Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش ایرنا، دبیر اجرایی این همایش روز یکشنبه در جمع خبرنگاران، افزود که آیت الله محمدتقی مصباح یزدی یک اسلام شناس به تمام معنا بود که تسلط بسیار بالایی بر علوم انسانی جدید داشت و به دلیل شخصیت سیاسیش همواره مورد هجمه های سنگینی از داخل و خارج قرار داشت.

حسام الدین مومنی شهرکی اهداف همایش را مورد توجه قرار داد و اضافه کرد که تبیین و ترویج شخصیت آیت الله مصباح، شرح دیدگاه ها و گفتمان سازی عمومی بر اساس اندیشه های وی، نگاه نقادانه و بدون لکنت اندیشه های وی به دور از سیاست زدگی در چارچوب اخلاق و منطق و شکل گیری بستر تضارب آرا برای رونق و بالندگی بیشتر فلسفه های مضاف و ساحت های مختلفی علمی از اهداف مهم این همایش است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی اظهار داشت: ۶۱ مقاله به دبیرخانه همایش ارسال شده و ۳ جلد کتاب نیز خروجی این همایش خواهد بود، همچنین ۱۹ مصاحبه با اندیشمندان داخلی و خارجی پیرامون آیت الله مصباح نیز انجام گرفته که خروجی این مصاحبه ها نیز در قالب یک جلد کتاب منتشر می شود.

مومنی ابراز داشت: برای برگزاری این همایش ۲۴ کرسی هم اندیشی برگزار شده و ۳ پیش همایش نیز از ۳۰ آبانماه تا سوم آذرماه جاری ترتیب خواهد یافت.

به گفته وی،  اختتامیه این همایش از ساعت ۱۸ تا ۲۱ سوم آذر ماه سالجاری در پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در قم برگزار خواهد شد.

اسلامی سازی علوم به مسیری ۵۰ ساله نیاز دارد

رییس پژوهشکده حکمت و دین پژوهی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی نیز اظهار کرد: در برهه ای از تاریخ یک دهه اخیر به دلیل غلبه مباحث سیاسی اجازه نشر عقاید و آثار آیت الله مصباح به خوبی داده نشد اما امروز فضا مقداری بهتر شده است.

حجت الاسلام محمد عرب صالحی ادامه داد: ورود آیت الله مصباح یزدی به فسلفه مضاف از ابتکارات و اقدامات ارزشمند وی بود که در این مسائل خلاهای بسیار زیادی احساس می شد.

رییس پژوهشکده حکمت و دین پژوهی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی تاکید کرد: اتاق های فکری غربی بی جهت به دنبال تخریب شخصیتی بر نمی آیند، حجم بالای هجمه به آیت الله مصباح از سوی دشمنان به دلیل اثرگذاری زیاد او در برابر ارزش های ضد دینی بود و آنها با دستمایه کردن مباحث سیاسی و تخریب چهره علمی آیت الله مصباح بسیار تلاش کردند تا صدای او به جایی نرسد.

به گفته وی، افزون بر ۶۰ درصد شبهات امروز در حوزه دین و اندیشه با پرداختن بیشتر به فلسفه مضاف پاسخ داده می شود.

رییس پژوهشکده حکمت و دین پژوهی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی گفت: ورود به فلسفه مضاف در ایران بسیار دیر پا گرفته در حالی که در تمدن غرب در کنار هر علمی، فلسفه آن نیز تدوین و تالیف شده است.

وی با بیان اینکه راهکار توسعه فلسفه مضاف در ایران ورود آن به دروس حوزوی و دانشگاهی است، یادآور شد: حوزه علمیه قم باید آنقدر در فلسفه مضاف پیشرفت کند که از حالت تدافعی در برابر عقاید غربی با مبناسازی فلسفه علوم و تئوری سازی آن به باورها و تبلیغات نادرست مغرب زمین حمله آورده و آنها را مجبور به پاسخگویی کند.

عرب صالحی گفت: اسلامی سازی علوم انسانی دست کم نیازمند ۵۰ سال کوشش بی وقفه علمی است در حالی که ایران حدود ۲۰ سال است که بصورت نسبتا جدی به آن ورود کرده است.

