Web Analytics Made Easy - Statcounter

سید حمید جمال الدینی، عضو سابق شورای ملی نخبگان و عضو هیئت علمی دانشگاه در یادداشتی که در اختیار خبرگزاری مهر قرار داد نوشت؛ «در آخرین دیدار مقام معظم رهبری با نخبگان نکات مهمی قابل تامل است که می‌توان آنها را در ۴ دسته مورد بررسی قرار داد.

۱-تفاوت در نگاه به مقوله نخبگی در مقایسه با غرب
در نگاه مقام معظم رهبری نگاه حکمت محور به بنیاد نخبگان و نگاه «حکیم» بودن به «نخبه» برجسته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این نگاه برتری چرایی(whyness ) بر چگونگی (whoness ) وجود دارد و برخلاف هرم نیازهای مازلو هدف و اوج هرم، صرفا رفاه اقتصادی و اجتماعی نیست بلکه کمال معنوی، اولوالالباب و الوالابصار جایگاه ویژه پیدا می‌کند. با این تفکر، نگاه نخبه به خلقت با ایمان به خالق و امید به آینده است. بنابراین هدف از اصول آفرینش و بهره مندی از این اصول در علوم گوناگون در راه رفع نیازهای بشری و حد اعلی رساندن به کمال است.
در این نگاه تعهد و تخصص، وظیفه، مسئولیت، برادری و برابری، تعلیم و تزکیه، قناعت، جهاد، شهادت، ایثار، ذات و تربیت، امید، تقوا و ایمان معنادار می شود. همچین در چنین تفکری، نوآوری در بستر خلاقیت با هدف حل مسائل و با اولویت ملی و بین المللی معنی پیدا کرده و علم نافع، جایگاه خاص خودش را می‌یابد.
در این نگاه هرگونه تولید آسیب رسان (نه فقط تولیدی که منجر به کشتار شود) محکوم است چون هدف فقط کسب قدرت و ثروت نیست و ارزش‌های دیگر هم معنی پیدا می‌کنند. در این نگاه اثربخشیImpact » » مفهوم پیدا می‌کند و نگاه فقط به خروجی و بازده ( Output و Outcome) نیست.
نکته قابل تامل این است که امروزه در دانشگاه‌های طراز اول جهان به موضوع حکمت و حکیم توجه خاص شده و استفاده از این عنوان در برنامه راهبردی دانشگاه‌ها مشهود است. به عبارتی دانشگاه‌ها از نظام نسل بندی (که یک نظام وارداتی بر اساس رفع نیاز مقطعی بوده، مثلا یک روز علم، معنی خاص مقالات، یک روز ثروت، یک روز فناوری، یک روز رفاه و ...)، خارج شده و هدف کلی (کمال ) را مبنا قرار داده و ارزش‌ها و سنجه‌ها را به سمت آن سوق داده‌اند. در این نگاه حکیم فردی است که در هر علمی نگاه حکمت محور به موضوع دارد.

۲-بازیادآوری تعهدات و تکالیف مسئولان در همه رده‌ها به صورت عام نسبت به نخبگان
نکته قابل تامل دیگر در دیدار مقام معظم رهبری با نخبگان تاکید بر برگزاری جلسات با نخبگان و استفاده از ظرفیت آنهاست. چه بسا که ایشان هر سال با نخبگان نشست سالانه برگزارکرده و بابت این دیدار شکرگزاری می‌کنند. این تفکر در برابر تفکری است که متاسفانه با نخبگان نشستی برگزار نمی شود و یا اگر برگزار شود برای رفع تکلیف و در حد شعار است.

از سوی دیگر تاکید بر استفاده از نیروی جوان و در تطبیق با فرمایشات قبلی به‌ویژه در حوزه نخبگانی با نگاه ها و سلایق گوناگون به‌ویژه در موضوعات اساسی و راهبردی، از محورهایی است که در دیدار مقام معظم رهبری با نخبگان مشهود است و ایشان در جمع مدیران ارشد دولت نیز بر این نکته تاکید داشتند که از نخبگان با سلایق مختلف استفاده شود و این خود نشان از نگاه عمیق ایشان به نخبگان دارد.ترویج این نگاه به نخبگان و رفع موانع کاری آنها به عنوان پارادیم ذهنی و اصل حکمرانی جمهوری اسلامی ایران موضوعی است که مقام معظم رهبری نگاه اکثریت و غالب مسئولان و مدیران را به سمت آن هدایت می‌کنند.

