Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-05-03@00:02:52 GMT

قونیه؛ سرزمین شمس و مولانا

تاریخ انتشار: ۱ آذر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۷۴۳۵۹۱

قونیه؛ سرزمین شمس و مولانا

قونیه، شهری مهم در ترکیه، مملو از موزه‌ها و بناهای تاریخی باشکوه دوران سلجوقیان است و عمده بازدیدکنندگان آن جذب بازدید از موزه و مقبره شاعر و عارف معروف قرن سیزدهم میلادی، مولانا می‌شوند.

به گزارش سرویس ترجمه ایمنا، هفتمین شهر پرجمعیت و پایتخت آرامش ترکیه، قونیه، ویترینی بزرگ از هنر و معماری سلطنت سلجوقیان است و با وجود موزه‌ها، بناهای تاریخی و جاذبه‌های مذهبی چشم‌نواز یکی از بهترین اماکن گردشگری تاریخی ترکیه محسوب می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این شهر فرهنگ ترکیبی اسلامی-شرقی و مردمانی پای‌بند به عقاید مذهبی دارد و خانه ابدی شاعر و عارف معروف، مولانا جلال‌الدین محمد بلخی رومی است؛ همین ویژگی‌ها باعث می‌شود قونیه از ارزش و اهمیت بسزایی برای ملت ایران برخوردار باشد.

آرامگاه باشکوه و پرعظمت این شاعر بزرگ، واقع در یکی از تپه‌های مرتفع شهر، در حال حاضر توسعه یافته و تبدیل به موزه‌ای ارزشمند با منظره‌ای تماشایی و دروازه‌های متعدد شده است که سالانه گردشگران و علاقمندان بسیاری را به سمت خود فرا می‌خواند و حیاط سنگفرش‌شده بزرگ آن در روز بزرگداشت مولانا شاهد برپایی آئین و مراسم رقص عرفانی سماع توسط مریدان مولانا است.

قونیه و اصفهان دارای قرابت‌های فرهنگی بسیار، میراث اسلامی، عرفانی و ادبی مشترک و تا حدودی معماری تقریباً مشابه هستند که این امر در کنار سابقه تاریخی طولانی‌مدت میان ایران و ترکیه و نیز اهمیت وجود مولانا برای ملت هر دو کشور و احترامی که این شاعر بزرگ و آموزه‌های اخلاقی‌اش خصوصاً در میان مسلمین سراسر جهان دارد، زمینه‌های خواهرخواندگی دو شهر قونیه و اصفهان را فراهم آورده است و امید آن می‌رود فراهم آمدن مقدمات این خواهرخواندگی زمینه همکاری‌های دوجانبه میان دو شهر را به ارمغان آورد. در ادامه با تعدادی از شناخته‌شده‌ترین جاذبه‌های قونیه آشنا می‌شویم.

موزه مولانا

این آشیان صوفیانه، نماد قونیه است؛ مقبره فیلسوف و شاعر قرن هفتم هجری یا قرن ۱۳ میلادی که بنیان‌گذاری رقص چرخان سماع است. موزه مولانا در دل باغی از گل‌های رز قرار دارد و قدم زدن در آن بازدیدکننده را به سمت دروازه پر آذین دراویش هدایت می‌کند. مقبره مولانا در انتهای باغ و کنار آن مقبره‌های خانواده نزدیک و پیروان آن قرار دارد. کنار آن نیز تالار سماحه بنا شده که محل انجام مراسم مذهبی بوده و موزه‌ای از نمایشگاه‌های مذهبی را در دل خود جای داده است. در سرتاسر حیاط این مقبره حجره‌هایی قرار دارد که محل زندگی دوستداران این عارف است.

روبه‌روی این موزه میدان بزرگ مرکزی قرار دارد که در آن مسجد بزرگ سلیمیه با برجک مخروطی بنا شده و اطراف آن پر است از رستوران‌های روباز که مکانی عالی برای نشستن و لذت بردن از تماشای منظره مناره‌ها و گنبدها فراهم می‌آورد.

موزه کاشی‌کاری کارتای

مدرسه کاراتای که در سال ۱۲۵۱ توسط امیر سلجوقی، جلال‌الدین کاراتای بنا شده است، در ابتدا به‌عنوان یک دانشکده الهیات مورد استفاده قرار می‌گرفت. این ساختمان به‌تازگی بازسازی شده است و در حال حاضر به‌عنوان موزه‌ای در اختیار عموم قرار دارد که هنر کاشی‌کاری و میناکاری چشمگیر دوران سلجوقیان را به نمایش می‌گذارد و زیبایی بی‌نظیر آن، ساختمانش را به یکی از بهترین تجربیات دیداری برای هر بازدیدکننده‌ای تبدیل می‌کند. دیوارهای داخلی موزه با نمونه‌های باشکوهی از کاشی‌کاری سلجوقی پوشانده شده است و نمایشگاه‌های سرامیکی از یافته‌های حفاری شده از محوطه‌های باستان‌شناسی مجاور در آن وجود دارد. در اتاق سمت چپ آن نیز مقبره جلال الدین کاراتای قرار گرفته است.

