Web Analytics Made Easy - Statcounter

گروه استان‌ها- سمت چپ ایوان باب‌الهادی(ع) در صحن مطهر پیامبر اعظم(ص)، پاتوق پسر بچه‌های قد و نیم‌قدی است که خودشان را برای شنیدن صدای اذان و انجام مسئولیت مکبری نمازهای جماعت حرم امام رضا(ع) آماده می‌کنند. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از مشهدمقدس، به‌نقل از آستان‌نیوز، سمت چپ ایوان باب‌الهادی(ع) در صحن مطهر پیامبر اعظم(ص)، پاتوق پسر بچه‌های قد و نیم قدی است که با نشاط و سر زندگی اینجا جمع می‌شوند تا خودشان را برای شنیدن صدای اذان و انجام مسئولیت مکبری نمازهای جماعت حرم امام رضا(ع) آماده کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

آن‌ها تعدادی از 400 نوجوان خوش‌صدایی هستند که مکبر نمازهای حرم‌اند و هر روز، صدای خوششان در صحن‌ها و رواق‌ها به گوش می‌رسد.

نزدیکی‌های ظهر که می‌شود در محل اقامه نمازهای جماعت در حرم مطهر امام رضا(ع)، مُکَبران نوجوانی را می‌بینیم که پیش‌ ‌روی زائران می‌ایستند و با سلام و صلوات، جمعیت را به اقامه نماز جماعت فرا می‌خوانند. نوجوانانی که مکبر‌شدن را راهی برای نشان‌دادن ارادت و خدمت به حضرت رضا(ع) انتخاب کرده‌اند. پای صحبت‌های این مکبران نوجوان حرم نشسته‌ایم و برایمان از عشق و ارادتی می‌گویند که شاید نظیرش در دنیای آدم‌بزرگ‌ها کمتر دیده شود.

مکبر 12 ساله، حافظ 5 جزء قرآن

نماز جماعت ظهر و عصر تمام شده، بچه‌ها یکی‌یکی وارد واحد امور مکبرین می‌شوند، تجهیزات همراهشان را در محل مخصوص خود قرار می‌دهند و هر کدام روی یک صندلی می‌نشینند تا کمی استراحت کنند. پارسا مَکَندی، مکبر 12 ساله حرم و حافظ پنج جزء قرآن کریم است که مقام‌های ارزشمندی در حوزه قرائت قرآن در استان کسب کرده است.

پارسا که دو بار در هفته برای خدمت به صحن و سرای امام رئوف می‌آید، از شور حال بی‌مثالش برای خدمت در حرم رضوی می‌گوید: «اصلاً فکر نمی‌کردم که توفیق خادمیاری برای امام رضا(ع) را داشته باشم و حالا هر وقت که می‌آیم، حس و حال خیلی خوبی دارم. دو سال قبل، از جذب مکبر نوجوان در حرم مطلع شدم، اما نشد که بیایم تا اینکه بالاخره آمدم و پس از موفقیت در آزمون‌های مکبری جذب شدم و به این خدمت افتخار می‌کنم».

از مسجد محله تا حرم امام رضا(ع)

محمدجواد محسنی، دانش‌آموز کلاس هشتم است و مقام سوم قرائت قرآن و مقام اول اذان مسابقات استانی را دارد. او نیت خدمتش را این‌گونه بیان می‌کند: «روزهای یکشنبه و سه‌شنبه به نیت شفای مریضان برای خدمت به حرم امام هشتم(ع) می‌آیم. اعتقاد دارم که همیشه امیدمان باید به خدا و امام باشد. من هیچ‌وقت فکر نمی‌کردم به توفیق مکبری در حرم مطهر امام رضا(ع) دست پیدا کنم اما برحسب اتفاق، یک نفر در مسجد محله‌مان به من گفت که امکانش وجود دارد، من به واحد مکبران نوجوان در حرم مراجعه کردم و پس از موفقیت در آزمون به افتخار خدمت نائل شدم».