۳- جهت دهی به مرز دانش و آینده نگاری و توسعه کلید واژه های تخصصی
در کشورهای توسعه یافته رهبران سیاسی در اتاق‌های فکر و با حضور نخبگان با تاکید بر آینده نگاری، بر علومی که ممکن است بر اساس هزینه اثربخشی‌های مقطعی توجیه پذیر نباشد، تاکید می‌کنند. علومی که در بیست سال آینده یک کشور می‌تواند تاثیر عمیق و توسعه قابل توجهی را ایجاد کند. در واقع ایجاد جهت و جریان در این زمینه‌ها، یکی از راهبردهای اصلی کشورهای توسعه یافته است.
این مهم در بیانات مقام معظم رهبری به عنوان یک شخصیت کاریزما نیز مشهود است که با آینده نگری نسبت استفاده از ظرفیت نخبگان برای توسعه علومی که در ۲۰ سال آینده افق های روشنی را ترسیم می کند تاکید دارند. در واقع استفاده از کلید واژه‌هایی چون هوش مصنوعی در همین راستا مفهوم پیدا می کند.

۴- بیان عوامل رانشی و کششی مهاجرت

در حوزه مهاجرت با دو مقوله روبرو هستیم:

الف. در تعریف واژه مهاجرت بسیاری آن را به معنای خروج دائمی در نظر می‌گیرند اما مقام معظم رهبری صرفا خروج بدون بازگشت، بدون عرق و کمک به وطن را به معنای خروج دائمی مدنظر قرار می دهند. در فهوی کلام مقام معظم رهبری مهاجرت میتواند با نگاهی گشایشی راهی برای رشد و پیشرفت باشد و نخبه برای مهاجرت به کشوری دیگر برود و دوباره به کشورش برگردد که ایشان اولین نفری بودند که با صدور مجوز برای نظام وظیفه (در موضوع تعهد خدمت سربازی) شرایطی را ایجاد کردند که سربازی توقفی برای ادامه تحصیل نباشد و این تصمیم بستری شد تا بسیاری از افراد از ظرفیت های دانشگاهی و مراکز تحقیقاتی خارج از کشور استفاده کنند و بتوانند علم خود را با نگاه تعهد به کشور افزایش دهند.

ب. در موضوع مهاجرت نخبگان براساس مقدمات و ماخورات یکسری عوامل انگیزشی و رانشی مثبت و منفی وجود دارد که بطور کلی ۴ دلیل عوامل درونی ( دافعه و جاذبه) و عوامل خارجی ( دافعه و جاذبه ) را شکل می دهد. مقام معظم رهبری در موضوع مهاجرت به همه این موارد توجه ویژه دارند از عوامل رانشی خارجی مثل فرهنگ غربی و سواستفاده از نخبگی تا افزایش عوامل کششی درونی و حذف عوامل رانشی درونی.

در کلام مقام معظم رهبری بارها بر مقابله و حذف عوامل دافعه درونی از جمله ایجاد یاس و ناامیدی، سوق دهی بدون مطالعه و برنامه ریزی به اصل خروج با نگاه قهر و بدون بازگشت و ترویج «ما نمی توانیم» در میان نخبگان جامعه تاکید شده است. انچه در این مسئله مهم است همانا افزایش عوامل کششی درونی برای نخبگان است که در راستای رسیدن به این مهم می توان به موضوعاتی چون ایجاد ساختار تکریم نخبگان، توجه ویژه به دانشگاه ها برای انجام پروژه های ملی و اختصاص بودجه مناسب به آنها، توجه حاکمیت به نخبگان، تکلیف به دولتمردان برای بهره مندی از توان نخبگان، ایجاد شرایط افزایش امید به زندگی و خانواده محوری و اجتماع محوری در برابر فرد محوری اشاره کرد.

