق تقدم عبور را رعایت کرده و ابتدا با نگاه کردن به آیینه‌های وسط و جانبی تردد دیگر خودرو ها را کنترل کند. سپس در منتهی الیه سمت راست، با توجه به اینکه از قبل در فاصله مناسب ۱۰۰ تا ۱۵۰ متری راهنما زده، با کاهش سرعت اقدام به خروج از راه کنند.

شریفی افزود: شاید این جمله را شنیده باشید که برخی از رانندگانی که عادت به زدن راهنما ندارند و  به شوخی می‌گویند که راهنما نزنید چون برق مصرف می‌شود. این کار اصلا درست نیست. در ماده ۱۱۹ آیین نامه راهنمایی و رانندگی نیز عنوان شده که رانندگان باید در بین خطوط حرکت کرده و برای هر تغییر مسیر، با زدن راهنما به دیگر خودروها اطلاع رسانی کنند.

انتهای پیام 

دیگر خبرها

  • دولت بزرگ‌ترین کنش‌گر رسانه‌ای و ارتباطی در کشور است
  • شرکت بیش از ۱۳ هزار داوطلب در آزمون استخدامی آموزش و پرورش مازندران
  • گزارش برنامه توسعه سازمان ملل و کمیته «اسکوا» از اوضاع غزه
  • فرصت سوزی و خستگی برای امروز کشور ممنوع است
  • رئیس شورای اطلاع‌رسانی دولت به ایلام سفر کرد
  • ادای احترام رئیس شورای اطلاع‌رسانی دولت به شهدای گمنام ایلام
  • رشد نرخ فقر در غزه به ۹۰ درصد | خسارت ۳۳ میلیارد دلاری جنگ غزه
  • افزایش نرخ فقر در غزه به ۹۰ درصد/ خسارت ۳۳ میلیارد دلاری جنگ غزه
  • «راهنما نزدن» نشانه حرفه‌ای بودن راننده نیست
  • افزایش تعداد دانشمندان بین المللی ۱ یا ۲ درصد