90 زائر نابینا و ناشنوای کرمانی به حرم مطهر رضوی مشرف شدندکاروان موکب‌داران عراقی به حرم مطهر رضوی مشرف شدند2 کاروان از بیماران خاص به حرم مطهر رضوی مشرف شدند

محمدجواد از روزهای خوش مکبری در حرم و چگونگی خدمتش می‌گوید: «هر مکبر موظف است یک ساعت و نیم قبل از هر اذان به دفتر امور مکبرین مراجعه کند. بعد از آن با هماهنگی مسئولان واحد و با برداشتن تجهیزات صوت به محل اعلام شده می‌رویم و صبر می‌کنیم امام جماعت بیاید و اقامه نماز، ما هم مکبری کنیم، بعد از اتمام نماز هم دوباره به دفتر باز می‌گردیم».

مکبری یک کلاس ششمی پر شر و شور به سبک عبدالباسط

سجاد عباسیان یک کلاس ششمی پُر شَر و شور این واحد است که یکشنبه و سه‌شنبه برای خدمت می‌آید و به سبک عبدالباسط اذان می‌گوید. حضور او در کنار محمدمهدی پورعباس 17 ساله که بسیار آرام و بی‌صدا است، دقیقاً حال و هوای گروه‌های دوستی این سن را  دارد.

محمدمهدی از آزمون‌های سخت ورودی برای مکبری یاد می‌کند و می‌گوید: «مکان‌های مختلفی در حرم برای خادمیاری رفتم تا خادمیار حضرت شوم اما نشد تا اینکه از طریق تشویق یکی از مکبران حرم که به مسجد محله‌مان آمده بود با این واحد آشنا شدم و برای خادمیاری اقدام کردم و شکر خدا پذیرفته شدم. البته پذیرفته شدن در اینجا هم ساده نبود، طی چند مرحله آزمون‌هایی با نظارت اساتید برجسته برگزار ‌شد که حسابی روی رعایت نکات صوت و لحن دقت داشتند».

می‌خواهم با سجاد عباسیان هم گفت‌وگو کنم اما آنقدر غرق هیجان و شیطنت دوره نوجوانی است که لحظه‌ای آرام نمی‌گیرد و مدام در حال شوخی با دوستانشان است.

حفظ کل قرآن با حمایت پدر و مادر

محمدجواد خوشخویی هم یک کلاس ششمی ریز نقش است که حتی لباس فرم خادمیاری هم بزرگ‌تر از قد و قامتش است. محمدجواد از سه‌سالگی به‌واسطه تلاش‌های پدر و مادرش شروع به حفظ قرآن کرده و اکنون حافظ کل قرآن کریم است. می‌گوید: قبل از پیش دبستانی شروع به حفظ قرآن کردم و آنقدر برایم برکت داشت که لکنت زبانم هم برطرف شد، حالا هم افتخار می‌کنم که خادم امام رضا(ع) هستم».

او از نقش حمایت‌ها و مشوق‌های دیگران در این مسیر هم می‌گوید: «وقتی برای مکبری به حرم می‌آیم خیلی‌ها مرا تشویق می‌کنند و حتی به من هدیه تبرکی می‌دهند که انگیزه من را بیشتر می‌کند، اما مهم‌تر از همه اینکه، این مرتبه و پیشرفت را مدیون پدر، مادر و اساتیدم هستم که با زحماتشان من به این افتخار رسیدم».

سه دهه مکبری نوجوانان در حرم

محمدامین سعادتی، کارشناس حرم مطهر و مسئول بخش امور مُکَبّرین حرم مطهر است. او به پیشینه ایجاد واحد نماز در حرم مطهر رضوی اشاره و اظهار می‌کند: بخش نماز از قدیمی‌ترین بخش‌های حرم مطهر بوده که قدمتی بسیار طولانی دارد و همواره و در نظر زائران و مجاوران همیشه از اهمیت ویژه‌ای برخوردار بوده است».