کد خبر 5358635

منبع: مهر

کلیدواژه: مقام معظم رهبری مقام معظم رهبری نخبگان مقام معظم رهبری دانشگاه ها جوانان شهرداری تهران وزارت آموزش و پرورش شورای شهر تهران هفته بسیج هلال احمر جمهوری اسلامی ایران قوه قضاییه پلیس راهور بازگشایی مدارس ناجا طرح زمستانه پلیس علیرضا زاکانی سازمان تامین اجتماعی وضعیت معابر ترافیک مقام معظم رهبری دانشگاه ها یک روز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۷۵۲۸۱۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

صبر و مهربانی از صفات الزامی برای پاسخگویان به مسائل شرعی است

به گزارش حوزه استان ها خبرگزاری تقریب، حجت الاسلام والمسلمین احمد مروی در دیدار مسئولان پاسخگویی مسائل شرعی در دفاتر نمایندگی ولی فقیه سراسر کشور و اعضای شورای فقهی آستان قدس رضوی که در حرم مطهر امام رضا(ع) انجام شد، ضمن تأکید بر اهمیت فقه و هدایتگری مردم، به نقل روایتی از بردباری و صبر حضرت فاطمه زهرا(س) در پاسخگویی به سؤالات شرعی پرداخت و اظهار کرد: کسانی که با کسب علم، دانش و حکمت برای هدایت بندگان خدا تلاش می‎کنند و نه تنها از پاسخگویی به سؤالات شرعی مردم خسته نمی‌شود بلکه با اشتیاق، صبر و خوشرویی به نیازهای علمی طالبان آگاهی و معرفت پاسخ می‌دهند، مورد لطف و رحمت خداوند هستند و از سوی پروردگار پاداشی غیرقابل وصف در انتظارشان است.

وی به برخورد با حوصله و مشفقانه با مردم در پاسخ به مسائل شرعی تأکید و اظهار کرد: بی‌حوصله‎گی در پاسخگویی به سؤالات شرعی از آفت‎هایی است که باید مراقب آن بود؛ ‎بی‌تفاوتی و بی‌حوصلگی در پاسخگویی به سؤالات، می‏تواند موجب تضعیف تدین مراجعه کننده ‎شود؛ مردم نحوه برخورد را به خاطر می‌سپارند و تجربیات شان را با دوستان، آشنایان و دیگران به منتقل می‎کنند؛ پس یک برخورد نامناسب کافی است تا نه تنها یک فرد، بلکه جمعی از اطرافیان او، تصویری ناصحیح در ذهن شان ثبت شود.

تولیت آستان قدس رضوی اضافه کرد: مراجعه مردم برای کسب آگاهی دینی نشان دهنده علاقه، اهتمام و حساسیت آن‎ها به احکام شرعی بوده و این مایه خرسندی است؛ لذا اگر گاهی مراجعه کننده کمی پرگویی و وسواس دارد و یا گاهی بر اطلاعات ناصحیح خود پافشاری دارد، باید با حوصله، مهربانی، تواضع و صمیمیت با او برخورد کرد.
اهمیت پاسخگویی دقیق و صحیح به سؤالات حجت الاسلام والمسلمین مروی فعالیت فقهی و پاسخگویی به سؤالات شرعی را یک توفیق الهی و مسئولیتی سنگین، دشوار و با اهمیت دانست و با تأکید به اهمیت پاسخگویی صحیح و دقیق به سؤالات دینی، ابراز کرد: امروز عصر ارتباطات است و پاسخ‎های شرعی در فضای مجازی منتشر می‎شود، گاهی ممکن است به دست دفاتر مراجع تقلید برسد، لذا اگر پاسخ سؤالی را نمی‎دانیم باید ابراز بی‎اطلاعی کرد و از سؤال کننده فرصتی برای تحقیق و پاسخ گرفت؛ اینگونه رفتارها نه تنها جایگاه علمی آن روحانی را تنزل نمی‎بخشد بلکه این اعتماد را در مردم ایجاد می‎کند که پاسخ‌ها دقیق و بر اساس تحقیق و مطالعه است و اگر پاسخ سؤالی را ندانند اعلام می ‎کنند.

