Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-28@15:29:26 GMT

نابودی سنگ‌نگاره‌های تاریخی بر اثر تغییرات اقلیمی

تاریخ انتشار: ۲۷ آبان ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۷۲۰۹۷۱

نابودی سنگ‌نگاره‌های تاریخی بر اثر تغییرات اقلیمی

به گزارش روز چهارشنبه خبرنگار فرهنگی ایرنا از روزنامه گاردین، سنگ‌نگاره‌هایی که ده‌ها هزار سال دوام آوردند حالا به دلیل بحران اقلیمی در عرض تنها چند سال نابود خواهند شد. دلیل این امر در آن است که فرسایش ساحلی، آتش سوزی، سیلاب و طوفان‌های موسمی از جمله حوادث آب و هوایی هستند که با گرمایش زمین تشدید می‌شوند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

باستان شناسان و تاریخ‌دانان هشدار می‌دهند که همین حالا نیز آسیب جدی به این سنگ‌نگاره‌ها وارد شده است.

روز سه‌شنبه (۲۵ آبان) همایشی درباره ششمین گزارش هیات بین دولتی تغییر اقلیم برگزار شد که هشدار داده بود احتمال افزایش بیش از ۱ و نیم درجه دمای زمین و تشدید حوادث آب و هوایی وجود دارد. در این گزارش همچنین آمده بود که برخی از تغییرات ایجاد شده اجتناب‌ناپذیر و غیرقابل جبران هستند.

دریل ویزلی (Daryl Wesley) باستان‌شناس میان‌رشته‌ای از دانشگاه فلیندرز نظر حاضران را به تخریبی که طوفان موسمی مونیکا در سال ۲۰۰۶ در استرالیا به جا گذاشت، جلب کرد. در اثر این طوفان شدید، نیمی از درختان یک منطقه ۵۰ کیلومتری سقوط کردند، برخی از آنها به محل سنگ‌نگاره‌ها کشیده شدند و آنها را نابود کردند. پس از آن آتش‌سوزی اتفاد افتاد که به دلیل هیزمی که طوفان مونیکا برجای گذاشته بود، شدت بیشتری گرفت.

ویزلی که بیش از ۵۶ سال تغییرات روی سنگ‌نگاره‌ها را ثبت کرده است، می‌گوید طیفی از عوامل زیست محیطی و انسانی قبلا هم در حال از میان بردن سنگ‌نگاره‌ها بودند اما بحران اقلیمی احتمالا این روند را از کنترل خارج خواهد کرد چون حوادث آب و هوایی از جمله طوفان‌های موسمی از قبل هم شدیدتر خواهند شد.

به گفته ویزلی، ما امروز در یک شرایط بحرانی یا یک مقطع زمانی حساس و مهم قرار داریم.

جیلیان هانتلی (Jillian Huntley) باستان شناس دانشگاه گریفیث استرالیا نیز کشف کرده است که کریستال‌های نمکی عامل فروریختن سنگ‌ها در قدیمی‌ترین سنگ‌نگاره‌های جهان هستند چون این کریستال‌ها در اثر تغییرات آب و هوایی منبسط و منقبض می‌شوند.

به گفته این باستان‌شناس که در مطالعه سنگ‌نگاره‌های سولاوسی اندونزی تخصص دارد، روند تبلور یا کریستالیزه شدن بر اثر تغییرات اقلیمی تشدید شده است، تغییراتی که در مناطق گرمسیری شدیدتر هستند.

این افزایش دما (در مناطق گرمسیری) سه برابر دیگر مناطق جهان احساس می‌شود. افزایش ۲.۴ درجه‌ای به معنای افزایش ۶ درجه‌ای در مناطق گرمسیری است که فاجعه بار خواهد بود.

هانتلی خاطرنشان کرد گزارش هیات بین دولتی تغییرات اقلیمی، محافظه کارانه بوده و انتشار کربن فورا باید به طور موثر و جدی کاهش داده شود.