این همایش با سخنرانی حجج‌الاسلام علی‌اکبر رشاد، غلامرضا فیاضی، عبدالحسین خسروپناه و مجتبی مصباح یزدی برگزار خواهد شد.

سخنرانی و میزگرد تخصصی علوم اجتماعی اسلامی از منظر آیت الله مصباح یزدی با حضور حجج اسلام علی مصباح یزدی، حمید پارسانیا، حسین بستان و تنی چند از ارائه دهندگان مقالات برگزیده، همچنین رونمایی از مجموعه مقالات مربوط به همایش، از دیگر بخش‌های این همایش علمی خواهد بود.

لازم به ذکر است این همایش ملی به همت گروه فلسفه پژوهشکده حکمت و دین‌پژوهی با همکاری برخی نهادهای علمی و فرهنگی کشور در آستانه نخستین سالگرد ارتحال آیت الله محمدتقی مصباح یزدی(ره) برگزار می‌شود./

برچسب‌ها حمید پارسانیا محمدتقی مصباح یزدی قم غلامرضا فیاضی

منبع: ایرنا

کلیدواژه: حمید پارسانیا محمدتقی مصباح یزدی قم حمید پارسانیا محمدتقی مصباح یزدی قم غلامرضا فیاضی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی پژوهشکده حکمت و دین پژوهی آیت الله مصباح فلسفه مضاف مصباح یزدی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۷۳۷۹۱۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اسلامی‌سازی علوم انسانی امری ضروری است

به گزارش خبرنگار مهر، حجت‌الاسلام سیدرسول موسوی صبح یکشنبه در نشست «پیشینه‌شناسی رویکردهای اسلامی به علوم انسانی» اظهار کرد: یکی از مباحثی که در نظام جمهوری اسلامی مهم است، مباحث علوم انسانی است، به این معنا که علوم انسانی باید بومی شود و به تعبیر دقیق‌تر اسلامی‌سازی علوم انسانی یعنی نگاه ما به انسان یک نگاه معنوی و الهی باشد.

وی با بیان اینکه رویکرد کشورهای غربی به علوم انسانی غالباً اومانیستی و انسان‌محوری است. طبیعتاً هنگامی که اختلاف مبنایی حاصل شد، در شاخه‌ها و فروع نیز به طریق اولی اختلافاتی وجود دار.، تصریح کرد: در این زمینه تاکنون کتاب‌های زیادی در زمینه اسلامی ساز علوم انسانی نوشته شده است و دیدگاه‌ها و نظریه‌های زیادی در این زمینه وجود دارد اما در این میان باید مورد توجه باشد، روش شناسی است.

مدیر گروه و عضو هیئت علمی گروه علوم قرآن و حدیث مؤسسه آموزش عالی حوزوی علامه مجلسی (ره) با اشاره به ۲ دیدگاه در رابطه با اسلامی‌سازی علوم انسانی گفت: یک دیدگاه از منظر فلسفی بررسی می‌شود، یعنی از دانش و علم فلسفه به ویژه حکمت متعالیه که ملاصدرا آن را بنیان نهاده، برای اسلامی‌سازی علوم انسانی استفاده شود البته فارابی نیز از فیلسوفانی است که از او به عنوان مؤسس توسعه فلسفه به علوم اجتماعی و انسانی یاد می‌شود.

وی با بیان اینکه از آنجایی در یونان هم دیدگاهی اجتماعی نسبت به علوم انسانی وجود داشت و علوم انسانی دارای جایگاه بود؛ پس پیوندی میان فلسفه و دانسته‌های اجتماعی و علوم انسانی از ابتدا در یونان وجود داشته است، افزود: پس از ورود فلسفه به حوزه اسلامی توسط مسلمانان و فیلسوفانی همچون خواجه نصیرالدین طوسی، بوعلی سینا، فارابی و… نگاه به فلسفه چنین بود که بر علوم انسانی مسلط است.