او می‌افزاید: «بعد از انقلاب اسلامی در سال‌ 63 ساختار بخش نماز در حرم مطهر کامل‌تر شد و یکی از بخش‌های آن مربوط به مکبرین اختصاص داده شد. در گذشته افراد بزرگسال، در این بخش به‌عنوان مکبر نمازگزاران خدمت می‌کردند اما از سال 95 با هدف استفاده از ظرفیت نوجوانان‌ در خدمت مکبری حرم، از این گروه سنی هم استفاده شده است».

سعادتی ضمن بیان اهداف جذب نوجوانان به این خدمت می‌گوید: «روند جذب نوجوانان مکبر تسهیل شده و افراد مستعد و توانمند از بین مداحان، حافظان و قاریان برای این خدمت در حرم مطهر جذب شدند. در حال حاضر هم 400 مکبر جوان و نوجوان در 20 نوبت نماز؛ در حرم مطهر مشغول خدمت هستند و حداقل در هفته یک‌بار توفیق مکبری در نمازهای حرم مطهر را پیدا می‌کنند».

او اضافه می‌کند: «در سال‌های نخست تعداد مکبران 10 نفر بود اما در حال حاضر برنامه‌ریزی برای جذب سه هزار مکبر نوجوان در دستور کار قرار گرفته است. هدف از این جذب هم به‌کارگیری مکبران نوجوان در حرم مطهر، مساجد، مدارس و حتی خانه‌ها است که برای محقق‌شدن آن نهادهایی مانند آموزش و پرورش در قالب طرح گلدسته‌های رضوان با ما همکاری دارند و امیدواریم گامی اساسی در استفاده از ظرفیت نوجوانان توانمند در زمینه تربیت قرآنی و ترویج نماز و مکبری برداریم».

انتهای پیام/281/ز 

منبع: تسنیم

کلیدواژه: حرم امام رضا ع حرم مطهر رضوی حرم مطهر برای خدمت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۷۵۴۸۲۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برای تقویت میدان کتاب کودک و نوجوان چه باید کرد؟

به گزارش گروه پژوهش خبرگزاری علم و فناوری آنا، دوران کودکی و نوجوانی، مهم‌ترین دورانی است که در آن شخصیت، هویت و سبک زندگی افراد شکل می‌گیرد و نظام‌های اعتقادی و ارزشی در نهاد آنان پایه ریزی می‌شود. ازاین رو، تولید و مصرف محتوا در زیست بوم فرهنگی کودک و نوجوان، ضرورتی راهبردی و سبک ساز است. در این میان، «محتوای ادبی» در پویایی این زیست بوم و الگوسازی در زمینه سبک زندگی، نقشی پررنگ دارد. بررسی‌ها نشان می‌دهند، سهم حوزه کودک و نوجوان در اسناد بالادستی ناکافی است.

دفتر مطالعات آموزش و فرهنگ مرکز پژوهش‌های مجلس در پژوهشی با عنوان «تولید و ترویج محتوای ادبی برای کودک و نوجوان؛ واکاوی سیاستی و راهکارهای تقنین» آورده است، سیطره محصولات و خدمات ادبی، هنری و رسانه‌ای بر سبد مصرف فرهنگی کودکان و نوجوانان، تولید و مصرف محتوا در این زیست‌بوم را به ضرورتی راهبردی تبدیل کرده است. در این میان، محتوای ادبی می‌تواند در پویایی زیست‌بوم و الگوسازی در زمینه سبک‌زندگی، نقشی پررنگ داشته‌باشد. زیرا پیوند محتوای ادبی با زیبایی‌ها و جاذبه‌های هنری ناگسستنی بوده و در چنین بستر و قالبی، ظرفیت فراوانی برای انتقال پیام‌ها و مفاهیم به ظریف‌ترین و مؤثرترین شکل وجود دارد. 