مسجد نخ‌سازان

شهر قونیه دربردارنده نمونه‌های بسیاری از معماری قدیمی است که خوبی حفظ شده است. یکی از نمونه‌ها مسجد نخ‌سازان در شرق ارگ قدیمی قونیه است که سال ۱۲۰۱ بنا شده و تاکنون پا بر جا مانده است. ساختمان این بنا مربعی و دارای دو گنبد، یکی گرد و دیگری بیضی‌شکل است که بر ۱۲ ستون عظیم "پای فیل" با یک طاقچه نماز با تزئینات غنی ساخته شده از سنگ مرمر قرار دارد. این مسجد که توسط یک خانواده از تولیدکنندگان نخ وقف شده و نام خود را از همین رو گرفته، زمانی محل تدریس مولانا و پدرش بوده است.

در محل ارگ قدیمی نیز، درست در مرکز شهر، پارکی بنا شده که محل تفریح مردمان محلی و لذت بردن از طبیعت منطقه است. در بالای تپه این پارک، مسجد علاالدین، متعلق به قرن ۱۳، قرار دارد که به دلیل سقف چوبی بناشده روی ۴۲ ستونش بسیار معروف است و پایین آن محل حفاری کاخ علاالدین و دیگر بقایای دیوار قدیمی شهر است.

محوطه نوسنگی چاتالهویوک

تپه سکونتگاهی چاتالهویوک واقع در ۴۳ کیلومتری جنوب شرقی مرکز قونیه یکی از مهم‌ترین مکان‌های حفاری در جهان است که باستان‌شناسان در آن بزرگترین محوطه دوران نوسنگی تاکنون را کشف کرده‌اند که قدمت سکونت در آن به ۹ هزار سال پیش می‌رسد. این تپه یک موزه کوچک شگفت‌انگیز محسوب می‌شود.

باغ پروانه‌های گرمسیری

جدیدترین جاذبه قونیه، یک خانه پروانه‌ای بزرگ و گنبدی‌شکل در نزدیکی روستای سیله است که در آن حدود ۲۰ هزار پروانه از ۱۵ گونه مختلف از سراسر جهان، در میان باغی استوایی با ۹۸ گونه گیاهی پرواز می‌کنند. باغ پروانه‌ها که در نوع خود اولین افزودنی طبیعی به مناظر تاریخی و معماری غنی قونیه محسوب می‌شود مکانی است که توجه و علاقه خانواده‌ها و کودکان را به خود جلب کرده است. در این باغ علاوه بر قدم زدن، نمایش‌های تعاملی بسیاری برای کودکان برگزار می‌شود که به آن‌ها کمک می‌کند درباره پروانه‌ها و سایر حشرات مطالب بسیاری بیاموزند.

روستا یا سکونت‌گاه سابق عثمانی-یونانی سیله واقع در ۱۰ کیلومتری شمال غربی مرکز قونیه نیز به خودی خود یکی از جذاب‌تر ین مناطق گردشگری آن و مقصد مورد علاقه محلی‌ها برای تعطیلات آخر هفته به حساب می‌آید. خیابان‌های اسن روستا مملو از خانه‌های چوبی دوست‌داشتنی و خط‌الرأس صخره‌هایش مملو از خانه‌های غار باستانی است. سیله دو کلیسا نیز دارد که اخیراً بازسازی شده است؛ کلیسای سنت هلنا با نقاشی‌های دیواری رنگارنگ و کلیسای کوچک که در حال حاضر به‌عنوان موزه عمل می‌کند.

گزارش از: مریم زمانی، مترجم ایمنا

کد خبر 536890

منبع: ایمنا

کلیدواژه: خواهرخوانده های اصفهان شهرهای خواهر خوانده خواهر خوانده ها شهر خواهر خوانده اصفهان شهر اصفهان قونیه قونیه ترکیه خواهرخواندگی شهرها آثار تاریخی شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق بنا شده

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۷۴۳۵۹۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حسن تدبیر دانشجویان عمره‌گزار را در اولویت قرار دهید

به گزارش حوزه جامعه خبرگزاری تقریب،  حجت‌الاسلام والمسلمین سید عبدالفتاح نواب، روز سه شنبه ۱۱ اردیبهشت در همایش عمره دانشجویی در سالن شهید مطهری دانشگاه تربیت مدرس برگزار شد در جمع دانشجویان عمره گزار با اشاره به کلیدهای اصلی موفقیت در سفر به سرزمین وحی اظهار داشت: برای اینکه سفر خوب و پرباری داشته باشید برنامه ریزی و حسن تدبیر را در اولویت قرار دهید.