وی در ادامه با اشاره به اهمیت امر مسئله‌گویی و پاسخ به سؤالات اعتقادی، اخلاقی و فقهی مردم، نسبت به قداست کتاب توضیح المسائل تأکید و عنوان کرد: این کتاب ماحصل یک عمر تلاش یک عالم و فقیه است، بنابراین «توضیح المسائل» یک کتاب دارای قداست بوده که باید با وضو به سراغ آن رفت زیرا تمامش آموزه‌های اهل بیت(ع) پیرامون احکام الهی بوده و مسئله گویی نیز کاری بسیار مقدس و ارزشمند است.

تولیت آستان قدس رضوی همچنین نسبت به گسترش راه‌های پاسخگویی به احکام شرعی توصیه و عنوان کرد: پاسخگویی تلفنی و مراجعه مردم به دفاتر ائمه جمعه یکی از راه‌های پاسخگویی به مسائل شرعی مردم است، این راه‌ها باید افزایش یابد، به عنوان مثال خوب است در نمازهای جمعه، میزهایی برای پاسخگویی به سؤالات شرعی گذاشته شود؛ این خود تبلیغ و ترویجی برای مردم است که به دنبال احکام شرعی خود باشند و پیام اهمیت مسائل شرعی را برای جامعه دارد؛ همچنین بهانه‌ای خوب برای تقویت ارتباط روحانیت با اقشار مختلف جامعه است.

وی گفت: پیامبر(ص) به هیئتی که به سرپرستی حضرت علی(ع) به یمن برای ارشاد و تبلیغ اعزام کردند، فرمودند اگر حتی يک نفر بدست شما ارشاد و هدايت شود براي شما بهتر است از هر آنچه که خورشيد بر آن مي‎تابد و این نشان دهنده اهمیت و ارزشمندی هدایت مردم است.
توصیه آیت الله بهجت در خصوص اهمیت فعالیت علمی حجت الاسلام والمسلمین مروی در بخش دیگری از سخنان خود با نقل خاطره‎ای به توصیه‌های بزرگان به رهبر معظم انقلاب در خصوص فعالیت علمی اشاره و تصریح کرد: رهبر معظم انقلاب پس از آنکه مبحث «جهاد» را طی چند سال در دروس خارج فقه به طور کامل بیان فرمودند؛ به جهت مشغلات، تدریس را مجدد شروع نفرمودند؛ سال‌ها پیش در عید نوروز که رهبر معظم در مشهد مشرف بودند بزرگواری از اولیاء الله به نام مرحوم آقای درافشان از ایشان درخواست کردند مجدد درس را آغاز بفرمایند، رهبر معظم انقلاب فرمودند آیت الله بهجت نیز پیغام فرستادند که درس را مجدد آغاز کنید و اینگونه شد که مقام معظم رهبری مجدد تدریس را آغاز کردند.

وی در ادامه به تأکیدات آیت الله بهجت نسبت به فعالیت فقهی طلاب و روحانیون اشاره و اظهار کرد: آیت الله بهجت نسبت به فعالیت فقهی تأکید داشتند و در دیداری به بنده نسبت به فعالیت فقهی توصیه کردند و ‌فرمودند «اشتغال فقهی نورانیت و برکت می‌آورد.» همچنین یکی از دوستان که با این مرجع بزرگوار مراوده داشتند از ایشان درخواست ذکری برای صفای باطن کرده بودند که ایشان در پاسخ فرمودند: «بحث و کار فقهی داشته باشید.»

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • رادان: حجاب را بگیرند، وطن و دین هم نیست می‌شود | درد بی‌حجابان اقتصاد نیست | آن‌ها که مشکل اقتصادی دارند پشت این دولتند
  • هاشمی: طرح آمایش سرزمینی، ورزش کشور را از روزمرگی دور می‌کند
  • طرح آمایش سرزمین ورزش کشور را از روزمرگی دور می‌کند
  • جوانان بسیجی مایه فخر و مباهات کشور هستند
  • صبر و مهربانی از صفات الزامی برای پاسخگویان به مسائل شرعی است
  • سرپرست جدید پردیس بنت الهدی صدر اردبیل معرفی شد
  • بسیج سازندگی الگوی خدمت‌رسانی و خدمتگزاری خالصانه است
  • شکل‌گیری امید‌آفرینی در جامعه پس از مشاهده دستاوردهای پژوهشی سمپادی‌ها
  • تبارنامه‌ی ما دفتر شهیدان است
  • نشست گفتمان سازی بیانات مقام معظم رهبری