آنیا کوتاربا (Ania Kotarba) از اساتید باستان شناسی دانشگاه فلیندرز و از متولیان این همایش در این باره گفت برای برنامه‌ریزی برای آینده لازم است به گذشته نگاه کنیم.

انسان‌ها هزاران سال است که با چالش‌های زیست محیطی، حوادث شدید آب و هوایی و بلایای طبیعی دست و پنجه نرم می‌کنند. اگرچه شدت و سرعت تغییرات جدید و فوری است، تحقیقات باستان‌شناختی و تاریخی می‌توانند و باید نمونه‌هایی را در جوامع کشف کنند که خود را با تغییرات سریع به روشی پایدار تطبیق دادند و از این طریق رهنمون‌هایی برای آینده ارائه دهند.

آلساندرو آنتونلو (Alessandro Antonello)، تاریخ‌دان زیست‌محیطی دانشگاه فلیندرز نیز در این باره گفت: بشر باید همزمان هم انتشار کربن را به طور قابل توجهی کاهش داده و هم زندگی خود را با این تغییرات سریع هماهنگ کند.

برچسب‌ها تغییرات اقلیمی نقاشی روی دیوار تاریخ باستان شناسی

منبع: ایرنا

کلیدواژه: تغییرات اقلیمی نقاشی روی دیوار تاریخ تغییرات اقلیمی نقاشی روی دیوار تاریخ باستان شناسی تغییرات اقلیمی سنگ نگاره سنگ نگاره ها آب و هوایی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۷۲۰۹۷۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آیا می‌دانید قدیمی‌ترین مقابر صخره‌ای ایران کجاست؟

جام جم آنلاین؛ گوردخمه‌های ایران، از ارزشمندترین مکان‌های باستانی و بناهای صخره‌ای کشور است. بسیاری از این گوردخمه ها را می توان در استان کرمانشاه پیدا کرد. کرمانشاه یکی از تاریخی ترین مناطق کشور است که چند مورد از معتبر ترین سایت های باستانی دنیا همچون محوطه تاریخی بیستون را در دل خود جای داده است. یکی دیگر از این سایت های معتبر باستانی، گوردخمه اسحاق وند یا سکاوند است.

گوردخمه ها از قدیمی ترین انواع معماری صخره ای در ایران است که در دل کوه ها و صخره های مرتفع تراشیده می شدند. این بناهای صخره ای در حقیقت مقبره هایی هستند که متوفیان (افراد دارای اهمیت) را در آن ها به خاک می سپردند. نحوه خاکسپاری این متوفیان در ایران باستان به طرزی متفاوت بود. ایرانیان خاک را مقدس می دانستند، بنابراین، از دفن کردن اجساد درون آن خودداری کرده و آن ها در محفظه های صخره ای مخصوصی که تراشیده بودند، قرار می‌دادند.

از ایران باستان گوردخمه های بسیاری باقی مانده است که باستان‌شناسان در مورد قدمت آن ها اتفاق نظر ندارند. بسیاری از گوردخمه های کشور مادی هستند، بسیاری هخامنشی اند و برخی نیز به دوره های بعدی مربوط اند. در واقع گوردخمه های ایران را می توان به گوردخمه های مادی، گوردخمه های هخامنشی و گوردخمه های پس از هخامنشیان تقسیم کرد.

اسحاق وند، بنایی مادی یا هخامنشی

گوردخمه های اسحاق وند در حقیقت سه گوردخمه تاریخی هستند که ابعاد متفاوتی دارند. این گوردخمه ها در استان کرمانشاه، در حدود ۲۵ کیلومتری جنوب غربی شهرستان هرسین و در دل صخره های مرتفعی مشرف به روستای «ده‌نو» واقع شده اند. این گوردخمه ها به سکاوند نیز شهرت دارند و مردم محلی این منطقه به آن ها «فرهاد تاش» می گویند. به دلیل وجود روستایی به نام اسحاق وند در حوالی این گوردخمه ها، نام آن ها را اسحاق وند گذاشته اند.