حجت‌الاسلام موسوی با اشاره به اینکه استفاده از قرآن و سنت، روشی دیگر در رابطه با اسلامی‌سازی علوم انسانی است، اضافه کرد: پیشینه این روش نیز به مفسرینی باز می‌گردد که از نگاه قرآن و حدیث مطالبی را بیان کردند.

وی درخصوص طبقه‌بندی تفسیرهای قرآنی نیز گفت: یکی از این تفاسیر، تفسیرهای اجتماعی، تفاسیری هستند که به مردم، جامعه و نیازهای اجتماعی توجه دارند. تفاسیر عصری (زمانی) هم مسائل روز و مورد نیاز را بیان می‌کنند. دسته سوم نیز شامل تفاسیر موضوعی هستند که نیازهای جامعه را بر مبنای آیات قرآن پاسخ می‌دهند. یعنی موضوع از جامعه استخراج شده و براساس قرآن بررسی می‌شود. کتاب «سنت‌های تاریخ در قرآن» از شهید سید محمد باقر صدر نیز در راستای تفسیر موضوعی است.

مدیر گروه و عضو هیئت علمی گروه علوم قرآن و حدیث مؤسسه آموزش عالی حوزوی علامه مجلسی (ره) اضافه کرد: در بحث اسلامی‌سازی علوم انسانی، چه با روش فلسفی و استفاده از ایده‌های فیلسوفان و چه با روش تفسیری، منابع و پیشینه متعددی وجود دارد.

وی با تقسیم تفسیر موضوعی به دو نوع درون قرآنی و برون قرآنی گفت: منظور از تفسیر موضوعی درون قرآنی آن است که موضوع در قرآن وجود دارد و تفسیر موضوعی برون قرآنی به مسائل روز و دانش‌های بشری اشاره دارد.

حجت‌الاسلام موسوی در خصوص کارکردهای خانواده در زمینه اسلامی سازی علوم انسانی ابراز کرد: پیدایش کارکردهای خانواده در غرب مطرح شد و کتاب‌های متعددی نیز در این رابطه نوشته‌اند. به طور کلی ۲ شاخه و مکتب فکری در تمام عرصه‌ها میان غربیان رواج دارد که مباحث را به دو شاخه ساختارگرایی و کارکردگرایی تقسیم می‌کند.

وی تأکید کرد: ساختارگرایان معتقد بودند در موضوعات علوم انسانی باید به مبادی، ساختارها، اصول و ریشه‌ها نگریست اما به فواید و منافع کمتر توجه داشته اند. کارکردگرایان نیز در پی تحولاتی که در غرب به وجود آمد، منفعت‌گرا شدند و به سمت بیان کارکردها و فواید رفتند.

این پژوهشگر دینی که بر این باور است خانواده از مباحث بین رشته‌ای است، گفت: هم در روان‌شناسی و هم در جامعه‌شناسی این امر مورد بحث قرار می‌گیرد. اما از آنجا که مبحثی اجتماعی به‌شمار می‌رود، پس جامعه‌شناسان بیشتر به آن پرداخته‌اند.

وی اضافه کرد: جامعه‌شناسان کارکردگرا نیز بحثی با عنوان «کارکردهای خانواده» را مطرح کردند. برای مثال بحث تولید مثل و تنظیم و کنترل نسل را از کارکردهای خانواده برشمردند.

کد خبر 6097051

دیگر خبرها

  • «داستان راستان» نردبانی برای خیزش‌های انقلابی بود
  • همایش تجلیل از سفیران معروف
  • «امتداد» آماده پخش شد/ فیلم و سریال از دریچه فلسفه و اندیشه
  • «درآمدی بر علوم انسانی اسلامی در اندیشه رهبر انقلاب» منتشر می‌شود
  • اسلامی‌سازی علوم انسانی امری ضروری است
  • حجاب‌استایل‌های ضدحجاب!
  • مکتب امام صادق(ع) جامعه اسلامی را به سوی درستی هدایت کرد
  • انقلاب اسلامی ایران ادامه دهنده مکتب امام صادق (ع)است
  • تبیین و ترویج اندیشه های مهدوی در عصر شیخ الائمه
  • جنبش دانشجویی عامل فروپاشی اندیشه استکبار جهانی