* سهم حوزه کودک و نوجوان در اسناد بالادستی ناکافی است

این پژوهش بیان می‌کند که بنابر بررسی چارچوب سیاستی کنونی، سهم حوزه کودک و نوجوان در اسناد بالادستی ناکافی است. همچنین سیاست‌های واضح، ملموس و هدفمندی در این زمینه وجود ندارد. در مصوبات و مقررات تخصصی‌تر نیز راهبردهای موجود کم‌رمق بوده و جامعیت لازم را ندارند. بررسی آرایش نهادی این حوزه نیز نشان‌دهنده فعالیت جزیره‌ای، موازی‌کاری و تشتت در تولی‌گری است. 

* نبود نقشه راه راهبردی در حوزه کودک و نوجوان

این پژوهش نبود نقشه راه راهبردی در حوزه کودک و نوجوان را به‌عنوان یکی از چالش‌های تولید و ترویج محتوای ادبی برای این قشر دانست و بیان کرد که خلأ برنامه راهبردی، تلقی نشدن مسائل کودک و نوجوان به‌عنوان اولویتی بنیادین و ضعف در چارچوب سیاستی و نهادی موجود، به ساده‌انگاری، تشتت و نبود انسجام در سطوح مختلف سیاستگذاری و اجرا در این حوزه منجر شده‌است. به‌دلیل محوریت نداشتن پژوهش، تخصص‌گرایی و برنامه‌ریزی جامع‌نگرانه، عمده اقدامات به‌صورت مقطعی و پروژه‌ای، جوشیده از دغدغه‌های فردی یا برخواسته از ادراک و تجربه زیسته محدود و ناقص شخصی بوده‌اند که به نتایج کم‌اثر و سطحی انجامیده‌است. 

* مغفول ماندن بسیاری از حوزه‌های موضوعی مورد نیاز مخاطب 

در این پژوهش، مغفول ماندن بسیاری از حوزه‌های موضوعی مورد نیاز مخاطب به‌عنوان چالش تولید و ترویج محتوای ادبی برای گروه کودک و نوجوان بیان شده و آمده است که آثار تألیفی از لحاظ موضوع‌یابی، مسئله‌مندی و نیازشناسی دچار ضعف جدی بوده و به بسیاری از بحران‌ها و مسائل آسیب‌زای دوره کودکی و نوجوانی کم‌توجهند. در چنین شرایطی، مخاطبان برای پاسخ به نیازها و دغدغه‌های خود، بیشتر سراغ آثار ترجمه‌ای و خارجی می‌روند که اغلب حاوی پیام‌هایی آسیب‌زا و ناسازگارند. 

* خلأ در تألیف و تربیت آفرینش گر

دیگر چالش این حوزه در این گزارش به خلأ در تألیف و تربیت آفرینش گر اشاره شده و آمده است که: فعالیت مؤثر و پیوسته در این حوزه مستلزم حضور و استقرار متخصصان دغدغه‌مند و مسئله‌شناس است. در شرایط کنونی، مجموع آثار تألیفی کمیّت و کیفیت مطلوبی نداشته و در زمینه پرورش و تربیت آفرینش‌گر و متخصص کودک و نوجوان و زیرساخت‌ها و مواد آموزشی مربوطه نیز خلأ جدی وجود دارد. آفرینش‌گران فعال و دغدغه‌مند کنونی نیز کم‌شمار بوده و در میان مخاطبان چندان شناخته شده نیستند. 

* فعالیت جزیره‌ای و رویکرد غیرتعاملی نهادهای مسئول

این پژوهش رویکرد نادرست تمرکز بر مصادیق محتوایی و فعالیت جزیره‌ای و رویکرد غیرتعاملی نهادهای مسئول را به‌عنوان یکی از چالش‌های این حوزه معرفی کرده و توضیح می‌دهد که رویکرد نادرست تمرکز بر مصادیق یا تک‌محصول‌ها، اگرچه در کوتاه‌مدت جذب مخاطب را به‌همراه داشته و دستاوردساز است، اما نمی‌تواند به‌طور ماندگار و گسترده‌ای جریان‌سازی کرده و انس کودکان و نوجوانان با محتوای ادبی را نهادینه کند. عمده دستگاه‌ها و نهادهای مسئول در این حوزه ارتباط پایدار و تعامل پویایی با یکدیگر ندارند و اغلب فعالیت‌ها و برنامه‌های اصلی خود را در سطح درون‌سازمانی دنبال می‌کنند. به‌این‌ترتیب، اقدامات انجام شده تأثیر محدود و اندکی بر کلان وضعیت مصرف فرهنگی کودکان و نوجوانان گذاشته و هدف راهبردی مشخص و دستاورد ملموس و سنجش‌پذیری محقق نمی‌شود. 

