Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش تابناک، شفقنا افغانستان در میزگردی تخصصی با حضور «غفران بدخشانی»، «عبدالمنان شیوای شرق»، «غلام‌سخی احسانی»، «معصومه صابری»، «مرتضی شاهترابی»، «رضا عطایی» و «مژگان نظری» درباره‌ی چرایی این شکست گفت و گو کردند.«معصومه صابری»، پژوهشگر و مدرس دانشگاه، نیز به بیان جایگاه زنان در پروژه ملت‌سازی و دستاوردها و ناکامی‌هایی آنان پرداخت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

او تصریح کرد: حضور آگاهانه و اخلاقی زنان و نهاد خانواده در ایجاد مؤلفه‌های اتحاد ملی در افغانستان از نظر دور مانده و حتی نهادهایی مثل وزارت زنان و جمعیت زنان هرگز به نقش زن در خانواده و اتحاد ملی نپرداخت و بیشتر آنچه که مطرح شد بخش‌های نمادین و تبلیغاتی بود.

الگوی ملت‌سازی در افغانستان الگوی امریکایی بود

او ملت‌سازی افغانستان در دوران جمهوریت را پروژه‌ای براساس الگوی بین‌المللی و بیرونی مطرح کرد که نهادهای بین‌المللی می‌خواستند از خارج از افغانستان ملت‌سازی و دولت‌سازی کنند. در این طرح که ابتدا دولت‌سازی است و کشوری مثل آمریکا این طرح را در بیش از ۴۷ کشور پیاده کرده و در ۲۷ درصد آنها موفق بوده است، امریکا با حمایت نهادهای بین‌المللی به ویژه سازمان ملل متحد وارد افغانستان شد و سعی کرد با برقرارکردن دولت داده‌هایی الگویی بدهد که به واسطه حمایت‌های اقتصادی و پشتیبانی‌های نظامی و سیاسی امریکا در افغانستان پیاده شود و در پرتو پیاده شدن آن الگو یک ملت‌سازی اتفاق بیفتد.
صابری توضیح داد: این طرح بیشتر در کشورهایی اجرا می‌شود که پسااستعماری اند. یعنی ابتدا یک استعمار در آن کشور بوده و این استعمار مانع رشد و بلوغ سیاسی و فرهنگی مردم آنجا شده است و مردم در چنان فشار و شرایطی نگه داشته شدند که درباره اولیات زندگی‌ خودشان در حال داد و ستد و چانه زدن هستند و سعی می‌کنند برای به دست آوردن اولیات امنیت، اقتصاد و معیشت تلاش کنند. اضافه بر این‌ها این کشورها از نظر جمعیتی بسیار ناهمگون هستند که این را هم در مورد افغانستان شاهد هستیم و اقوام بزرگ به چهار قوم تقسیم می‌شوند و بعد قومیت‌های کوچک متعدد دیگری در کنار آنها مطرح می‌شود.

افغانستان دوران جمهوریت در مسیر ملت‌سازی قرار نگرفت

این پژوهشگر تصریح کرد: علی‌رغم برخی که معتقدند افغانستان در جریان دولت – ملت‌سازی بود و است، یعنی این‌که یک دولت بخواهد ملتی را برای افغانستان بسازد و این دولت هم از حمایت‌های خارجی مثل سازمان ملل متحد و آمریکا برخوردار باشد، نمی‌پذیرم و به آن معتقد نیستم. به نظرم ما هنوز از گامی که برای ملت‌شدن باید برداریم، عقب‌تریم. ما تازه در حال ملی شدن هستیم چون عدم تجانس بین ما بسیار زیاد است.
او ادامه داد: برای ملی‌شدن اولین مسئله بحث دولت است که یک دولت کارآمد باشد، دولتی که خودش به دنبال اشتراکات ملی باشد و ناسیونالیسم مدنی را تبلیغ کند. ناسیونالیسم مدنی به معنی تأکید بر پرچم و افتخارات ملی؛ آن چیزی که در جوهای ورزشی ایران می‌بینیم. در صورتی که شاید بگوییم خیلی اتفاق خاصی نیست. این پروسه برای این است که ملی‌گرایی را تقویت کنند. آن چیزی که در افغانستان به شدت جریان دارد ناسیونالیسم مدنی نیست. ناسیونالیسم قومی است. زمانی هم که ناسیونالسیم قومی باشد گفتمان ملت‌سازی شکل نمی‌گیرد.