پیرامون قدمت این گوردخمه‌ها، اختلاف نظرهای زیادی وجود دارد. بسیاری از باستان شناسان خارجی و داخلی، قدمت گوردخمه اسحاق وند را به دوره مادها نسبت می دهند. ولی برخی نیز همچون هرتسفلد، آن ها را مربوط به دوره هخامنشیان می دانند. طبق نظر ارنست امیل هرتسفلد باستان شناس آلمانی تبار، گوردخمه میانی، مقبره گئومات مغ است. داریوش اول در کتیبه بیستون خودش، داستان سرکوبی گئومات مغ یا همان بردیای دروغین را به تفصیل تعریف کرده است. عده کمی نیز این مقابر صخره ای را مربوط به دوره سلوکیان می دانند. به هرحال طبق نظر بسیاری از باستان شناسان، احتمال اینکه این گوردخمه ها مادی باشند بیشتر از هخامنشی بودن آن هاست.

مجموعه اسحاق وند یا سکاوند، متشکل از سه گوردخمه است که هر کدام ابعاد متفاوتی دارند. گوردخمه سمت راستی نسبت به دو گوردخمه دیگر، در ارتفاع بالاتری قرار گرفته است و حدود ۲.۱۰ متر عرض دارد. عرض دریچه گوردخمه میانی ۱.۶۳ متر است و عمق آن نیز ۱.۷۵ متر می باشد. گوردخمه سمت چپ نیز ۸۵ سانتی متر عمق دارد و عرض آن ۲.۱۰ متر است.

در اطراف تمام این گوردخمه ها تزئینات ساده ای تراشیده شده اند. علاوه بر قاب بندی های ساده ای که دور تا دور این سه گوردخمه ایجاد شده اند، در قسمت بالای گوردخمه میانی، تصویر تمام قد مردی با ارتفاع ۱.۸۷ متر به صورت نیم‌رخ و به زیبایی هر چه تمام تراشیده شده است. این فرد که هویتش مشخص نیست، لباسی بلند و چین‌دار به تن کرده است و دست های خود را به حالت دعا و نیاش پروردگار به سمت آسمان و جلوی صورتش بلند کرده است. همچنین در مقابل این فرد، یک آتش دان با ارتفاع حدود ۹۴ سانتی متر و یک مشعل سوزان با ارتفاع ۸۳ سانتی متر قرار گرفته است. پشت سر این مشعل و آتش دان، فردی با قامت حدود ۸۰ سانتی متر حجاری شده است که به نظر می رسد در حالی که دستهایش رو به سمت آسمان است، از پشت سرش چیزی را بر دست دارد.

شهرستان هرسین در ۴۴ کیلومتری جنوب شرق کرمانشاه قرار دارد.

دیگر خبرها

  • ارتباط بیماری‌های کارگران با تغییرات آب و هوایی
  • سلامت کارگران تحت تاثیر بیماری‌های مرتبط با تغییرات آب و هوایی
  • مبارزه با تغییرات اقلیمی با استفاده از پوشش گیاهی
  • موزه آذربایجان میزبان اشیای تاریخی موزه ایران باستان در روز موزه
  • انتقال اشیای تاریخی موزه ایران باستان به موزه آذربایجان تبریز
  • آیا می‌دانید قدیمی‌ترین مقابر صخره‌ای ایران کجاست؟
  • اصرار بر نابودی حماس فاجعه دیگری مشابه طوفان الاقصی را برای اسرائیل رقم خواهد زد
  • اسکن محوطه کمرزرین اصفهان انجام شد/ تلاش برای آغاز فصل دوم کاوش
  • روز ۲۰۳ طوفان‌الاقصی| ادامه حملات هوایی و توپخانه‌ای
  • تغییرات اقلیمی بحران جدیدی برای بناهای تاریخی ایجاد کرده است