* نظم‌دهی و انسجام‌بخشی به فعالیت‌های این حوزه

این پژوهش پیشنهاد می‌کند که نظم‌دهی و انسجام‌بخشی به فعالیت‌های این حوزه و راهبری سبد مصرف فرهنگی مخاطب کودک و نوجوان، به تدوین برنامه‌ای راهبردی و جامع (مصوب شورای‌عالی انقلاب فرهنگی) و به‌روزرسانی پیوسته آن نیازمند است. تعیین اولویت و رویکرد موضوعی و تنظیم نگاشت نهادی از لوازم اساسی چنین برنامه‌ای است. رصد و پایش مداوم زیست‌بوم فرهنگی کودک و نوجوان می‌تواند منجر به تصویری واضح از وضعیت مستقر شود. تصویری که می‌تواند یاریگر برنامه‌ریزان و آفرینش‌گران و تولیدکنندگان در ایده‌پردازی، خلق اثر، ترویج محتوا، بازاریابی و عرضه محصول باشد. 

* تربیت آفرینش گر و حمایت از آثار تألیفی

این پژوهش یکی از راهکارهای حل این چالش را تربیت آفرینش گر و حمایت از آثار تألیفی عنوان کرده و ادامه می‌دهد که در راستای افزایش تخصص‌گرایی و بهبود وضعیت تألیف، روندها و زیرساخت‌های کنونی باید به‌سمت تربیت و آموزش افراد مستعد، توانمندسازی آفرینش‌گران کنونی و نیز حمایت از آثار تألیفی مطلوب، تغییر مسیر یابند. ازاین‌رو، لازم است ضمن تقویت ظرفیت‌ها و زیرساخت‌های آموزشی در مقاطع مختلف، در صنعت نشر و فعالیت‌های ترویجی نیز از آثار تألیف و بومی مطلوب پشتیبانی شود (مانند مشوق‌های مالیاتی و اعطای یارانه). 

در این پژوهش تربیت آفرینش گر و حمایت از آثار تألیفی چهره سازی از نهادها و آفرینش گران حوزه کودک و نوجوان به‌عنوان راهکار دیگر مطرح شده و در توضیح آن آمده است که تمرکز بر جایگاه‌های حقوقی و آفرینش‌گران موفق و ترویج و چهره‌سازی از آنها می‌تواند پیوند مستحکم‌تری میان مخاطبان و محتوای ادبی ایجاد کند. زیرا نهادها و آفرینش‌گران از امکان همراهی طولانی‌مدت و پیگیری پیوسته توسط مخاطب برخوردار بوده و ظرفیت بسیار بیشتری برای هویت‌بخشی، الگو‌آفرینی و سبک‌سازی دارند. 

* تقویت زنجیره ارزش و بهره گیری از ظرفیت‌های بازار فرهنگی

این پژوهش همچنین پیشنهاد تقویت زنجیره ارزش و بهره گیری از ظرفیت‌های بازار پردازی فرهنگی را مطرح کرده و بیان می‌کند که عرضه حداکثری محتوای ادبی مستلزم لحاظ ذائقه‌ها و گرایش‌های گوناگون مخاطب و قرار دادن محتوای مدنظر در زنجیره ارزش است. در صورت ایجاد پیوستاری در سیاستگذاری و برنامه‌ریزی در این حوزه، می‌توان منابع فرهنگی غنی دینی و بومی را به زبان کودک و نوجوان امروز فراوری کرد و با بهره‌گیری از ظرفیت‌های بازار پردازی فرهنگی به بازتولید چنین آفرینش‌هایی در قالب‌های گوناگون پرداخت.