نقش زن در جمهوریت نمادین و تبلیغاتی بود

صابری نخستین جایگاه زنان در پروژه ملت‌سازی را در خانواده شمرد و گفت: زن‌ها یک جریان و حرکت‌شان در ملت‌سازی بسته به درون خانواده است. این که ما در مسئله و فرآیند تربیت بخواهیم چه فرزندانی را پرورش دهیم، فرزندان ما چقدر بخواهند بر الگوها و ملاک‌های ملی تأکید کنند، پرچم، زبان، فرهنگ و دغدغه، خواست‌ها، شادی‌های ملی، جشن‌های ملی را بخواهند و در مسئله تربیت و خانواده مطرح کنند.

او درباره‌ی دوران جمهوریت تصریح کرد: به حضور آگاهانه و اخلاقی زنان و نهاد خانواده در ایجاد مؤلفه‌های اتحاد ملی پرداخته نشد و در افغانستان بسیار کم‌رنگ است. حتی نهادهایی مثل وزارت زنان و جمعیت زنان اصلا به نقش زن در خانواده و پروسه‌ای که باید برای اتحاد ملی در آن مطرح شود نپرداختند؛ بیشتر آن چیزهایی مطرح شد که بخش‌های نمادین و بخش‌های تبلیغاتی بود. به همین سبب، هیچ نمی‌توانیم بگوییم جامعه‌پذیری یا اجتماعی شدن و نوع رویکرد به فردیت که باید در خانواده‌ها پرورش پیدا کند و زمینه‌ساز ملت شدن باشد در جامعه افغانستان باشد شکل گرفته است.

جمهوریت زنان را در شوی سیاسی پررنگ کرد

وی دومین جایگاه و نقش زنان در پروژه ملت‌سازی جمهوریت را مشارکت و کنش‌گری اجتماعی و سیاسی شمرد و گفت: زنان فعالیت‌های بسیار زیادی پیدا کردند به گونه‌ای که غیرقابل انکار است. در دو دهه اخیر ما زن‌ها را کنش‌گر اجتماعی دیدیم چنان که شبکه زنان افغان کمپین روسری سبز را برای شرکت در انتخابات مطرح کرد. در انتخابات اخیر که بسیار درصد مشارکت پایین و فضا امنیتی بود، ۳۵ درصد مشارکت‌کنندگان زنان بودند. یا کمپین ۵۰ درصد علاوه بر مشارکت سیاسی در انتخابات به دنبال این هستند که مطالبات خودشان را از فضای سیاسی افغانستان بخواهند و دریافت کنند. یعنی پیگیری این مطالبات را برای خودشان فرض می‌دانند.

او فضای سیاسی دوران جمهوری را شوی سیاسی شمرد و درباره نقش زنان گفت: در دو دهه اخیر زنان نامزد ریاست جمهوری را داریم. خانم مسعوده جلال در دوره اول ریاست جمهوری. نیز زنانی را داریم که به عنوان معاونت ریاست جمهوری مطرح می‌شوند مثل خانم خدیجه غزنوی که در دوره اخیر به عنوان معاون مطرح شده بودند. خانم فریده مهمند مطرح شده بودند و همین‌طور خانم مسعوده جلال مطرح شده بودند. ما وزیران زن متعددی در افغانستان داریم مثل خانم مسعوده جلال، حبیبه سرابی؛ اما، علی‌رغم این‌که ما در حد نمادین و در آن فضای که من به آن می‌گویم شوی سیاسی حضور زنان را این‌گونه پررنگ می‌بینیم در زمینه‌های عملی از ۷۳ حزب فعال ثبت شده در وزارت عدلیه یک حزب با مسئولیت زنان است خانم فوزیه کوفی و سایر احزاب کاملا مردانه هستند و مردانه کنش می‌کنند و مردانه فعالیت می‌کنند در جامعه.

منبع: تابناک

کلیدواژه: زلزله جنوب ایران زلزله یوسف نوری مجتهد شبستری اعتراض کشاورزان اصفهان غفران بدخشانی افغانستان ملت سازی زلزله جنوب ایران زلزله یوسف نوری مجتهد شبستری اعتراض کشاورزان اصفهان دوران جمهوری اتحاد ملی ملت سازی نقش زن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tabnak.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تابناک» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۷۴۶۵۰۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تصاویر اولیه از مراحل ساخت‌وساز ۳۲۰ میلیون دلاری امریکایی‌ها در سواحل غزه

فرماندهی مرکزی آمریکا (سنتکام) تصاویر اولیه از اسکله‌ای را که از هفته گذشته ساخت آن را در سواحل غزه آغاز کرده است، منتشر کرد.

