Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش تسنیم «پرونده معجزه آبخیزداری»؛ - محمد حسین غروی- در آبخیزها که واحد های طبیعی مدیریت  سرزمین هستند منابعی وجود دارند که در صورت شناخت و مدیریت علمی و یکپارچه و بهره برداری پایدار از آنها  چنان ظرفیت های عظیم اقتصادی و اجتماعی آزاد می گردند که اقتصاد کشور را بدون نیاز به فروش نفت دچار تحولی جهش گونه خواهد کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

پنجاه سال تجربۀ نگارنده در کار آبخیزداری کشور مرا به این نتیجه رسانده است این تحول در گرو چند شرط مهم است که مهمترین آنها عبارتند از: عزم ملی در بالاترین  و همۀ سطوح نظام ( به معنی اختصاص بالاترین اولویت ها به ویژه  از نظر تخصیص اعتبار و پشتیبانی)، اصلاحات اساسی قانونی و تشکیلاتی و مدیریت های جهادی (عالمانه ،عاشقانه ، صبورانه، قانون مدار، مردمی).

از همین پرونده بیشتر بخوانید:

بیشتر بخوانید«معجزه آبخیزداری» |پیگیری های تسنیم نتیجه داد/ موافقت اکثریت اعضای کمیسیون کشاورزی مجلس با طرح آبخیزداری
«معجزه آبخیزداری»|امکان 2 برابر شدن تولیدات باغ دیم با توسعه سامانه سطوح آبگیر باران
«معجزه آبخیزداری»|وقوع هر 3 روز یک سیل در ایران/ خسارت هر سیل 25 میلیارد تومان
«معجزه آبخیزداری»|توسعه باغات دیم روی اراضی شیبدار؛ راهی کم هزینه برای مقابله با سیل و فرسایش خاک
«معجزه آبخیزداری» |افزایش 1 میلیون هکتاری کانون های گردوغبار در سایه بی توجهی به آبخیزداری
«معجزه آبخیزداری»|تولید 15 درصد محصولات کشاورزی دنیا در شهرها
اما آبخیزداری چیست؟

 بهره برداری پایدار (برنامه ریزی شده و با مدیریت یکپارچه)  از منابع  حوزه آبخیز.

در کشور ما به علت تخریب منابع آب و خاک و محیط زیست ظرفیت پایه تولید در خطر، وظیفۀ آبخیزداری  در درجۀ اول احیا و حفظ ظرفیت های  پایۀ تولید است و سپس در درجۀ دوم می توان به افزایش ( و به عبارتی جهش)  تولید پرداخت.

تعریف تولید و جهش آن

تعریف تولید: تولید کالا و خدمات مورد نیاز با استفاده از منابع و امکانات موجود و بالقوه 

تعریف جهش تولید: به‌ طور کلی جهشی را می ‌توان با کیفیت و مطلوب تلقی کرد که در تحقق آن شرایطی مخصوصا دو شرط زیر محقق شده باشد که یکی پویایی و پایداری جهش تولید است و دیگری تناسب در بهره‌ برداری از منابع طبیعی و محیط زیست می باشد لذا می‌ توان گفت که منظور از جهش تولید، جهش در کمیت و کیفیت تولید است که بتواند اقتصاد را بر روی سطح بالاتر روند رشد بلند مدت قرار دهد و رشدهای موقتی و بی ‌کیفیت که بر پایه عوامل خارج از اقتصاد متکی است مدنظر نمی‌ باشد بنابر این بعضی از مصادیقی که افزایش جهشی تولید بر اساس جهش بهره برداری صرفا  کمی و حساب  نشدۀ  از منابع تولید ارائه می کند قابل قبول نیست مثلا این نظر که: " سطح دیم ‌زارها می تواند تا 10 میلیون هکتار توسعه پیدا کند ... وزیر جهاد کشاورزی  همچنین با بیان اینکهدنیا 70 درصد از محصول خود را از دیم به دست می ‌آورد و 30 درصد به صورت آبی است، اذعان کرد: در ایران 70 درصد محصولات کشت آبی و 30 درصد به صورت دیم است و این بخش توان جهش و تغییر را دارد."