* تقویت جریان اقتباس

راهکار دیگر مرکز پژوهش‌های مجلس در این پژوهش مبتنی بر تقویت جریان اقتباس و سرمایه‌گذاری در صنعت و پی نما مطرح شده که در توضیح آن بیان می‌کند که با تقویت جریان اقتباس می‌توان جهان‌های داستانی و شخصیت‌های بومی و آئینی را در قالب رمان بازآفرینی کرد و با نگارش فیلم‌نامه‌ها و بازی‌نامه‌های اقتباسی براساس رمان‌های پرمخاطب و غنی به گسترش جهان داستانی خلق شده در دیگر قالب‌های هنری و رسانه‌ای پرداخت. صنعت پی‌نما نیز ظرفیت فراوانی در شکوفایی زنجیره ارزش آثار ادبی داشته و می‌تواند حلقه اتصال کتاب و آثار نمایشی (به‌ویژه پویانمایی) باشد. با سرمایه‌گذاری در پی‌نما، هم مخاطب بالقوه‌ای برای آثار اقتباسی فراهم می‌شود و هم بهره‌وری فرایندهای تولید آثار نمایشی افزایش می‌یابد. رویکرد ارتباطات سازمانی در میان دستگاه‌های مسئول در این عرصه نیازمند بازنگری جدی است. همرسانی نیازها و ظرفیت‌ها میان مدارس، مراکز کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، مساجد، فرهنگ‌سراها و دیگر نهادهای مرتبط و برقراری تعاملات هم‌افزا در این زمینه، ضروری است. 

در یکی جمع بندی نهایی محوری‌ترین مسائل و چالش‌های این حوزه از منظر سیاستی و تقنینی عبارتند از:
۱. نبود نقشه راه راهبردی در حوزه کودک و نوجوان،
۲. مغفول ماندن بسیاری از حوزه های موضوعی مورد نیاز مخاطب،
۳. خلأ جدی در تألیف و تربیت آفرینش گر،
۴. رویکرد نادرست تمرکز بر مصادیق محتوایی،
۵. فعالیت جزیره ای و رویکرد غیرتعاملی نهادهای مسئول.
در راستای مسائل یاد شده، این راهکارها پیشنهاد می شوند:
۱. تدوین برنامه راهبردی و تنظیم نگاشت نهادی،
۲. رصد و شناسایی مداوم نیازهای کودکان و نوجوانان،
۳. تربیت آفرینش گر و حمایت از آثار تألیفی،
۴. چهره سازی از نهادها و آفرینش گران حوزه کودک و نوجوان،
۵. تقویت زنجیره ارزش و بهره گیری از ظرفیت های بازارپردازی فرهنگی،
۶. تقویت جریان اقتباس و سرمایه گذاری در صنعت پی نما (کمیک)،
۷. بهبود تعامل میان دستگاهی.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • برگزاری همایش حکمت مطهر در مراغه
  • ارائه خدمات مشاوره ای رایگان در حرم حضرت معصومه(س)
  • ۱۰۴۰ نوجوان دهه هشتادی پای کار محلات رفسنجان
  • برای تقویت میدان کتاب کودک و نوجوان چه باید کرد؟
  • زائران حج شناخت و معرفت خود را تقویت کنند
  • لزوم بازشناسی بقیع به جهان اسلام
  • تشییع دو شهید گمنام در ایام شهادت امام صادق (ع) در قم
  • همسر آیت‌الله «سید مصطفی خمینی» در قم تشییع شد
  • پذیرایی خادم الشهدای هرمزگان از زائران در چایخانه حرم مطهر رضوی + تصاویر
  • هر صبح و شام در آستانه مقدسه رضوی قرآن تلاوت نمایند / نگاهی به شواهد تاریخی درباره پیشینه قرائت قرآن در حرم مطهر امام رضا(ع)