به گزارش خبرآنلاین فرماندهی مرکزی ارتش آمریکا روز دوشنبه تصاویر اولیه از اسکله دریایی را که به ادعای آنها قرار است برای کمک‌رسانی به نوار غزه در مقابل سواحل این منطقه ایجاد شود، منتشر کرد.

طبق گزارش روسیا الیوم، ارتش آمریکا از هفته گذشته ساخت این اسکله موقت را در نزدیکی سواحل غزه آغاز کرده است. ساخت این اسکله در شرایطی انجام می‌شود که آمریکا هیچ تاکیدی به رژیم صهیونیستی برای باز کردن گذرگاه‌های زمینی برای انتقال کمک‌ها ندارد.

خبرگزاری آسوشیتدپرس آمریکا فاش کرد که هزینه ایجاد ایجاد اسکله شناور در سواحل غزه ۳۲۰ میلیون دلار خواهد بود.

به نقل از ایسنا آمریکا قصد دارد این اسکله موقت را با هدف کمک به ورود کمک‌های بشردوستانه به غزه ایجاد کند. احتمالا ساخت این اسکله در ماه مه به پایان خواهد رسید و در نهایت به ارتش رژیم صهیونیستی تحویل داده خواهد شد.

پنجشنبه گذشته وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) اعلام کرد ارتش آمریکا ساخت اسکله شناور را برای ورود کمک‌های بشردوستانه به غزه آغاز کرده است.

مارس گذشته جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا اعلام کرد این کشور بندر موقتی را در ساحل دریای مدیترانه در غزه برای کمک‌رسانی ایجاد خواهد کرد. پاتریک رایدر، سخنگوی پنتاگون هم گفت: می‌توانم تایید کنم که کشتی‌های نظامی ما مراحل اولیه از ساخت بندر موقت را آغاز کرده‌اند.

رایدر گفت: پنتاگون نوعی حملات خمپاره‌ای در غزه را رصد کرده است که منجر به آسیب‌های جزئی در منطقه ساخت بندر موقت شده است. نیروهای آمریکایی هنوز انتقال هیچگونه چیزی به این منطقه را آغاز نکرده‌اند و هیچ نیروی آمریکایی بر روی خاک این منطقه وجود ندارد.

مسئولان آمریکایی می‌گویند ساخت این بندر موقت شامل استقرار نیروهای آمریکایی در نوار غزه نیست اما سربازان آمریکایی در زمان ساخت بندری که نیروهای اسرائیلی بر آن نظارت خواهند داشت، در نزدیکی غزه خواهند بود.

به دنبال مانع‌تراشی رژیم صهیونیستی در ورود کمک‌ها به غزه از طریق گذرگاه‌های زمینی، آمریکا که خود حامی جنگ رژیم صهیونیستی در غزه و ایجاد فاجعه انسانی در این منطقه بوده است، اعلام کرد قصد دارد یک اسکله موقت و پلی را در مقابل سواحل غزه به‌عنوان جایگزین مسیرهای زمینی برای کمک‌رسانی به غزه ایجاد کند.

آمریکا با این اقدام می‌خواهد از موج انتقادات بین‌المللی علیه خود به دلیل حمایتش از رژیم صهیونیستی که دست به نسل‌کشی مردم غزه زده است، بکاهد و خود را به‌عنوان طرفی نشان دهد که به غیرنظامیان و حقوق آن‌ها و کمک‌رسانی به آن‌ها توجه دارد.

وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) پیشتر مدعی شد می‌توان از طریق این بندر روزانه بیش از ۲ میلیون وعده غذایی را به ساکنان غزه رساند. مسئولان بین‌المللی می‌گویند شمال غزه با قحطی روبرو است و ۷۰ درصد ساکنان از گرسنگی فاجعه‌باری رنج می‌برند.

دیگر خبرها

  • کمک ۸۴ میلیون دلاری بانک جهانی به افغانستان
  • تردد بیش از ۲۷ هزار تبعه خارجی در افغانستان
  • دشمن چگونه سعی در عرفی‌سازی بی‌حجابی در جامعه‌ دارد؟
  • طالبان افغانستان برای جذب توریست خارجی دست به کار شده‌اند
  • طالبان افغانستان برای جذب توریست خارجی دست به کار شده اند
  • تصاویر اولیه از مراحل ساخت‌وساز ۳۲۰ میلیون دلاری امریکایی‌ها در سواحل غزه
  • حکومت افغانستان فراگیر است
  • طالبان خطاب به روسیه: حکومت افغانستان فراگیر است | دخالت در امور داخلی خود را نمی پذیریم
  • طالبان: دخالت در امور داخلی خود را نمی پذیریم
  • تاریخ‌سازی افغانستان با یک ایرانی