منابع حوزه آبخیز

منابع حوزۀ آبخیز: برخلاف تصور اولیه منابع حوزه تنها منابع طبیعی( تجدید شونده) نیستند و برنامه ریزی برای جهش تولید نباید منحصر به آنها و نه  حتی لزوما بر محوریت آنها صورت گیرد. این منابع عبارت است از:

منابع طبیعی: اعم از تجدید شونده مانند جنگل ها و مراتع و حیات وحش و آبزیان و جاری مانند آب و باد و انرژی خورشیدی تجدید ناپذیر مانند  خاک( که عملا تجدید ناپذیر است) و انواع معادن سطحی و زیر زمینی

منابع انسانی: نیروی کار ماهر و سادۀ  از ساکنین و شاغلین  در آبخیز

منابع مالی: سرمایه های نقدی و تسهیلات بالقوه بانکی و غیره

منابع اقتصادی: سرمایه های غیر نقدی مانند انواع ماشین آلات و تجهیزات و ساختمان ها و سازه ها و تاسیسات موجود در حوزه و همچنین اراضی کشاورزی و باغات و  دامداری ها  و موسسات دامپروری و نظایر آنها.

منابع اجتماعی و فرهنگی: آثار تاریخی ، صنایع و هنرهای دستی و غیره

منابع زیست محیطی: گردشگری، شکار و اسکی، مزیت های اقلیمی ، مناظر و مرایای طبیعی و غیره

بنا بر آنچه قبلا ذکر شد آبخیزداری عبارتست از برنامه بهره برداری پایدار از مجموعه منابع موجود و بالقوه آبخیز. در این برنامه  ابتدا کمیت و کیفیت منابع شناسایی و احصاء می گردد   و سپس به شرط عدم تاثیر منفی بلند مدت بر ظرفیت پایه این منابع  ، برای بهره برداری بلند مدت از آنها برنامه ریزی می گردد .

راهکارهای آبخیزداری برای جهش تولید

شناخت کمیت و کیفیت منابع حوزه
برآورد ارزش های اقتصادی منابع
برآورد مشکلات و محدودیت های زیست محیطی بهره برداری از منابع
برآورد سرمایه گذاری های مورد نیاز برای بهره برداری از هریک از منابع
اولویت بندی منابع از نظر ارزش های خالص اقتصادی و مزیت های اجتماعی و فرهنگی
انتخاب و برنامه ریزی برای بهره برداری پایدار از منابع اولویت دار
برون دادها و دستاوردهای آبخیزداری

تنوع تولید و ثبات بیشتر و نوسان کمتر و رشد دائمی و پایدار در اقتصاد حوزه  و بالطبع در اقتصاد کشور
حد اکثر (جهش) تولید  پایدار(در آمد ، اشتغال  و تولید کالاها و خدمات)
فقر زدایی و حد اقل فشار به منابع طبیعی "جنگل مرتع " و خاک
جهش تولید ( با تاکید بیشتر بر توسعه مشاغل خدماتی ) با حداقل فشار به اکوسیستم های طبیعی و کمترین وابستگی به بهره برداری از زمین و مصرف آب
برنامه های زیر بنایی آبخیزداری 

ساماندهی گروه های ذینفع ساکن حوزه در قالب تشکل های  مردم نهاد برای در دست گرفتن مدیریت حوزه
ساماندهی  مکانی روستاهای حوزه در قطب های اقتصادی  فرهنگی  و اقلیم های آسایش و مناطق امن
ساماندهی  اراضی زراعی و باغات بر اساس قابلیت ها و ظرفیت های آب و خاک و اقلیم  و نیازهای  بازارهای داخل و حوزه و سایر متغیرها
عملیاتی کردن و ساماندهی  مشاغل خدماتی  و صنایع کوچک و روستایی

منبع: الف

کلیدواژه: بهره برداری پایدار معجزه آبخیزداری منابع طبیعی برنامه ریزی جهش تولید

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.alef.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «الف» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۷۲۵۴۳۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۵۹ میلیارد تومان برای اجرای عملیات آبخیزداری در ایلام اختصاص یافت

ایرج عالی در گفت و گو با خبرنگار مهر بیان داشت: از این میزان اعتبار ۳۲ میلیارد تومان ملی، ۱۵ میلیارد تومان استانی، ۵ میلیارد تومان مدیریت جامع و هفت میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان نیز از محل تملک دارایی استان است.