سرپرست حجاج ایرانی با بیان اینکه نزدیک به ۶ میلیون عمره گزار برای این سفر معنوی در صف انتظارهستند، اظهار داشت: لطف خدا شامل حال شما دانشجویان شده است، با نیت خالص به این سفر بروید و در انجام اعمال خود دقت کنید و از فیوضات آن بهره مند شوید.

وی با بیان اینکه اخلاص در سفر عمره از جانب خداوند به طور جداگانه توصیه شده است، کلید موفقیت دیگر سفر به سرزمین وحی را معرفت دانست و خطاب به حاضران گفت: آداب و مناسک عمره را فرا بگیرید و با آگاهی اعمال و مناسک را انجام بدهید. پیامبر بزرگ الهی هم از خداوند طلب راهنمائی در مناسک کرد: أَرِنَا مَنَاسِکَنَا.

وی بر لزوم بازشناسی تاریخ و جغرافیای حج و اماکن مقدس سرزمین وحی تاکید و به دانشجویان توصیه کرد که درباره جنگ‌های پیامبر (ص) در این سرزمین مطالعه کنند و به بازشناسی درس های وقایعی که در عصرحضرت رسول (ص) اتفاق افتاده است، پرداخته و از خود سوال کنیم چقدر در کارهایی که انجام می دهیم به اعمال رسول اکرم (ص) و یاران آن حضرت شبیه است؟

حجت‌الاسلام والمسلمین نواب با اشاره به واقعه جنگ اُحد ادامه داد: مردم در این جنگ شش گروه شدند، برخی ازآنها در مسیر از پیامبر جدا شدند و پیامبر را همراهی نکردند. گروه دوم تیراندازان مستقر در جبل عینین بودند که به آنان فرمودند در ارتفاعات چه پیروز شدیم چه شکست خوردیم بمانید، اما گروهی از ارتفاعات پایین آمدند و دنبال جمع کردن غنائم بودند. گروه سوم شهدای سرفراز بودند که در نزد خداوند روزی دارند و خشنود شدند. گروه چهارم فراریان از جنگ بودند که حتی پشت سر خود را نگاه نکردند. علاوه براین یک گروه هم منافقین و ششمین گروه جانبازانی بودند که همراه پیامبر در روز بعد در تعقیب دشمن به حمراء الاسد رفتند و به دعوت پیامبرجواب مثبت دادند. با توجه به این شرح حال جایگاه ما در مسائل سیاسی و اجتماعی کجا قرار دارد؟ توجه و تفکر به این موضوعات کلیدهای استفاده کردن از سفر به سرزمین وحی است.

نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت در پایان سخنان خود از دانشجویان خواست که در این سفر از روحانیون کاروان بهره ببرند و افزود: زائر جایگاه ویژه‌ای نزد خدا دارد. درجمع شما برخی افراد هستند که پدرند یا در آینده پدرخواهند شد، در کنار کعبه برای پدران و فرزندانتان دعا کنید و دعای ۲۴ و ۲۵ صحیفه سجادیه را در مسجدالحرام به طور ویژه بخوانید.

سیدسلمان سیدافقهی قائم مقام بنیاد ملی نخبگان دیگر سخنران این همایش بود که در باره نقش مهم سفر به اماکن زیارتی در جهان اسلام در یکپارچگی و افزایش ایمان مومنان سخن گفت.

وی افزود: اسلام دینی است که پاسخ نیازهای بشریت برای سعادت را در خود دارد، آنچه که دین اسلام به آن دعوت کرده عبور از ظواهر و رسیدن باطن امور است که در نهایت به تدبیر در امور و رسیدن به راه‌حل درست منتهی خواهد شد.

در این همایش که حجت الاسلام والمسلمین مصطفی رستمی رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها و چند تن از مسئولان ستاد عمره و عتبات دانشگاهیان حضور داشتند اعلام شد که یک کاروان ۱۶۴ نفره از دانشجویان دانشگاه تربیت مدرس برای سفر ده روزه در قالب کاروان های عمره گزار فردا چهارشنبه (۱۲ اردیبهشت) همزمان با سالروز شهادت استاد شهید مرتضی مطهری و روز معلم به سرزمین وحی اعزام خواهند شد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • ۶۲۲ کاروان از سراسر کشور راهی سرزمین وحی می شوند
  • برگزاری جلسه بررسی طرح آمایش سرزمین شهرستان میاندوآب
  • جزئیات مست عشق؛ مولانا و شمس در پرده سینما
  • رمزگشایی ناقص از یک ملاقات تاریخ ساز
  • یمن: با آتش بازی نکنید
  • (تصاویر) خانه موزه شهید مطهری
  • حسن تدبیر دانشجویان عمره‌گزار را در اولویت قرار دهید
  • آیین "سرزمین من" ویژه مدارس شهر کرمان
  • کاریکاتور/ گرانی سرسام‌آور در سرزمین‌های اشغالی
  • «مست عشق» ، زمانی برای مستی سالن های سینما / روایت مولانا و شمس ، پدیده ای فراتر از اکران