وی بیان اینکه تاکنون کار مطالعات طرح تفصیلی آبخیزداری در سطح ۶۳ حوزه شامل ۶۵۰ هزار هکتار (نزدیک به ۳۴ درصد از مساحت کل استان) انجام شده است، افزود: این مطالعات منجر به اجرای عملیات مکانیکی، بیومکانیکی و بیولوژیکی شده است.

عالی با اشاره به اینکه استان ایلام یکی از استان های موفق در اجرای طرح های آبخیزداری و آبخوانداری است، عنوان کرد: اجرای طرح های آبخیزداری علاوه بر جلوگیری از فرسایش بی‌رویه خاک و تغذیه سفره‌های آب‌های زیرزمینی، نقش موثری در هدر رفت آب‌های روان، تغذیه و احیای قنوات، استخرهای ذخیره آب و انتقال آب کشاورزی دارند.

وی به تفاهم نامه سه جانبه سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور، استانداری ایلام و سازمان مدیریت برنامه ریزی استان در سال گذشته اشاره کرد و اضافه کرد: در یک دوره سه ساله یعنی از سال ۱۴۰۲ تا سال ۱۴۰۵ در سطح ۵۱۱ هزار هکتار از مناطق مطالعه شده در کل استان طرح‌های آبخیزداری با اعتبار ۱۷ هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال توسط قرارگاه امام حسن مجتبی (ع) اجرا می شود که قرار است اعتبارات مورد نیاز در این قرارداد از محل مولد سازی و تهاتر نفت تامین و تخصیص داده شود.

وی تصریح کرد: اجرای طرح‌های آبخیزداری از مهمترین برنامه‌های موفق پیشگیری از تخریب عرصه‌های مرتعی، جنگلی و مخاطرات ناشی از جاری شدن سیل های مخرب در مناطق شهری و روستایی است.

معاون آبخیزداری مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری ایلام با اشاره به تغییرات و شرایط اقلیمی افزود: اجرای طرح های آبخیزداری یکی از بهترین فرصت‌ها و مهم ترین راهکار عملی و موثر، برای جبران کم آبی و عبور از بحران خشکسالی است.

وی اظهار داشت: اجرای پروژه های آبخیزداری از جمله عملیات خاکی ذخیره نزولات و پخش سیلاب در مناطق مستعد و بالادست اراضی کشاورزی, عملیات مکانیکی و بیومکانیکی و نیز با اتمام مطالعات تفصیلی اجرایی پارک آبخیز حوزه شهر دهلران ایجاد پارک آبخیز ازجمله برنامه های است که در سال جاری در شهرستان دهلران جانمایی و اجرا می شوند.

کد خبر 6092659

دیگر خبرها

  • تحقیقات محققین در حوزه کشاورزی باید کاربردی باشد
  • بهره‌برداری از ۷۹ پروژه نیمه‌تمام به ارزش ۱۶ میلیارد دلار در ۱۴۰۳/ تولید نفت و گاز ایران امسال جهش خواهد داشت
  • ۱۵ طرح جهاد دانشگاهی در ایران اکسپو ۲۰۲۴
  • تجهیز ۱۰۰ درصدی چاه‌های کشاورزی به کنتور هوشمند
  • ۵۹ میلیارد تومان برای طرح های آبخیزداری در ایلام اختصاص یافت
  • ۵۹ میلیارد تومان برای اجرای عملیات آبخیزداری در ایلام اختصاص یافت
  • کنترل ۲ میلیون متر مکعب سیلاب در سازه‌های آبخیزداری بیرجند
  • راهکار توسعه اقتصادی و تقویت منابع ارزی؛ تولید زیر تیغ واردات یارانه‌ای!
  • راهکار مدیریت منابع آبی استان‌های کم بارش چیست؟
  • لایروبی ۱۴۰ کیلومتر از کانال شبکه آبیاری مغان